VeikkausTV-ennakko: Juhlitaanko Seinäjoella avausvoittoa Indiansin kustannuksella?

Onko Sami Koski tänäkin vuonna SPV:n ykköspyssy? Kuva: Juha Käenmäki.

Onko Sami Koski tänäkin vuonna SPV:n ykköspyssy? Kuva: Juha Käenmäki.

Miesten Salibandyliiga alkaa sunnuntaina 16.9. Kauden ensimmäisessä VeikkausTV-ottelussa paremmuudestaan mittelevät Seinäjoen Peliveljet ja Westend Indians. Ottelu alkaa kello 17:00.

Lähtökohdat:
SPV:n viime kausi oli vaikea,
ja se päättyi puolivälieriin Nokian KrP:ta vastaan. Tähän reagoitiin vahvasti, sillä siirtomarkkinoilta hankittiin muun muassa Eero Kosonen ja Rasmus Hasu uudeksi maalivahtiduoksi, ja Petri Hakonen paikkaamaan puolustuksen puutteita. Täksi kaudeksi mukaan on nostettu myös omia, nuorten maajoukkuetason junioreita, joista terävimpänä esimerkkinä Konsta Haukkala.

Kotimaassa SPV pelasi useita harjoituspelejä ja järjesti suurimaalisia pöllytyksiä, mutta kärsi myös kaksi tappiota maalintekokilvoissa Nokian KrP:ta vastaan. SPV osallistui myös Uumajassa järjestettyyn turnaukseen viikko ennen kauden alkua ja voitti lopulta koko turnauksen. Kyseisessä tapahtumassa kaatui muun muassa Ruotsin Superliigan Dalen.

Harjoituskaudella SPV on pelannut todella aktiivista pallotonta pelaamista ja iskenyt vahvasti vastaan. Näistä jälkimmäinen on viime kausilta tuttua seinäjokelaisilta, mutta aiemmilla kausilla on nähty myös ääripassiivista ”mökkipuolustusta”. Nähtäväksi jää, lähteekö joukkue sarja-avaukseen kummalla tavalla lähestyen. Pallollinen peli ei pitkien hyökkäysten muodossa ole edelleenkään SPV:n vahvuuksia, vaan se luottaa vahvasti puolustusorientoituneeseen identiteettiinsä.

Westend Indians puolestaan oli viime kauden kovimpia yllättäjiä, ja seuran kaikkien aikojen liigakausi päättyi neljänteen sijaan. Siirtomarkkinoilla kesä oli kuitenkin miinusmerkkinen, sillä ”Heimo” menetti muun muassa Heikki Iiskolan ja Santeri Toropaisen. Tilalle tulleista pelaajista katseet kiinnittyvät lähinnä Divarissa hirmutehoja iskeneen Kevin Nylundin suuntaan.

Harjoituspeleissä Indians kärsi tappiot TPS:aa, ErViä ja LASBia vastaan, mikä antaa myös pientä osviittaa siitä, että tällä kaudella espoolaiset saavat venyä todella parhaimpaansa, mikäli neljän sakkiin mielivät. Indiansin kannalta huolestuttavaa oli ainakin se, että ainoastaan Linköping-ottelussa, jonka Indians voitti, kokoonpanossa oli kolme kentällistä pelaajia.

Indiansin viime kauden selkein ase oli vahva pallollinen peli, ja sitä joukkue pyrkii varmasti toteuttamaan tulevallakin kaudella pelaajamateriaalin tarjoamissa rajoissa. Indians pystyy pitämään palloa pitkiä jaksoja kärkijoukkueitakin vastaan, ja se kaventaa joukkueen puolustustaakkaa huomattavasti. Indians pystyy myös kääntämään tehokkaasti vastaan, mutta passiivista ja matalaa puolustamista heiltä tuskin nähdään tällä kaudella, vaikka rosteri onkin kapea.

Pelissä kohtaa siis kaksi hyvin erilaisella pelillisellä identiteetillä varustettua joukkuetta, joilla on ollut pitkässä juoksussa vuosien saatossa molemmilla tapa saada pelaajistostaan niin sanotusti maksimit irti. Ennakkosuosikkina otteluun lähtee SPV, mutta Indians on aiemminkin punaiset onnistunut yllättämään.

