Top 5: Salibandyliigan parhaat puolustajat kaudella 2018-19

Lauri Stenfors on TPS:n puolustuksen ykkösmies. Kuva: Anssi Koskinen

Lauri Stenfors on TPS:n puolustuksen ykkösmies. Kuva: Anssi Koskinen

Miesten Salibandyliigan kausi alkaa sunnuntaina 16.9. Tuttuun tapaan julkaisemme tukun top-listoja ennen kauden alkamista.

Myös puolustajien kohdalla painottui osaltaan se minkälainen vaikutus pelaajilla on joukkueisiinsa.

5. Lauri Stenfors, TPS

Ennen sarjan alkua 28 vuotta täyttävä Stenfors on listalle puolustustaidoillaan selkeimmin profiloituva pelaaja. Maajoukkueen vakiokasvo on erinomainen puolustamaan, mutta osaa pelata myös varmaa pallollista peliä joukkueen eduksi. Stenfors harvoin häviää tiukoissa tilanteissa vastapuolen pelaajalle ja on TPS:n joukkueessa erittäin tärkeä pelaaja. Jotain miehen arvosta kertonee sekin, että hän oli viime kaudella TPS:n tehotilaston kärki runkosarjassa.

Otto Lehkosuo (vas.) nousi viime kaudella liigan puolustajaeliittiin. Kuva: Juhani Järvenpää

4. Otto Lehkosuo, Indians

Pitkänhuiskea Lehkosuo ”breikkasi” toden teolla viime liigakaudella ja oli Indiansin kantavia voimia, kun joukkue sijoittui neljänneksi Salibandyliigassa. 21-vuotias puolustaja myös naulasi tehot 16+12 runkosarjassa. Jotain kertoo sekin, että nuorukainen oli runkosarjan tehotilaston viides kovan Classic-nelikon takana. Lehkosuo on erinomainen pelimies pallon kanssa ja ilman. Taidokas puolustaja olisi varmasti kelvannut Indiansin ulkopuolellekin, mutta hän jäi vielä ainakin toistaiseksi espoolaisten hoteisiin.

Iiro Lankinen on Welhojen tärkein yksittäinen pelaaja. Kuva: Anssi Koskinen

3. Iiro Lankinen, SB Welhot

Jos Stenfors ylsi listalle nimenomaan oman pään oppien puolesta, niin Lankinen, 27, on listalla enemmän hyökkäysapujen puolesta. Eikä tässä väitetä, että Lankinen ei osaisi puolustaa, vaan päinvastoin, vaikka hyökkäysavuistaan hänet pääosin tunnetaankin. Toki Lankinen on listalla myös ainoa, joka on kiistatta joukkueensa paras pelaaja. Viime kaudella väriläiskä oli sarjan tehokkain puolustaja iskien pisteet 19+17. Syynä voi pitää erinomaista laukausta, sekä eri hyvää pallonkäsittelytaitoa. Lankinen on kentällä siellä missä tapahtuu ja on edelleen hiukan kokemattomassa Welhot-nipussa elintärkeä johtohahmo.

Janne Lamminen liekittää kentän molemmissa päissä. Kuva: Juhani Järvenpää

2. Janne Lamminen, Classic

Lammisen, 32, ura jos jokin on ollut vahvasti nousujohteinen. Viimeiset seitsemän kautta Classicissa ovat tuoneet viisi mitalia, joista kolme on ollut kultaisia. Aiemmin ”Liekki-Lamminen” paikoin ylipelasi tilanteissa, mutta vuodet ja kokemus ovat kehittäneet miehestä erittäin varman suorittajan, ja se on johtanut myös maajoukkueen vakikokoonpanoon. Lamminen hyökkäyspelin salat ja osaa puolustaa todella hyvin. Nopea ja sähäkkä Lamminen on varmuudella yksi sarjan ärsyttävimmistä vastustajista hyökkääjien kannalta.

Krister Savonen on liigan paras puolustaja ja mahdollisesti myös kokonaisuudessaan paras pelaaja. Kuva: Anssi Koskinen

1. Krister Savonen, Classic

Savonen, 24, joka arvostettiin maailman toiseksi parhaaksi pelaajaksi vuonna 2017, on tämän listauksen ykkösnimi. Jos jonkun mielestä salibandypelaajien tai lajin puolustajien pitää olla isoja tahi vahvoja, niin Savonen osoittaa sen ajatuksen täysin vääräksi. Alle keskipituinen ja hiukan lapsenkasvoinen Savonen ei anna kellekään tuumaakaan armoa pallon kanssa tai ilman. Savosen pelikäsitys, syöttötaito sekä pallonkäsittelytaito ovat lajin ehdotonta kärkitasoa. Aivan väärin ei väitä, jos sanoo, että Savonen tai Nico Salo on sarjan paras pelaaja tulevalla kaudella.

Sarjan parhaista puolustajista voit keskustella täällä