Liigat

Kahden joukkueen arkea elänyt huippulupaus jännittää Superfinaalia: ”Perjantaina varmasti helpottaa”

20.04.
2018
Liigat

Jenni Torkki on Suomen ja SB-Pron yksi kultakimpaleista. Kuva: Salibandyliiga.

SB-Pro valmistautuu par’aikaa naisten Superfinaaliin, jonka se pelaa Hartwall Areenalla lauantaina Classicia vastaan. Haastattelimme SB-Pron hyökkääjälupaus Jenni Torkkia kauden huipennuksen alla.

Torkki, 18, on yksi Suomen lupaavimmista nuorista naissalibandyn pelaajista tällä hetkellä. Lohjalaisen LoSBin kasvatti pelasi vielä toissa kaudella kotipaikkakunnallaan, kunnes siirtyi Northern Starsin riveihin. Viime vuoden perusteella Torkin palveluksista kiinnostui myös liigaorganisaatio SB-Pro.

– Aloitin salibandyn pelaamisen LoSBissa 2011 ja pelasin siellä pitkään. Vasta viime kaudella aloin reissata Espoossa ja pelata nuorten SM-sarjoja. Tällä kaudella olen sitten edustanut rinnakkaisedustuksella sekä Northern Starsia A-tytöissä, että SB-Prota naisten Salibandyliigassa, edelleen Lohjalta reissaava Torkki kertoo.

Siirto Northern Starsiin tuli ajankohtaiseksi, kun Torkki ystävystyi seurassa pelanneiden tyttöjen kanssa talenttileireillä.

– Porukka vaikutti kivalta ja kun vielä ikäluokat muuttuivat siten, etten pystynyt pelata enää LoSBissa 2001-syntyneiden tyttöjen kanssa, niin halusin siirtyä Northern Starsiin pelaamaan samanikäisten kanssa, vuonna 2000 syntynyt Torkki kommentoi.

Maajoukkueleirin jälkeen vuosi sitten keväällä Pron valmennus otti yhteyttä Northern Starsin valmennusjohtoon.

– Minulta kysyttiin, haluanko lähteä kokeilemaan Pron treeneihin. Päätin mennä ja he sanoivat heti treenien jälkeen, että olisi kiva, että tulisin heille pelaamaan. Siinä sitten alettiin sumplimaan miten se onnistuisi.

Mitenkä se sitten saatiin onnistumaan?

– Hyvin se meni, vaikka aluksi oli vähän seurojenkin välillä hankaluuksia, kun molemmat halusivat minut pelaamaan omiin joukkueisiinsa. Itse en ollut valmis Starsista kokonaan hyppäämään suoraan liigajengiin, vaan halusin taata, että saan varmasti peliaikaa junnuissa. Alussa oli siis vähän takeltelua, mutta lopulta homma meni hyvin. Tämä rinnakkaisedustus oli varmasti paras vaihtoehto ja palveli kaikkia osapuolia.

Läpimurto liigassa

Vaihtoehto taisi todella olla kaikille paras mahdollinen. Torkki oli A-tyttöjen SM-sarjassa Northern Starsin tehokkain pelaaja tehtailemalla 14 otteluun 28 pistettä. Naisten Salibandyliigan runkosarjassa hän iski puolestaan 10 ottelussa kuusi maalia ja viisi syöttöpistettä. Pudotuspeleissä kuuteen peliin on syntynyt tehot 3+1.

Tämän lisäksi arki ei ole käynyt liian raskaaksi, vaikka Torkki on reissannut Lohjalta ja elänyt kahden eri joukkueen arkea.

– Yllättävän hyvinhän tämä kausi on mennyt. En olisi uskonut, että ekalla liigakaudella onnistun näin, joten voin olla kyllä tyytyväinen. Arkikin on rullannut ihan hyvin. Ei ole ollut kovin haastavaa, kun omalla kohdallani koulupäivät ovat olleet aika lyhyitä. Illat on sitten tullut vietettyä treeneissä, vastikään 18 vuotta täyttänyt nuori nainen totesi hyväntuuliseen sävyyn.

Suhtautuminen salibandyyn on Torkin kohdalla varsin intohimoista, kuten olettaa tietysti sopiikin.

– Kyllä salibandy todella iso osa elämää on. Lähes joka ilta menee treeneissä ja sen lisäksi teen paljon omaehtoista harjoittelua ja katselen pelejä ynnä muuta. Kyllä se arkeni täyttää.

Panostus lajiin on tuonut jo hieman meriittejäkin. Torkki valittiin maaliskuun pelaajaksi naisten Salibandyliigassa ja hänet nimettiin myös toukokuussa pelattaviin U19-tyttöjen MM-kisoihin.

– Kuukauden pelaaja -titteli oli tosi hieno juttu. Tulihan se yllätyksenä, vaikka jossain vaiheessa käväisi mielessäkin. En silti uskonut mainintaa saavani.

– MM-kisaedustus on antanut ja antaa totta kai ”lisäbuustia” kauteen. Haluan sielläkin pelata ja onnistua, sekä kantaa vastuuta Suomi-paidassa.

Kisavuosi, ”koutsi” ja ketjukaverit kehittämässä

Kisavuosi on omalta osaltaan pönkittänyt nuorta pelaajaa eteenpäin, mutta Torkki nostaa hattua liigaläpimurrostaan myös SB-Pron päävalmentaja Matti Kaipiolle.

– Olin kuullut hänestä (Kaipio) vain erilaisia mielipiteitä ennen kuin Prohon tulin ja fiilikset olivat aika ristiriitaiset. Olin kuullut, että hän on kova rääkkäämään pelaajia, mutta mitään sellaista en ole huomannut. Hän on hyvä valmentaja. Tykkään hänen treeneistään ja tavasta valmentaa.

– Alkusyksystä hän piti minua penkillä ja vasta myöhemmin päästi pelaamaan. Se oli varmasti järkevä ratkaisu ja olen nyt valmiimpi näihin liigapeleihin.

Kuva: Juhani Järvenpää.

Lisäksi Torkkia ovat valmistaneet kokeneiden pelaajien hyvät neuvot. Viime pelit hän on viilettänyt Lirkin siskosten kanssa samassa kentässä.

– Saan heiltä (Lirkit) tosi paljon vinkkejä. Tykkään todella olla ja pelata siinä kentässä. Yhteispeli rakentuu helposti heidän kanssaan.

Debyyttikauttaan pelaava nuori nainen ei varmasti ole vielä suuren yleisön mieliin jäänyt.

Minkälainen pelaaja Superfinaalissa Prolle kannua jahtaa?

– Minun vahvuuteni on varmasti laukaus ja etenkin se, etten epäröi laukoa, kun paikka tulee, vaan lähden ampumaan aika hanakasti.

– Fysiikkapuolessa on sitten eniten petrattavaa. Olen aika heikko vielä vahvimpia vääntäjiä vastaan kaksinkamppailuissa.

Torkin mukaan finaalivastustaja Classicia vastaan juuri kaksinkamppailuvoimalla on suuri merkitys, eikä hän pelkää myöntää, että jännittää.

– Onhan tässä tosi odottavat tunnelma. Jännittää kyllä, koska kyseessä on niin iso peli ja isot panokset, mutta pääasiassa olen vain innoissani ja haluan jo päästä pelaamaan. Perjantaina varmasti helpottaa, kun pääsee treenaamaan Hartwall Areenalle.

Valmistavissa harjoituksissa hiotaan vielä viimeisetkin jutut kuntoon, jotta Classic kaatuu, mutta mitkä ovat ne aseet, joilla ennakkosuosikki saadaan kellistettyä?

– Kyllä Classic kaatuu meidän tiiviillä joukkuepelaamisellamme. Karvaamisvaiheessa pitää päästä keskialueella kiinni tai saada päädyssä riistoja. Kyllä meillä niistä kääntyy riittävä määrä paikkoja, sanoo pitkää liigauraa, ulkomailla pelaamista, sekä naisten maajoukkuetta tulevaisuudessa tavoitteleva Torkki määrätietoisesti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila