Liigat

Maailman parhaaksi tähtäävä puolustaja kohtaa hyvän ystävänsä Superfinaalissa: ”Haluan olla parempi kuin Peter”

18.04.
2018
Liigat

Krister Savosen kausi ei ole sujunut ongelmitta. Kuva: Juhani Järvenpää.

Tampereen Classic pelaa miesten Salibandyliigan Superfinaalissa Happeeta vastaan lauantaina. Pääkallo jututti kauden tärkeimmän ottelun alla Classic-puolustaja Krister Savosta.

Savonen vastaili puhelimeen hyväntuulisena ollessaan juuri seuran toimistolla.

– Aika odottavaiset fiilikset tässä on olleet jo jonkin aikaa. Alkaa olla jo pari viikkoa jo edellisestä pelistä niin kyllähän sitä haluaisi jo päästä täräyttämään tuon kauden isoimman pelin mahdollisimman nopeasti, Savonen sanaili kuvailevasti.

Kyseinen parin viikon pelitauko johtui luonnollisesti siitä, että Classic kaatoi välierissä Westend Indiansin suoraan voitoin 4-0. Happee puolestaan pelasi pidempään, sillä se kaatoi omassa välieräsarjassaan Nokian KrP:n voitoin 4-2.

– En usko, että siitä on juurikaan hyötyjä tai haittoja, että meillä on pidempi tauko peleistä kuin Happeella, Savonen tokaisi ykskantaan.

– Tässä on vedetty vähän kovempaa, kun on ollut pidempi tauko. Nyt herkistellään ja hiotaan viimeiset jutut kuntoon. Katseet ovat viikonlopussa ja joukkue kovassa iskussa, puolustaja vakuutti.

Savosen oma kausi on ollut vaikea. Hän pelasi runkosarjassa ainoastaan 15 ottelua, koska loukkaantumiset ovat häirinneet kesästä saakka.

– Kesällä operoitiin polvi ja sen jälkeen oikeassa jalassa oli askelvirhettä sun muuta ongelmaa, kun siitä toivuttiin. Sitten tulikin myöhemmin SPV-pelissä aivotärähdys ja sen takia olin neljä viikkoa tyystin poissa kentiltä.

– Aivotärähdys tuli kyllä tosi ilkeään paikkaan ja ehdinköhän vetää treenit vai kahdet ennen playoffeja. Itselleni on ollut tosi hyvä, että sarjat ovat menneet nopeasti poikki. Puolivälieräsarja meni aika lailla totutellessa ja suuntaviivoja hakien. Nyt alkaa olla itselläkin hyvä iskukyky päällä.

Savonen valittiin kauden aikana myös vuoden 2017 toiseksi parhaaksi pelaajaksi koko maailmassa. Classic-pakille se toi muuten henkilökohtaisesti vaikeaan kauteen pientä piristystä.

– Itse haluan päästä sillä listalla ykköseksi, joten se jätti nälkää. Se kuitenkin osoitti sitä, että vuosien aikana on tullut tehtyä asioita oikein. Aika paljon tässä on menty eteenpäin viimeisen neljän-viiden vuoden aikana. Kakkonen on kuitenkin huonompi vielä kuin ykkönen, yli piste per peli -tahdilla runkosarjassa operoinut Savonen muistutti.

Harhauttajien taisto

Savonen on loistavien pelitaitojensa lisäksi tullut tunnetuksi salibandyväelle myös varsin omaperäisistä Harhauttajat-hassutteluistaan yhdessä Happee-hyökkääjä Peter Kotilaisen kanssa.

– ”Peten” kanssa ollaan erittäin hyviä ystäviä. Kun hän tuli aikanaan Classiciin, niin emme tunteneet toisiamme, mutta hengasin käytännössä sen vuoden Peterin luona ja meille kehittyi hyvä ystävyyssuhde. Molemmat, kun ollaan omilla tavoillamme vähän sekopäitä, niin meillä synkkaa hyvin, Savonen naureskeli.

Nyt toverukset kohtaavat Superfinaalissa, mikä vaikutti olevan Savosen mieleen.

– Haluan olla aina peleissä parempi kuin Peter. Hän on kuitenkin yksi kovimmista vasemman laidan pelaajista ja itse luudin oikeana pakkina, niin haluan pelata hyvin häntä vastaan. Sitten kun vielä tietää, ettei se vaikuta pelin jälkeiseen elämään, vaan voidaan normaalisti käyttäytyä siitä eteenpäinkin, niin se antaa aika mukavan lisäbuustin.

Kaksikko ei ole juuri heitellyt niin sanotusti puukkoa toistensa suuntaan ennen Superfinaalia, mutta jotain saattaa tarpeen tullen takataskusta löytyä.

– Lähetin onnittelut, kun Happee pääsi finaaliin, mutta veikkaan, että jos paikka tulee, niin sieltä ainakin tulee pikkaisen puukkoa. Kasvotusten löytyy itseltäkin pientä piikkiä, jos lauantaina ennen peliä satutaan törmäämään, Savonen sanoi nauraen.

Kuva: Juhani Järvenpää.

Itse Harhauttajien tuotannosta Savosella ei ollut varmuutta. Poissuljettua ei kuitenkaan ole, etteikö esimerkiksi kaksikon aikanaan tekemä musiikkikappale voisi saada tulevaisuudessa jatkoa.

– Molemmilla on ollut aika vaikea kausi, niin tässä on keskitytty enemmän siihen, että saadaan itsemme kuntoon ja ”Harhat” on vähän jäänyt taka-alalle. Sitten, kun peli taas kulkee, niin voi keskittyä noihin juttuihin. Pitää varmaan sitten kesälomalla pitää Peterin kanssa palaveri.

Pääkallo.fi:lle on kantautunut huhuja, että Petteri Nykky ei olisi koko Harhauttajat-konseptin suurimpia faneja. Pitääkö tämä paikkansa?

– (Naurahtaa) Nykyllä on varmaan sama taka-ajatus, että keskitytään siihen omaan juttuun ensiksi. Ei hän sitä ihan maan rakoonkaan ole kuitenkaan polkenut.

Ylivoimainen ykkönen

Classicin kausi on ollut todella hyvä tähän mennessä. Tamperelaiset ovat kulkeneet voitosta voittoon kauden toisesta runkosarjapelistä lähtien. Savosen mukaan joukkueessa asiaa ei kuitenkaan ole mietitty.

– Se pitää myöntää, että tulokset ovat olleet hyviä. Pelit eivät ole kuitenkaan olleet mitään rallattelua ja meillä on ollut aika paljonkin vaikeita hetkiä tällä kaudella. Aina ei tosiaankaan ole pelattu hyvin ja joukkueessa on nälkää tulla paremmaksi.

– Usein voitonkin jälkeen kopista on löytynyt kentällinen tai enemmänkin jätkiä naama mutrulla, jos peli ei ole kulkenut. Kaikilla pelaajilla on nälkää kehittyä henkilökohtaisesti, ketjuna ja sitä kautta joukkueena.

Huikea voittoputki ei luo myöskään erityistä painetta kauden tärkeimpään otteluun. Skenaario siitä, että tällaisen dominoinnin jälkeen yksi ottelu voi tiputtaa Classicin sijalle kaksi, ei hirvitä.

– Huippu-urheilijoita tässä kuitenkin pitkälti kaikki ollaan, niin kyllä täytyy osata ladata itsensä yhteen peliin. Tappion mahdollisuus on tiedossa, eikä sille mitään mahda. Siinä kohtaa pitäisi vain tunnustaa, että Happee on Suomen paras joukkue. Minulle on ihan sama pelataanko sarja vai yksittäinen ottelu.

Suosikin viitta on kaikesta huolimatta selvästi Classicilla. Yksi selkeä ase jyväskyläläisillä Savosen mielestä kuitenkin on.

– Molemmat ovat pallon kanssa taitavia joukkueita, joten se kumpi uskaltaa klisesesti pelata sitä omaa peliään, ja kumman kantti kestää tiukoissa paikoissa, on vahvoilla. Pienet jutut ratkaisevat.

– Happee on Suomen paras joukkue, kun he saavat sen kunnon ”hirvirytkeen” päälle. Sitä jengiä on pirun vaikea voittaa, Savonen paalutti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila