Liigat

Härmä rehellisenä vaikeasta alkukaudesta: ”Puuhasteltiin huonolla asenteella ja valmistautumisella”

06.10.
2018
Liigat

KrP tarjosi perjantaina Tapiolassa kauden parastaan, mutta näätärokkareiden ykköstähti Henri Johansson oli suorastaan hurjassa iskussa. Jarmo Härmän mukaan hienosti esiintynyttä ykkösviisikkoa ei kannata enää sotkea. Kuva: Juhani Järvenpää

Esport Oilers ja Nokian KrP ottivat toisistaan mittaa perjantai-iltana Espoon Tapiolassa. KrP nappasi toisen perättäisen voittonsa loppuluvuin 9-6.

Varsinkin ottelun ensimmäinen erä oli parasta KrP:ta koko kaudella. Kun Oilers paransi omaa pallollista peliään toisessa ja kolmannessa erässä, niin KrP joutui enemmän puolustusasetelmiin, mutta kesti myllyn, ja siitä sopii kiittää myös erinomaisesti torjunutta Arvid Vonkia.

Ottelun jälkeen hallin käytävältä löytyi huojentunut KrP-luotsi Jarmo Härmä. Pääkäskijä allekirjoitti näkemyksen siitä, että ensimmäinen erä oli nokialaisten parasta antia alkukauden osalta.

– Kyllä se oli ja kauttaaltaan koko 60-minuuttinen oli kypsää pelaamista. Meitä on tässä koeteltu ja paljon ollaan käyty asioita läpi. Tänään pelattiin sellaista järkevää ”näätärokkia”. Paljon oli vauhtia, ja mentiin välillä ylhäälläkin, mutta pidettiin paikoin myös pallokontrollia, ja rakennettiin pidempiä hyökkäyksiä. Uskon, että tuo meidän veskariosastokin kiittää, kun pelataan välillä tällä tavoin, Härmä analysoi koitosta.

KrP:n aiemmissa peleissä pidemmät hyökkäyssommitelmat ovat loistaneet poissaolollaan, mutta perjantain ottelu oli ehdottomasti lupaus paremmasta. Joukkue rokotti armotta vastapuolen pallollisista virheistä, mutta myös oma pallollinen peli oli kauttaaltaankin parempaa kuin aiemmissa koitoksissa, ja se on ollut myös selkeä kehityskohde KrP-leirissä.

– Jos ensimmäiset kaksi peliä ottaa pois, jotka me puuhasteltiin huonolla asenteella ja valmistautumisella, niin sen jälkeen TPS- ja Happee-pelit olivat jo suhteellisen lähellä sitä mitä meidän pelin pitää olla. Karhut-peli oli väkinäinen punnerrus, eikä se kaunista ollut, mutta kyllä se vapautuneisuus myös näkyi tänään.

– Varsinkin juuri pallollisen pelin asioita olemme käyneet läpi, eikä me voida myöskään sillä tavoin pelata miten me olemme suurimman osan alkukaudesta pelanneet. Olemme vähän oikoneet asioissa, Härmä ruoti.

Tässä pelissä esiteltiin suurelle yleisölle myös niin sanottu KrP:n superkentällinen, jossa kovimmat tekijämiehet oli lyöty samaan vitjaan. Vasemmalla viiletti luonnollisesti Henri Johansson, keskellä pelasi ketjun sydän Joni Henttonen ja oikealla mainion alkukauden pelannut superlupaus Joona Rantala, joka on aiemmin nähty lähinnä kakkosviisikon sentterinä. Viime kauden hienosti pelannut pakkipari Morics Krumins-Matti Koskela oli nyt koko pelin yhdessä.

Tulosta tuli, pallo vaihtoi komeasti omistajaa ja ketju oli alati vaarallinen. Johansson maalasi neljästi, Rantala tehtaili pisteet 1+2 ja Koskela keräsi kolme syöttöpistettä. Koko sarjasta ei löydy kovin montaa tulivoimaisempaa viisikkoa ja se myös onnistui osumaan juuri sellaisissa vaiheissa, kun Oilers viritteli jonkin sortin kirivaihdetta.

