Liigat

VeikkausTV-ennakko: Juhlitaanko Porvoossa toista perättäistä pronssia?

14.04.
2018
Liigat

PSS ja EräViikingit pelaavat pronssista. Kuva: Juhani Järvenpää.

PSS ja EräViikingit kohtaavat naisten Salibandyliigan pronssiottelussa tänään. Kello 17:00 alkavan ottelun lähettää suorana VeikkausTV.

Lähtökohdat:
Naisten pronssipelissä kohtaavat tilastollisesti jo runkosarjan osalta osuvat joukkueet, sillä Porvoon Salibandyseura oli sarjataulukon kolmas ja EräViikingit neljäs. Finaalissa puolestaan pelaavat taulukon ykkönen Classic ja kakkonen SB-Pro.

PSS keräsi runkosarjassa 18 ottelusta 14 voittoa ja nieli tappion karvasta kalkkia neljä kertaa. Pisteitä karttui tilille yhtä paljon kuin kakkoseksi sijoittuneelle SB-Prolle, 28 kappaletta, mutta maaliero oli vain +31, kun se oli nurmijärveläisillä +58.

PSS pelasi pitkään tappioitta, sillä se voitti yhdeksän viimeistä runkosarjan kamppailua ja sen lisäksi kaatoi SSRA:n puolivälierissä suoraan kolmessa voitossa. SB-Pro oli kuitenkin välierässä parempi niin ikään suoraan kolmessa ottelussa, joskin jokaisessa ottelussa varsin niukasti.

Runkosarjassa PSS:n paras pistenainen oli Mia Karjalainen 19 tehopisteellä. Yli 10 tehopistettä tekivät myös Elina Hautojärvi, Annina Levälampi, Riikka Pohjola ja Ella Holmberg. Playoffeissa kuuteen otteluun eniten pisteitä (9) on iskenyt Levälampi. Miia Murtorinne ja Noona Björkman ovat yltäneet viiteen tehopisteeseen.

Kaiken kaikkiaan PSS on ollut läpi kauden hyvin stabiili joukkue. Se ei ole maaleja mättänyt järin paljoa, muttei se ole myöskään niitä päästänyt. Varsin hyvin organisoitu ryhmä kaivoi palloa omasta nuotastaan vain 51 kertaa ja päästi selvästi vähiten osumia kaikki joukkueet mukaan lukien – jopa 11 maalia vähemmän kuin runkosarjan voittanut Classic.

EräViikingit keräsi puolestaan runkosarjassa 24 pistettä 12 voiton ja kuuden tappion myötä. Se teki 10 maalia enemmän kuin PSS, mutta päästi myös 19 osumaa enemmän. Näin ollen maaliero oli vaatimattomampi +22.

EräViikinkien tehokkaimmat olivat runkosarjassa Daniela Markelin, Maura Paajanen ja Daniela Westerlund, jotka iskivät kaikki 18 tehopistettä. Kaikkiaan 10 pelaajaa joukkueesta teki 10 pistettä tai enemmän 18 otteluun.

Pudotuspeleissä Daniela Westerlund on onnistunut seitsemässä ottelussa kuuden tehopisteen edestä. Sara Piispa, Aino Tuokkola ja Matilda Lindström ovat tehneet kukin viisi tehopistettä. Playoffeissa ErVi kaatoi Kooveen puolivälierissä voitoin 3-1, mutta koki Classicin selvästi paremmakseen voitoin 3-0.

Lähtökohtaisesti myös helsinkiläiset ovat saaneet peliään kauden edetessä parempaan ruotuun, mutta hienoinen ennakkosuosikin asema on porvoolaisilla. Maalivahtipeli on ainoa osa-alue, jossa molempien ollessa parhaimmillaan, ErVi vienee niukasti voiton.

Ennakkoon voidaan povata tasaista taistoa, vaikkakin runkosarjakohtaamisten perusteella tilastot puoltavat melko selkeästi PSS:aa. Pelillisesti PSS kykenee rakentamaan pitkiä hyökkäyksiä ja niillä se pystyi haastamaan muun muassa SB-Pron välierissä melko hyvin. EräViikingit ovat olleet vaarallisia vastaiskuissa, kuten esimerkiksi puolivälieräratkaisu Kooveeta vastaan osoitti. Todennäköisesti pronssipelissä pallollisempi osapuoli tulee olemaan keltapaitainen porvoolaisryhmä. Molemmat joukkueet ovat parhaimmillaan esittäneet myös hyvinkin organisoitua ja tiivistä puolustuspeliä.

Kuumat ja kylmät:
PSS:n pistelinkona toiminut Annina Levälampi on ollut iskussa myös plusmiinus-tilastoa tutkailtaessa. Myös Ella Holmberg on sen suhteen ollut vireessä lukemalla +6. Runkosarjassa edukseen esiintynyt Elina Hautojärvi puolestaan on yllättänyt reippaalla -5 -teholukemalla.

ErVin puolelta etenkin maalivahti Laura Loisalla on tarttunut koppi hyvin ja esimerkiksi Koovee-sarjan päätosottelussa Loisa käytännössä torjui helsinkiläisille voiton. Yllättävää on ollut se, että hyvin pisteitä tehneet Daniela Westerlund, Taru Nordman ja Maura Paajanen komeilevat miinuspörssin kärjessä lukemalla -5.

Yhteinen historia:
Viime kaudella ensi kertaa naisten Salibandyliigassa pelannut fuusioseura EräViikingit on kohdannut PSS:n neljästi. Vain kerran EräViikingit on poistunut kentältä voittajana. Kolmesti PSS on ollut parempi. Molemmat olivat maalin pelejä viime vuonna. Tänä vuonna PSS vei peleistä kummatkin selkeämmillä eroilla 6-2 ja 8-2.

Taistelupari:
Laura Loisa, ErVi – Krista Nieminen, PSS
Pudotuspeleissä ErVi-vahti Laura Loisa on ollut erinomainen napsien palloja reippaan 83 prosentin varmuudella kiinni. Heikosti ei ole pelannut PSS:n Krista Nieminenkään, joka on kopannut prosentilla 80,81. Molemmat lukeutuvat maan kärkivahteihin ja ovat paljon vartijana puolustustensa takana. Kummankaan joukkueen kärkiyksilöt eivät ole olleet äärimmäisen tehokkaita tällä kaudella, mikä lisää torjujien vastuuta tässä ottelussa, mikäli pelistä tulee tarkkaa taistelua.

Kokoonpanot:
PSS:n osalta merkittävää on loukkaantuneen Julia Turusen puuttuminen kokoonpanosta. Turunen on missannut pudotuspelit tyystin.

Edelliset ottelut:
11.4.2018 SB-Pro-PSS 6-3
8.4.2018 PSS-SB-Pro 2-3
7.4.2018 SB-Pro-PSS 5-4

11.4.2018 Classic-EräViikingit 6-5
8.4.2018 EräViikingit-Classic 3-9
7.4.2018 Classic-EräViikingit 6-1

Tulosvetovihje:
Pronssipelin panos pitänee maalimäärät ja ainakin maalieron maltillisempina kuin runkosarjassa, mutta PSS on niskan päällä. PSS on ollut parempi tällä kaudella ja sen lisäksi sillä on hyviä muistikuvia viime keväältä, kun se palasi yhdeksän vuoden tauon jälkeen mitaleille. Porvoolaiset vievät niukan voiton.

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:
PSS 4, 5, 6 – EräViikingit 2, 3, 4

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila