Juniorit

Pääkalloennakko: Syynissä A-tyttöjen SM-sarja – mukana joukkueiden kommentit

05.10.
2018
Juniorit

Classic eteni viime kaudella A-tyttöjen välieriin, mutta jäi lopulta neljänneksi. Arkistokuva: Esa Takalo

SM-karsinnat ovat ohi ja osa joukkueista selvitti tiensä odotetusti tai hieman ennakoitua yllättävämmin A-tyttöjen SM-sarjaan. Seuraavassa käydään läpi sarjaan osallistuvat joukkueet yleisesti yhden sarjan osallistujajoukkueen (Northern Stars) lasien läpi, mutta muille joukkueille on annettu myös mahdollisuus kertoa omat näkemyksensä sekä omasta joukkueesta että koko SM-sarjasta.

Tässä ennakossa ei ole arvioitu sijoituksia, vaan joukkueet on arvioitu yleisellä tasolla. Sarja käynnistyi jo torstaina 4.10., kun O2 kaatoi Pelicansin maalein 10-7 ja Pirkat SB-Pro/LoSBin maalein 9-5.

Kymmenen joukkueen sarja tullaan pelaamaan kaksinkertaisena runkosarjana. Runkosarjan 1.-6. sijoittuneet joukkueet jatkavat pudotuspeleihin. Runkosarjan 7.-8. sijoittuneet joukkueet jatkavat pudotuspelikarsintoihin, joiden järjestelmä määritellään myöhemmin

Classic, Tampere

Classic kaatoi viime vuoden puolivälierissä Northern Starsin. Välierissä Classicin vastaan asettui Pelicans Lahdesta, joka sarjan voittaen sijoittui lopulta SM-hopealle. Pronssiottelussa 1. divisioonasta noussut PSS oli lopulta vahvempi, joten Classicin sarjasijoitus oli neljäs.

Tamperelaisten joukkue ei ole ainakaan heikentynyt viime kaudesta vaikka Jenna Ruokostenpohja listalta puuttuukin. Classic on saanut erittäin laadukkaita pelaajia joukkoihinsa muun muassa Kooveesta (Natalia Pitkäkangas,
Pauliina Silvennoinen, Aino Lahti ja Aada Siro), Pirkoista (Anna-Kaisa Linden) sekä Steelersistä (Annu Selinummi).

Jo viime kaudella loistanut maalivahti Elsi Kangasharju torjuu edelleen Tamperelaisten maalinsuulla aiheuttaen varmasti kaikille joukkueille hankaluuksia maalinteossa. Lisäksi kokeneet Julia Woivalin, Ella Salonen ja Emilia Lintilä pelaavat viimeisen juniorikautensa varmasti hyvällä motivaatiolla minkä liiganaisilta suinkin ehtivät.

Nuorilla, mutta erityisen lahjakkailla pelaajilla (Laitila, Viskari, Hirsimäki), on vielä useampi vuosi aikaa pelata junioritasolla, mutta oletettavasti pääsevät kokeilemaan siipiään jo liigassakin. Koko joukkue on kuitenkin täynnä taidokkaita pelaajia, joten jos on nimi jäänyt tässä mainitsematta voi kuitenkin olla varma, että kauden kuluessa kaikki pelaajat tulevat esittämään erittäin hienoja esityksiä joukkueensa hyväksi.

Karsinnoissa Classic oli arvonnassa sijoitettu C-lohkoon yhdessä SSRA:n, SBS Wirmon sekä SPV:n kanssa. Classic kärsi kohtuullisen selkeän 5-0-tappion avauspelissään Rankkoja Ankkoja vastaan, joka lopulta nousi lohkoykkösenä suoraan SM-sarjaan. SBS Wirmon Classic onnistui voittamaan 4-1 sekä SPV:n niukasti 2-1. Joukkueen tehotyttöinä häärivät karsinnoissa Natalia Pitkäkangas (2+1), Julia Voivalin (1+1) sekä Ella Salonen (1+1).

