Liigat

VeikkausTV-ennakko: Indiansilla mahdollisuus tehdä historiaa – ErVin tappio katkaisisi yli 30 vuoden putken

28.03.
2018
Liigat

Keskiviikkona nähdään tiukka pääkaupunkiseudun vääntö, jossa maalivahtipeli saattaa nousta isoon rooliin. Kuva: Juhani Järvenpää

Westend Indians ja EräViikingit kohtaavat keskiviikkona puolivälieräsarjan kuudennessa ottelussa Espoon Otahallissa. VeikkausTV lähettää ottelun suorana klo 18.30 eteenpäin.

Lähtökohdat:
Indians on venynyt kahteen erittäin tärkeään voittoon viime torstain 11-4 -rökäletappion jälkeen. Lauantaina se johti parhaimmillaan 5-1, mutta ErVi nousi pikku hiljaa takaa, ja kamppailussa nähtiin jatkoaika 6-6-lukemien myötä. Heikki Iiskola nousi ratkaisijaksi jatkoajalla.

Maanantaina peli oli kolmannen erän alussa 6-3, kunnes ErVin kiri alkoi. Jälleen helsinkiläisjoukkue punnersi tasoihin, mutta tuolloin ratkaisu tuli varkain. Puolustajana pelanneen Lauri Kapasen maila katkesi niin sanotusti pahassa paikassa ja Indians sai paikan, josta Ervi esti maalintekoa siten, että siitä vihellettiin rankkari. Valtteri Kainulainen latoi kamppailun ratkaisun kaksi minuuttia ennen loppua rankkarista. Indians johtaa siis ottelusarjaa voitoin 3-2.

Maanantain peli kertoi paljon koko ottelusarjasta. Ensimmäinen erä oli varovaisempi kuin lauantaina, jolloin Indians höykytti ErViä. Toisessa erässä Indians pelasi hyvää pallollista peliä, joka tarkoitti sitä, että pelivälinettä kierrätettiin koko kenttää hyväksi käyttäen. Kyseessä oli Indiansin laadullisen tekemisen tulos, mutta toisaalta ErVi myös oli yllättävän passiivinen tuossa vaihessa. Indiansin peli oli parhaimmillaan toisessa erässä yleisesti ottaen ja maalien valossa.

Kolmas erä olikin sitten täysin päinvastainen. Indians pääsi alussa johtoon, ja hiukan helpostikin. ErVi pelasi kolmoserässä kapealla miehistöllä, ja kaukalossa kävi pääosin 11 pelaajaa. Joukkue antoi paljon painetta Indiansille ja se näkyi siinä, että Indiansin pallollinen peli hajosi lähes totaalisesti. Helpotkaan syötöt eivät olleet enää laadullisesti päteviä ja Ervi nousi lopulta tasoihin. Tasoituksen jälkeenkään ErVi ei himmannut ja kolmannessa erässä Indians oli todella pinteessä, kunnes se sai voittomaalin hiukan yllättäenkin. 6-3-maalin jälkeen sillä ei ollut juurikaan maalipaikkoja ennen ratkaisua.

Keskiviikon ottelun kuuma peruna on siinä, että miten ErVi meinaa lähteä pelaamaan ottelua. Molemmilla joukkueilla on ollut vaikeuksia pitää peliä kasassa koko ottelun tai edes kahden erän ajan. ErVi pelaa selkeästi parasta peliään kapealla rosterilla ja intensiivisellä sekä rohkealla pelitavalla. Toinen kysymys on se, että kuinka pitkiä aikoja se uskaltaa pelata niin.

Toisaalta, kun joukkue on pelannut laajemmalla kokoonpanolla, niin rotaatio on ollut suurta. Se on näkynyt ajoittaisena sekoiluna ja pelaajisto ei ole ollut järkevästi roolitettua. Indiansilla on sen sijaan kaksi selkeästi pallollisempaa ketjua ja yksi suoraviivaisuuteen pyrkivä ketju, joka ei hae tyylipistetä tai välttämättä edes maaleja.

Maanantaina ErVi pystyi kyllä hallitsemaan peliä ennen viimeistä erää ainakin näennäisesti, mutta tehokkuus ei ollut samaa tasoa kuin Indiansilla. Indians myös puolusti paremmin ja niin sanotusti nöyremmin ottelussa. Myös maalivahtipeli meni selkeästi Indiansin leirin hyväksi, vaikka se osasto ei ole erityisen liekeissä ollut kummassakaan päädyssä.

Erikoistilanteista voidaan todeta se, että ErVi on iskenyt viisi maalia ylivoimalla ja Indians vain kaksi, joten espoolaisten ei kannata hommata itselleen jäähyjä, joita on tähän mennessä kertynyt jokunen enemmän kuin ErVille. Hermokontrolli ja henkinen rentous tulee olemaan ratkaisevassa asemassa keskiviikkona, sillä se on rakoillut molemmissa leireissä paikoin.

Jos Indians etenee keskiviikkona välieriin, niin se on seurahistorian ensimmäinen kerta, kun Indians nähdään välierissä. Indians on jo nyt tehnyt historiaa, sillä se ei ole koskaan ennen voittanut yli yhtä ottelua enempää puolivälierässä.

Jos ErVi putoaa välieristä, niin tapahtuu sellainen historiallinen temppu mitä ei olla koskaan aiemmin nähty Salibandyliigan historiassa. Mitalisijoja on ratkaistu vuodesta 1987 ja kertaakaan ei ole ollut tilannetta, jossa yksikään helsinkiläisryhmä ei olisi yltänyt neljän sakkiin. Mitaleitta pääkaupungista ponnistava joukkue on jäänyt vain kerran eli vuonna 2016.

Jos miettii taas ErViä ja sen edeltäviä seuroja Erää, Viikinkejä tai SSV:tä, niin edellisen kerran, kun yksikään näistä ei pelannut välierissä oli keväällä 2003 eli 15 vuotta sitten.

Kuumat ja kylmät:
Indiansin kuumin on tällä haavaa Valtteri Kainulainen, joka astui oikeaan aikaan esiin. Kainulainen iski kolme maalia viidennessä ottelussa ja ratkaisi pelin kylmäpäisesti rankkarissa. Kevään komeetta Kaarlo Mahlberg jatkoi hyvää virettään maanantain pelissä ja on iskenyt jo tehot 5+1 kuten Kainulainenkin. Kolmantena mainittakoon Santeri Toropainen, joka syötti viime pelissä kolme maalia ja on iskenyt myös kuusi tehopistettä (1+5).

ErVin Lauri Kapanen onnistui viidennessä pelissä kahdesti maalinteossa ja on joukkueen pistehai tehoin 6+4. Jani Kukkola on parantanut pelien edetessä ja tiukassa paikassa mies oli hyvässä iskussa. Molemmat ovat myös tehopörssin kärkiä (+7) ja heidän onnistumisellaan on iso merkitys.

Santtu Strandbergin esitys oli vaisu maanantaina. Torjuntoja kertyi vain seitsemän ja varsinkin Indiansin kuudes maali olisi ollut otettavissa. Muutenkaan kummankaan joukkueen maalivahtipeli ei ole ollut sarjassa erityisen maagista, sillä Mikko Kirvesniemen torjuntaprosentti on 65,12 ja Strandbergin 69,05.

Molempien joukkueiden kahden kärkikentän takaa löytyy paljon pelaajia, joilta voisi odottaa parempia suorituksia.

Taistelupari:
Mikko Kirvesniemi, Indians – Santtu Strandberg, EräViikingit

Maalivahtipelillä tulee olemaan yllättävän suuri merkitys, sillä vaikka maaleja on tullut otteluissa melko paljon niin Strandbergilla on 12 torjuntaa ottelua kohden ja Kirvesniemellä 11 per ottelu. Se kertoo osiltaan siitä, että maaleja isketään lähinnä laatupaikoilta ja siitä, että veskareiden vastuu on suuri, eikä kumpikaan ole pystynyt säkenöimään sarallaan.

Kirvesniemi otti maanantain pelissä muutaman tärkeän, kovan torjunnan, mutta toisaalta esimerkiksi 6-6-tasoitus livahti helposti maaliin. Viime pelissä ErVi laukoi tilastojen mukaan 55 kertaa ja Indians vain 27 kertaa, joten peittopelissä oli paljonkin eroa ottelussa.

Kokoonpanot:
Indians on joutunut pärjäämään koko ottelusarjan ilman tähtipelaajiin lukeutuvaa Aaro Astalaa, mutta se ei ole menoa estänyt.

ErVin päävalmentaja Mika Ahonen on missannut viimeiset kolme peliä ja se on herättänyt joitain outoja salaliittoteorioita poissaolon syystä. Ahonen on Pääkallo.fi:n tietojen mukaan ollut sairastelun vuoksi vuodepotilaana ja on mahdollisesti palaamassa ErVin penkin taakse keskiviikkona. Tomi Rastas kommentoi Ahosen poissaoloa tässä jutussa.

ErVin kannalta puolustajatilanne on se haastavin osa-alue. Mikael Lax loukkaantui viidennessä pelissä, eikä Marko Juselius ollut vieläkään pelikuntoinen. Puolustajapulan vuoksi joukkueen pörssikärki Kapanen pelasi puolustajana, ja menetykset ovat näkyneet varsinkin pallollisessa pelissä. Juseliuksen kohdalla on kyse sairastelusta.

Edelliset ottelut:

Puolivälierät:
26.3. ErVi-Indians 6-7
24.3. Indians–ErVi 7–6 ja.
22.3. ErVi–Indians 11–4
16.3. Indians–ErVi 5–7
14.3. ErVi–Indians 2–3

Tulosvetovihje:
Viime ottelusta uumoiltiin tarkkaa, ja niin ottelu alkoikin, mutta pikku hiljaa molemmat avasivat ja aktivoivat peliään. Panokset ovat nyt aiempaa suuremmat, sillä Indians etenee voitolla välieriin ja ErVin kausi päättyy jos tappio tulee.

Indians ei ole ollut sarjassa ennakkosuosikki ja se on onnistunut ylittämään itsensä varsinkin kovissa paikoissa, mitä kokenut ErVi ei ole toistaiseksi taitanut. ErVin leirissä on kovemmat paineet, joten tähän otteluun voisi odottaa Indiansin voittoa ja jatkoonmenoa. Tiukka peli on kuitenkin tulossa mitä varmimmin.

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:

Indians 4,5,6 – ErVi 4,5,6

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen