Liigat

Kesähaastattelussa OLS:n uusi pääkäskijä Jani Lipsanen: ”Ympäristöstä pitäisi luoda sellainen, että pelaajat haluavat olla täällä”

24.07.
2018
Liigat

Jani Lipsanen (mustissa) pitää itseään avoimena valmentajana, joka haluaa luoda pelaajille hyvän ympäristön. Kuva: Jari Turunen

Oulun Luistinseura ei ole viime kausina menestynyt liigakentillä ja se on menettänyt avainpelaajiaan. Kotiin palannut Jani Lipsanen haluaa tuoda muutoksen pohjoiseen.

Jani Lipsanen pääsee alkavalla kaudella näyttämään kyntensä myös liigatasolla. SB Vaasaa viime kaudella luotsannut valmentaja sai mahdollisuuden palata kotikonnuilleen, Ouluun.

OLS:n liigajoukkueen päävalmentajuuden lisäksi Lipsanen työskentelee seurassa täysipäiväisenä, kun samaan aikaan hänet nimitettiin lajivastaavaksi.

Lipsanen oli myös mukana Pääkallo.fi:n perinteissä kesähaastattelusarjassa jo neljä vuotta sitten. Silloin hän oli aloittamassa päävalmentajauraa Divaria pelanneessa SB Welhoissa. Vuosien varrella hän on kehittynyt työssään, ja erityisesti vuodet Kuopiossa olivat opettavaisia.

– Aika Kuopiossa oli varmasti opettavaisinta itselleni tähän mennessä, ja varsinkin Tiihosen Mikon kanssa touhuaminen, Lipsanen aloittaa viitaten Welhojen entiseen päävalmentajaan, nykyiseen valmennuspäällikköön.

– Mikolta on tullut suuri kipinä valmentamiseen. Hän sparrasi, ja jos homma ei kulkenut pelikentällä, niin hän otti siitä aina hyvin kiinni, Lipsanen jatkaa.

Welhojen ja Vaasan kautta tie päätyi lopulta Ouluun. Limingasta lähtöisin oleva Lipsanen onkin päässyt jo viettämään kesää tutuissa maisemissa.

– Tänään lomat loppuivat siltä osin, että edustuksella alkaa taas treenit, ja Lämsän Janin (apuvalmentaja) kanssa menemme niitä vetämään. Kesällä on nautittu omakotitaloasumisen ihanuudesta ja perheen kanssa olosta. Sen tietää, että kun kausi alkaa, niin isin nokka näkyy välillä vain ja sitten lähdetäänkin aina reissaamaan.

Pidemmän tähtäimen suunnitelma

Menneenä keväänä Lipsanen sai puhelun Oulusta. Siitä hetkestä lähtien palaset lähtivät asettua paikoilleen ja paluu Pohjois-Pohjanmaalle realisoitumaan.

– Ville Oksa (OLS:n entinen toiminnanjohtaja) soitti, kun me olimme SB Vaasan kanssa valmistautumassa pudotuspeleihin ja kyseli sopimustilanteestani. Silloin oli tiedossa, että Eetu Vehanen voisi jättää OLS:n päävalmentajan hommat kauden jälkeen.

Lipsanen kertoo, että hänellä ja hänen vaimollaan oli jo ajatus siitä, että jossain vaiheessa he haluaisivat muuttaa takaisin Ouluun, jonka läheltä molemmat ovat kotoisin.

Lopulta hän otti asian puheeksi SB Vaasan seurajohdon kanssa.

Jani Lipsanen valmensi kaksi kautta SB Welhoja ja sen jälkeen kaksi kautta SB Vaasaa. Kuva: Jari Turunen

– Kysyin sitten Vaasassa, että mitä mieltä he olisivat, jos lähtisin kesken sopimuskauden. Onneksi, Leinon Jukka (toiminnanjohtaja) ymmärsi inhimillisen puolen siitä, että perheen arjen pyörittäminen olisi helpompaa siellä, mistä molemmat ovat kotoisin.

Sopimus syntyi OLS:n kanssa. Pian myös kävi ilmi, että Oksa jättää tehtävänsä ja Lipsaselle avautui paikka seuratoiminnan johtamisessa.

Hän otti tehtävän hoitaakseen, ja samalla myös Lämsä otti itselleen osan Vehasenn aiemmista tehtävistä. Lajivastaavana Lipsasen vastuualueisiin kuuluu seuran salibandytoiminnan sekä miesten ja junioripuolen johtaminen.

Se oli valtava pettymys”

Nyt muutaman kuukauden uudessa seurassa työskennellyt Lipsanen vaikuttaa jo saaneen selkeän kuvan siitä, missä mennään. OLS on yksi maan suurimmista salibandyseuroista, ja sillä on toimintaa jalkapallossa, jääpallossa ja keilailussa.

Useamman lajin seurana sen pitää pystyä kuuntelemaan kaikkia osapuolia.

– Seura itsessään on taloudellisesti hyvissä kantimissa, ja meillä on paljon harrastajia. Monilajiseurana olemisessa on aina hyvät puolensa mutta myös haasteensa. Päätöksenteossa ei voida ajatella niin, että esimerkiksi alettaisiin satsata paljon enemmän salibandyyn, vaan pitää ottaa kaikki huomioon tasapuolisesti, Lipsanen avaa.

Viime kausi oli Oulussa aiempaa synkempi. Liigajoukkue ei päässyt pudotuspeleihin ja lopulta myös A-juniorien joukkue putosi SM-sarjasta.

– Se oli valtava pettymys, että A-juniorien paikka meni. Onhan täällä alueella esimerkiksi Merikoski SBT ja LNM nuorille pelaajille, mutta edustuksen ringin takia olisi todella tärkeää, että meillä olisi joukkue ASM:ssä.

– Emme voi ajatella niin, että hankkisimme paljon uusia pelaajia tai että Ouluun muuttaisi yhtäkkiä paljon opiskelijoita.

Lipsanen toteaa, että kaupungin maantieteelliseen sijaintiin he eivät pysty vaikuttamaan.

Se on kuitenkin selvää, että viime vuosina OLS on menettänyt useita omasta, laadukkaasta junioriputkestaan nousseita pelaajia muille seuroille. Heistä esimerkkeinä ovat muun muassa maajoukkueeseen noussut Matias Veikkola (SPV) sekä hyökkääjät Olli Kinnunen ja Juho Sorri.

Viimeisimpänä kytkintä nosti huippulahjakas puolustaja Antti Suomela, joka siirtyi espoolaiseen Oilersiin.

– Täytyy miettiä, miten saamme paremmalla prosentilla pidettyä kovista tekijöistä kiinni. Ympäristöstä pitäisi luoda sellainen, että pelaajat haluavat olla täällä.

– Voihan se olla, ettei se ole mahdollista. Jos miettii vaikka Oulussa syntyneitä, niin varmasti monet haluavat joskus muuttaa muualle, Lipsanen pohtii.

Lahjakkaista pelaajista huolimatta OLS ei ole pystynyt vakiinnuttamaan paikkaansa edes pudotuspelijoukkueena, saatikka haastamaan keväisin liigan kovimpia ryhmiä.

Siihen Lipsanen haluaisi tuoda muutoksen sekä päävalmentajan että seuratoimijan roolissa.

OLS:lla on ollut viime vuosina vaikeuksia saada pidettyä parhaita pelaajiaan. Kuva: Esa Takalo

– Välillä OLS kävi playoffeissa tippumassa, ja tosi hyviä ikäluokkia onkin ollut. Ehkä täällä ajateltiin syntyvän samanlainen ilmiö kuin Jyväskylän Happeessa, jossa omat juniorit ovat nousseet isoon rooliin. Niin ei tapahtunut.

