Salibandyliigassa mielenkiintoinen periaatepäätös – valmentajien huutelulle stoppi

Kapteenit hoitavat jatkossa kommunikaation tuomareiden kanssa. Kuva: Juhani Järvenpää

Kapteenit hoitavat jatkossa kommunikaation tuomareiden kanssa. Kuva: Juhani Järvenpää

Kiihtyneinä kesken pelin huutelevat valmentajat ovat erotuomarien riesana lajissa jos toisessakin. Salibandyssa oikeudenjakajille on kuitenkin luvassa työrauhaa. Salibandyliigan valmentajat ovat yhteisellä sopimuksella lupautuneet jättämään erotuomarien kanssa keskustelemisen vain kapteeniensa tehtäväksi.

– Idea lähti liigavalmentajien puolelta valmentajien ja erotuomarisektorin tapaamisessa kauden alla, Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala kertoo.

– Mietittiin, miten huonon kuvan se antaa lajistamme, jos valmentajat huutavat kesken erän tai kulkevat tuomareiden perässä erätauolla ja vaativat selityksiä. Työrauha erotuomareille takaa, että he voivat suorittaa tehtäviään entistä paremmin.

Tapaamisessa esitetty idea eteni saman tien yhteiseksi sopimiseksi.

– Kaikki 14 päävalmentajaa kuittasivat sopimuksen, joten koen meillä olevan pohjaa puhua asiasta yhteisellä suulla, Jarkko Rantala naulaa.

Uusi käytäntö sovittiin alkuun olevaksi voimassa kaksi kuukautta.

– Hienointa on, että tämä asia lähti valmentajien puolelta, Salibandyliiton erotuomaripäällikkö Mika Saastamoinen kiittää.

– Tämä on äärimmäisen hieno asia, jota erotuomaripuolella arvostetaan todella paljon. Se kertoo lajimme uskalluksesta toimia toisin ja löytää uudenlaisia tapoja toimia. Samalla rakennamme salibandyyn uudenlaista kulttuuria.

– Jos haluamme kehittää lajiamme ja tuotettamme, kaikki voimat pitää laittaa oikeisiin asioihin, kolme perättäistä Salibandyliigan mestaruutta voittaneen Classicin päävalmentaja Samu Kuitunen perustelee aloitetta.

– Ottelutapahtuma ei voi kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla, jos tuomarit eivät kehity, ja he taas eivät voi kehittyä, jos pelitapahtuma on henkisesti vääränlainen. Samalla uskottavuus katsojiin päin vahvistuu, kun yleisön ei tarvitse ihmetellä, mitä tuolla nyt väännetään.

Kuitunen ei näe, että valmentajat menettäisivät mitään pidättäytyessään kommentoimasta tuomarityöskentelyä.

– Päinvastoin. Silloin voidaan keskittyä olennaiseen. Ainakaan minulla ei riitä aikaa tarkkailla tuomarien tekemisiä, kun oman joukkueen suorituksen miettimisessä on ihan tarpeeksi eikä aika tahdo riittää siihenkään.

Samu Kuitunen ymmärtää toki myös, miksi valmentajien huutelu erotuomareille on ollut niin yleistä.

– Kun pelataan omasta leivästä ja halutaan suoraviivaisesti voittaa, joskus unohtuu, millä keinoin. Ja valmentajana tiedän, että välillä sieppaa tunnetta, kun kokee kentällä tapahtuneen epäoikeudenmukaisuutta. Kun asia kuitenkin yhdessä linjataan, se helpottaa myös pelaajien keskittymistä pelaamiseen ja tuottaa positiivista kierrettä kehittämään lajia ja ottelutapahtumaa.

Myös itse pitkän uran liiga- ja maajoukkuevalmentajana tehnyt huippu-urheilujohtaja Rantala ymmärtää kollegoita.

– Varmaan me kaikki olemme valmentaessamme ainakin joskus pyrkineet vaikuttamaan tuomarityöskentelyyn, ja valitettavasti siellä valmentajien käytöksen taustalla voi joskus olla myös aito tuomarin tai tuomareiden epäonnistuminen. Tämän sopimuksen myötä on kuitenkin tarkoitus hillitä tunteet ja käydä mahdolliset epäselvät tilanteet läpi vasta pelin jälkeen yhdessä otteluvalvojan tai suoraan erotuomareiden kanssa. Kapteenit ovat tietysti edelleen käytettävissä keskustelemiseen pelin aikana. Tarkoitus ei siis ole tietenkään lopettaa kommunikointia joukkueiden ja erotuomarien välillä vaan tehdä se hillitymmin ja tyylikkäämmin, Rantala muistuttaa.

Teksti: Salibandyliitto