Liigat

VeikkausTV-ennakko: Espoo haastaa Helsingin Vantaalla – räväyttääkö Indians taas avauspelissä?

14.03.
2018
5 Kommenttia
2
Liigat

Indiansilla oli hauskaa vielä runkosarjassa, mutta miten käy pudotuspeleissä? Kuva: Juhani Järvenpää

EräViikinkien ja Indiansin välinen puolivälieräsarja käynnistyy Vantaan Energia Areenalla keskiviikkona klo 18.30. VeikkausTV lähettää ottelun suorana.

Lähtökohdat:
Viime kevään finalisti sijoittui lopulta runkosarjan kolmanneksi. Eritoten lokakuussa ja vuodenvaihteessa sekä sen jälkeen tapahtui tuloksellisia notkahduksia, mutta muuten voittoja ropisi tasaiseen tahtiin. ErVi oli yksi runkosarjan tasaisimmista suorittajista, vaikka heikkojakin hetkiä osui kohdalle. Tulosten takaa voi kuitenkin todeta, että SM-hopeamitalistin runkosarja ei ollut erityisen sykähdyttävä pelillisten esitysten suhteen.

Pelillisesti ErVi oli pallollisessa puolustuksessa yllättävän kehno kokonaismateriaalia katsoen, ja voi todeta, että yksi syy oli juuri parhaiden pallollisten puolustajien menettäminen viime kauden jälkeen. Mika Ahosen ryhmäksi joukkue päästi yllättävän paljon maaleja (143/5,5 ottelua kohden). Vertailun vuoksi viime kauden Jyri Korsmanin luotsaama ErVi päästi runkosarjassa vain 110 maalia, joka oli sarjan vähiten.

Toisaalta ErVi iski myös sarjan kolmanneksi eniten maaleja (181), joten suhdeluku ei ole huono. ErVi on pyrkinyt pääosin hallitsemaan pallollista peliä, eikä iskemään pelkästään nopeasti vastaan kuten useimmat joukkueet. Kuitenkin jos keskialueella on sauma kääntää peli nopeasti, niin se luonnistuu joukkueelta perin tehokkaasti.

Puolustuspäässä johtohahmoja ovat olleet eritoten Marko Juselius ja Mikael Lax, mutta tuttujen johtohahmojen takaa Perttu Järvinen on tehnyt väkevän läpimurron miesten liigatasolla. Hyökkäyksen pistehirmuja ovat olleet maajoukkueestakin tutut Miko Kailiala, Mika Moilanen, Jani Kukkola ja Lauri Kapanen. ErVin hyökkäyskalusto on kovaa valuuttaa, sillä kyseisten herrasmiesten lisäksi löytyy sellaisia pelimiehiä kuin Roni Laasonen, Tuomas Iiskola ja Miska Mäkinen. Kailiala, Kapanen ja Iiskola ovat ajoittain uupuneet joukkueen kokoonpanosta, ja se on näkynyt myös tehopuolella.

Mikko Laurikaisen luotsaama Indians oli yksi runkosarjan isoimmista onnistujista ja yllättäjistä Nokian KrP:n ohella. Marras-joulukuulle joukkueelle osui vaikeampi jakso, mutta runkosarjan loppu oli loistelias ja espoolaisryhmä voitti kahdeksan viimeisestä kymmenestä ottelusta.

Indians pelasi läpin runkosarjan näyttävää pallollista peliä, ja ajoittain iski komeista vastahyökkäyksistä upeita maaleja. Indiansin heikkoutena voi pitää eritoten materiaalin epätasaisuutta, ja sitä, että kolmeen vitjaan ei löydy lähellekään samantasoisia pelimiehiä pallokontrollia ajatellen. Myös Ervillä on ollut samainen ongelma tällä kaudella. Indians pyrkii puolustamaan ja hallitsemaan peliä erityisesti pallon kanssa. Voisi todeta, että taktisesti joukkueet pyrkivät pelaamaan hyvin samanlaista peliä, mutta espoolaisryhmä on jonkin verran vastahyökkäysorientoituneempi ja hitusen kehnompi pallollisessa pelissä.

Espoolaisten puolustuksesta löytyy yksi runkosarjan kovimmista onnistujista, eli huiman läpimurron liigatasolle tehnyt Otto Lehkosuo. Santeri Toropainen oli myös oivassa vireessä läpi kauden, ja hyökkäystrio Valtteri Kainulainen, Aaro Astala ja Heikki Iiskola samoin. Viisikosta muut paitsi Toropainen nousivat myös maajoukkueen mukaan kaudella. Ketjun peli oli parhaimmillaan liigan kärkea, mutta viisikko hajotettiin loppukaudesta, ja se näkyi joukkueen tasaisempina otteina kahden ensimmäisen vitjan tasoittuessa.

Kuumat ja kylmät:
ErVin Kapanen äityi runkosarjan päätöskierroksilla kovaan vireeseen. Kauden aikana vaikean loukkaantumisen jälkeen kaukaloon palannut Kapanen nakutti pisteet 7+4 neljään viimeiseen runkosarjan peliin. Moilanen iski runkosarjan kolmessa viimeisessä pelissä pisteet 6+4.

Runkosarjan lopun eri ketjuissa esiintyneet Indiansin Iiskola ja Kainulainen olivat viidessä viimeisessä runkosarjan pelissä pitelemättömiä. Kainulainen naulasi pisteet 4+10 ja Iiskola tehot 7+6.

Laasosen runkosarja oli viime kauteen nähden vaisu. Kolmoskentässä pieneen rooliin jäänyt Laasonen iski viimeisessä viidessä pelissä vain kaksi maalia. Indiansin kolmoshyökkäysvitjalla on ollut koko kauden hankaluuksia Ilari Nykänen (-13), Miko Summanen (-12) ja Samuli Granlund (-13) ovat espoolaisten pelaajia joiden olisi aika nostaa tasoaan.

Yhteinen historia:
Joukkueiden yhteinen historia on sangen vähäinen, sillä EräViikingit esiintyi Salibandyliigassa ensi kertaa kaudella 2016-17. ErVi on ollut joka kerta parempi Salibandyliigan otteluissa, ja edelliskaudella voitot menivät helsinkiläisille 13-7 ja 11-1. Tällä kaudella oli paljon tasaisempaa, sillä ErVi voitti pelit maalein 6-5 ja 7-6.

Taistelupari:
Santtu Strandberg, EräViikingit – Mikko Kirvesniemi, Indians

Santtu Strandberg on ollut viime vuosina yksi sarjan kärkitorjujia, mutta mennyt kausi ei ole ollut miehen osalta parasta mahdollista suorittamista. Indians-kollega on onnistunut omalla tontillaan kelvollisesti, mutta välieräpaikkaan saakka Kirvesniemeltä vaaditaan hurmoksellista onnistumista.

Molempien tilastot runkosarjan osalta ovat lähes identtiset. Strandberg on torjunut 77,1 %:n teholla ja Kirvesniemi rahtusen huonommalla 77,01 %:n lukemalla. Maaleja Strandberg on päästänyt 4,8 peliä kohden ja Kirvesniemi viisi ottelua kohden. Muuten tilastot ovatkin hyvin samanlaiset, mutta Strandbergilla on yksi peli vähemmän pelattuna. Äkkiseltään varsinkin Strandbergilla olisi paljon parannettavaa tosipeleihin.

Kokoonpanot:
ErViltä puuttui runkosarjan viimeisestä pelistä Kukkola ja Indiansilta Astala, mutta tiettävästi kumpikin on pelikuntoisia pudotuspeleissä.

Edelliset ottelut:

EräViikingit
10.3. ErVi-Oilers 9-3
8.3. ErVi-LASB 7-9
2.3. Indians-ErVi 6-7

Indians
10.3. Indians-Welhot 8-6
2.3. Indians-ErVi 6-7
26.2. Oilers-Indians 1-9

Tulosvetovihje:
Molemmat joukkueet pyrkivät varmasti kontrolloimaan pallollista peliä, ja pelin uskoisi olevan ainakin vähämaalisempi kuin runkosarjan kohtaamiset. Toisaalta ennen pudotuspelejä on tuskin tehty mitään taikatemppuja, joten maalitalkoot eivät mikään suuri yllätys olisi. Viime vuonna puolivälierien ensimmäisellä kierroksella nähtiin yllätyksiä, kun KrP kaatoi ErVin ja Indians Classicin. Tuohon asetelmaan espoolaisjoukkue pyrkii tälläkin kertaa, vaikka yllätys ei olisi samaa luokkaa kuin vuosi sitten.

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:
EräViikingit 4,5,6 – Indians 4,5,6

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Lue myös:
Pääkalloennakko: EräViikingit-Indians – isoveli pikkuveljen esteenä parrasvaloihin?

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen