Divarit

Kakkosdivarista Karhut liigaan kipparoinut Santanen: ”Myös henkilökohtaisesti iso asia”

01.04.
2018
Divarit

Kalle Santanen nautti täysin siemauksin liiganoususta. Kuva: Tero Hämäläinen / UrheiluSuomi.com

Porin Karhut voitti lauantaina miesten Divarin finaaleissa Loviisan Torin jatkoajalla 6-5 ja varmisti nousunsa miesten Salibandyliigaan. Koko sarjan Karhut vei 3-1.

Pääkallo.fi tavoitti porilaisten kapteeninnauhaa jo pitkään kantaneen Kalle Santasen puhelimen välityksellä. Luonnollisesti hyväntuulinen kippari kuulosti melko maltilliselta, vaikka nousun varmistumisesta oli kulunut vasta puolisentoista tuntia.

– Hyvä fiilishän tässä. Saatiin se, mitä tavoittelimmekin. Juuri odottelemme Porin Urheilutalolla porukalla, että bussi tulee hakemaan meidät Yyteriin Egotripin keikalle, Santanen totesi leppoisasti.

Yyterissä joukkueen juhlat jatkuivat siis kylpylähotellissa. Vaan vielä hetkeksi palasimme salibandyasioihin.

Karhut tippui liigasta keväällä 2012. Keväällä 2014 se valahti kakkosdivisioonaan saakka. Sieltä se nousi takaisin Divariin jo keväällä 2015 ja tänä iltana se varmisti nousun jälleen korkeimmalle tasolle.

Santanen on kantanut kapteeninnauhaa kakkosdivarista saakka. Nousu kotiyleisön edessä 1247 katsojan edessä tuntui hänestä äärimmäisen hyvältä. Kyseessä oli Porin Urheilutalon yleisöennätys.

– On ollut todella hienoa aikaa kakkosdivarista lähtien. Olen ollut mukana, kun on pudottu liigasta ja olen ollut mukana, kun on pudottu Divarista. Se oli todella kova paikka aikanaan.

– Tämä peli oli ainutlaatuinen kokemus. Viikon aikana jätkien kanssa puhuttiinkin siitä, että pitää osata nyt vaan nauttia. Tämä oli myös itselleni henkilökohtaisesti iso asia, kun tässä on monta kautta pelannut ja saanut kantaa kapteeninnauhaa sieltä kakkosdivarista asti. Tuntuu älyttömän hyvältä. Ei tässä kunnolla löydä sanoja. Hieno joukkue on kasassa, Santanen pohti.

Tilanteen erityisyydellä oli kuitenkin hintansa. Karhut oli avauserän jälkeen häviöllä 4-1 ja jännitti silminnähden.

– Kyllä se varmasti vaikutti jonkun verran. Omallakin kohdalla siinä tuli mietittyä kaikkea mitä näiden vuosien aikana on tapahtunut ja miten tähän tilanteeseen on tultu. Kyllä se siitä sitten lähti, vaikka hieman liikaa kyllä annettiin kaverille eteen. Olimme vain niin kova porukka, että tulimme sieltä vielä.

Karhujen kausi oli kaksijakoinen. Syyskausi oli todella vaikea ja joukkue oli valahtaa aina alaspäin karsintoihin saakka. Lopulta hurja kevätvire toi liiganousun, jota joukkue alunperin lähti tavoittelemaankin.

Tekeekö se nousun vielä astetta maukkaammaksi, että matkalle mahtui isojakin töyssyjä?

– Omalla tavallaan totta kai tekee. Se osoittaa joukkueen vahvuutta ja uskoa omaan tekemiseen. Mielestäni tämä ratkaiseva pelikin kuvasti sitä. Ensimmäinen erä vedettiin ihan vihkoon ja puristettiin mailaa. Toisen erän jälkeen se olikin sitten ihan yhtä päätä. Uskoimme ja halusimme ja lopulta jatkoajalla otimme sen voiton.

Mitä kaikkea joukkueena jouduitte käymään läpi kauden aikana?

– No periaatteessa ihan vaan sitä, että meistä itsestä kaikki lähtee. Olemme monella kaudella olleet sellainen kevään joukkue, että olemme silloin parantaneet. Tiesimme kyllä, että osaamme pelata, kunhan vain saadaan oikeanlainen meininki päälle. Sitten kun saimme pari voittoa keväällä, niin ei sen jälkeen paljoa hävittykään. Playoffeissakin koettiin vain yksi tappio.

Kuva: Tero Hämäläinen / UrheiluSuomi.com

Karhujen runko on ollut kasassa jo pitkään. Santasen lisäksi esimerkiksi Ville Salonen, Benjamin Lepola, Aapo Tamminen ja Tuomas Puisto ovat rakentaneet joukkueen kivijalkaa ja antaneet monille, monille nuorille pelaajille mahdollisuuden kasvaa aikuisten tasolle vastuunkantajiksi.

– On meillä siinä varmasti ollut isokin rooli. Olemme pyrkineet antamaan nuorille siitä kokemuksesta, mitä olemme keränneet ja ottamaan heitä porukkaan mukaan. Sen verran täytyy kehua noita junnuja, että meillä on tosi tervejärkisiä nuoria joukkueessa. Kaikki juniorit ovat nöyriä ja hyvällä liikkeellä varustettuja. On ilo seurata kun he pelaavat.

Entä miltä näyttää tulevaisuus liiganousun myötä?

– Kyllä tuossa joka vuosi edustukseen kasvaa uusia junioreita, jotka lyövät läpi. Hyvältä näyttää mielestäni. Toki nousun myötä hommia on tosi paljon edessä, mutta mietitään niitä sitten viikon-parin päästä, Santanen tuumi.

Niin, miten pitkään juhlitaan ja mitä on suunnitelmissa lauantain Yyterin reissun jälkeen?

– Minun pitäisi mennä töihin keskiviikkona seuraavan kerran, että josko nyt siihen asti sitten ainakin. Sunnuntaina keräännytään varmasti paikalliseen ravintola Rattaanpyörään, joka on ollut sellainen Karhujen pelaajien paikka, jossa käydään silloin, kun juhlimaan lähdetään. Eiköhän joukkueenjohto ole siihen mennessä sunnuntai-illaksi varannut jostain jonkin saunapaikan, Santanen päätti ennen nousemistaan bussiin kohti Yyteriä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila