Liigat

VeikkausTV-ennakko: Siipirikkoinen Loviisa haastaa kauden pahimman pettymyksen liigakarsinnoissa

06.04.
2018
Liigat

Kääntyykö mollivoittoisen kauden pelanneen Steelersin kurssi kreivin aikaan? Kuva: Esa Takalo

Hämeenlinnan Steelers ja Loviisan Tor aloittavat liigakarsinnat lauantaina klo 13 Hämeenlinnassa. VeikkausTV näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Lähtöasetelmat:
Hämeenlinnan Steelers pelasi runkosarjassa alle ennakko-odotusten. Nimilista alkoi näyttää siltä, että rahkeita olisi ollut parempaan, mutta ennen kaikkea pelillisesti kausi jäi valjuksi. Kooveeta vastaan käytyyn playout-karsintasarjaan se lähti kuitenkin hienoisena ennakkosuosikkina, sillä tamperelaisten vaellus varjojen mailla oli kaudella vielä synkempää. Steelers kärsi kuitenkin jopa aavistuksen yllättäen tappion sarjassa voitoin 3-2 ja Koovee piti liigapaikkansa.

Loviisan Tor puolestaan pelasi suhteellisen vankan runkosarjan Divarissa. Se oli runkosarjan kolmonen ja harjasi pudotuspeleissä tieltään SB Vaasan voitoin 2-1 ja M-Teamin voitoin 2-0. Finaalisarjassa Torin kohtaloksi koituivat lukuisat loukkaantumiset, sillä playoffien aikana keltapaidoilta on rosterista tippunut kovan luokan nimeä kuten Joni Niiranen, Sami Aalto, Asko Santero ja viimeisimpänä Jonas Hällfors. Positiivisempi uutinen on ollut Julle Suménin tervehtyminen pelikuntoon. Finaalisarjassa Karhut oli toki pelillisestikin Loviisaa edellä ja voitti liigapaikkansa lopulta voitoin 3-1.

Tämän sarjan lähtökohtiin vaikuttaa paljonkin se, saako Tor sairaslistaansa lyhennettyä. Näin vajaamiehisenä se on vielä selkeämpi altavastaaja, mitä se olisi muuten. Steelersin kausi on toki ollut todella vaikea, mutta liigan ja Divarin välillä on edelleen tasoeroa. Vaikka Torilta toki löytyy runsaasti kokemusta, on urheilullisuus ja ammattimaisuus kovemmalla tasolla hämeenlinnalaisten keskuudessa. Sen lisäksi monet Tor-konkarit ovat kuitenkin jo parhaat pelinsä pelanneet, kun taas esimerkiksi Nico Jonaeson ja Ville Lastikka olivat liigassakin tällä kaudella parhaimmillaan vaikeita pideltäviä.

Lastikan ja Jonaesonin lisäksi pisteiden valossa myös Markus Sipronen ja Timo Johansson ovat tärkeitä pelaajia ”teräsmiehille.” Maalivahtikaksikossa Tomi Aaltonen-Pasi Järvinen on laatua, mutta tämä kausi ei ole sujunut parhaalla mahdollisella tavalla. Toki Steelersin puolustaminen ei ole onnistunut kauden aikana.

Vastaavasti toisella veräjällä Niko Nordström on pelannut erinomaisen kauden ja oli esimerkiksi Divarin finaaleissa mahdollistamassa Torin taistelua voitosta sarjan otteluissa. Torilta yli 30 pistettä runkosarjassa tekivät Andreas Hietala, Hällfors, Iiro Liede, sekä Jesse Tolvanen. Playoffeissa etevimpiä ovat olleet Niiranen, Hällfors ja Sumén, sekä puolustaja Jere Jokinen. Kuten listasta näkyy, aiemmin mainitut loukkaantumiset kolauttavat pahasti ryhmää, mikäli sairastuvalta ei pelaajia pelikuntoon toivu.

Pelillisesti on odotettavissa, että Steelers pitää palloa ja Loviisa iskee vastaan. Steelersin organisoitu hyökkäyspelaaminen ei ole ollut parasta mahdollista, mutta Loviisan puolustus ei, vaikka se Divarissa onkin toiminut, ole monenkaan liigajoukkueen tasoinen. Mikäli kumpikin ryhmä pelaa kutakuinkin omalla tasollaan, on Steelers sarjassa selkeä suosikki.

Kuumat ja kylmät:
Kooveeta vastaan pelattu playout-sarjassa erityisesti Nico Jonaeson onnistui vallan hyvin hyökkäyspäässä ja iski pisteet 3+7 viidessä pelissä.

Steelersin pakkasosastolla Lauri Viitala keräsi komean -7 lukeman Kooveta vastaan. Kokeneet Heikki Hätönen (-6) ja Timo Johansson (-5) eivät jääneet juuri huonommiksi tuolla saralla, ja kokeneilta pelaajilta voi odottaa tasonnostoa.

