Juniorit

Pääkalloennakko: Viime vuoden pettymys vaihtuu juhliin – Classic marssii A-juniorien mestariksi

05.04.
2018
Juniorit

Arviomme mukaan Classic on liian kova pala Steelersille nuorten SM-finaaleissa. Kuva: Esa Takalo

A-nuorten SM-sarjan finaaleissa kohtaavat runkosarjan ensimmäisen ja toisen paikan valloittaneet Tampereen Classic ja Hämeenlinnan Steelers. Finaalisarja käynnistyy perjantaina, ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

Classic–Steelers

Lähtökohdat:
Runkosarjan voittanut Tampereen Classic joutui välierissä todella ahtaalle Turun Palloseuran kanssa välierissä. Sarja ratkesi vasta viidennessä ottelussa, jonka tamperelaiset klaarasivat 6–1-numeroin.

Classic joutui kuitenkin pelaamaan TPS:aa vastaan jo selkä seinää vasten hävittyään toisen ja kolmannen välierän turkulasille. TPS:n finaalipaikka jäikin lopulta jatkoaikatappion päähän neljännessä pelissä. Classic osoitti kovaa venymiskykyä ja henkistä kanttia viemällä trillerin lopulta maalein 9–10.

Kahdessa viimeisessä ottelussa Classicin ehdottomaksi johtahahmoksi ja sankariksi nousi huippulupaus Joona Rantala, joka vastasi myös neljännen välierän jatkoaikamaalista. Tehot 7+1 kahdessa viimeisessä pelissä kertovat, kuinka kovan luokan ratkaisija on kyseessä. Siltikään joukkue ei ole ollut yhden pelaajan varassa. Ketjukaveri Albert Hemmo on niin ikään ollut kovassa iskussa saldoamalla tehot 6+3=9. Puolustuspäässä liigastakin tutut Tuukka Salo, Eemeli Akola ja Konsta Tykkyläinen ovat arvokkaita kahteen suuntaan operoivia puolustajia. Jopa hieman yllättäen Riku Saarentola nousi Pietari Jääskeläisen takaa nappaamaan ykköstorjujan viitan itselleen, ja viimeisen ottelun esityksen ansiosta hän myös aloittanee finaaleissa.

Edellä mainitut saavatkin jatkaa A-junioreissa finaalien ajan, vaikka Classicin miehet pelaavat samaan aikaan Salibandyliigan välieriä. Rantala oli mukana viimeisimmässä miesten ottelussa kolmosketjun sentterinä, joten hänen pelaamistaan A:n finaaleissa voidaan vielä pitää pienoisena kysymysmerkkinä.

Kauden sensaatioihin kuuluvan Hämeenlinnan Steelersin matka finaaleihin oli Classicin tavoin kovan työn takana. EräViikinkejä vastaan pelatuista neljästä välierästä jokainen ratkesi yhden maalin erolla. Viimeisimmän Steelers voitti jatkoajalla maalein 5–6, kun ratkaisijaksi nousi Jesse Arola.

Nimekkään EräViikinkien joukkueen kaataneet ”teräsnuoret” ovat niin ikään vahvistuneet, mitä pidemmälle kevät on edennyt. Kahdessa playoff-ottelussa mukana ollut liigapelaaja Markus Sipronen kiskaisi 1+3-tehot viimeiseen otteluun ja kuului joukkueensa ratkaisijoihin. Elmeri Saukkonen ja Samuli Grönfors ovat olleet tärkeitä vahvistuksia. Joukkueen omasta rungosta Leevi-Werneri Kainulainen on iskenyt 4+3=7 tehopistettä. Jesse Kanerva on torjunut erinomaisesti maalillaan päästämällä selkänsä taakse keskimäärin vain 3,88 maalia ottelua kohden. Torjuntaprosentti on hitusen päälle 84.

Steelersin ongelmaksi finaaleja ajatellen saattavat kuitenkin osoittautua miesten pelit. Edustusjoukkueella alkaa myös tänä viikonloppuna ottelusarja Loviisan Toria vastaan, ja siinä ratkaistaan ensi kauden liigapaikka. Voidaankin siis odottaa, että kovimmat liigavahvistukset, Siprosen johdolla, eivät pääse osallistumaan A-nuorten finaaleihin.

Tilanne ei ole täysin katastrofi, sillä Steelers pärjäsi jo runkosarjassa erinomaisesti oman ydinryhmänsä johdolla. Näyttää kuitenkin siltä, että materiaali jää selvästi kakkoseksi tamperelaiseen finaalivastustajaan verrattuna.

Taistelupari:
Riku Saarentola, Classic – Jesse Kanerva, Steelers

Maalivahtien välinen kaksintaisto on eittämättä yksi finaalisarjan mielenkiintoisimmista kohtaamisista. Molemmilta joukkueilta löytyy eri kentistä ratkaisijoita, joten veskareiden vire nousee isoon arvoon mestaruuden kannalta. Classicin maalivahtipeluutus on ollut vaihtelevampaa, sillä Saarentola sai pelejä jo aiemmin playoffeissa, mutta nappasi ykköstorjujan roolin viimeistään välierissä Pietari Jääskeläiseltä. Kanerva puolestaan on ollut koko kauden Steelersin viimeinen lukko ja kuulunut sarjan parhaimpien torjujien joukkoon. Altavastaajan asemassa lähtevä Steelers tarvitsee huippuotteita joka ottelussa.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
9.11.2017 Steelers–Classic 6–7
26.1.2018 Classic–Steelers 8–4

Näin pelataan:
1. Pe 6.4. 18:30 Classic – Steelers Spiral-halli Tampere
2. Su 8.4. 14:30 Steelers – Classic Elenia Areena Hämeenlinna
3. Ke 11.4. 18:30 Classic – Steelers Spiral-halli Tampere
4. Pe 13.4. 18:30 Steelers – Classic Elenia Areena Hämeenlinna (tarvittaessa)
5. Su 15.4. 14:30 Classic – Steelers Tampere Areena Tampere (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:
Finaalisarjan kannalta on sääli, että Steelers joutuu näinkin kinkkiseen tilanteeseen, ettei se pysty lähtemään parhaalla miehistöllään. Mikäli liigapaikka ratkeaa nopeasti, saa hämeenlinnalaisjoukkue käyttöönsä pelaajiston, jolla se pystyy tosissaan pistämään Classicin ahtaalle ja taistelemaan tasapäin SM-kullasta. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että Classicille ei löydy pysäyttäjää. Materiaali on todella laaja, kolmen täyden viisikon levyinen. Yksilötaito antaa sille ratkaisun avaimet sarjaan jo ensimmäisessä kolmessa ottelussa.

Finaaleissa viime keväänä taipunut Classic nappaa Suomen mestaruuden 3–1-voitoin.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.