Kuumat ja kylmät:
Treenikaudella SPV on onnistunut peleissään maalinteossa laajalla rintamalla. Ykköskenttänä ollaan aiemmista kausista poiketen nähty useasti trio Sami Koski-Henri Myllymäki-Jukka-Pekka Pelto-Arvo, mutta tehoja odotetaan varmasti eritoten myös Mikko Kohoselta ja Jari Hankkiolta. Maalinsuulla palloja torjuu kenties maailman paras maalivahti Eero Kosonen.

Indiansin harjoitusottelut ovat olleet vähämaalisempia. Ratkaisijan viittaa aseteltaneen tuttuun tapaan Valtteri Kainulaisen, loukkaantumisestaan kuntoutuneen Aaro Astalan, Joonas Föhrin sekä uuden tulokkaan Kevin Nylundin niskoihin, unohtamatta puolustaja Otto Lehkosuota.

Yhteinen historia:
SPV ja Indians ovat kohdanneet Salibandyliigan runkosarjassa kaikkiaan 10 kertaa. SPV on voittanut kohtaamisista kuusi ja Indians neljä. Mielenkiintoista on se, että joka vuosi jompi kumpi on voittanut molemmat keskinäiset kohtaamiset. Viime kaudella molemmat pelit menivät melko suurimaalisesti ”Heimon” nimiin.

Taistelupari:
Jukka-Pekka Pelto-Arvo, SPV – Kevin Nylund, Indians

Hyvin erityyppiset hyökkääjät tuovat tämän kauden joukkueilleen lisää vaihtoehtoja. Pelto-Arvon viime kausi meni lähes tyystin sivu suun polven ristisidevamman vuoksi ja tuo varmasti viime kauteen verrattuna lisää energiaa SPV:n hyökkäykseen. Vikkeläkinttuinen raataja on pelannut treenikaudella avauskentällisessä ja eritoten mikäli SPV karvaa korkealta, on Pelto-Arvo varsin arvokas peluri joukkueelleen.

Nylundilla puolestaan on suhteutettuna isommat saappaat, sillä häntä kaavaillaan varmasti Heikki Iiskolan jättämään aukkoon kahta kärkikentällistä ajatellen. Todella taitava ja jatkuvasti pää ylhäällä syöttölinjoja etsivä Nylund voi onnistuessaan olla todella hyvä kiinnitys Indiansille, mutta haasteita liigatasolle siirtymisessä varmasti on.

Molemmat pelaajat tuovat kuitenkin tärkeitä ominaisuuksia omille joukkueilleen ja nähtäväksi jää, onko heistä sunnuntain ottelussa jopa pelin ratkaisijoiksi.

Kokoonpanot:
SPV lähtee tiettävästi otteluun lähes täydellä kokoonpanolla, sillä ainoastaan loukkaantunut Tuukka Kiviranta on sivussa vielä pitkälle syksyyn.

Indiansin suunnalta sen sijaan kuuluu heikompia uutisia kokoonpanon suhteen. Vielä lauantaina lähdössä otteluun oli pahasti vajaa rosteri, sillä Seinäjoelle matkaa Pääkallo.fin tietojen mukaan ainoastaan 13 ”Heimon” kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia.

Edelliset ottelut:
Kyseessä on molempien kauden ensimmäinen miesten Salibandyliigan ottelu.

Tulosvetovihje:
SPV on ennakkosuosikki ja oletettavasti myös terävämpi maalinteossa. Harjoituskaudella puolustuspelaaminen joukkueilla ei kuitenkaan ole yleensä terävimmässä mahdollisessa kuosissa, joten treenipelien kaltaista ryöpytystä pelistä tuskin tulee. Jos Indians onnistuu pysymään pallossa pidempiä ajanjaksoja, tulee pelistä varsin tiukka ja mielenkiintoinen.

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:
SPV 7, 6 ,5 – Indians 5, 4, 3

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.