Torin Julle Sumen oli hyvässä lyönnissä Divarin finaaleissa ja iski pisteet 4+2 neljässä ottelussa. Myös Jere Jokinen onnistui puolustajan paikalta tasaisesti tehden tehot 3+3. Molemmat onnistuivat pistetehtailussa jokaisessa finaalipelissä.

Vahvan kauden pelannut Peik Salminen iski ensimmäisessä finaalipelissä pisteet 1+1, mutta kolme viimeistä peliä menivät konkarilla pisteittä. Varsinkin Joni Kelloniityn teholukeman (-5) on sellainen, josta on varaa parantaa.

Yhteinen historia:
Joukkueet eivät ole kohdanneet ihan viime vuosina, sillä Steelers on pelannut kaksi viimeistä kautta Salibandyliigassa ja Loviisan Tor Divarissa. Salibandy.fi tarjoaa tällä hetkellä tilastotietoja vain kaudelta 2017-18, joten pidemmältä ajalta historiasta kiinnostunut voi tiedustella tilastoja Salibandyliiton fax-numerosta 09- 4542 1420 tai liiton vaihdenumerosta 09-4542140.

Taistelupari:
Jussi Sihvonen, Steelers – Marko Paju, Loviisan Tor

Steelersin kausi on ollut melkoista rämpimistä ja vahvasta materiaalista ei ole saatu paljoakaan irti. Koovee-sarjassa Steelers aloitti hyvin ja oli jo voiton päässä liigapaikasta, mutta menetti ottelusarjan 2-1-johdon ja romahti viimeisessä pelissä. Pelillinen suorittaminen on asia erikseen, mutta kyllä liigakarsinnat ovat henkisestikin joukkueelle kova paikka, sillä kausi on ollut vähintäänkin hankala, vaikka parannustakin tuli jossain vaiheessa. Sihvosen luotsaama Steelers tarvitsee hyvän alun sarjaan, jos se meinaa pysytellä liigakartalla.

Pajun Loviisa taisteli ansiokkaasti Divarin finaaleissa, mutta joukkueesta näki, että sillä ei vaan tällä kertaa sananmukaisesti riittänyt Karhuja vastaan. Varsinkin kolmannet erät olivat hankalia joukkueelle ensimmäisen pelin jälkeen. Siinäpä Pajulle mietittävää, kun hän johdattaa kokeneen ja siipirikkoisen ryhmänsä karsintoihin, jossa sillä ei toisaalta ole mitään menetettävää. Tämän kauden perusteella Torin menestys ei jää ainakaan kantista kiinni.

Kokoonpanot:
Pudotuspelien aikana Loviisan Torilta putosi ryhmästään Joni Niiranen, Asko Santero, Jonas Hällfors sekä Sami Aalto. Steelersin kauden alun pelaajalistoja kun katsoo, niin kokoonpano on vähintäänkin elänyt. Jarno Mäkinen loukkaantui alkukaudesta ja sittemmin pelaajia on pudonnut listoilta milloin mistäkin syystä ja erinäisistä joukkueen sisäisistä vaikeuksista on liikkunut huhuja. Runkopelaajista esimerkiksi Teemu Metsälä ja Daniel Megyaszai uupuivat myös joukkueen kokoonpanosta Kooveeta vastaan.

Edelliset ottelut:

Steelers
25.3. Steelers-Koovee 5-11
24.3. Koovee-Steelers 3-1
21.3. Steelers-Koovee 7-5

Loviisan Tor
31.3. Karhut-Loviisan Tor 6-5 ja.
28.3. Loviisan Tor-Karhut 4-5
25.3. Karhut-Loviisan Tor 7-6

Tulosvetovihje:
Steelersin pitäisi olla sarjassa materiaaliltaan vahvempi ja liigan kovempi sarja kuin Divari, mutta eihän sitä tiedä. Steelers on nimittäin aiemminkin tällä sesongilla alittanut kaikki odotukset ja Tor taasen ylittänyt niitä. Ensimmäisessä pelissä Torilla on hyvä iskupaikka, mutta Steelers on lähtökohtaisesti kovempi vastus kuin Karhut Divarin finaaleissa. Torilla on iso kysymysmerkki siinä, että minkälaisen ryhmän joukkue saa jalkeille.

Jos Steelers malttaa pelata rauhallisesti pallon kanssa, niin Loviisan Tor ei pääse toivomilleen vastahyökkäyksille. Se on kuitenkin nähty, että jos loviisalaisia vastaan hötkyilee, niin omissa kolisee. Puolustus ei ole kummallakaan erityisen vahva, joten maali-iloittelu saatetaan nähdä heti kärkeen.

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus: Steelers 6,7,8 – Loviisan Tor 3,4,5

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Huom. Tulosvedon kohde aukeaa vasta lauantaina.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen