Divarit

Liigan nuorelle tähtipelaajalle varoitus suojalasien käyttämättömyydestä – tästä on kyse

06.10.
2018
Divarit

Justus Kainulainen esiintyi suojalaseissa Oilers-KrP-ottelussa. Kuva: Juhani Järvenpää

Haastattelimme perjantaina Salibandyliigan Esport Oilersin nuorta hyökkääjää Justus Kainulaista, joka kertoi muun muassa uudesta roolistaan sentterinä ja kohtaamastaan suojalasipakosta.

Perjantain ottelu oli ensimmäinen, jossa Kainulainen käytti suojalaseja tällä kaudella, ja lasien käyttämättömyys nousi esille jo viime kaudella samaisen pelaajan kohdalla. Kainulainen totesi haastattelussa, että ”sanomista on tullut” ja viittasi sillä todennäköisesti siihen, että Esport Oilers sai aiemmin viikolla liigan kilpailupäällikkö Jyrki Paajaselta kirjallisen varoituksen sääntöjen rikkomisesta. Jos Kainulainen ei olisi käyttänyt laseja, niin asia olisi edennyt Salibandyliigan kilpailu- ja kurinpitoryhmän käsiin.

Mitä sääntöä 19-vuotias Kainulainen siis rikkoo? Suojalasithan ovat pakollisia kaikissa juniorisarjoissa, mutta 1.1. 1999 tai sen jälkeen syntyneet joutuvat käyttämään suojalaseja koko uransa ajan. Käytännössä sääntö on tullut aikuisikäisille pelaajille ensi kertaa voimaan viime kaudella, kun vuonna 1999 syntyneet täyttivät 18 vuotta.

Itse otteluissa suojalasien käyttöön liittyvät seuraavat seikat:

– Jos joukkueen kapteeni pyytää erotuomaria tarkastamaan ilman suojalaseja pelaavan iän, on erotuomarin tarkastettava pelaajan ikä välittömästi mikäli mahdollista tai viimeistään seuraavalla pelikatkolla. Yksittäisissä otteluissa pelaajan syntymävuosi löytyy helposti tulospalvelun otteluraportista pelaajan nimeä klikkaamalla. Erotuomarit suorittavat pelaajan iän tarkistuksen tulospalvelun otteluraportista.

– Jos pelaaja on syntynyt 1.1.1999 tai myöhemmin ja häneltä puuttuvat suojalasit, hän saa huomautuksen ja kehotuksen ottaa suojalasit käyttöön.

– Jos pelaaja yrittää vielä huomautuksen jälkeen pelata ilman suojalaseja, hänelle määrätään PR1 (pelisäännöt 613:1).

– Jos pelaajan ikä ja hänen käyttämänsä suojalasit ovat KilpS 38 §:n mukaiset, tarkastamista pyytäneelle kapteenille tuomitaan 2 minuutin rangaistus (pelisäännöt 605:7).

– Tarkastamispyyntö ja tarkastuksen tulos on aina kirjattava ottelupöytäkirjaan (sähköisessä tilastoinnissa asetukset -> huomiot -kohtaan). Jos pelaajan ikä jää tarkastuksessa epäselväksi, kirjaa erotuomari tarkastuksen tuloksen sekä pelaajan itsenä ilmoittaman iän pöytäkirjan huomautussarakkeeseen. Pelaaja saa jatkaa pelaamista, eikä mitään rangaistuksia tuomita. Sarjavastaava käsittelee mahdollisen rikkomuksen ja määrää tarvittaessa seuraamukset jälkikäteen.

– Pelaaja saa jatkaa pelaamista, jos suojalasit putoavat kesken pelin. Pudonneet suojalasit saa jättää kentälle seuraavaan pelikatkoon asti (pelisäännöt 405:2).

Erotuomarit eivät siis lähtökohtaisesti puutu suojalasien käyttöön otteluissa. Kuitenkin tuomarit, katsojat ja muut voivat ilmoittaa asiasta sarjavastaavalle, jonka kuuluu puuttua asiaan ennen seuraavaa ottelua. Myös Kainulaisen tapauksessa asiasta oli huomautettu Salibandyliigan kilpailupäällikölle.

Lähtökohtaisesti pelaajat käyttävät suojalaseja turvallisuussyistä. Jos säännön piiriin kuuluva pelaaja ei noudata sääntöä ja saa vaikkapa silmävamman, niin silloin vakuutuksen kanssa tulee varmuudella ongelmia.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen