Liigat

Reissumies ja prosessivalmentaja – Härmän KrP on sekoitus roisketta, rokkia ja omaleimaista huumoria

15.03.
2018
Liigat

Jarmo Härmä on toistaiseksi noviisi miesten liigatason pudotuspeleissä valmentajan roolissa. Myös hyökkääjä Valtteri Viitakoski nähdään ensi kertaa miesten liigan pudostuspeleissä. Kuva: Mika Hilska

Nokian KrP oli miesten Salibandyliigan runkosarjan ehkäpä kaikkein kovin yllättäjä tai ylisuorittaja, ja sijoittui ylivoimaisen Classicin jälkeen kakkoseksi. Täksi kaudeksi nokialaisten puikkoihin hypännyt Jarmo Härmä aloitti tulosten valossa vakuuttavasti ”Näätien” penkin takana.

Kakkossijan myötä KrP pääsi valitsemaan vastustajansa toisena Classicin jälkeen. Vaihtoehtoina olivat SPV (7.), Indians (6.) ja TPS (5.). Hyökkääjä Valtteri Viitakoski kertoi puolivälieräparien valintatilaisuudessa, että nokialaisten vaihtoehtoja olivat TPS ja SPV, joista vastustajaksi valikoitui seitsemänneksi sjoittunut seinäjokelaisryhmä.

SPV:n runkosarja oli niin kutsutusti rikkonainen, mutta tämän vuosikymmenen menestyneinen liigajoukkue ei tule olemaan mikään helppo vastus.

– Moninaiset mietteet vastustajan suhteen. Kolme mestaruutta ovat ottaneet tällä vuosikymmenellä, eikä ollut helpoin valinta kuitenkaan noista joukkueista, vaikka sarjasijoitus sitä tukikin. Vahvan loppukauden ovat vielä pelanneet, sillä seitsemään viimeiseen peliin mahtui vain yksi pisteetön ottelu. Ovat parantaneet paljon kauden mittaan, joten varmaankin ”game seven” on luvassa, Härmä pohtii tulevaa vastustajaa valintatilaisuuden jälkeen.

KrP teki viime kaudella historiaa, sillä seura nappasi ensimmäisen pudotuspelivoittonsa puolivälieräsarjassa EräViikinkejä vastaan. Tällä kaudella nousujohteinen trendi jatkui, sillä runkosarjan kakkossija on seuran kirkkaasti paras runkosarjasijoitus Salibandyliigassa. Aiemmin nokialaisryhmä on mennyt kolmesti pudotuspeleihin ja paras sijoitus on ollut viime kauden seitsemäs sija.

Mistä KrP:n kova vire johtui mielestäsi tällä kaudella?

– Tätä on kysytty aika paljon. Haluatko lyhyen vai pitkän version, Härmä naurahtaa.

Mennään kompaktimmalla näin alkuun.

– Kaiken ydin on varmasti se, että meidän pelaajiston suhteen on ollut ihailtavaa sitoutumista läpi kauden. Pelaajat ovat myös sopineet asioista hieman keskenään. Ilme on ollut raikas, ja jos nyt pelaajistoa miettii, niin vastuunjako on ollut selkeästi parempaa kuin aiemmin. Kakkos- ja kolmosvitjasta, ja jopa nelosviisikosta, kun viime peliä miettii, on löytynyt ratkaisijoita. Osalla pelaajista hartiat ovat selkeästi leventyneet.

– Kun katsotaan taas sitten vähän isompaa kuvaa, niin Marko Salmelalle täytyy nostaa hattua. Kaveri on kuitenkin jo lähes pari vuosikymmentä rakentanut tätä tarinaa pitkäjänteisesti alasarjoista ja liigakarsintoja myöten. Nyt tuo pitkäjänteisyys alkaa pikku hiljaa maksamaan takaisin, Härmä aloittaa suitsutuksen.

Härmän mukaan myös valmennustiimi ja koko seura on toiminut kokonaisuudessaan hyvin.

– Tietysti valmennuskin on onnistunut jossain määrin. Meillä on lajivalmentajien osalta todella hyvä fiilis. Siinä on Mika Myllyniemi, joka on varmaan lajin kokenein kakkos-kolmosvalmentaja. Jaakko Inha toimii peluuttajana ja meillä kaikilla on tässä iso rooli. Itsekin ole varmasti tehnyt siinä jotain oikein, mutta sitä pitää kysyä muilta.

– Fysiikkavalmentaja Markku Köykkä on onnistunut hienosti omalla tontillaan. Hänet on nostettukin esille monessa kohtaa ja täysin syystä. Kokonaispaketti on ollut hyvä, ja kentän ulkopuolinen toiminta ”Jopet showt” sekä muut jutut mukaanlukien ovat tuoneet vain lisää virtaa kentälle, Härmä kiittelee.

Härmän nostama Marko Salmela on tosiaan rakentanut KrP:sta menestyvää seuraa pitkäjänteisesti. Seura pelasi karsinnoissa kolmella kaudella tällä vuosikymmenellä, ja kymmenen vuotta liigassa esiintynyt KrP on ottanut opiksi menneiden vuosien virheistä. Viimeisinä vuosina valmentajille on annettu aikaa, ja seuran oma mylly on tuottanut vähitellen mukavasti lahjakkaita liigatason junioripelaajia.

Kentän ulkopuolella KrP:lta löytyy myös kannattajaryhmä, joka pitää meteliä ottelusta toiseen. KrP:n otteluennakoissa on panostettu hyvin omalaatuiseen huumoriin, ja monesti ”sketsien” taso menee reippaasti alle kaiken normaalin arvostelun. Myös lehdistötilaisuuksissa on nähty melkoisia viritelmiä ja performansseja joulupukista mustaan makkaraan. Voisi hyvinkin sanoa, että nokialaisryhmä on liigan omalaatuisin kokonaisuus.

Härmä seurasi pestissään Heikki Luukkosta, joka toimi useamman vuoden nokialaisten peräsimessä. Luukkosen neljän vuoden pesti Nokialla oli nousujohteinen, ja sarjapaikasta kamppaileminen vaihtui lopulta pudotuspelikauteen. Valmennusprosessilla on ollut merkitystä myös nykyiselle menestykselle.

– Heikki Luukkoselle kuuluu toki myös kiitos siitä, että miten tämä kausi on mennyt meidän suhteen. Hän rakensi hyvän prosessin tuossa meitä ennen. Vähän samanlainen tilanne oli kun itse aikanaan lähdin Oulusta, jossa tein neljän vuoden projektin, ja Luukkonen teki saman Nokialla. On tärkeää jättää hyvä perintö ja se on omallakin kohdalla tavoite tässä valmentamisessa. Viime vuosina itselläni on ollut näitä vuoden pestejä, ja ne eivät ole mieleen, vaan tarkoitus olisi rakentaa pitkäjänteistä prosessia.

Hyökkäys on edelleen nokialaisten keihäänkärki ja tällä kaudella tehoja on tullut muualtakin kuin huippuvaarallisen ykkösviisikon kautta. Pelkällä hyvällä hyökkäyspelillä ei olisi irronnut runkosarjan kakkostilaa.

KrP ei tilastojen valossa puolustanut erityisen mairittelevasti, mutta äkkiseltään juuri viisikkopuolustuksen suhteen nähtiin eniten kehitystä aiempiin kausiin verrattuna. Pallollinen puolustaminen on ollut yksi joukkueen selkeitä teemoja runkosarjassa.

– Alkukaudesta tosiaan ropisi aika rajustikin sisään ja silloin vedettiin aika puhdastyylistä ”Näätä-rockia”. Ollaan kyllä ihan tietoisestikin haluttu pitää tempoa korkealla. Sitä kautta ollaan haluttu myös kasvattaa maalipaikkojen määriä molempiin suuntiin. Meillä on aika hyvin tulivoimaa. Ykkönen on entistäkin terävämpi ja kakkos-kolmosvitja tasoiltaan laajempia.

– Varsinkin tuossa vuodenvaihteen kieppeillä tapahtui paljon asioita puolustuksen suhteen. Maalimäärien putoaminen ei ole kuitenkaan ollut pelkästään puolustuspeliin keskittymisen ansiota, vaan ollaan keskitytty erityisesti pallolliseen peliin enemmän ja se tuottaa parempaa puolustusta. Täten laadukas hyökkäys tuottaa laadukasta puolustuspeliä ja niin meilläkin on käynyt. Tämän vuoden puolella on tainnut ropista sen viisi maalia per peli ja vähän allekin, Härmä kertoo.

Varsinkin kovempia vastustajia vastaan KrP onnistui myös pallottomassa pelissään sangen hyvin eritoten loppukaudesta.

– Classic ei tosiaan tehnyt meitä vastaan sitä kymmentä maalia. Ainoa loppukauden selkeä notkahdus oli tuo Happee-ottelu, jossa meni omiin 10, mutta siitä pelistä puuttui paljon pelaajia. Aika ehjää läpivientiä oli tuo koko kausi runkosarjassa, Härmä arvioi.

KrP:n historiasta löytyy vain se yksi yksi voitto pudotuspeleistä ja SPV:ltä löytyy taasen kolme Suomen mestaruutta tältä vuosikymmeneltä.

Mitä merkitystä sillä on, että lähdette ensi kertaa niin sanotusti ennakkosuosikkina pudotuspelisarjaan?

– Turha ruveta lässyttelemään ja sillä pilata hienoa kautta, eikä lähteä mitään altavastaajan mentaliteettia tässä rakentamaan. Eipä tuohon voi mitään muuta sanoa kuin sen, että ei olla stressattu tähän asti mistään, eikä stressata tästä eteenpäinkään. Me jatketaan sillä omalla ”Näätä-stylellä” ja meidän valmentajien tehtävä on se, että ei myöskään ylisyötetä dataa noille jätkille.

– Se mistä olen eniten tyytyväinen tämän kauden suhteen on se, että toiminta on ollut hyvin raikasilmeistä kentällä ja sen ulkopuolella. Pelaajia ei ole kahlittu ja se näkyy välillä sitten aikamoisena roiskeena ja rokkina, mutta me itse pidetään siitä ja katsojatkin ovat tykänneet. Ympäristö, ihmiset ja sarjataulukkokin ovat tykänneet. Se 1,5 pistettä per peli on aika kova saavutus, Härmä paaluttaa.

Jarmo Härmän luotsaama Nokian KrP tyylitteli runkosarjan kakkossijalle. Kuva: Esa Takalo

Härmän oma pudotuspelikokemus on vielä toistaiseksi hyvin vaatimatonta.

– Nolla peliä tällä hetkellä, ja OLS:n riveissä olen aikanaan ollut penkillä istumassa pelaajana. Divarista ja junioreiden puolelta on kokemusta ja menestystäkin.

Härmän henkilökohtaiset tavoitteet valmentajana ovat varsin kunnianhimoisia.

– Pidemmän aikakauden tavoite on olla joskus Suomen maajoukkueen päävalmentaja. Yksi unelma on ollut ammatiksi valmentaminen ja se on toteutunut. Vedän siis Salibandyliitolle valmennuskoulutuksia ja valmennan Nokialla. Niistä seikoista kostuu elantoni tällä haavaa, Härmä avaa.

Näätä-luotsi on viettänyt kirjaimellisesti sanoen reissumiehen elämää viime vuosina. Härmä valmensi OLS:aa liigassa kaudella 2013-14, Limingan Niittomiehiä Divarissa kaudella 2014-15, Erä Akatemiaa Divarissa seuraavalla kaudella, ja viime kaudella Härmä luotsasi M-Teamia, joka putosi liigasta.

– Meillä on jo ensi kaudesta diili. Muutaman aiemman prosessin suhteen on ollut huonoakin tuuria. Esimerkiksi Erään olisin varmasti jäänyt ellei olisi tullut fuusiota aikanaan. Silloin oli epävarmaa, että miten hommat jatkuvat, joten oli nostettava kytkintä. Joka paikassa joukkue ei ole ollut oikea itselleni, ja toisaalla taas en ole itse aina ole ollut oikea henkilö joukkueelle.

– Nyt sitten taas on löytynyt sellainen paikka, jossa tuntuu kohtaavan omat vahvuuteni sekä valmennustiimin vahvuudet, ja niiden yhteensopivuus pelaajiston kanssa. Tarkoitus on rakentaa taas ensi kautta ajatellen pikkuisen parempi joukkue ja urheilla taas pikkuisen kovemmin, Härmä linjaa.

Vaikka Härmän on tarkoitus läpiviedä KrP:n kanssa pidempi prosessi, niin reissumiehen elämä säilyy, sillä mies asuu perheineen Vantaalla. VR:n junat ovat tulleet Härmälle tutuiksi kauden aikana, ja positiivisen oloinen valmentaja näkee junamatkoissakin hyvää, sillä ne avittavat harjoituksiin ja muihin tapahtumiin valmistautumisessa.

Pirkanmaalaisseuroissa Härmä ei ole harvinaisuus, sillä myös Classic-valmennuskaksikko Petteri Nykky ja Samu Kuitunen asuvat pääkaupunkiseudulla. Ehkäpä joku päivä nähdään näiden kolmen valmentajan yhteinen kimppakyyti, kuten Härmä aiheesta vitsailee pilke silmäkulmassaan.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen