Top 5: Salibandyliigan kauden 2018–19 parhaat maalivahdit

Ville Mestarille voidaan povata kovempaa pallosadetta kuin koskaan aiemmin. Kuva: Jarmo Koskela

Ville Mestarille voidaan povata kovempaa pallosadetta kuin koskaan aiemmin. Kuva: Jarmo Koskela

Miesten Salibandyliiga polkaistaan käyntiin 16.9. Julkaisemme kauden alla Top 5 -listoja eri kategorioiden mukaisesti.

Perinteinen maalivahtilistaus sai uuden kärkinimen, kun verrataan parin viime kauden listoihin. Salibandyliigan selkeän ykköstorjujan jälkeen sijoilla kaksi–viisi on kuitenkin erittäin tasaista.

5. Ville Mestari, OLS

Oulussa saadaan olla kiitollisia, että sen entisistä huippujunioreista Ville Mestari torjuu keltasinisten tolppien välissä edelleen. Isokokoinen mutta silti hyvin liikkuva ”Tsämppi” on viime kausina pelastanut OLS:n monilta isonumeroisilta maalitalkoilta. Tavallisten pelitilannekoppien lisäksi Mestari saattaa yhdessäkin ottelussa venyä useampaan paraatipelastukseen.

Tämän kauden OLS:aa katsoessa voidaan jo ennakoida kyydin olevan kylmempää, kun joukkue on käytännössä vain heikentynyt. Mestarin ansiosta maalivahtipeli on ainoa osa-alue, jossa OLS ei lähde suurimpaan osaan otteluista altavastaajana.

Pyry Luukkonen on itseoikeutetusti ”Tepsin” ykköstorjuja. Joko menestystä tulisi myös playoffeissa? Kuva: Anssi Koskinen

4. Pyry Luukkonen, TPS

Mustavalkoisen turkulaisseuran ykköstorjujassa yhdistyy kaikki kansainvälisen huippuveskarin ominaisuudet. Pyry Luukkonen on isokokoinen, rauhallinen ja hyvin peliä lukeva veskari, joka harvoin joutuu ylipelaamaan tilanteissa. Välillä jopa tilastot saattavat hieman väärän kuvan Luukkosen tasosta, koska joukkueen pelitavan vuoksi hän ei joudu otteluissa niin monta kertaa töihin kuin monet muut liigavahdit.

”Tepsin” mukana myös Luukkonen on joutunut kuitenkin pettymään viime vuosina, kun pudotuspeleissä taso ei ole enää pysynyt samana kuin runkosarjassa, ja joukkue on lähtenyt laulukuoroon jo puolivälierissä. Tällä kaudella Luukkosella on liigamenestyksen lisäksi tavoitteena napata paikka MM-kisakoneesta.

Lassi Toriseva ei tärise kovissa paikoissa. Riittääkö taso kuitenkaan maajoukkuevalmennuksen silmissä kisoihin? Kuva: Jarmo Koskela

3. Lassi Toriseva, Classic

Tamperelaisvahti Lassi Torisevan saldo viimeisestä kolmesta Superfinaalista on kerrassaan vakuuttava: kolme loppuottelua ja kolme SM-kultaa. Hänen kohdallaan monesti puhutaan Classicin joukkueen ylivoimaisuudesta, mutta pelkästään sen taakse ei voi mennä. Toriseva osoitti viimeistään viime kaudella olevansa tasainen ykköstorjuja niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin.

Tällä hetkellä onkin vaikea sanoa tarkkaan järjestystä kolmikosta Toriseva–Luukkonen–Kaltiainen, kun aletaan mittaamaan absoluuttista paremmuutta. Classicissa Toriseva on tottunut, että hänelle pelataan vain tietyiltä sektoreilta tulevat laukaukset. Kansainvälisissä peleissä tilanne on toinen, ja se voi maksaa Torisevan kisapaikan joulukuussa.

Ilman Eero Kososen Suomeen paluuta Joonas Kaltiainen voitaisiin rankata liigan parhaaksi torjujaksi. Kuva: Salibandyliiga

2. Joonas Kaltiainen, Esport Oilers

Suomen maalivahtieliittiin jo useamman kauden ajan kuulunut Joonas Kaltiaisella on allaan raskas ja kaksijakoinen kausi. Torjuntoja tuli koko liigassa toiseksi eniten, ja runkosarjan loppu oli espoolaisjoukkueelta suorastaan katastrofaalinen. Myös Kaltiaisen taso heitteli, mutta välillä voitot olivat turhauttavan tiukassa huippuiltoinakin.

Kaltiainen lukee peliä erinomaisesti, ja liike sekä refleksit ovat maailmanluokkaa. Mikäli hän saa vahvan syksyn alle Oilersin kanssa, voi 25-vuotias veskari olla todella lähellä MM-kisapaikkaa Prahaan.

SPV:n maalivahtiosasto koheni Eero Kososen siirron myötä kertaheitolla. Kuva: perwiklund.se

1. Eero Kosonen, SPV

Suomen ja kenties koko maailman paras salibandymaalivahti palasi kotimaahansa. Tällä kertaa Eero Kosonen nähdään kuitenkin seinäjokisten tolppien välissä, mikä nostaakin Peliveljien osakkeita roimasti. Ruotsissa vietetyt vuodet kehittivät Kososta vielä hieman erilaiseen pelityyliin, ja näin ollen SPV saa maaliinsa kokonaisvaltaisen torjujan.

Isona maalivahtina Kososen ei tarvitse hötkyillä maalilla, ja hän sijoittuukin hieman omintakeisesta torjuntatyylistä huolimatta erinomaisesti eri tilanteissa. Huippuvireistä Suomen ykköstorjujaa on vaikea ohittaa alkavalla kaudella.