Liigat

Kesähaastattelussa EräViikinkien uusi lupaus Jonna Virkkunen: Tavoitteena ylioppilaslakki ja Suomen mestaruus

31.07.
2018
Liigat

Vielä viime kaudella Jonna Virkkunen (oik.) kamppaili pallosta EräViikinkejä vastaan. Ensi kaudella tilanne on toinen. Kuva: Juhani Järvenpää

19-vuotiasta Jonna Virkkusta pyydettiin jo viime kaudella ensimmäisen kerran siirtymään Helsinkiin. Lopulta hän teki päätöksensä ja valmistautuu nyt ensimmäiseen kauteensa EräViikingeissä.

Pääkallo.fi:n tavoittama Virkkunen teki juuri ennen haastattelua pakkailua, johon onkin viime aikoina uponnut tunteja. Muutto Helsinkiin on edessä aivan parin päivän päästä.

Uusien kuvioiden suunnittelun lisäksi oululainen on ehtinyt nauttiakin kesästä.

– Hyvin on kesä mennyt. Kivaa ollut nähdä kavereita paljon ja ottaa aurinkoa, kun kelit ovat olleet niin hyvät. Niin ja siinä samalla myös treenannut, Virkkunen aloittaa.

Helsinkiin muutto saa hänet kuulemma hieman jännittyneeksi, mutta toisaalta hän jo odottaa, että pääsee asumaan yksin uuteen kaupunkiin.

SS Rankkoja Ankkoja jo usean kauden vuoden ajan edustanut keskushyökkääjä on kahden viime kauden aikana päässyt isoon rooliin.

Oululaisjoukkueen sentteri on pelannut yhteensä 44 Salibandyliiga-ottelua tehoin 26+15=41.

Debyytti liigakentillä tuli kuitenkin jo kaudella 2013–2014 Virkkusen ollessa vasta 14-vuotias. Hän edusti silloin vielä Oulun Luistinseuraa.

– Olin aika pieni silloin, vaikka olikin siistiä päästä pelaamaan. Ei fysiikka riittänyt, enkä kerennyt edes paljon pelata, kun tuli selkään rasitusmurtuma selkään, Virkkunen muistelee.

Saman kauden jälkeen OLS pelasi toistaiseksi viimeisen kautensa naisten liigassa, sillä kevään jälkeen joukkue hajosi.

Monen nuoren pelaajan tapaan myös Virkkunen suuntasi OFBC:n A-tyttöihin.

”Mahu soitti”

Yhden junioreissa pelatun kauden jälkeen oli aika siirtyä kunnolla aikuisten kanssa samaan kaukaloon.

SS Rankat Ankat pelasi naisten 1. divisioonassa, joten sieltä aukesi pelipaikka. Eikä mennyt kauaa, kun SSRA pelasi jo liigassa.

– Kyllähän ne vuodet Ankoissa kehittivät ja kasvattivat myös pelaajana. Piti ansaita pelipaikka, koska välillä pelasin alemmissa ketjuissa.

Oululaisjoukkue menestyi heti ensimmäisellä kaudellaan. Virkkusen jatkoaikamaalilla SSRA yllätti SB-Pron ja eten Suomen Cupin finaaliin.

Kevään U19-kisat päättyivät Jonna Virkkusen (toinen vas.) ja Suomen osalta MM-hopeaan. Harvalta sellaistakaan kuitenkaan löytyy. Kuva: Salibandyliiga

Siinä TPS oli kuitenkin hieman edellä. Kausi päättyi nelossijaan.

Viime kaudeksi joukkue heikkeni selvästi paperilla, mutta se pystyi edelleen säilyttämään paikkan pudotuspeleissä. Keväällä tie nousi pystyyn puolivälierissä PSS:ää vastaan.

– Meillä oli aika nuori joukkue, paljon kokemattomia pelaajia. Omassa kentässäni oli hyvä pelata. Kausi oli ehjä, mutta olisi pitänyt pystyä tekemään vielä vähän enemmän tulosta.

Jo kauden aikana Virkkusen lähtö alkoi realisoitua askel askeleelta.

– Olen aina miettinyt, että haluan muuttaa Oulusta pois jossain vaiheessa, viimeistään, kun lähden opiskelemaan. Pääkaupunkiseutu on ollut tavoitteenani, hän aloittaa.

– Mahu (EräViikinkien päävalmentaja Markus Huhtimo) soitteli jo kauden aikana, että olisiko kiinnostusta siirtyä. Siinä joukkueessahan pelaa myös paljon tuttuja tyttöjä nuorten maajoukkueesta, jotka myös puhuivat minua sinne.

Asia varmistui ja ratkaisu tuntuu tällä hetkellä Virkkusesta hyvältä.

Vielä kauden jälkeen odotti yksi haaste, kun edessä olivat alle 19-vuotiaiden MM-kisat Sveitsissä.

Suomi selvitti tiensä finaaliin, mutta länsinaapuri Ruotsi vei MM-kullan lukemin 7–2.

– Oli se Ruotsi aika kova, kun jälkeenpäin miettii. Se oli aika maksimisuoritus, johon pystyimme. Pitää olla tyytyväinen myös MM-hopeaan, ei sitä ihan kaikilta löydy. Joukkue oli tosi kiva ja sieltä on paljon hyviä muistoja.

Kohti kautta ja lakkia

Virkkunen jatkaa Helsinkiin päästyään vielä opintojaan. Edessä on vaihto Mäkelänrinteen lukioon yhden jakson ajaksi.

Jonna Virkkunen (toinen vas.) debytoi liigakentillä jo 14-vuotiaana.

Jouluun mennessä Virkkusen pitäisi saada ylioppilaslakki.

– Suunnilleen M:n papereihin tähtään. Psykologia on vielä sellainen, josta haluaisin paremman, koska olen panostanut siihen eniten, ja se kiinnostaa. Mitään E:n tai L:n papereita ei ole kuitenkaan tulossa, Virkkunen naurahtaa.

Kyseessä on vain hetkellinen opiskelujakso Mäkelänrinteessä, sillä Virkkunen kuuluu vielä muutosta huolimatta virallisesti Oulussa sijaitsevan Kastellin urheilulukion opiskelijoihin.

Hyvässä maineessa olevasta koulusta on valmistunut vuosien saatossa myös useita salibandypelaajia.

– Se on tosi hyvä paikka pelaajalle. Siellä on paljon mahdollisuuksia tehdä itsenäisesti ja suorittaa kursseja. Esimerkiksi minäkin pystyin järjestämäään kaikki kurssit hyvin kesään MM-kisojen ajaksi. Myös aamutreenit ja valmennus ovat siellä hyviä, sentterilupaus kehuu.

Jos taistelu pelipaikasta oli vielä nuorempana kovaa Rankoissa Ankoissa, niin helppoa se ei ole myöskään EräViikingeissä. Joukkueella on nyt kova sentterikolmikko kasassa, kun entuudestaan siellä pelasivat Daniela Westerlund ja Milja Saarikoski.

– Kakkossentterin paikkaa tavoittelen. Onhan siinä kova taistelu. Hyvä, että on kilpailua pelipaikasta ja treeneissä joutuu aina tekemään parhaansa. Haluaisin peliaikaa mahdollisimman paljon – sekä yli- että alivoimalla, monipuolisuudestaan tunnettu Virkkunen pohtii.

Nimekkään pelaajaryhmän myötä hän myös uskoo, että joukkue pystyy menemään päätyyn asti.

– Meillä on tosi hyvä joukkue. Sopivasti sekä nuoria että vanhempia riveissä. Henkilökohtaisesti uskon, että mestaruuteen on kaikki mahdollisuudet.

Jonna Virkkusen (kesk.) tavoittelee ensin ylioppilaslakkia ja sitten Suomen mestaruutta. Kuva: Salibandyliiga

Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Espoo

Twitter: @A_Karjalainen