Liigat

Pääkalloennakko: Kaikkien aikojen kaudelle kruunu – Tampereella juhlitaan kolmatta perättäistä kultaa

20.04.
2018
4 Kommenttia
4
Liigat

Kuvat: Juhani Järvenpää ja Esa Jokinen

Miesten Salibandyliigan kauden päätösottelu mitellään 21.4. Hartwall Arenalla. Finaaliottelu väännetään klo 16.30 alkaen ja kamppailua voi seurata paikan päällä tai Yle TV2:n välityksellä.

Lähtökohdat:
Classic lähtee Superfinaaliin suorastaan hurmiollisen 32 ottelun voittoputken saattelemana. Pysäyttäjää ei tuntunut löytyvän runkosarjassa ja sama tahti jatkui myös pudotuspeleissä. Oilers jäi jalkoihin suoraan neljässä pelissä ja sama kohtalo toteutui myös Indiansin kohdalla välierissä.

Tamperelaisten parhaimmistoa ratkaisupeleissä ovat edustaneet eritoten ykkösviisikon Eemeli Salin (13+8) ja Lassi Vänttinen (10+10) sekä sentterin paikalla esimerkillisesti raatanut Joonas Pylsy (6+9). Samaisen kentän alakerrassa operoivat Mikko Leikkanen ja Krister Savonen ovat olleet iskussa kentän molemmissa päissä. Jotain kentän vireestä kertoo se, että kaikkien tehotilasto näyttää vähintään +20 (Vänttisellä +22) kahdeksan pudotuspeliottelun jälkeen. Vaikka varsinkin ykkösviisikkoa on suitsutettu, niin tamperelaisilla riittää tulivoimaa ja laatua useaan viisikkoon.

Classicin ei tarvitse lähteä finaaliin tekemään ihmetemppuja. Se voi luottaa sarjan laadukkaimpaan puolustuspeliin sekä tehokkaaseen kääntöpeliinsä. Joukkue pystyy kuitenkin myös pelaamaan pitkien pallollisten hyökkäysten kautta. Pallollisen pelin laadulla tulee olemaan iso merkitys, sillä Happee pyrkii nopeisiin vastaiskuihin, ja sille ei kannata luovuttaa palloa varsinkaan keskialueella. Tähän mennessä Classicilla ei ole ollut näissä seikoissa isompia vaikeuksia koko kauden aikana.

Happee oli runkosarjan neljäs ja lähti puolivälieriin kaatamaan tuttua vastustajaa TPS:aa. Jyväskyläläisten runkosarjan otteet eivtä olleet paikoin järin mairittelevia ja välillä näytti siltä, että keväästä saattaa tulla sittenkin lyhyt. Pudotuspeleissä se onnistui kuitenkin hyvin turkulaisia ja Nokian KrP:ta vastaan, vaikka paikoin olikin vaikeuksia. Tärkeimmillä hetkillä se sai puolustuspelinsä toimimaan, mikä oli olennainen asia myös parhaissa runkosarjapeleissä.

Happeen kovin onnistuja pudotuspeleissä tehojen valossa ja muutenkin on ollut pistepörssiä johtava Peter Kotilainen (7+17). Muuten pistevastuu onkin jakautunut melko tasaisesti ja yli 10 pistettä on iskenyt yhteensä kuusi pelaajaa. Petri Kaukon johtama viisikko on esittänyt kaikkein tasaisimpia otteita ja se näkyy siinä, että ketjun jokaisen pelaajan tehosaldo on vähintään + 16. Oikea laituri Panu Kotilainen on ollut mainiossa vireessä. Tehosaldo +19 on kova ja Kotilainen on iskenyt tänä keväänä uuden pudotuspelien piste-ennätyksensä (5+4). Kaukon viisikon alla pelaavat Jonne Junkkarinen ja Otto Tikka ovat olleet puolustuspään parhaimmistoa. Enemmän pelanneista maalivahdeista Miro Tuomala on ollut pudotuspelien paras torjuntaprosentilla 82,33.

Happeen peli on parhaimmillaan raikasta ja tehokasta vastahyökkäyspeliä, jossa vastustaja jää helposti sen kuuluisan ”hirvirytkeen” alle. Classicia vastaan jyväskyläläisten pitää onnistua eritoten tarkassa puolustuspelissä sekä sen pitäisi pystyä myös pitämään palloa, että tamperelaisryhmä ei pystyisi hallitsemaan ottelun rytmiä.

Erikoistilanteilla on varmasti merkitystä ottelussa. Happee on ollut pudotuspeleissä selkeästi parempi ylivoimapelissä (14/23 eli 60,8%). Classicin ylivoimaprosentti on jopa surkea 21,4 % (3/14). Tuossa saattaakin piillä yksi Happeen mahdollisen voiton avaimista. Toisaalta taasen Classicin alivoimaprosentti 77,8 on kova ja Happeen vastaavat prosentti on 66,7.

Tarkempaa ennakkoanalyysiä voit lukea tästä.

Knopit:
Runkosarjassa Classic oli jopa erikoisen vahva juuri Happeeta vastaan. Tampereella Classic voitti pelin maalein 10-2 ja Jyväskylässä lukemin 9-4. Tästä ei toki pidä vetää liian suuria johtopäätöksiä.

Joukkueet ovat kohdanneet finaalisarjassa kerran aiemmin. Tuolloin Happee vei ainoan Suomen mestaruutensa otteluvoitoin 3-1 vuonna 2014.

Kahta edellistä mestaruutta juhlineesta Classicista löytyy varmuudella ainakin yksi pelaaja, jolla ei ole SM-kultaa ja se on täksi kaudeksi joukkueeseen liittynyt Joona Rantala. Jere Pulkkiselta ei myöskään löydy pudotuspeliotteluita aiemmilta kausilta. Happeen osalta lista on pidempi sillä Peter ja Paul Kotilainen edustivat Classicia vuonna 2014. Tuon lisäksi Asko Huisman, Vili Liponen, Joel Lahti, Pauno Kajoksinen ja Markus Laakso ovat vielä ilman kirkkaimpia mitaleita.

Taistelupari:
Krister Savonen, Classic – Peter Kotilainen, Happee

Savonen on maailman kärkeä omalla pelipaikallaan sekä muutenkin, ja sanoi Superfinaalin ennakkohaastattelussa, että odottaa eritoten ystävänsä Peter Kotilaisen kohtaamista ja päihittämistä finaalissa. Molemmilla on vankkaa yksilötaitoa ja molemmat ovat moderneja sekä viihdyttäviä pelaajia. Vasen laituri ja oikea puolustaja voivat hyvinkin kohdata niin sanottuna konkreettisena taisteluparina myös. Molemmat pelaajat ovat hyvässä vireessä, joten siitä esitykset eivät ainakaan jää kiinni.

Kumpi voittaa:
Classic on voittanut 32 ottelua putkeen ja Superfinaalin häviäminen sen putken perään olisi melko karu kohtalo, mutta se kuuluu myös systeemin henkeen. Happee on kauden näyttöjen perusteella vahvin haastaja tamperelaisille, mutta tehtävä ei ole millään muotoa helppo.

Uskomme, että Classic vie kolmannen perättäisen Suomen mestaruutensa voittamalla finaalin lukemin 7-4.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.