– Siinähän on pitkään ollut samat jätkät muuten, mutta Vertti Wigreniä on vähän käytetty puolustuksessa, ja Jere Oksanenhan on kuulunut ketjun peruskalustoon. Tällä kaudella Rantalaa on käytetty aiemminkin eli Welhot-pelin kirivaiheessa, Happee-pelissäkin tuo ketju kasattiin, ja Karhut-pelissä se kasattiin. On meillä ollut luottoa ja hajua jo, että tuo koostumus toimii. Taisi olla +6 heidän tehomerkintänsä, että nyt ei tarvitse juuri ajatella tarvitseeko tuota kenttää enää sotkea, Härmä suitsutti.

Maalivahtipeli on ollut alkukaudesta yksi KrP:n murheenkryyneistä. Kooveesta ykkösvahdiksi hankittu Vonk oli torjunut ennen Oilers-peliä vain 50 %:n tarkkuudella ja Antti Kortetmaan vastaava lukema oli 66 %. Tapiolassa Vonk esiintyi kovan paineen alla loistokkaasti.

– Kova esitys Vonkilta, ei voi muuta kuin hattua nostaa. Hän on ollut kovassa paineessa, ympäristö on uusi ja kaikki odottaa hirveästi. Kyllähän nuo jätkät lukee ja kuuntelee mitä tuolla puhutaan sekä kirjoitellaan. Esimerkiksi noita vertauksia ex-vahti Santtu Pohjoseen liittyen. Varsinkin tuossa lopun 6 vs. 5 -pelissä hän otti kyllä todella kovia torjuntoja.

– Kaikki lähtee siitä, että joukkue pelaa siten, että siellä maalilla pystyy ylipäänsä toimimaan. Kyllä me ollaan päästetty hävettävän paljon 3-1-, 2-0- ja 2-1 -hyökkäyksiä omaan päähän, eikä siinä veskarillakaan hirveästi ole ollut saumaa. Sekin on kuitenkin sanottava rehellisesti, että on mennyt sellaisia maaleja, joita ei saisi tällä tasolla upota.

– Uskon, että sekin seikka helpottuu, kun pelataan pallollisesti tuolla tavoin ja uhraudutaan tuon pelin mukaisesti. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, Härmä pohti.

Maalivahtipeli on ollut KrPn murheenkryynejä alkukaudesta, mutta perjantaina Arvid Vonk torjui loistavasti. Pääluotsi Härmä suitsutti miehen esitystä kovassa paikassa. Kuva: Juhani Järvenpää

Onko se vaivannut valmennusta, että maalivahtipeli ei ole toiminut?

– No totta kai. Maalivahtipeli on liigatasolla äärimmäisen tärkeä pointti. Meidän peleissä tulee väkisin se 30-40 maalintekopaikkaa ja kaikkihan eivät toki tule maalille asti. Se vaikuttaa paljon, että onko luottoa veskariin vai ei, ja miten sitä kautta pystytään hoitamaan puolustuspeli. Sen suhteen otettiin iso loikka, että uskalletaan jättää tietyt vedot maalivahdin hoidettavaksi.

– Kuitenkin nuo seikat oireilevat enemmän sitä joukkueen epävarmuutta ja tieynlaista pettymystä, jota on ollut ilmoilla. Meidän jätkät odottavat itse itseltään kaikkein eniten. Kuitenkaan sitä menestyksen rutiinia ei ole ollut vielä ihan valtavasti. Ei se maalivahtipeli ole ollut sillä tasolla mitä pitäisi aiemmin, mutta ei ole ollut muutkaan osa-alueet, Härmä järkeili.

Alkukauden laajemmat pelilliset haasteet, huono puolustuspeli ja heikko pallollinen peli, ovat luonnollisesti myös mietityttäneet KrP:n leirissä.

– Sanon tähän edelleen, että heikko alkukausi johtaa juurensa huonosta valmistautumisesta. Me oltiin henkisesti ja fyysisesti hiukan vastustajia jäljessä, ja silti yritettiin väkisin puskea sitä meidän tavaramerkkiä, näätärokkia, eli mentiin korkealta. Eihän se kauniin näköistä ollut. Tuollaisilla otteilla pitää maalivahdin olla äärimmäisen kovassa tikissä, kuten esimerkiksi Eero Kosonen SPV:ssä, kun niitä vastaiskuja tuli jatkuvasti.

– Joukkueen kanssa kun ollaan käyty läpi tuota, että peli ei ole kulkenut, niin ei se auta, että käydään videosulkeisia entistä enemmän. Ollaan tietysti jumpattu viisikoita, ja pyritty löytämään sellaisia koostumuksia, jotka pärjäävät yhdessä ja pystyvät myös pitämään palloa olemalla samalla uhkana vastustajille. Ollaan käyty paljon läpi tuota pallollista peliä ja joukkueena pelaamista ylipäänsä. Kamppailu- ja peittoharjoitteet ovat tulleet myös tutuiksi harjoituksissa, Härmä kertoi.

KrP hävisi kauden avauspelin sangen yllätten Welhoille kotikentällään. Seuraavassa pelissä Steelers ryöpytti viime kauden pronssimitalistia maalein 10-3. Kaksi seuraavaa kamppailua olivat parempia, mutta TPS veti pidemmän korren maalein 5-4 ja Happee loppuluvuin 9-6. Viime tiistaina KrP hankki ensimmäisen voiton kaatamalla Karhut kotonaan luvuin 11-8.

Kun peli ei kulkenut alkuun ja tuli neljä tappiota putkeen, niin tuliko valmennuksellisesti sellaista pelkoa, että ylireagoidaan ja tehdään liikaa muutoksia?

– Totta kai, totta kai. Onneksi meillä on tuo Mika Myllyniemi mukana vähän kokeneempana mukana, kun me tässä tuon Jaakko Inhan (osoittaa vieressä oleilevaa kollegaa) keltanokkina vähän pyöritään.

– ”Mylly” ei mielellään äkkiseltään vaihtaisi mitään, Inha naurahtaa.

– Jälkikäteen voin myöntää, että ehkä siinä vähän ylireagoitiinkin, varsinkin Welhot-pelin yhteydessä. Silloinkin noustiin kumminkin hyvin kolmannessa erässä. Me toki oltiin ihan lamaannuksissa silloin. Steelersiä vastaan tulikin sitten selkeä tappio, mutta he olivat toki hyviäkin siinä pelissä, että ei mitään heiltä pois. Jossain määrin ollaan saatettu ylireagoidakin, mutta mieluummin yli kuin ali. Se on enemmän Näätä-tyyliä kuitenkin, Härmä vakuutti.

Härmän mukaan KrP ei ollut valmistautunut kauteen tarpeeksi hyvin. Myös edelliskauden menestys tuli täysin uutena asiana suurimmalle osalle pelaajista. Kuva: Juhani Järvenpää

Urheilutermistössä nostetaan usein esille sellainen termi kuin ”menestyskrapula”. Sana kuvaa pitkälti sitä, että edellisen kauden huuma muuttuu seuraavalla kaudella karuun realismiin, jonka myötä ei välttämättä olekaan enää niin hauskaa. Härmä allekirjoittaa, että KrP:n kohdalla mainitulla ”pronssikrapulalla” on myös merkityksensä heikkoon alkukauteen.

– (naurahtaa) On sillä. Kyllä minä sanoin ennen kauden alkua vähän ehkä pilke silmäkulmassa monelle valmentajakaverillekin tuosta valmistautumisesta. Tuo termi ei ole varmaan oikeanlainen, mutta valmistautumisen suhteen tilanne oli niin erilainen, kun kellään meistä ei ollut oikein kokemusta menestyksestä. Tietysti osa on ollut Classicissa pienessä roolissa tai penkillä voittamassa mestaruuksia.

– Muilla ei ollut oikein kokemusta siitä, että kausi venyi melkein toukokuulle ja osa pääsi treenaamankin vasta elokuun lopulla, kun oli niin pitkä ja raju kausi. Sitä kautta se tuleekin ehkä enemmän esille. Meillä oli aika raju tuo Prahan reissu kuukausi ennen kauden alkua. Siihen asti ei ilmennyt ongelmia, mutta sen jälkeen oli huonoa tekemistä.

– Se myös näkyi noissa ensimmäisissä peleissä. Nyt ollaan kuitenkin onneksi saatu joukkueen toimintaa eteenpäin, Härmä myönsi.

Pääkallo.fi:n kausiennakossa vahvistuneelle KrP:lle povattiin vahvaa kautta ja jopa kirkkaampaa mitalia. Alkukausi on kuitenkin tuonut realismia odotuksiin. Sarja on ollut myös hyvin tasainen Classicin takana ja monen sortin yllätystuloksia on nähty, joka myös osaltaan kuuluu alkukauteen.

Koetko, että te itse tai joukkueen ulkopuoliset tahot loivat liikaa odotuksia tähän kauteen?

– Ei kait ulkopuoliset voi tuolla tavoin vaikuttaa. Jos ei kestä ulkopuolelta tulevia odotuksia, niin ollaan ihan väärissä hommissa. Me ollaan kuitenkin oltu täysin uudessa tilanteessa tässä kauden alussa, ja me emme ole pystyneet käsittelemään sitä. Se pitää vain myöntää.

– Totta kai luetaan juttuja, ja minäkin olen niin laji-ihminen, että luen melkein kaikki lajista kirjoitettavat jutut ja se vaikuttaa toki tietyllä tavalla. Kyllähän me varmaan itse odotimme liikaa itseltämme, koska ei meillä loppupeleissä ole sitä menestykseen liittyvää rutiinitasoa ihan liikaa.

– Viime kausi oli kuitenkin sellainen suoritus, että ei enempää joukkueesta ei olisi voinut saada irti. Koko kausi oli käytännössä sellaista yläfalsetissa menoa, että eihän peli, urheilu ja elämä voi koko aikaa olla sitä, Härmä paalutti.

Vaikka haastattelussa on keskitytty paljon mollivoittoiseen alkukauteen, niin totuus on, että KrP on nyt kahden ottelun voittoputkessa. Parannettavaa riittää edelleen, mutta askel parempaan on otettu. Ensimmäinen maajoukkuetauko lähenee ja Härmällä on selkeä visio siitä mitä seikkoja pitää kehittää tästä eteenpäin.

– Tämä on ollut siinä mielessä hankala kauden alku, että on ollut kaksi peliä viikko koko ajan, eikä siksi oikein pääse treenaamaan. Tahti on ollut pitkälti huili, viimeistelytreenit ja sen jälkeen pelille taas. Seuraavaksi edessä on kaksi paikalliskamppailua. Koovee on vastassa ensi viikolla ja sitten on melkein kahden viikon tauko ennen Classicin kohtaamista.

– Hienoja paikallispelejä on tarjolla ja ne ovat aina oma virityksensä ja ei tässä voi ainakaan leijailemaan lähteä. Tämä oli hyvä esitys ja tästä voi ottaa paljon hyviä asioita mukaan. Edelleen pitää kuitenkin jatkaa todella nöyrää työntekoa. Yksi seikka on varmasti vielä se, että löydetään ne lopulliset kentälliset mihin luotetaan, että koostumuksia ei tarvitse koko ajan sotkea ja etsiä.

– Sieltä pitäisi löytyä ne kemiat ja pystyä puolustamaan paremmin. Kuusikin maalia omiin on vielä liikaa, Härmä päätti.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen