Top 5: Salibandyliigan kauden 2018-19 parhaat hyökkääjät

Justus Kainulainen on isossa roolissa Oilersissa. Kuva: Juhani Järvenpää

Justus Kainulainen on isossa roolissa Oilersissa. Kuva: Juhani Järvenpää

Miesten Salibandyliiga polkaistaan käyntiin 16.9. Julkaisemme kauden alla Top 5 -listoja eri kategorioiden mukaisesti.

Ensimmäisen vuorossa on parhaiden hyökkääjien listaus, joka oli toimitukselle yllättävän haasteellinen projekti kärkikaksikon takaa ajatellen. Listalla painotettiin hiukan myös pelaajien merkitystä joukkueilleen.

5. Justus Kainulainen, Esport Oilers

Nuori laituri debytoi sopivasti kauden alla miesten maajoukkueessa ja avasi pistetilinsä tehoin 1+1. Kainulainen on oman ikäluokkansa kirkkaimpia helmiä, ja nuoren sekä lahjakkaan Oilers-ryhmän suurin lahjakkuus. Laiturin rooli oli iso jo LASBissa, mutta Oilersissa se tulee todennäköisesti olemaan vieläkin isompi. Kainulainen on taitava ja liikkuu pallon kanssa luonnollisen pehmeästi. Erikoisuutena voidaan pitää huippulaadukasta laukausta, joka tulee kylvämään tuhoa tulevallakin kaudella.

19-vuotias on pelannut kahdella liigakaudella 46 peliä ja iskenyt tehot 53+24. Yli 40 maalin kausi ei ole liioiteltu odotusarvo, mutta Kainulaisen kohdalla se tarkoittaa pykälän parannusta edellisiin kausiin nähden.

Miko Kailialalta odotetaan johtajuutta ja maaleja Turussa. Kuva: Mika Hilska

4. Miko Kailiala, TPS

25-vuotias Kailiala palasi keväällä kotiin viiden Helsingin vuoden jälkeen. Oikea laituri nappasi kaksi SM-pronssia ja yhden hopean ErVissä sekä Viikingeissä, mutta kirkkain tavoite jäi saavuttamatta. Runkosarjassa ja pudotuspeleissä Kailiala on paukuttanut jo yli 400 tehopistettä liigassa. Helsinkiläisseuroissa Kailiala oli isossa roolissa, mutta joukkueen kokonaisvaltaisen onnistumisen suhteen Kailialan onnistuminen on nyt tärkeämpää kuin aiemmilla kausilla.

Mika Ahosen koulu opetti laiturille puolustuspelaamista, ja myös ratkaisuvalikoima monipuolistui, sillä laukauksen lisäksi syöttö on kuulunut yhä useammin vaihtoehtoihin. Kuuleman mukaan mies kasvoi myös henkisesti muutaman sentin Helsingin vuosinaan. Omistaa edelleen yhden sarjan parhaista ja monipuolisimmista laukauksista.

Eemeli Salinin tuuletuksia on totuttu näkemään varsinkin keväisin. Kuva: Anssi Koskinen

3. Eemeli Salin, Classic

Salin ei ole salibandypelaajan prototyyppi, mutta kolossimainen laituri on osoittanut arvonsa viimeisinä kausina. Taitaa pelaamisen molempiin suuntiin ja on kehittynyt viimeisinä vuosina usealla osa-alueella. Salin on fyysisesti erittäin vahva ja nopeakin maalintekijä, joka taitaa myös puolustuspelin.

Yksi miestä kuvaava seikka on se, että Salin on parantanut viimeisten kolmen kauden aikana nimenomaan pudotuspeleissä. Runkosarjassa Salin pelasi viimeisellä kolmella kaudella 78 peliä tehoin 92+50=142. Keväisin meno on ollut hurjempaa, sillä 31 peliä ovat tuottaneet tehopisteet 43+28=71, ja tuo tahti on reilusti yli kaksi pistettä peliä kohden. Se on yksittäiseltä pelaajalta kovin pistekontribuutio pudotuspeleissä viimeisen kolmelta kaudelta sarjan kaikki pelaajat huomioiden.

Raholan ruhtinas Henri Johansson on vastustajien kauhu tulevallakin kaudella. Kuva: Esa Takalo

2. Henri Johansson, Nokian KrP

Johanssonia voi ihan perustellusti pitää myös tämän listan ykkösnimenä. Runkosarjan pistepörssi on mennyt Johanssonin nimiin kahtena vuotena peräjälkeen, mutta viime kaudella Johansson oli ykkönen myös pudotuspelien pörssissä, kun Nokian KrP vei historiallisen SM-pronssin nimiinsä.

Johanssonilla on hyökkääjäksi olemattoman vähän heikkouksia, vaikka ajoittaisen puolustusinnon puuttuminen on kuulunut Johanssonin pirtaan. 32-vuotiaaksi Johanssonin jalat ja kädet liikkuvat vielä erinomaisesti, eikä monipuolisempaa viimeistelijää löydy koko sarjasta. Johanssonin pelikäsitystä voi myös pitää erittäin hyvänä.

Nico Salo oli Salibandyliigan paras pelaaja jättäessään Suomen kentät ja on sitä hyvin mahdollisesti palatessaankin. Kuva: Salibandyliiga

1. Nico Salo, Classic

Salon Ruotsin valloitus ei mennyt aivan toivotulla tavalla. Suomessa Salo oli parilla edellisellä kaudella niin sanotusti pitelemätön sentterinä, mutta Ruotsissa varsinkin alkukausi meni puolustajana. Salo toki taitaa myös puolustajana pelaamisen, mutta sentterinä monipuolisen pelaajan avut tulevat parhaiten esille.

Salon pelikäsitys on lajin parhaita, syötöt erinomaisia ja laukauskin tarvittaessa laadukas. Molemman suunnan loistokas pelaaminen tekee Salosta sarjan parhaan hyökkääjän. Salon kohdalla on hyvä nostaa esille sama seikka kuin Salininkin, eli sentteri on parantanut otteitaan, kun pelit ovat koventuneet.

Aiheesta ja listasta voit keskustella tässä osoitteessa