Liigat

Pääkalloennakko: Steelers-Koovee – Hämeenlinnassa huokaistaan helpotuksesta

15.03.
2018
Liigat

Ville Lastikka ja Samuli Salomaa ovat isossa roolissa sarjapaikan uusimisessa. Kuvat: Juhani Järvenpää ja Esa Takalo.

Miesten Salibandyliigan playouteissa kohtaavat Hämeenlinnan Steelers ja Tampereen Koovee. Ottelusarja alkaa perjantaina ja pelataan paras viidestä -systeemillä.

Lähtökohdat:
Steelers lähtee tähän ottelusarjaan ennakkosuosikkina jo tilastojensakin puolesta. Steelers hankki kauden aikana enemmän voittoja, enemmän pisteitä, teki enemmän maaleja ja sen maaliero oli vähemmän miinuksella.

Steelers keräsi 19 pistettä, mutta kuten viime kaudellakin, alkukausi oli synkkä. Tällä kaudella se oli kuitenkin synkempi kuin viime sesongilla. 18 ensimmäisestä ottelustaan Steelers voitti ainoastaan kolme ja voitoistakin yksi irtosi kauden avausottelussa.

”Teräsmiehet” kuitenkin petrasi ja nimenomaan Kooveesta tammikuun lopussa napatun voiton jälkeen se kunnostautui nappaamalla kahdeksasta viimeisestä ottelustaan 10 pistettä ja nousi taistelemaan vielä jopa suorasta säilymisestä. Viimeisellä kierroksella kärsitty jatkoaikatappio OLS:lle kuitenkin sinetöi hämeenlinnalaisten playout-karsintoihin joutumisen.

Vain 15 pistettä runkosarjan aikana kerännyt Koovee puolestaan nappasi kauden aikana voiton sieltä, toisen täältä, mutta pääasiassa joukkueen pelaaminen oli tasaisen heikkoa läpi kauden. Se päästi vähemmän maaleja kuin Steelers, suoraan säilynyt Welhot tai jopa playoffeihin päässyt SPV. Suurempi murheen aihe oli maalien tekeminen.

Kooveen pelaaminen oli läpi kauden pahimmillaan jopa aneemisen näköistä ja pitkään tuntui, ettei joukkueesta irronnut tehoja kuin ykköskentästä. Jos loppua kohden muut kentät edes hieman piristyivät, niin sitten oli ykkösen vuoro olla hieman unella. Vaikka puolustuspelaaminen ajoittain toimi hyvinkin, oli tekeminen pallon kanssa varsin sekavaa ja hyvinäkin päivinä homma meni pitkälti laidoilla pyörimiseksi.

Playout-sarjaan lähdettäessäkin katseet kääntyvät eritoten Kooveen kohdalla hyökkäystrion Samuli Salomaa (35 tehopistettä), Perttu Koljonen (28 p) ja Riku Reunamäki (28 p) suuntaan. Loppukaudesta tulitukea pystyivät hieman antamaan Samuli Segerman ja Tuomas Aho.

Vaan eipä vakuuttanut pelillisesti Steelerskään. Peli on ollut pahimmillaan todella seisovaa niin pallollisena kuin pallottomana suurimman osan kaudesta. Vasta loppukauden aikana joukkue on jossain määrin piristynyt. Ilman Ville Lastikan, Nico Jonaesonin ja Markus Siprosen juonikkuutta ratkaisevilla hetkillä, sekä Timo Johanssonin tärkeitä maaleja Steelers olisi ollut kuitenkin vielä pahemmin pinteessä. Steelersillä oli paperilla varsin mallikas joukkue, mutta kuten monesti aiemminkin, nimet paperilla ovat vain nimiä paperilla.

Joukkueiden takana maalivahtitilanteetkin ovat tahoillaan eläneet, sillä Arvid Vonk ei ole ollut Kooveella aiempien vuosien tapaan selkeä ykkösvahti. Eero Peiponen on haastanut virkaveljeään reippaammin, mutta kumpikaan ei ole varsinaisesti säkenöinyt. Vastaavasti viime kaudella upeasti pelanneen Tomi Aaltosen on syrjäyttänyt ykköstorjujan paikalta Pasi Järvinen, mutta molempien torjuntaprosentit ovat jääneet todella vaatimattomiksi. Valmennus on pyörittänyt välillä myös melkoista rulettia kummankin kaksikon kohdalla.

Lähtökohtaisesti sarjaan lähtee karsintapaikasta viimeisen kierroksen jälkeen huojentunut Koovee, sekä sinne sisuuntuneena joutunut Steelers. Tämän perusteellakin lähtökohdat puoltavat Steelersiä, vaikka keskinäisistä peleistä runkosarjassa molemmat voittivat yhden.

Knopit:
Koovee ja Steelers eivät ole koskaan kohdanneet toisiaan pääsarjatasolla runkosarjan ulkopuolelta, mutta joukkueiden edeltäjillä on yhteistä pudotuspelitaustaa. Kaudella 2005-06 nimittäin Kooveen alle fuusioitunut Gunners lähetti puolivälierissä Hämeenlinnan Trackersin kesälomille voitoin 3-1.

Kooveen edelliset liigakarsinnat ovat 1990-luvulta. Steelers puolestaan pelasi liigakarsintaa Divari-joukkueen ominaisuudessa kaksi kevättä takaperin, kun se hävisi SalBalle, mutta nousi Erän ja SSV:n fuusion myötä kabinetin kautta.

Taistelupari:
Ville Lastikka, Steelers – Samuli Salomaa, Koovee

Ville Lastikkaa on hehkutettu Suomen Divarissa ja Sveitsin liigassa. Maajoukkueessakin debytoinut nuorukainen iski pisteitä kovaa tahtia molemmissa sarjoissa ja oli parhaimmillaan aivan pitelemätön. Herran palvelukset kiinnostivat monia pääsarjaseuroja kauden alla niin kotimaan kuin ulkomaidenkin pääsarjoissa. Steelersissä hän on jäänyt yllättävänkin vähälle huomiolle joukkueen vaisun menestyksen takia.

Lastikka oli kuitenkin pistepörssin kahdeksas ja maalipörssin kolmonen. 34 maalia on neljäsosa Steelersin maaleista ja 48 pistettä liigakarsintoihin joutuneessa ryhmässä kova suoritus, vaikka potentiaalia voisi olla vieläkin parempaan.

Samuli Salomaa puolestaan on ollut Kooveen suvereenisti pirtein yksittäinen pelaaja. Tunnollinen pelimies iski runkosarjassa kuudesosan joukkueensa osumista 20 maalinsa myötä. Salomaa hakee myös ratkaisuja hanakasti ja taistelee jokaisen tilanteen viimeiseen asti.

Joukkueen kapteeni on ottanut viimeisen kahden vuoden aikana vastuuta, kun joukkueesta on karannut kärkiosaamista muualle. Salomaa on rikkonut kaikkien pelaamiensa viiden täyden liigakauden aikana 20 tehopisteen rajan ja viimeisen kahden kauden, kenties vaikeimpien vuosien aikana hän on kyennyt tekemään yli 30 tehopistettä. Etenkin tämän kauden osalta se on mainio suoritus.

Kun mietitään joukkueiden ykkösratkaisijoita, ovat nämä yksilöt varmasti joukkueilla erityistarkkailussa. Eikä syyttä, sillä heidän onnistumisensa määrittävät varmasti osaltaan joukkueen suoriutumista.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
27.1.2018 Koovee-Steelers 5-6
20.10.2017 Steelers-Koovee 4-7

Näin pelataan:
Pe 16.3. 18:30 Steelers – Koovee, Elenia Areena
Ma 19.3. 19:00 Koovee – Steelers, AutoCenter Areena
Ke 21.3. 18:30 Steelers – Koovee, Elenia Areena
La 24.3. 18:30 Koovee – Steelers, AutoCenter Areena (tarvittaessa)
Su 25.3. 18:00 Steelers – Koovee, Elenia Areena (tarvittaessa)

Ottelusarjan kaikki kamppailut näkyvät FanseatGO-lähetyksinä.

Kumpi voittaa:
Kyseessä on kahden alisuorittaneen joukkueen kohtaaminen, joiden kausi on jo nyt ollut etenkin henkisesti todella pitkä. Steelersille jäi kuitenkin kiukkua, kun se onnistui lähes punnertamaan vielä itsensä kuiville. Lisäksi Steelersin käyrä on ollut nousujohteinen. Koovee ei ole tuntunut saavan kurssiaan varsinaisesti käännettyä missään vaiheessa.

Steelers sysää Kooveen karsimaan Divarin kakkosta vastaan voitoin 3-1.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.