Liigat

Kaikkien aikojen salibandypelaajan viimeinen kausi käynnistyy sunnuntaina: ”Rakkaus salibandya kohtaan on sama”

15.09.
2018
Liigat

Mika Kohonen luutii ensi kaudella Happeen takalinjoilla. Kuva kauden alla pelatusta harjoitusottelusta Welhoja vastaan. Kuva: Esa Jokinen

Miesten Salibandyliiga käynnistyy sunnuntaina ja tulevaa kautta ajatellen on moniakin lähtökohtia. Yksi mielenkiintoisista näkökulmista on salibandylegenda Mika Kohosen, 41, viimeinen kausi huipputasolla.

Pitkään länsinaapurissa pelanneen Kohosen koti on Uppsalassa ja Suomessa pelaaminen ei ollut lähtökohtainen vaihtoehto. Jo alkuvuodesta tiedettiin, että Kohonen ei ole jatkamassa Helsingborgissa, mutta ura ei myöskään ole loppumassa.

Pitkään spekuloitiin eri ruotsalaisseuroilla, mutta elokuun lopulla rupesi kiirimään huhuja, joiden mukaan Kohosen ura jatkuisi Happeessa. Huhut kiistettiin, mutta noin viikkoa myöhemmin Happee julkaisi Kohosen yksivuotisen sopimuksen. Samalla Kohonen muutti kotikonnuilleen Vaajakoskelle.

Mika Kohonen, miten tämä Happee-siirto lopulta toteutui?

– Hieman yllättäen ja nopeasti. Keväällä kun kausi päättyi, niin en osannut ajatella, että asuisin missään muualla kuin kotona, saati pelaisinkaan missään muualla. Silloin tosi nopeasti juteltiin perheen ja Happeen kanssa. Minä, vaimo ja lapset tajusimme melko nopeasti, että on kaikilla tavoin aika hieno homma tulla kotiin ja pelata Happeessa viimeinen kausi. Siis minun kotiini, kun perheen koti on Ruotsissa.

– Tässä on myös sauma ruveta valmistautumaan tulevaisuuteen. Smile-henkilöstöpalvelussa olen työharjoittelussa ja käyn myös vähän koulua Tampereen TAKK:n kautta liiketalouden saralla. Kaikin puolin melkein täydellinen kokonaisuus, mutta ei täydellinen, kun perhe on jossain muualla, Kohonen avasi Salibandyliigan järjestämässä liigapressissä torstaina.

Kohonen ei ole tosiaan enää mikään poikanen, mutta legendaa vietiin huhuissa vielä koviinkin joukkueisiin. Kesällä nostettiin esille neuvottelut huippuseura Falunin kanssa.

– 5-6 seuraa oli vaihtoehtoina Ruotsissa. Talven aikana oli jo melkein valmista Storvretan kanssa, että olisin pelannut siellä, mutta sitten keväällä asiat rupesivat yllättäen menemään eri suuntiin. Muutamaan paikkaan sopimus oli lähelläkin, mutta mielestäni aina tyhmä avata kahdenkeskeisiä keskusteluja minun ja seurojen välillä. Turha niistä on sen enempää puhua, Kohonen paalutti.

Uppsalassa on myös toinen Superliiga-seura Sirius.

Oliko Sirius vaihtoehto?

– En halunnut keskustella heidän kanssaan. Kyllä he ottivat yhteyttä, mutta en kokenut sitä vaihtoehtoa hyväksi.

Tuntuu melko hurjalta ajatella, että Kohosen ensimmäinen liigakausi oli Happeessa vuosina 1995-1996. Vertailun vuoksi vain 10/29 tämän kauden Oilersin pelaajista oli syntynyt, kun Kohonen debytoi liigassa. Kaikkien aikojen pelaajalle kertyi alkuun viisi kautta Happeessa, jonka kautta tie vei Ruotsiin. Kaudella 2004-2005 yli 100 pistettä runkosarjassa takonut ja pudotuspelien yhden kauden piste-ennätyksen taikonut Kohonen kiritti Happeen SM-hopealle.

Seuraava Suomen visiitti antoi odottaa itseään yli 10 vuotta, kun Kohonen edusti SPV:tä kaudella 2015-16. Jos otetaan debyytti huomioon, niin tuleva kausi on Kohoselle jo niin sanotusti neljäs tuleminen Salibandyliigaan.

– Jokainen kausi on tietysti aina erilainen ja elämä muuttuu. Ikä tuo tiettyjä asioita, ja tietyissä asioissa on parempi kuin ennen, ja tietyissä taasen huonompi kuin aiemmin. Peli on sama, minun asenne on sama ja rakkaus salibandya kohtaan on sama. Ehkä tunnearvon puolella on muutosta, kun kyse on Happeesta ja minun viimeisestä kaudesta. Se tulee varmasti tässä alussa esille ja kauden jälkeen, mutta urheiluhan on täysin sama, Kohonen pohti.

Ei tarvitse puhua edes mielipiteestä, jos sanoo, että Kohonen on kaikkien aikojen salibandypelaaja. Hän on voittanut lukuisia Ruotsin mestaruuksia ja on kolminkertainen maailmanmestari. Suomen mestaruutta Kohoselta ei vielä löydy, joten tulevalla kaudella on mahdollista muuttaa sekin kauneusvirhe.

Konkari on edelleen mukana spekulaatioissa, kun Suomen joulukuista MM-ryhmää valitaan, ja valinta tekisi miehestä kaikkien eniten MM-kisoja pelanneen pelaajan.

Henkilökohtaisten saavutusten luettelo on erittäin pitkä, jopa liian pitkä tässä lueteltavaksi, mutta mainittakoon ainakin se, että Kohonen on Ruotsin liigan kaikkien aikojen tehopelaaja ja ainoa, joka on ylittänyt tuhannen tehopaunan rajapyykin.

Legendalla on varmasti jotain annettavaa lajille myös uran jälkeen.

– Ihan varmasti löytyy työ tai intohimo jossakin muodossa lajin parista. Kuten sanoin, niin perheen koti on Ruotsissa ja kauden jälkeen suuntaan sitten sinne.

Minkälainen Happee lähtee tulevaan kauteen?

– Törkeän raikas, energinen ja liikkuva. Niin kuin aina Jyväskylässä, niin siellä maaleja osataan tehdä joka vuosi, jo ihan siitä lähtien, kun hyppäsin mukaan vuonna 1995, että siitä se ei jää kiinni. Tänä vuonna ei unohdeta puolustamista ja pidetään sitä myös kunnia-asiana. Vaarallinen Happee nähdään ensi kaudella, Kohonen vakuutti.

Happee ei ole ollut ennakkoarvioissa sarjan kärkijoukkueita, vaikka joukkue pelasi keväällä Superfinaalissa. Kohosen ja monen muun mukaan sarjan suurin suosikki tulee Tampereelta.

– Veikkaan, että tulee aika tasaista. Totta kai nyt puhutaan ennakkoasetelmista näin kauden kynnyksellä ja sen vuoksi pitää ottaa historiaakin mukaan. Kyllähän Classic on raudanluja, ja kärsi viime kaudella vain yhden tappion jatkoajalla. Se kertoo varmaan kaiken.

– He saivat vielä Nico Salon takaisin ja ainoa menetys mikä näkyy on maailmanluokan äijän Lassi Vänttisen puuttuminen, ja jos hänen lopetuksensa vain pitää, niin se on selkeä lovi. Se voittamisen kulttuuri mitä Pasi Peltola, Petteri Nykky ja Samu Kuitunen ovat rakentaneet, on aika vankka. Jos yksi suosikkijoukkue pitää nostaa, niin se on Classic ja kaikki muut haastavat. Keväällä toki kirjoitetaan uusi tarina, mutta ennakkoon Classic on kova, Kohonen arvioi.

Kohosen mittavan uran viimeinen kausi käynnistyy sunnuntaina vieraspelillä Classicia vastaan klo 17. Sunnuntaina alkava viimeinen Suomen kiertue on spektaakkeli, jota ei kannata kenenkään salibandyihmisen missata.

Kohosen pelisilmällä, syöttötaidolla ja pallovirtuositeetilla varustettuja pelaajia kannattaa seurata muistakin lähtökohdista kuin tossun liikkeestä. Voidaankin sanoa, että maestron viimeinen kausi tuo rutkasi lisämielenkiintoa Salibandyliigaan.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen