Kultasuihkusta kylmään suihkuun – valmentaja sai potkut Suomen mestaruudesta huolimatta

SB-Pro juhli lauantaina Suomen mestaruutta. Matti Kaipiolle ilmoitettiin tiistaina, että hänen palveluksiaan ei enää tarvita. Kuva: Anssi Koskinen

SB-Pro juhli lauantaina Suomen mestaruutta. Matti Kaipiolle ilmoitettiin tiistaina, että hänen palveluksiaan ei enää tarvita. Kuva: Anssi Koskinen

SB-Pro juhli lauantaina Suomen mestaruutta Helsingin Hartwall Arenan valoissa kaadettuaan Classicin maalein 3-2. Kyseessä oli Pron toinen Suomen mestaruus tällä vuosikymmenellä.

Pitkän päivätyön valmentajana tehnyt Matti Kaipio sai samalla eräänlaisen kruunun uralleen, sillä kyseessä oli Kaipion ensimmäinen Suomen mestaruus. Kaipio siirtyi nurmijärveläisten pääluotsiksi tämän kauden alla. Kaipio toimi naisten maajoukkueen päävalmentajana ja apuvalmentajana viime vuosikymmenellä.

Paluu arkeen koitti kuitenkin melko nopeasti, sillä Pääkallo.fi:n tietoihin kantautui viikolla, että SB-Pron ja Kaipion yhteinen taival päättyi Superfinaaliin.

Soitimme ensin SB-Pron puheenjohtajana toimivalle Janne Raatikaiselle asian tiimoilta.

Tietojemme mukaan Matti Kaipio ei jatka SB-Pron päävalmentajana. Pitää tieto paikkansa, SB-Pron puheenjohtaja Janne Raatikainen?

– Pitää.

Mikä oli syynä siihen, että Kaipion kanssa ei jatkettu enää?

– Se on meidän sisäinen asia minkä takia ei jatkettu.

Onko uusi valmentaja jo löydetty ensi kaudeksi?

– Tiedotetaan kyllä kun sen hetki on.

Ensi kautta oli varmasti osin rakennettu Kaipion kanssa. Miten tässä nyt toimitaan, kun muutos on melko iso?

– Toimitaan ihan samojen periaatteiden mukaan kuin aiemmin. Ei tässä ole mitään suurempaa muuttunut.

Ennen Superfinaalia Kaipio kertoi, että hänen ja Pron yhteinen tavoite on Superfinaalin voitto ja ensi kaudella Champions Cupin voitto. Pro voitti finaalin, joten se nähdään tammikuun alun huippujoukkueturnauksessa. Samassa haastattelussa Kaipio myös mietti tulevan kauden joukkuetta.

Soitimme myös Kaipiolle asian tiimoilta, ja mies oli sanalla sanoen hiukan häkeltynyt tilanteesta.

Kuulimme, että sopimuksesi ei jatku SB-Pron kanssa. Onko asia näin?

– Minulla oli kolmivuotinen sopimus SB-Pron kanssa ja nyt he ilmoittivat, että eivät halua palveluksiani enää.

– Kaksi vuotta oli siis jäljellä. Kova ratkaisu seuralta.

Mikä sinulle ilmoitettiin sopimuksen purun syyksi?

– Minun ja seuran toimintatavat sekä näkemykset eroavat.

Mikä on oma näkemyksesi sopimuksen purun syistä?

– Kaksi asiaa tulee lähinnä mieleen. Olisiko se Classic pitänyt voittaa finaalissa selkeämmin, että oliko tuo maalin voitto liian niukka seuralle. Tai sitten oli se, että olen tuota meidän puheenjohtajaa potkinut päähän koko kauden tuossa ja hänelle tuli mittari täyteen.

Onko salibandyn suhteen nyt mitään tulevaisuuden suunnitelmia?

– Olin varautunut kolmen vuoden projektiin Pron kanssa, että en ole hirveästi kerennyt tässä vielä tekemään. Tieto tästä tuli minulle tiistaiaamuna.

44 comments

 1. Kenenkään muun mielestä otsikossa epäilyttävää aineistoa?

 2. Only in sähly ! Käsittämätön suoritus SB Pron seurajohdolta, mutta nyt olis kovan luokan valmentaja vapailla markkinoilla jollekkin joukkueelle. Varmaan Pron pelaajille ”mukava” ylläri keskelle mestaruusjuhlia….juhlamieli varmaan korkealla.

 3. Naurettavaa. Ei voi muuta sanoa ku naurettavaa. Toivottavasti pelaajat äänestävät jaloillaan.

 4. Miksi äänestäisivät? Juuri pelaavathan tässä on kevään aikana myyräntyötä tehneet. Erilaisia pikku juttunahan on ollut runkosarjan jälkeen liikkeellä. Seurajohtajien heikkoutta mennä pelaajien kotkotuksiin mukaan. Kun tulee vaativa valmentaja niin ei muuta kuin roskikseen menestyksestä riippumatta.

 5. Voi luoja miten turha äijä. Jos syyt tulisi julki, yleisö ymmärtäisi.

 6. Ei olisi ensimmäinen kerta kun naisten sählyssä vaativa, mutta myös menestystä tuova, valmentaja savustetaan pihalle. Se leppoisa pullantuoksuinen arki on kuitenkin kivempaa, ja jos ei pärjätä niin valmentajan syy sekin.

 7. Kaipio on erinomaisen hyvä valmentaja ja tuloksien osalta on kyllä vuosien mittaan näyttänyt taitonsa. Mutta kerta toisensa jälkeen joukkueet kypsyvät häneen. Kysymys ei liene pelkästään kovasta vaatimustasosta, vaan joukkueurheilulle olennaisesta sosiaalisesta ja kommunikatiivisesta osaamisesta. Tämä tulee esille erityisesti nais- ja tyttöurheilussa.
  Kaipio on myös sen verran kallis mies, että seurojen vaatimustaso on hyvin korkealla. Se kun kovatasoisia koutseja on tarjolla paljon pienemmälläkin rahalla.

 8. Jutussa kaipio sanoo että hän on potkinut koko kauden seuran puheenjohtajaa päähän. Kuitenkin finaalin jälkeen tv haastattelussa kehui puheenjohtajan maasta taivaisiin. Joku ei nyt täsmää.

  Miksi Kaipio on lähes kaikista seuroista joissa valmentanut saanut potkut tai sopimuksen päätyttyä niin että seurassa ei enää haluta nähdä koko miestä? Sattumaako?

 9. Onhan toi naisten kanssa toimiminen ihan helvettiä! Kujalat tota laivaa kipparoivat ja ovat varmasti todenneet et masa ulos!!! Ikävä kohtalo noinkin kovalle koutsille mut seurajohto ei halua riskiä et johtopelaajat lähtis pois.

 10. Opetus no #1
  Jos haluat menestyä urallasi valmentajana. Älä koskaan, koskaan rupea valmentamaan naisia. Yli 75% ajasta menee sosiaaliseen ymmärtämiseen. Ja sekin väärin.

 11. Non niin punaniska sovinistit! Eipä aikaakaan kun syylliset löytyivät – naiset ! Vaikka herrat itse aika suoraan kertovat keskinäisestä skismasta :DDD

 12. Kovatasoisia koutseja ei todellakaan ole tarjolla naisten valmennukseen. Sitähän täälläkin valiteltu montakin kertaa. Tässä taas yksi esimerkki miksi ei meritoituneet valmentajat mene naisten joukkueisiin valmentaan. Jatkossa entistä harvempi haluaa mennä naisjoukkueisiin. Kai siellä on valmentajan tärkeintä olla kiva ja mukava, kuin vaativa ja pedantti.

 13. Kukaan ei varmaan kyseenalaista Kaipion valmennustaitoja ja vähän vaikea on uskoa ettei juuri Suomen Mestaruuden voittanut joukkue ole motivoitunut harjoittelemaan eli jostain muusta nyt lienee kysymys!

 14. Yhtään naisten peliä en ole nähnyt tällä kaudella ennen Superfinaalia. Ja se mitä siellä näkyi veti suuta ymmyrkäiseksi: oikeasti tuoko on taso valtakunnan huipulla!! Jos Kaipio – jota en nyt takavuosien omakohtaisten kokemusten perusteella ihan super-Hessuna pidä – on vaatinut liikaa, niin voi voi, herkässä on mielensä pahoittaminen. En tuohon usko, sosiaaliset taidot voi olla eri juttu. Se vaan on tosiasia, että ihan huikean isoja puutteita näkyy naispelaajien fysiikassa, juoksutekniikassa, rytminvaihtokyvyssä ja erityisesti laukaisutekniikassa. Paljon olisi kehitettäviä juttuja.

 15. Ihmiset täällä huutelevat tietämättä taas faktoista mitään. Haastatteluista käy ilmi, että valmentajan ja johdon välillä ollut erimielisyyksiä, niin miten tähän vedetään mukaan A. pelaajien motivaation puute tai haluttomuus tehdä kovaa duunia 😀 Uskoisin ettei mestaruus joukkueella ole ongelmia noiden asioiden kanssa! B. naiset on herkkiä-valttikortti, aikamoinen loukkaus naisurheilijoita kohtaan. C. Että pelaajat olisivat päätöksen tehneet ja uhanneet vaihtaa seuraa mikäli Kaipio jää. Oman tiedon mukaan Kaipion vahvuuksiin ei kuulu sosiaalinen kanssakäyminen, mutta eivät pelaajatkaan niin tyhmiä ole, että kovaa työtä ja tulosta tekevä valmentaja savustettaisiin ulos.

 16. Savustettiin Kettunenkin miehistä mestaruuden jälkeen, varmasti vaati kultapojilta liikaa. Nykky sentään palautti neppailukulttuurin wg:ssä ja ei tarvinnut edes finaaliin mennä.

 17. Tämän takia nämä just pitäisi kertoa, että mikä on oikea syy niin ei lähtisi kaiken maailman tornarit liikkeelle. Luulisi, että porukalla olisi sen verran munaa (anteeksi pyyntö pääkallon feministeille tästä kielikuvasta), että voisivat kertoa tällaisen syyn. Mutta ei tietenkään kun hyssytellään niin kuin aina.

 18. SB Vaasassa voisi olla sopiva kenttä täytettäväksi. Siellä tarvitaan valmentajaa, toki vaarana voi olla sama lopputulos vuoden päästä, vaikka miehiä ovatkin.

 19. Kysykää nyt ensin vaikka blackbirdsistä, tepsistä tai prosta kuin soitatte!

 20. Eiköhän potkujen syynä ole se kultasuihku mitä kaipio on tarjoillut pelaajille ja taustoille koko kauden.

 21. Classicin voittaminen ja superfinaalissa onnistuminen vaatii kyllä kaikkien kivien kääntämistä ja tosi kovaa työtä. Ja tässäkö palkinto siitä, ho hoijaa… Eipä ole SBPron taustat ihan kunnossa. Pelaajilta ja valmennukselta vaaditaa ihan maksimi suoritusta muut voi olla kuin ellun kanat. Nyt on J. Raatikainen sössinyt taas ja ihan kunnolla tällä kertaa. ”Sisäinen asia” haiskahtaa vähän pahalta tavalta joka on pesiytynyt seuraan. Muutenkin kuppikunnat lisääntynyt viime aikoina. siihen pitäisi nyt saada muutosta ensin…

 22. No kahden vuoden palkat kuitenkin tulossa, kun haettiin 3 v sopparilla pitkäjänteistä kehittämistä.

 23. En kiistä Kaipion suorituksia, mutta en ihmettele potkuja, jos sama meno mitä teki Turussa jatkui SB-Prossa.

 24. Johna artikkelista jo yksinkertaisempi säbäfani ymmärtäisi, että kyseessä ei ole Kaipion ja joukkueen välinen kitka, vaan juurikin taustaryhmien suuntaan oleva ongelma. Huhut kertovat, että ”tiimipelaaminen” siihen suuntaan oli Kaipiolla vajaavaista. Huippusälibandyorganisaatio on työympäristö siinä, missä ns. päivätyöt. Jos yksi tästä organisaatiosta ei pysty noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä on lopputulos usein tämä. Harmi Kaipion puolesta, kun hyvä projekti jäi kesken ja harmi Pron puolesta, että joutuvat homman aloittamaan alusta.

 25. ”Voi luoja miten turha äijä. Jos syyt tulisi julki, yleisö ymmärtäisi.”.

  Kävikö mielessäsi, että mahdollisesti ei ole oikeutta tuoda syitä julki?

 26. ”Kävikö mielessäsi, että mahdollisesti ei ole oikeutta tuoda syitä julki?”

  Siis seuran puheenjohtajalla ei ole oikeutta tuoda syitä julki?

 27. Kun nyt soppari on kumminki useampivuotinen, niin eiköhän se oo mennyt niin, että molemmat osapuolet on sopinut, että oikeita syitä ei kerrota.
  Jos syyt on ollu seurassa, niin Kaipio on maksettu hiljaiseksi (vaikka hulluahan se on käyttää rahaa muuhun kuin itse toimintaan).
  Jos syy Kaipiossa, niin seura on luvannut olla hiljaa kunhan mies suostuu sopimuksen purkamiseen.
  Sillai se yleensä menee.

 28. Jules haloo. Toki Raatikainenkin on sössinyt, mutta mites uusi pj? Kädet ranteita myöten paskassa. Tytär kun jäi vajaalle peliajalle. Kaikki pelaa…. tai sit ei.

 29. Pelaajisto ei kuulemma ollut tämän takana vaan yksi Pron johtaja sooloili omalle kaverilleen päävalmentajan paikan tällä tavoin.

 30. Eikö tämä ollut enemmänkin odotettavissa kuin yllätys..Turkulaiset heittivät junnuista pois naisten iloksi. Ihmeen kauan sai siellä ollakin..kunnes noinkin laadukas joukkue miehen otti vastaan ( pula valmentajista?) Jännityksellä odottanut kuinka käy ja tässä lopputulos. Kaipion sosiaaliset lahjat on sitä luokkaa ettei ainakaan naisia sovi koutsaamaan

 31. Miksiköhän vuosi sitten lähtivät nuoret lupaukset pois seurasta….joukkueen vanhukset ek:n johdolla aiheuttivat myllärryksen.

 32. No on siinä pelaajilla aikamoinen valta jos Kaipion savustivat ulos seurajohdon avulla. Onkohan tässä ollut ”mä lähen sit menee jos Kaipio ei lähe”-meininkiä? Sitten asiaa ”hieman” sivuten.. miltä kylältä Kujalat on kotoisin? Väittelin siitä kerran enoni kanssa ihan periaatteesta kun hän on aina ”oikeassa”? 😀

 33. Kaipio savusti itse itsensä ulos. Pelaajille ei ollut asian kanssa mitään tekemistä vaan kaipion oma toiminta aiheutti tilanteen jossa jatkaminen seurassa oli mahdottomuus.

 34. Ei ollut missään vaiheessa vaihtoehto Vaasan valmentajaksi,tiedossa on miehen kyvyt ja ei kyvyt.

 35. Käsittääkseni myös seuratyöntekijä ja valmennuspäällikö sai lähteä..