Liigat

Pääkalloennakko: Nokian KrP-Happee – Hirvirytke raikaa näätärokkia kovempaa

03.04.
2018
Liigat

Nuorten maajoukkuetasollakin torjuneet Santtu Pohjonen ja Miro Tuomala kohtaavat Salibandyliigan välierissä. Kuvat: Esa Takalo ja Jari Turunen

Kauden yllättäjäjoukkue Nokian KrP ei hyytynyt edes kokeneen SPV:n käsittelyssä. Se kohtaa välieräsarjassa Jyväskylän Happeen, joka pudotti jälleen kerran TPS:n jatkosta.

Lähtökohdat:
Runkosarjassa toiseksi sijoittunut Nokian KrP kuuluu tämän kauden yllättäjiin. Uuden päävalmentajansa, Jarmo Härmän, johdolla joukkue pelasi tasapainoisen runkosarjan ja selvitti tiensä puolivälieristäkin jatkoon kokenutta Seinäjoen Peliveljiä vastaan. 4–1-voitoin tullut jatkopaikka ei jättänyt seliteltävää paremman joukkueen suhteen.

KrP:n tolppien välissä nähtiin mielenkiintoinen vaihdos puolivälierissä, kun paikoin erinomaisesti ykköstorjujana tuurannut Antti Kortetmaa sai väistyä Santtu Pohjosen tultua takaisin tolppien väliin. Pohjonen oli kuitenkin vakuuttava torjuen joukkueelleen kolme perättäistä voittoa, millä myös jatkopaikka irtosi.

Hyökkäyspäässä pirkanmaalaisjoukkueen vahvuus nähtiin jälleen. Päävalmentaja Jarmo Härmän lanseeraamaan ”näätärokkiin”, nopeaan suunnanmuutospeliin nojaava tyyli sopii hyvin erityisesti KrP:n kirkkaimmille tähdille, jotka ovat ykköskentässä. SPV ei onnistunut puolustamaan jo runkosarjassa hurjia tehoja tehneitä pelaajia pimentoon. Kovimmasta tehopotista vastasi luonnollisesti laitahyökkääjä Henri Johansson, joka takoi viiteen otteluun 9+9=18 tehopistettä.

Johanssonin takana tutkapari Jere Oksanen oli myös vireessä ja saldosi puolivälierissä 6+4=10 pistettä. Lisäksi hyökkäyksiä tukeva puolustaja Morics Krumins yltyi niin ikään kovaan tehovireeseen (7+3=10) SPV:tä vastaan. Alempien viisikkojen anti hyökkäyspäässä jäi vielä hieman vaisuksi, vaikka ykkönen kantaakin kaikkein suurinta tehovastuuta.

Jyväskylän Happee sijoittui neljänneksi runkosarjassa, mikä tarkoitti jo perinteeksi muodostunutta puolivälieräsarjaa TPS:aa vastaan. Sen Happee hoiti lopulta voitoin 4–1. Alkukankeuden jälkeen hirviryhmä sai vihdoin koneensa käyntiin jatkoajalle menneen kolmospelin jälkeen. Muun muassa Jami Manninen ja Peter Kotilainen saivat lisäpontta tehoihinsa sen voiton ansiosta.

Alakerrasta Happeelta löytyy kokenut ja rutinoitunut pakisto. Otto Tikka, Jonne Junkkarinen, Jaska Kunelius ja Eemil Ukkonen ovat esimerkkejä tasaisen varmoista suorittajista kevään tosipeleissä. Joukkue sai organisoitua puolustuspelinsä viisikkona hyvin TPS:aa vastaan, mutta haasteen voi odottaa kasvavan pelitavallisesti erilaista KrP:tä vastaan.

Hyökkäyskalustoa verrattaessa vaakakuppi kääntyy leveyden puolesta Happeelle. Ryhmästä löytyy ennen kaikkea kokemusta, mutta samalla myös huippuluokan taitoa muun muassa Kotilaisen, Mannisen, Juuso Heikkisen ja Veli-Matti Hynysen ansiosta. Pienenä vaikeutena on kuitenkin ollut saada hyödynnettyä aivan koko käytössä oleva materiaali tehojen muodossa. Pauno Kajoksinen, Lassi Kotovaara ja Hynynen istuivat pääosin penkkiosastolla puolivälierien ajan.

Vastustajana KrP sopii Happeelle TPS:aa paremmin. Molempien joukkueiden pelitapa tukee myös sitä, että välieräsarjassa voidaan nähdä hyvin erilaisia pelejä. Päivän kunto tehojen muodossa on ratkaiseva tekijä, sillä toinen nopeasti kääntävä joukkue ratkaisee ennen pitkää, mikäli toiselle ei maistu.

Knopit:
Runkosarjan jälkimmäinen keskinäinen ottelu päättyi selvästi Happeen nimiin, mutta sen ei kannata antaa liikaa hämätä. Nokian KrP:ltä puuttui ykkösketjusta Johansson ja Oksanen, mikä heikensi joukkueen iskukykyä huomattavasti. Kyseinen 10–5-tappio oli KrP:lle suurinumeroisin runkosarjassa.

Tulikuumassa vireessä puolivälierissä ollut Johansson voi nykyisellä tahdillaan olla jopa lähellä rikkoa pudotuspelien piste-ennätyksen välierävaiheessa. Yhden kauden piste-ennätystä pitää hallussaan Mika Kohonen tehoilla 11+21=32. Viiden ottelun jälkeen Johanssonilla on siis jo kasassa puolet tuosta lukemasta.

Taistelupari:
Santtu Pohjonen, Nokian KrP – Miro Tuomala, Happee

Kyseinen kaksikko edusti Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkuetta kevään 2015 MM-kisoissa. Silloin Tuomala nousi jatkopeleissä kultaa voittaneen ryhmän ykköstorjujaksi. Nyt kaksikko kohtaa äärimmäisen tasaisessa välieräsarjassa toisensa.

Pohjonen löi tiskiin vakuuttavat tilastot SPV:tä vastaan, mutta on siitä huolimatta hieman katsomaton kortti kauden tärkeimmällä hetkellä. Ajoittain ylipelaamiseen sortuva veskari on ailahdellut tällä kaudella, mutta pystyy hyvänä päivänään kääntämään ottelun joukkueelleen. Isokokoinen Tuomala on torjujana rauhallisempi ja esiintynyt niin ikään hyvin kuluvana keväänä. Viimeisessä puolivälierässä tulleesta tällistä huolimatta hän on pelikuntoinen.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
7.12.2017 Nokian KrP–Happee 10–9 ja.
4.3.2018 Happee–Nokian KrP 10–3

Näin pelataan:
Ke 4.4.2018 18:30 Nokian KrP – Happee Rahola Areena Tampere
Pe 6.4.2018 18:30 Happee – Nokian KrP Monitoimitalo Jyväskylä
Su 8.4.2018 18:30 Nokian KrP – Happee Rahola Areena Tampere
Ma 9.4.2018 18:30 Happee – Nokian KrP Monitoimitalo Jyväskylä
Pe 13.4.2018 18:30 Nokian KrP – Happee Rahola Areena Tampere (tarvittaessa)
Su 15.4.2018 17:00 Happee – Nokian KrP Monitoimitalo Jyväskylä (tarvittaessa)
Ma 16.4.2018 18:30 Nokian KrP – Happee Rahola Areena Tampere (tarvittaessa)

Ruutu+ lähettää välieräsarjan kaikki ottelut suorana.

Kumpi voittaa:
Luvassa on todella mielenkiintoinen ja vaikeasti veikattava sarja. Happeen materiaali on leveämpi ja keitetty kovissa liemissä aikaisemminkin. Sen sijaan tehoja soisi syntyvän vielä enemmän. Vastaavaa ongelmaa ei ole ollut KrP:n ykkösvitjalla, jonka pysäyttämiseen jyväskyläläiset saavat tehdä kovan päivätyön. Siinä onnistuessaan Happee on vahvoilla, mikäli oman pään varjelu ei unohdu hyökkäysinnon lomassa.

Tällä kertaa ”hirvirytke” pauhaa ”näätärokkia” kovempaa. Happee matkaa Superfinaaliin 4–2-voitoin.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.