Liigat

Kesähaastattelussa Kimmo Hyttinen: ”Naisten salibandy voi Lahdessa erittäin hyvin”

26.08.
2018
Liigat

Pelicansia valmentavan Kimmo Hyttisen mukaan pelaajat ovat kehittyneet kesän harjoitusten ansiosta entisestään. Kuva: Heidi Hyttinen

Viime keväänä koettiin historiallisia hetkiä lahtelaisessa salibandyssa, kun Pelicans SB raivasi tiensä sensaatiomaisesti ensimmäistä kertaan naisten salibandyliigaan ja pudotti samalla Jyväskylän ensimmäistä kertaa ulos liigakartalta.

Joukkueen liigakartalle piiskannut Marko Virtanen väistyi päävalmentajan paikalta, jatkaen toki joukkueen valmennusryhmässä, mutta liigajoukkueen päävalmentajaksi nousi aikaisemmin Pelicansin miehiä 2. divarissa luotsannut Kimmo Hyttinen. Pääkallo.fi kävi utelemassa pitkään poikia ja miehiä valmentaneen miehen mietteitä ensimmäisestä naisten liigakaudesta.

Mitä Kimmo Hyttisen kesään on kuulunut?

– Itselleni uuden opettelua, kun ensimmäisen kerran olen mukana naisten salibandyn parissa. Vaikka olen pitkään miehiä ja poikia valmentanut, niin joka päivä näissä treeneissä oppii jotain uutta. Isoa kuvaa kun tarkastelee, niin positiivista on seurata miten hyvällä tasolla naiset ovat urheilijoina. Peruslajitaidot, laukominen ja syöttäminen on mennyt todella paljon eteenpäin siitä, kun muistan itse seuranneeni naisten salibandya.

Valmensit viime vuonna Pelicansin miehiä 2. divarissa. Oliko se suuri harppaus siirtyä valmentamaan naisia ja onko harjoitteluissa eroa?

– Ei oikeastaan sillä puolella. Tehtiin jo miesten kakkosdivarissa mielestäni laadukasta työtä. Nyt treenikerrat viikossa ovat lisääntyneet naisten liigan myötä. Myös totta kai yritetään kehittää omaa toimintaa ja parantaa, kun puhutaan olemisesta pääsarjatasolla, niin ei sitä puolivaloilla voi hoitaa. Pitää ajatella miten pystyy antamaan parasta osaamistaan pelaajille.

– Kesäharjoittelussa meillä oli ohjattua treeniä toukokuusta juhannukseen. Sen jälkeen pelaajilla on ollut neljän viikon omatoiminen jakso. Meillä on mukana fysiikkavalmentaja Janne Karppinen mäkihypyn puolelta, joka hoitaa pääsääntöisesti meidän fysiikkavalmennuksen. Täytyy sanoa, että meillä oli testit ennen omatoimijaksoa ja sen jälkeen. Siellä oli vain yksi pelaaja, joka ei parantanut tuloksiaan. Tytöt ovat hoitaneet kunnialla kesäharjoitteet.

Onko joukkueen runko nyt valmis?

- Näin eletään että runko on tässä. Ei voi haaveilla tai kuvitella jotain mikä ei ole tiedossa. Meillä on hyvä runko kasassa ja on säilynyt aika pitkälti samana viime kaudesta. Ei ole tullut liian isoja muutoksia.

Minkälaisia satsauksia liiganousu vaati? Ja onko lyöty kauteen jo tavoitteet?

– Onhan liiga taloudellisesti kalliimpaa. Joukkueen taustojen kanssa on ollut palavereja säännöllisesti, siitä missä mennään taloudellisesti. Siellä on asiat hyvin hallussa ja on saatu tukijoita. Tietysti myös talkoiden kautta edelleen pitää tehdä sitä rahaa.

– On tietysti vähän puhuttu tavotteista, mutta en voi itse asettaa minkäälaista tavoitetta. Ei ole vielä minkäänlaista kosketusta muihin liigajoukkueisiin. Tässä loppukesästä saadaan harkkapelejä alle liigajoukkueita vastaan, siitä varmaan tulee itselle kuva minkälainen meidän tason on tällä hetkellä. Sen jälkeen voi miettiä vakavissaan tavoitteita.

Mistä kipinä valmentamiseen?

Yli 10 vuotta jo valmennustouhuissa mukana ollut Hyttinen on muutamaa näyttötyötä vailla valmis ammattivalmentaja Vierumäen urheiluopistolta. Itsekin divareissa pelannut Hyttinen sai kipinän valmentamiseen pahan loukkaantumisen kautta.

– Jalkapöytä oli murtuneena ja Petri Tuominen, joka valmensi silloin Heinolassa B-poikia oli lähdössä ulkomaille työkomennukselle. Hän kysyi kiinnostusta valmentamiseen. Ajattelin kun kerran kepeillä muutaman kuukauden kävelen, että voihan sitä kentän laidalle mennä laittamaan muita juoksemaan, ja siitä se lähti sekä vei mennessään, Hyttinen muistelee.

Salibandybuumi

Päijät-Hämeessä on ollut jo pitempään hyvä noste salibandyn puolella. Se näkyy myös naisten puolella, sillä tyttöharrastajia on tullut roimasti lisää. Yhteisöllisyys toimii Hyttisen mielestä, jopa paremmin naisten puolella kuin miesten.

– Täällä naisten puolella on puhaltanut yhteen hiileen kaikki seurat ja se näkyy tässä meidän edustusjoukkueessa. Meillä on paljon tyttöjä Heinolasta, Sysmästä ja nyt tuli myös Lammilta pelaajia. On ehkä ymmärretty paremmin se, että jos jokainen touhuaa omassa pikkukylässään, niin se ei tuota pelaajia ja tehdään pelaajille vain enemmän hallaa. Sanoisin että naisten ja tyttöjen puolella tosi hyvä tilanne, mies- ja poikapuolella on vielä kehitettävää.

– Ja itselläni on semmoinen fiilis ollut, että lahtelainen naissalibandy voi erittäin hyvin. Tässä viime vuodet sivusta seuraillut naisten toimintaa, niin ihaillen olen katsonut miten heillä on ollut hommat oikeilla raiteilla. Nyt keväästä asti itse ollut mukana niin vahvistunut vain käsitys. Ja paljon nuoria tyttöjä harrastaa nuorissa ikäryhmissä, joten koko ajan tulee uutta harrastajaa mukaan, silloin on tehty oikeita asioita, päättää Hyttinen.

Teksti: Samuli Näveri

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.