Divarit

ESS: Salibandyseurojen välillä vääntöä Lahdessa – Pelicans-pomolta erikoinen formulavertaus

26.04.
2018
Divarit

LASBin miesten edustusjoukkue sijoittui viime kaudella komeasti Salibandyliigan yhdeksänneksi. Kuva: Juhani Järvenpää

Lahdessa kouhuu salibandyrintamalla, kun paikallinen Pelicans SB, ja Lahteen sekä sen lähialueille asemoituva LASB ovat huonoissa väleissä, kertoi Etelä-Suomen Sanomat keskiviikkona.

Lahden alueella menee sinällään hyvin salibandyn saralla, sillä LASBin miehet pelaavat Salibandyliigassa ja Pelicansin naiset nousivat ensi kaudeksi naisten liigaan. Junioripuolella Pelicansin A-tytöt ylsivät SM-hopealle ja LASB nousi A-poikien SM-sarjaan. LASB voitti B-poikien SM-kultaa keväällä 2017. Pelicansin miesten joukkue jatkaa ensi kaudella 2. divisioonassa.

Lahdessa pelaava LASB hommasi itselleen vähän aikaa sitten farmijoukkueen ja joukkueeksi valikoitui Janakkalan SC Urbans. ESS pitää omassa artikkelissaan erikoisena, että farmisopimusta ei saatu sorvattua Pelicansin kanssa, joka ponnistaa useimpien pelaajien kotikaupungista.

LASBin toiminnanjohtaja Mika Virtanen avasi farmijoukkueen valintaa artikkelissa.

– Pelicans SB ei ole halukas tekemään yhteistyötä kanssamme. Me tarjosimme heille tammikuussa yhteistyöpakettia, johon liittyi junioreiden yhteistyötä ja luonnollisesti myös miesten edustusjoukkueiden välinen farmisopimus. He olisivat olleet valmiita tekemään yhteistyötä, jos olisimme menneet kaikki Pelicans-logon alle, Virtanen kertoi ESS:lle.

Virtasen mukaan kahden ison seuran yhdistäminen olisi hankala prosessi.

– Haluaisimme tehdä yhteistyötä, mutta emme yhdistyä. He taas luottavat Pelicans-brändiinsä niin paljon, etteivät ole valmiita yhteistyöhön.

Pelicansin puheenjohtajan Hannu Kuisman mukaan kyseessä ei ole yhteistyöhaluttomuus heidän suunnaltaan, ja hänen mukaansa heille ei ole nyt ehdotettu farmisopimusta LASBin kanssa. Kuisman mukaan LASBin leiristä on torjuttu aiemmat yhteistyöehdotukset.

– Olemme ehdottaneet aikaisemmin yhteistyötä, mutta LASB löysi silloin muita yhteistyökuvioita, Kuisma sanoi viitaten LASBin ja RSS Panthersin yhdistelmäjoukkueisiin A- ja B-tytöissä.

LASBin tulkinta on se, että Pelicansille käy ainoastaan heidän nimen alleen siirtyminen, ja Pelicans tulkitsee, että LASB yrittää kaapata lahtelaisen kilpasalibandyn.

Pelicansin toiminnanjohtaja Jari Koskinen painotti, että seura pyrkii alueen huippuseuraksi, eikä se halua olla LASBin kasvattajaseura. Pelicansin pitkän tähtäimen tavoitteena on myös miesten liiganousu. Koskinen linjasi lehdessä, että nykyinen tilanne tarkoittaa sitä, että jompi kumpi alueen seuroista kuolee kilpajuoksussa.

LASBin varsinainen asemoituminen kiinnostaa

LASBin puheenjohtaja Arto Korhonen toppuutteli kaappausväitteitä.

– Olemme ehdottomasti edustuksen osalta lahtelainen, ja haluamme kasvaa siellä myös junioripuolella, mutta emme ole kaappaamassa kenenkään toimintaa. Haluamme kasvaa orgaanisesti kerhotoiminnasta lähtien Lahdessa, Hollolassa ja myös Lammilla, Korhonen sanoi.

ESS kysyi Korhoselta myös LASBin virallista kotipaikkakuntaa, joka on askarruttanut myös Pelicansia.

– Pelicans SB:ssä tiedetään ihan tarkkaan, että monipaikkakuntaisuus johtuu siitä, että meillä on pelaajia monella paikkakunnalla. Jos me siirtäisimme yhtäkkiä kaikki ikäluokat Lahteen, niin se olisi aikamoinen pyllistys vaikkapa Tuuloksessa asuvalle perheelle, Korhonen avasi.

Formulat ja lahtelainen salibandy

Korhonen harmitteli, että yhteistyöstä ei ole tullut mitään.

– Olisimme halunneet tehdä yhteistyötä kilpaikäluokissa brändiin katsomatta. Todennäköinen reitti olisi ollut se, että molempien seurojen brändit olisivat olleet esillä tai sitten olisi edetty kokonaan uudella brändillä. Jos juniorikilpasalibandyssä takerrutaan brändeihin, niin silloin aikuiset eivät ajattele nuorten urheilijoiden etua.

Koskinen heitti seuraavaksi melkoisen formula-vertauksen perustellessaan sitä, että minkä lippulaivan alla alueen salibandyn pitäisi kehittyä ja kasvaa. Koskisen mukaan Pelicans on brändinä Ferrari ja LASB Toro Rosso.

– Ajattele, jos formuloissa Toro Rosso menisi Ferrarille ehdottamaan, että vaihdetaan nimi Toro Rossoksi. Eihän siinä olisi mitään järkeä.

Jutun mukaan molemmilla seuroilla on halua tarjota junioreilla mahdollinen reitti kohti huippua. Kuisma oli kuitenkin jutussa vielä sitä mieltä, että LASBin toiminta on lyhytjänteistä.

– LASB tekee työtään lyhytjänteisemmin kuin Pelicans SB. LASBissa tehdään sopimuksia sinne tänne vuosi kerrallaan, kun Pelicansissa luotetaan pitkän aikavälin kehitykseen, Kuisma sivalsi lopuksi.

Huom. LASBin toiminta sijoittuu Hämeenlinnan, Hollolan ja Lahden alueelle. LASB nousi liigaan vuonna 2016 ja oli silloin vielä Lammin Salibandy (LaSB).

Huom 2. Pelicans SB ei ole tekemisissä jääkiekon SM-liigassa pelaavan Pelicansin kanssa. Seura saa kuitenkin käyttää kiekkoseuran nimeä sekä logoa. Seura on alkuperäisesti PHSB.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen