Liigat

Valtteri Kainulainen aiempaa luottavaisempana pudotuspeleihin – ”Ehdottomasti kovin Indians”

14.03.
2018
Liigat

Valtteri Kainulainen on nähnyt monet indiansit, mutta tämän kauden on hänen mielestään ehdottomasti kovin. Kuva: Joni Winstén

Valtteri Kainulaisen mukaan Westend Indiansin tavoite melkein täyttyi runkosarjassa. Uransa tehokkaimman kauden pelanneen kapteenin tuntemukset ovat hieman aiemmista kausista poikkeavat ennen keskiviikkona käynnistyvää puolivälieräsarjaa EräViikinkejä vastaan.

Viime päivät ovat olleet Espoossa jännittäviä. Ainakin sellainen kuva välittyy, kun Valtteri Kainulainen kertoo puhelimitse omia ja joukkueen tunnelmia päivää ennen puolivälierien käynnistymistä.

– Olen huomannut, että treeneissä on ollut aika kutkuttava meininki. Moni aistii playoffien lähestymisen, ja on sellainen hyvä jännite, ”Heimon” kapteeni kuvailee.

Indiansia vastaan puolivälierissä astelee helsinkiläinen EräViikingit, joka pääsi valitsemaan tanssiparinsa kolmantena.

Espoolaiset puolestaan pelasivat hienon runkosarjan sijoittuen lopulta kuudenneksi. Viimeaikaiset voitot ja peli-ilme luovat tilanteesta hyvin erilaisen myös Kainulaisen silmin kuin parilla edelliskerralla playoffeissa.

– Aiempina vuosina olemme lähteneet ”pleijareihin” yleensä kahdeksannelta sijalta, ja silloin on ollut vaikeampi tilanne, koska myös peli on yskinyt niinä kausina. Nyt pystymme olemaan runkosarjan esitysten vuoksi luottavaisemmin fiiliksin.

Vaikka Indiansin otteet yllättivät monet, niin ihan puhtaita papereita kipparikaan ei runkosarjasta anna. Syksyllä peli oli vielä ailahtelevaista, mutta vuodenvaihteen jälkeen kurssi kääntyi ja voittoja alkoi sataa laariin.

– Emme ihan päässeet tavoitteeseen. Ajattelimme, että saisimme kotiedun vielä hankittua. Lähellä sekin oli, mutta emme saaneet. Kauden jälkimmäisestä puoliskosta olen tosi iloinen, sillä peli parani.

– Keräsimme hirveän määrän rohkeutta joulun jälkeen, enkä oikeastaan edes tiedä, mistä se tuli. Pelasimme fiksua, rohkeaa peliä ja lähdimme tosissamme hyökkäämään ja tekemään maaleja.

Täksi kaudeksi Indiansin peräsimeen palasi tuttu kasvo, kun Mikko ”Kuula” Laurikainen otti espoolaisryhmän jälleen komentoonsa.

Kauden aikana Laurikainen on kerännyt paljon kehuja – eikä syyttä. Indians repi potentiaalistaan kaiken irti.

– Kuula on antanut pelaajille paljon pelitavallisia vapauksia ja vastuuttanut Jussi Huovisen kanssa arkitekemisessä. Se on ollut isoin muutos. Pelaajia on iskostettu pelin kehittämiseen, ja kaikilla on todella iso vastuu tästä koko touhusta, Kainulainen kehuu.

Voidaanko jopa puhua kaikkien aikojen parhaasta Indiansista sinun aikanasi?
– Voidaan, ehdottomasti. Tässä nipussa on ennennäkemätön määrä taitoa. Vaikka kokemusta ei ihan hirveästi ole, niin useampi äijä on päässyt maajoukkueympyröihin asti. Se osoittaa, kuinka kovia kundeja tässä ryhmässä on. En kuitenkaan näe, että olisi taidoista huolimatta missään määrin taiteilijoita jengissä.

25-vuotias Kainulainen sen tietää parhaiten, onhan hän edustanut seuraa koko uransa sen jälkeen, kun siirtyi Indiansiin Kirkkojärven Loiskeesta juniori-ikäisenä. Vajaaseen kahdeksaan pääsarjakauteen on mahtunut muun muassa liiganousu ja 129 Salibandyliigan runkosarjaottelua.

Kuluva kausi oli kuitenkin tehokkain pisteissä mitattuna. Kainulainen voitti joukkueen sisäisen pistepörssin tehoilla 25+28=53. Tervepäinen laitahyökkääjä ei kuitenkaan tyydy niihin, vaan osaa antaa itselleen kritiikkiäkin.

– En ajattele, että tämä ihan nappikausi olisi ollut henkilökohtaisesti. Paljon oli sellaisia pelejä, joissa olisin halunnut olla vielä parempana esimerkkinä ja johtajana, Kainulainen kertaa ensin hieman piiskaavaan sävyyn.

Indians pääsi vuodenvaihteen jälkeen hurjaan lentoon, minkä avulla se nappasi runkosarjan kuudennen sijan. Kuva: Juhani Järvenpää

– Suurimpia juttuja oli kuitenkin se, että olen pyrkinyt hitsaamaan kehitettäviä asioita kauden aikana. Sitä haluaakin olla johtaja, kun saa paljon vastuuta, ja uskon, että olen saanut kehitettyä itseäni. Lisäksi on ollut oikeasti aika taitavat kaverit ympärillä, keiden kanssa olen saanut pelata.

Indiansin tähdet, joihin Kainulainenkin viittaa, ovat nostaneet tasoaan hurjasti kauden mittaan, ja se on kantanut hedelmää. Heidän joukossaan ovat muun muassa Heikki Iiskola, Otto Lehkosuo ja niin ikään Loiskeesta aikoinaan ponnistanut Santeri Toropainen.

Puolivälierävastus EräViikingit vei nimiinsä joukkueiden molemmat kohtaamiset runkosarjassa. Ottelut olivat kuitenkin äärimmäisen tiukkoja: kauden ensimmäinen peli päättyi ErVin 6–5-voittoon ja viimeisin maalein 7–6.

Myös pudotuspeleissä on Kainulaisen mukaan odotettavissa samanlaista vääntöä.

– Odotan aikamoista taistelusarjaa. Viidellä viittä vastaan pelatessa on ollut tasaista, ja uskon, että pystymme siinä haastamaan tosissaan. Erikoistilanteet nousevat aina tiukoissa peleissä esiin. Olemme olleet niissäkin hyviä, mutta viime ErVi-peli vähän ruostutti sitä ajatusta. Meidän pitää pystyä rullaamaan kolmella kentällä koko ajan.

Vaikka Indiansin ikähaitari on sarjan nuorimmasta päästä, löytyy joukkueesta vastuunkantajia, jotka ovat aiemminkin pelanneet tiukoissa paikoissa, kuten nuorten MM-finaalissa.

– Tietyissä jutuissa kokemus auttaa, mutta on meilläkin kokeneita laji-ihmisiä, jotka varmasti pystyvät näyttämään ja kertomaan, miten tätä playoff-aikaa eletään kentällä ja sen ulkopuolella.

– Vaikka jotkut pelaajat olisivat olleet nuorten MM-finaaleja pelaamassa, niin sillä hetkellä he ovat olleet uransa kovimmassa paikassa. Ne hetket varmasti kasvattavat ja piirtyvät selkärankaan.

Lue myös:
Pääkalloennakko: EräViikingit-Indians – isoveli pikkuveljen esteenä parrasvaloihin?

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Espoo

Twitter: @A_Karjalainen