– OLS pitäisi nähdä sellaisena paikkana, jossa voi jotain saavuttaa ja menestyä. Jos joku pelaaja haluaa MM-kisoihin, niin tuntuu aika kaukaiselta, että (Suomen päävalmentaja) Petteri Nykky valitsisi mukaan OLS:sta. Homma pitäisi saada sellaiseksi.

Rautaa on nostettu

Alkavallekaan kaudelle OLS:n joukkueen ei voi sanoa vahvistuneen. Lähtijöitä on toistaiseksi enemmän kuin tulijoita.

Sen Lipsanenkin tiedostaa.

– Joukkue on nyt kasassa – pari sopimusta jäi vielä ennen kesälomaa allekirjoittamatta. Ei se meidän pelaajisto varmaankaan plusmerkkinen ole, mutta on meillä jälleen hyviä nuoria pelaajia tulossa. Muun muassa Olli Wikstedt, Valtteri Parviainen ja Eetu Ijäs ovat sellaista bubbling under -osastoa tässä sarjassa, jotka eivät ole vielä lyöneet täysin läpi. Olisi tärkeää saada seuraavia astaloita ja iiskoloita.

– Limingasta tullut Tuukka Kivioja on ollut lähellä sopimusta aiempinakin kesinä. Hän on tehnyt nyt hyvin hommia ja tulee meidän mukaan tälle kaudelle, Lipsanen paljastaa LNM:n viime kauden parhaan maalintekijän tilanteesta.

Tulevan kauden sijoitustavoitteista joukkue ei ole vielä ehtinyt keskustelemaan, mutta sekin oli agendalla, kun joukkue kokoontui ensimmäisten harjoitusten jälkeen keskustelemaan yhteisistä arvoista.

Arvot korostuvat Lipsasella, joka kuvailee itseään ihmisläheiseksi valmennustyössään.

– Olen hyvin pelaajaläheinen, avoin ja sosiaalinen. Pyrin luomaan ilmapiirin aina sellaiseksi, että siinä on hyvä olla. Kun aloitin valmennushommat niin piirtelin ja suunnittelin kovasti kuvioita ja treenejä, mutta olen alkanut huomata, kuinka loputon suo se on.

– Kajaanin Papasin naisia valmentaessani kuvittelin jo, että minulla oli valmiita vastauksia. Tänään kun menen vetämään treenit, niin mietin, että tietääköhän sitä tarpeeksi sittenkään. Ajattelumallini on siis laajentunut ja pelaajien huomioon ottaminen on tärkeää, Lipsanen painottaa.

Keltasininen Luistinseura on viime vuosina tullut tunnetuksi kovakuntoisena, fyysisenä ja äärimmäisen työteliäänä joukkueena.

Suuria muutoksia ei kannata ensi kaudellekaan odottaa, kun ottaa huomioon, kuka palasi fysiikkapuolelle.

– Vanha tyyli on se meidän kivijalka edelleen. Saimme Ville Vuotson välivuoden jälkeen takaisin, ja hän hoiti fysiikkaa Jami Herralan päävalmentaja-aikoina. Todella pidetty kaveri, ja pojat ovat saaneet taas nostaa rautaa ja tehdä hommia fysiikan eteen.

Lipsanenkaan ei halua kaikkea muuttaa, vaan enemmänkin hioa kokonaisuutta.

– Ehkä pieniä viilauksia pelitapaan tulee, mutta Eetu Vehasen aloittamaan työhön ei mitään räjäytystä vaadita. Tuon omat mausteeni siihen, miten harjoitellaan ja mitä painotetaan.

– Olisihan se toisaalta hassua, jos vuoden tai kahden välein pompittaisiin tyylistä toiseen. Junnupuolelle on kuitenkin haluttu ajaa tiettyjä asioita, joten niiden periaatteet saisivat näkyä miehissäkin.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Espoo

Twitter: @A_Karjalainen