Liigat

Pääkalloennakko: Naisten Superfinaalissa nähdään tuttu kaksikko

06.04.
2018
Liigat

Classic päästi ainoastaan kaksi maalia kolmessa puolivälieräottelussa. Kuva: Esa Takalo

Naisten Salibandyliigan puolivälierät saatiin loppuun pääsiäisenä, kun EräViikingit otti kolmannen voittonsa Kooveesta ja katkaisi sarjan neljännessä ottelussa.

Muut puolivälieräsarjat saatiin päätökseen suoraan kolmessa ottelussa, joka ei runkosarjan voittaneen Classicin tapauksessa ollut yllätys, mutta muissa pareissa kyllä. SB-Pro ja PSS osoittautuivat olevan kovassa kevätkunnossa ja näin nyt alkavista välieräsarjoista voi odottaa mielenkiintoisia ja tiukkoja.

Välieriin lähdetään ottelupareilla Classic – EräViikingit sekä SB-Pro – PSS. Pareissa kotietu on ensin mainituilla joukkueilla runkosarjan loppusijoituksen perusteella ja sarjat ratkeavat paras viidestä –periaatteella.

Classic (1.) – EräViikingit (4.)

Lähtökohdat:
Classic oli omassa puolivälieräsarjassaan suorastaan murskaava. Kaksi takaiskumaalia kolmeen otteluun on erittäin vähän. Kun joukkue oli erittäin tehokas ja teki yhteensä 31 maalia, niin voittajasta ei todellakaan jäänyt epäselvyyttä. Joukkueen tehot jakautuivat tasaisemmin kuin runkosarjassa ja pienenä yllätyksenä voi pitää Julia Woivalinin viittä tehtyä maalia puoliväleräsarjassa. Ei sillä, että Woivalin ei maaleja osaisi tehdä, vaan yllätys on se, että edelle pääsi vain yksi pelaaja eli Eliisa Alanko.

Classic ei missään vaiheessa sarjaa joutunut erityisen tiukoille NST:tä vastaan, joten aivan täyttä käsitystä joukkueen iskukyvystä ei voi puolivälierien perusteella saa. Joka tapauksessa joukkue on kokenut ja tietää, miten pudotuspelejä pelataan. Suurempia loukkaantumishuolia ei joukkueessa vaikuttaisi olevan. Olettaa voi myös, että helpohko sarja antoi mahdollisuuden minimoida fyysinen rasitus ja parannella pikkukolhuja ja –vaivoja.

EräViikingit joutui omassa sarjassaan huomattavasti tiukemmalle mutta puristi lopulta voiton vieraskentällä Milja Saarikosken jatkoaikamaalilla neljännessä ottelussa. EräViikingit pelasi erittäin hyvin kotipeleissään ja sai otettua hallinnan pois erityisesti Kooveen ykkösketjulta pitämällä palloa. Koovee pääsi dominoimaan ottelusarjan toisessa ottelussa, mutta ei saanut omaa peliään enää muissa peleissä vastaavaan lentoon.

Laura Loisa oli tärkeä osa EräViikinkien voittoa ja torjui maalillaan vakuuttavasti koko ottelusarjan ajan. Torjuntaprosentti neljän ottelun jälkeen on erittäin hyvä 85,06 eikä päästettyjä maaleja toista ottelua lukuunottamatta ole kolmea enempää. EräViikinkien nuori hyökkäysosasto Daniela Westerlundin ja Aino Tuokkolan johdolla pelasi myös hyvin ja käytti omat tekopaikkansa laadukkaasti.

Otteluparissa suosikki on ilman muuta Classic, joka pystyy tarvittaessa prässäämään kahdella kentällä ja jonka rutiinitaso on selkeästi edellä EräViikinkejä oikeastaan kaikilla pelin osa-alueilla lukuunottamatta maalivahteja. Siinä EräViikingeillä on pieni etu, sillä Laura Loisa on oletettavasti aloittavista maalivahdeista askeleen edellä Classicin ykköstorjujaa Anna-Maria Linnoista. Loisalla on myös takanaan hyvä ja vaativa sarja Kooveeta vastaan, josta varmasti saa hiukan ylimääräistä itseluottamusta.

Taistelupari:

Nina Rantala, Classic – Laura Loisa, EräViikingit

Joukkueista voisi nostaa esiin useampiakin yksilöitä, mutta tässä varmasti on kaksi erittäin oleellista voittamisen kannalta. Nina Rantala voi näitä pelejä ratkoa monellakin tavalla. Varmaa on se, että montaa maalia Rantalan ei voi antaa tehdä tai voittaminen on todella vaikeaa. Laura Loisan pitää pelata maalillaan erittäin hyvin, jotta EräViikingeillä olisi mahdollisuus taistella pelien voitosta. EräViikinkien hyökkäys ei pysty tehokkuudessa kilpailemaan Classicin kanssa, niinpä voiton avaimet ovat tiiviissä joukkuepuolustuksessa ja hyvässä maalivahtipelissä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
20.9.2017 EräViikingit-Classic 3-4
26.1.2018 Classic-EräViikingit 7-3

Näin pelataan:
La 7.4.2018 klo 14:00 Classic – EräViikingit Tampere Areena
Su 8.4.2018 klo 18:30 EräViikingit – Classic Mosahalli Helsinki
Ke 11.4.2018 klo 18:30 Classic – EräViikingit Tampere Areena
La 14.4.2018 klo 17:00 EräViikingit – Classic Mosahalli Helsinki (tarvittaessa)
Su 15.4.2018 klo 18:30 Classic – EräViikingit Tampere Areena (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
EräViikingit osoitti puolivälieräsarjassa, että joukkue pystyy taktisesti kypsään pudotuspelipelaamiseen. Erityisesti Mosahallissa joukkue pystyi tekemään vastustajan pelaamisen hankalaksi. Tämän sarjan voittaminen vaatii kuitenkin ainakin yhden ottelun voittamista myös Tampere-Areenalla ja se tulee olemaan erittäin vaikeaa. Classic pystyy kotiottelunsa voittamaan ja ottaa myös yhden voiton Mosalla ja niin parista Superfinaaliiin menee voitoin 3-1 Classic.

Maalivahti Tiltu Siltanen torjuu SB-Pron viimeisenä lukkona Superfinaaliin. Kuva: Anssi Koskinen

SB-Pro (2.) – PSS (3.)

Lähtökohdat:
Nurmijärven SB-Pro oli vakuuttava omassa puolivälieräsarjassaan TPS:ää vastaan. Kaksi selkeätä voittoa sarjan alkuun ja sitten tiukan väännön jälkeen kolmas voitto kotiluolassa. Sarjan aikana SB-Pro osoitti vahvaa henkistä kanttia ja rutiinia ratkaisemalla käytännössä kaikki ottelut kolmannessa erässä oltuaan alkuun tappiolla. Joukkueen pelaajien tehot jakaantuvat tasaisesti sekä maalien että syöttöjen muodossa.

15 tehtyä maalia ja 7 päästettyä on vahva saldo ja erityisesti puolustuksessa onnistuminen TPS:n vahvaa hyökkäysosastoa vastaan on hyvä osoitus joukkueen iskukyvystä pudotuspeleissä. Tiltu Siltasen torjuntaprosentti on hiukan alle 83 ja sitä voi pitää erittäin hyvänä. Hyökkäyssuuntaan tehokkaimmat ovat olleet Laura Hietamäki (2+2) ja Karoliina Kujala (1+3) neljällä tehopisteellä, mutta ratkaisijoita varmasti löytyy muistakin pelaajista.

Porvoolaiset olivat tiukemmilla omassa sarjassaan SSRA:ta vastaan. Kaksi ensimmäistä ottelua ratkesivat vasta jatkoajalla PSS:lle ja kolmannessa ottelussa lukemat olivat jo selkeämmät, liekö SSRA:n usko oli jo loppunut kahden jatkoaikatappion myötä. Sarja oli joka tapauksessa tiukka ja vähämaalisin puolivälieräsarjoista, kuten alunperin ennakoitiinkin. PSS:n henkinen kantti osoittautui tiukoissa paikoissa erittäin hyväksi ja joukkueen ykkösketju pystyi tekemään riittävät tehot sarjan voittamiseksi.

PSS:n maalivahti Krista Nieminen torjui puolivälierissä lähes yhtä hyvällä prosentilla kuin Siltanen, mutta laukauksia tuli maalille asti hiukan vähemmän. Tämä on hyvä osoitus PSS:n hyvästä joukkuepuolustuksesta, joka varmasti on tarpeen myös sarjassa SB-Prota vastaan. Teholukemien puolesta PSS on vahvasti ykkösketjunsa varassa. Annina Levälampi ja Noona Björkman tekivat molemmat kolme maalia ja antoivat kaksi maalisyöttöä sarjassa SSRA:ta vastaan.

Tässä välieräsarjassa kohtaavat myös kaksi erittäin kokenutta valmentajaa, kun Pron Matti Kaipio ja PSS:n Jukka Kouvalainen hakevat taktista ja henkistä yliotetta toisistaan ja joukkueistaan. Tässä voikin piillää yksi sarjan lopputuloksen kannalta oleellinen asia, kumpi valmentajista saa kuviot paremmin kohdalleen ja joukkueensa suorittamaan haluttuja asioita. Materiaaliltaan joukkueet ovat melko tasavahvat, ehkä Prolla aavistuksen laajempi materiaali ja niinpä valmennuksen peluuttamiseen ja taktiikkaan liittyvillä muutoksilla on suuri merkitys.

Taistelupari:

Elina Kujala, SB-Pro – Mia Karjalainen, PSS

Nämä kaksi kokenutta ja meritoitunutta pelaajaa ovat johtotähtinä joukkueissaan. Pudotuspelien ylimääräinen jännitys ja paine ovat omiaan vaikuttamaan erityisesti hiukan nuorempaan PSS:n ryhmään ja kokeneen Karjalaisen on pystyttävä rauhoittamaan omaa joukkuettaan sekä kentällä että vaihtoaition puolella. Kujalan harteilla on taas johtaa omaa ketjuaan ja joukkuettaan riittävän hyvin, jotta maalit saadaan PSS:n puolustuksen lomasta tehtyä. Isoissa peleissä on tarjolla isoa vastuuta ja näiden kahden pelaajan on tuota vastuuta otettava.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
28.10. 2017 SB Pro-PSS 5-4
24.2. 2018 PSS-SB-Pro 6-3

Näin pelataan:
La 7.4.2018 klo 17:00 SB-Pro – PSS Arkadia halli Nurmijärvi
Su 8.4.2018 klo 18:00 PSS – SB-Pro Aurorahalli Porvoo
Ke 11.4.2018 klo 18:30 SB-Pro – PSS Arkadia halli Nurmijärvi
La 14.4.2018 klo 17:00 PSS – SB-Pro Aurorahalli Porvoo (tarvittaessa)
Su 15.4.2018 klo 17:00 SB-Pro – PSS Arkadia halli Nurmijärvi (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Tässä parissa pelataan varmasti tasaisia pelejä eikä suurinumeroisia lukemia ole odotettavissa. Päivän kunto ratkaisee kunkin pelin, samoin kyky kantaa kotiyleisön painetta. Porvoo on vaikea paikka voittaa otteluita, vaikka Auroraan tälle kaudelle onkin saatu normaali liigamatto. SB-Prolle riittää, että se pystyy ottamaan voitot upouudessa Arkadia-hallissa. Toimitus luottaa siihen, että SB-Pro siihen pystyy aavistuksen laajemman ratkaisijamateriaalinsa avulla ja menee Superfinaaliin voitoin 3-2.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.