Ilman pienintäkään epäilystä voi joukkueelle povata hyvää menestystä myös runkosarjassa. Toki joukkue varmasti joutuu puntaroimaan liigapelien ja A-tyttöjen pelien välillä, jottei kuormitus kasva liian suureksi ennen kuin kevätaurinko jälleen lämmittää myös Tamperetta. Sarjassa joukkue tullee joka tapauksessa keikkumaan kärkipaikoilla koko kauden ja pelit voivat jatkua pitkälle kevääseen.

Classicin kommentit:

Classicin A-tyttöjen joukkue uudistui melkoisesti viime kauden jäljiltä. Viime kauden jälkeen joukkueesta vanheni kolme pelaajaa ja lopetti kolme A-ikäistä tyttöä. Lisäksi loukkaantuneena kauden alussa on pari tyttöä. Uusia tyttöjä tuli tilalle kaikkiaan kahdeksan ja muutamia nousi nuoremmista sarjoista joukkueeseen.

Karsinnat tulivat eteen uusiutuneelle ryhmälle varsin nopeasti. Etenkin kun A-tyttöjoukkueen kuvioita ei paria harjoituspeliä lukuun ottamatta joukkueena harjoiteltu, sillä pelaajat harjoittelevat joko naisten tai B-tyttöjen kanssa. Toisaalta aiempaa enemmän A-tyttöikäisiä harjoittelee nyt naisten mukana, joten ryhmäytyminen sitä kautta on varmasti jopa aiempaa helpompaa. Joukkuepelissä riittää kuitenkin vielä eri taustoista tuleville yhtenäistämistä ja uskon että se tulee varmasti vielä kauden aikana hurjasti kehittymään.

Alkamassa on seuran historian ensimmäisen kausi, jolloin kaikissa kolmessa tyttöjen SM-sarjassa on mukana Classicin joukkue. Alkava sarjakausi vaikuttaa aiempia kausia selvästi tiukemmalta ja luultavasti tasokkaammaltakin, etenkin jos karsinnoissa nähtyjä otteita pystytään vielä joukkueina parantamaan. Joukkueiden erilaiset painotukset saattavat tilannetta jonkin verran muuttaa, mutta vaikuttaisi, että nyt mukana olevilla seuroilla taustat ovat aiempaa laajemmat. Karsintojen perusteella ei ainakaan voi mitään heittopussia sarjasta nimetä, vaan kaikilla on etukäteen arvioituna jopa mahdollisuus taistella mitaleista.

Seurannan arvoisia pelaajia omassa joukkueessa varmasti olisi useampia. Karsinnat ja harjoituspelit kuitenkin jo osoittavat, että pelaajien potentiaalin kääntäminen tulokseksi edellyttää joukkueena onnistumista, joten yksittäisiä pelaajia ei ole tässä vaiheessa mielekästä korostaa. Mutta jos joku on pakko mainita, niin otetaan käyttöön ikähyvitys ja nostetaan esiin SM-karsinnoissa kaikilla tyttörintamilla erinomaisesti esiintynyt vielä C-ikäinen Alma Laitila. Hänestä varmasti tulemme jatkossakin kuulemaan, jos vain jaksaa itseään vielä urheilijapolulla kehittää.

Ihan vastaavasti kysyttäessä seurannan arvoisia pelaajia muista joukkueista heittäisin ensisijaisesti paineet valmentajapuolelle. Kauden aikana on kiinnostavaa nähdä, miten maajoukkuekuvioissakin mukana olleet valmentajat Matti Pienihäkkinen ja Karo Kuussaari saavat omat ryhmänsä iskuun. Muiden joukkueiden pelaajista olemme itse päässeet seuraamaan lähinnä vain Classicin vastustajia ja sieltä ehkä erottuvimmat yksilöt keväällä ovat olleet naapuriseuran Suvi Hämäläinen ja SSRA:n Anna Ankudinova.

Classicin A-tytöillä on nyt joukkueessaan paljon lähtökohdiltaan hyviä pelaajia ja kilpailullisen menestyksen lisäksi erittäin tärkeänä tavoitteena on kasvattaa mahdollisimman monesta naisten kansalliselle tasolle ja jopa kansainväliselle huipputasolle pelaajia.

EräViikingit, Helsinki

Helsinkiläinen EräViikingit operoi myös laajalla ryhmällä, jossa mukana on pelaajia varsinaisesta A-tyttöjen joukkueesta, naisten liigajoukkueesta sekä tarvittaessa myös tasokkaasta B-tyttöjen joukkueesta. Joukkue pääsee harjoittelemaan korkeatasoisesti naisten joukkueen osana, joka varmasti tuo laatua kaikkeen tekemiseen. Joukkueen valmennuksesta vastaavan Marko Vaittisen johdolla joukkueen taustat ovat erittäin hyvin hallinnassa ja koko joukkueen tekemisen motivaatio korkealla.

Karsinnoissa ErVi oli arvottu B-lohkoon yhdessä Pirkkojen sekä TPS:n kanssa. Ensin vastaan asettunut TPS oli ainakin numeroiden valossa täysin vastaantulija ja ErVi ottikin voiton kotiin numeroin 6-1. Seuraavassa lohkovoiton ratkaisseessa ottelussa vastaan asettunut Pirkkalan Pirkat ei myöskään voinut paremmalleen mitään ja senkin pelin ErVi vei selkein numeroin 10-3. Tehokkaimpina pelaajina Helsinkiläisille häärivät Aino Tuokkola (3+3), Jonna Virkkunen (2+3) sekä nuori (-02) Anni Räisänen (1+3). Kahdella selkeällä voitolla irtosikin mukavasti suora SM-sarjapaikka.

SM-sarjaan joukkue saa varmasti kovan ja motivoituneen ryhmän koottua jokaiseen otteluun, vaikkakin naisten sekä BSM-sarjan pelit saattavat aiheuttaa omia mietinnän kohteita myös ErVin valmennukselle. Joukkueessa on runsaasti tyttöjen maajoukkueiden pelaajia, ja Taru Nordman on jo haistellut myös naisten maajoukkueen tekemistä.

Mielenkiitoisia pelaajia on tähtisikermästä hankala nimetä, mutta ainakin Oulusta tullut Jonna Virkkunen, Aino Tuokkola, Taru Nordman, Maura Paajanen sekä Milja-Maria Saarikoski ovat haasteellisia pelaajia vastustajille silloin, kun pääsevät naisten peleiltä joukkueen mukaan. Elina Niemi on myös kuulunut jo säännöllisesti naisten kokoonpanoon samoin kuin –02 syntyneet Anni Räisänen sekä Amanda Nyberg. Toivottavasti kauden kuluessa mahdollisimman moni joukkue pääsisi nauttimaan myös näiden liigatyttöjen pelaamisesta ASM-sarjassa. Joka tapauksessa EräViikingeille voi ennustaa hyvää kautta myös A-tyttöjen SM- sarjassa.

EräViikinkien kommentit:
Karsinnat meni joukkueelta pelillisesti erittäin hyvin ja oli yksi niistä harvoista tapahtumista, kun noin suuri joukko EräViikinkien A-ikäisiä on samaan aikaan pelaamassa ja oli myös siinä mielessä mukava reissu.

Meillä on pieni ydinryhmä, joiden pääpelipaikka on A:n SM-sarja ja he pelaavat rinnakkaissarjana naisten 2-divisioonaa. A:n SM-sarjasta lisäpelejä tulee kauden aikana pelaamaan pelaajia niin B-tytöistä, kuin naisten liigasta. Kokoonpanon vaihtuvuus pelistä toiseen on varmasti aika suurta, joka aiheuttaa oman pelillisen haasteensa ja pakottaa pelaajat sopeutumaan vaihtuviin pelikavereihin ja pelityyleihin. Siitä kun pelaajat ottavat kopin, niin varmasti hyötyvät jatkossa, se tuo lisää perspektiiviä pelaamiseen. Seurassa on tällä hetkellä hieno tilanne tyttöpuolella ja lahjakkaita pelaajia on erittäin paljon ja yhteistyön tuloksena pelaajia liikkuu B:n, A:n ja liigan välillä paljon ja monia heistä tullaan näkemään A-tyttöjen sarjapeleissä.

Tuntuu myös, että koko maanlaajuisesti tyttö- ja naissalibandy menee kovaa vauhtia eteenpäin. Varsinkin taitotaso on korkealla ja nousee yhä. Odotuksissa ja toiveissa on kovatasoinen ja tasainen sarja, jolloin tytöt kehittyvät kohti maan ja maailman huippua.

FBC Loisto, Turku:

FBC Loisto on hallitseva mestari, joka jo viime kaudella nuorella joukkueella näytti monipuolisesti osaamistaan muille joukkueille, ja on tälle kaudelle vuoden vanhempi ja kokeneempi. Joukkuetta voitaneen hyvinkin pitää edelleen yhtenä tasaisen sarjan ennakkosuosikkina. Toki pitää huomioida, että oletuksellisesti turkulaisten pääpaino kuluvalla kaudella on naisten 1. divisioonassa, ja tämän johdosta valmennus joutuukin miettimään varsin tarkasti pelaajien kuormitusta.

Loistossa on kuitenkin osaamista sekä fyysisessä harjoittelussa että harjoittelun rytmityksessä samoin kuin levon merkityksestä, joten todennäköisesti joukkue tulee pelaamaan varsin vahvan kauden kokonaisuutena. Joukkueen valmennus on maamme huippua, U19-tyttöjen maajoukkueen valmennusryhmään kuuluvan Matti Pienihäkkisen sekä Timo Urhosen vuosien mittainen yhteistyö joukkueessa on kantanut kirkkaita mitaleja sekä menestystä koko joukkueelle.

Joukkue itsessään on, jos mahdollista, vahvistunut vielä viime kaudesta kun TPS:sta mukaan on liittynyt Michelle Ekholm sekä Pelicans SB:stä Vilma Vastamäki. Kauden kuluessa saamme toivottavasti nauttia myös ikäluokkansa ehdottomaan eliittiin kuuluvan Nea Keihään pelistä, kunhan hän kuntoutuu ikävästä polvivammastaan.

Karsinnoissa Loisto oli sijoitettu D-lohkoon yhdessä Steelersin, FB Factorin sekä Jokereiden kanssa. Lohkovoitto tuli toki puhtaalla pelillä, mutta pelillisissä asioissa joukkue ja varsinkaan valmennus eivät vielä olleet tyytyväisiä tekemiseen. Karsinnoissa ensimmäisenä vastaan tullut FB Factor antoikin kelpo vastuksen ja suostui taipumaan tiukan pelin jälkeen 8-5. Seuraavaan peliin olikin joukkue ottanut ryhtiliikkeen ja oli valmiimpi kohtaamaan Jokerit, josta saaliina oli varsin selkeä 10-0-voitto.

Lohkovoiton ratkaisseessa ottelussa Steelers piti ottelun tiukkana ja tasaisena lähes loppuun saakka ja pääsi lähes lopussa yrittämään kavennusta vielä rangaistuslaukauksellakin siinä kuitenkaan onnistumatta. Lopputuloksena oli 3-0-voitto turkulaisille ja suora SM-sarjapaikka. Karsinnoissa pisteiden makuun pääsi joukkueesta 14 pelaajaa, joten erittäin laajalla rintamalla joukkue kykenee ratkaisuihin. Parhaina pisteidentekijöinä kunnostautuivat Laura Pakarinen (3+3), Michelle Ekholm (3+2) sekä Maija Väätäjä (1+4).

Kaiken kaikkiaan usean menestyksekkään kauden jälkeen ei Loistolta voi kuluvallakaan kaudella odottaa muuta kuin hyviä tuloksia. Mielenkiintoista nähdä miten valmennus onnistuu käsittelemään pelaajille ilmenevän kuormituksen ja sitä kautta parhaan mahdollisen peluutuksen. Joukkueessa riittää kuitenkin laajuutta niin materiassa kuin taidossakin, joten odotettavissa on jälleen menestystä.

Loiston kommentit:
Loiston A-tytöt ja naisten ykkösdivarijoukkue on melkein sama joukkue, ja harjoitukset ovat luonnollisesti yhteiset. Tavoitteena on naisten nousu, ja A-tytöissä olisi hienoa, jos pääsisi runkosarjassa kuuden joukkoon. Sen jälkeen pudotuspeleissä sitten niin pitkälle kuin taidot riittävät.

Karsinnat menivät tuloksen kannalta hienosti mutta parannettavaakin jäi kaudelle vielä paljon pelissä. No karsinnoissa pelataan siitä, että mennäänkö läpi, nyt mentiin ja se saa riittää. Muuten jäi karsinnoista mieleen muun muassa SSRA:n vahva syysvire ja oli siellä monella muullakin jo peli hyvässä kuosissa.

SM-sarjasta on tulossa jälleen mielenkiintoinen. Naisten Liigassa kun on tullut paljon lopettamisia ja ulkomaille siirtymisiä, niin tämä tarkoittaa sitä, että A-tyttöjen SM-sarjan pelit ovat tasoltaan jo yllättävän lähellä naisten liigapelien tasoa. Siihen vaikuttaa myös se, että jatkuvasti nuoremmista työntyy entistä taitavampia pelureita, mikä näkyy jo hyvin A-tyttöjen tasolla. Toki on A-tyttöjen sarjapeleissä pelejä, missä joukkueet eivät pelaa ykkösrostereillaan, joten silloin pelien taso luonnollisesti tippuu.

Oman joukkueen seurattavat on vaikea nimetä, kannattaa tulla hallille katsomaan ketä milloinkin onnistuu. Muissa joukkueissa on niin paljon myös hyviä pelaajia, että aivan varmaan joku unohtuisi nimetä jos tässä alkaisi luettelemaan.

Northern Stars, Espoo

Espoolaiset pelasivat karsinnoissa E-lohkossa yhdessä PSS:n, O2:n sekä Vihdin Salisusien kanssa. Ensimmäisenä vastaan asettunut O2 oli harvinaisen tiukassa ottelussa 0-1 parempi aivan viime hetken maalilla, lisäksi Jyväskyläläisten maalia edelsi Northern Starsin tekemä maali, jonka kuitenkin tuomareiden toimesta hylättiin.

Seuraavassa pelissä vastaan asettunut nuori Vihdin Salisudet antoi kaikkensa, mutta espoolaiset olivat kuitenkin lopputuloksessa parempia numeroin 8-3. Sunnuntaina aamupäivällä vastaan asettui PSS ja suoraan lohkovoittoon olisi tarvittu vähintään kolmen maalin voitto. Stars pelasikin Porvoolaisia vastaan turnauksen parhaan pelinsä, mutta siitä huolimatta joutuivat toteamaan PSS:n paremmakseen 1-2 Porvoolaisten tehominuutin ansiosta.

Tästä syystä espoolaiset sijoittuivat lohkossaan vasta kolmanneksi. Edessä oli ratkaiseva karsintapeli Hämeenlinnan Steelersiä vastaan, jonka Northern Stars lopulta voitti 3-1 ja lunasti SM-sarjapaikan. Karsinnoissa joukkueen tehokkaimpina onnistuivat Sandra Ojanen (4+1), Nelly Baumgartner 2+1) sekä Jasmin Jänkä (0+3).

Northern Stars tekee yhteistyötä naisten liigan ÅIF:n kanssa, joten osa pelaajista pääsee sitä kautta harjoittelemaan ja pelaamaankin liigavauhdissa, joten mahdollista on että joukkue saa aiheutettua myös vastustajilleen hieman hankaluuksia kauden kuluessa. Toki naisten liigan sekä ASM:n päällekkäisissä otteluissa saatetaan tarvita apuja myös seuran B-tytöistä.

Northern Starsin kommentit:

Karsinnat sujuivat pelillisesti hyvin, vaikka tuloksellisesti saimmekin tehdä täyden päivätyön tavoitteen saavuttamiseksi. Karsinnoissa joukkueeseen iski myös yllättävä joukkosairastuminen, joten pelille ei jokaiseen otteluun saatu aivan parasta mahdollista kokoonpanoa. Onneksi kuitenkin sunnuntaille kotoa äkkihälytyksen saaneet B-tytöt täyttivät paikkansa esimerkillisesti ja näyttivät isosiskoilleen pelaamisen mallia.

Tytöt ovat harjoitelleet hyvin ja motivoituneesti koko preseasonin, ja lisäksi yhteistyö ÅIF:n kanssa on avannut mahdollisuuden laadukkaamman harjoittelun toteuttamiseen. Joukkueeseen “ulkopuolelta” liittyneet Jasmin Jänkä, Viktoria Myllylä sekä Sandra Ojanen ovat tuoneet selvästi laajuutta ryhmäämme. Muutoin kasassa on jo useamman vuoden yhdessä pelanneet tytöt, myös joukkueeseen nousseet –01 syntyneet ovat pelillisesti sekä muutoin hyvin sisällä ryhmässä.

Muista joukkueista on vaikea nimetä mielenkiintoisia pelaajia koska jokaisessa on tukuttain erinomaisia tyttöjä jotka joko ovat jo tai vähintään kolkuttelevat maajoukkueen portteja. Erikseen kuitenkin on mainittava Rankkkojen Ankkojen ulkomaanavut sekä erityisesti vielä viime kaudella meillä pelanneen Jenni Torkin otteet niin ASM:ssä kuin naisten liigassa.

O2-Jyväskylä

Jyväskyläläiset pelasivat samassa karsintalohkossa PSS:n, Vihdin Salisusien sekä Northern Starsin kanssa. Ensimmäisessä ottelussa vastaan asettunut espoolaisryhmä piti Amppareita tiukoilla ja aivan ottelun loppupuolella jyväskyläläiset onnistuvat hankkimaan itselleen 1-0-voiton.

Lauantain iltapelissä vastaan asettunut PSS oli parempi numeroin 7-3. Sunnuntaina aamupäivällä O2 kohtasi Vihdin Salisudet, jonka voitti tiukan taistelun jälkeen 3-1 ja näin ollen otti itselleen karsintapaikan mynämäkeläistä SBS Wirmoa vastaan. Karsintapeli olikin jälleen arvoisensa. Loppujen lopuksi O2 oli parempi numeroin 2-1 saaden itselleen haluamansa SM-sarjapaikan. Karsinnoissa joukkue tehoili laajalla rintamalla lähes koko joukkueen voimin ja kuudella pelaajalla olikin saaliinaan kaksi tehopistettä (Jessica Lustig, Kiia-Mari Avikainen, Alisa Pöyry, Veera-Maria Jalkanen, Milja Alanko sekä Marjukka Silvennoinen).

O2 operoi varmasti myös varsin hektistä kautta, koska naisten ykkösdivisioonassa pelaa kaksi joukkuetta ja ainakin toinen on ilmaissut halukkuutensa päästä sarjatasoa ylöspäin. A-tyttöjoukkue tukee molempia joukkueita varsin voimakkaasti pelaajistollaan, joten valmentaja Kari Saukkosella on varmasti mietittävää, milloin levätä ja milloin mennä kovaa.

Saukkonen on kuitenkin sen verran kokenut valmentaja, että taatusti osaa hoitaa asian kunnialla kauden loppuun saakka. Joukkueessa on useita taitavia tyttöjä, jotka varmasti tulevat lyömään itsensä yleisön tietoisuuteen kauden kuluessa mutta nostettakoon esiin erityisesti Avikainen, Pöyry, Jalkanen sekä -03 syntynyt Saimi Hyvärinen.

Valitettavasti O2:n valmennuksen kommentti ei ikinä löytänyt perille sarjaennakkoon, joten joudumme tyytymään siihen ilman heidän kommenttiaan.

Pelicansin A-tytöt ylsivät viime kaudella finaaliin saakka. Arkistokuva: Esa Takalo

Pelicans, Lahti

Lahtelainen tyttö- ja naissalibandy eli viime kaudella melkoisen tuhkimotarinan, kun naiset voittivat itselleen karsinnoista liigapaikan ja A-tytöt pelasivat tiukan ja hyvätasoisen finaalisarjan Loiston kanssa saavuttaen lopulta SM-hopeaa. Oletettavaa on, että lahtelaisten satsaukset ja työ tulevat myös alkavalla kaudella tuomaan hedelmää entistä laajemmalla rintamalla.

Pelicans pelasi karsinnoissa samassa lohkossa kivikovan SB-Pro/LoSBin sekä RSS Panthersin kanssa. Ensimmäisessä pelissä vastaan asettunut RSS Panthers joutui nöyrtymään 7-1 Lahtelaisten edessä mutta SB-Pro/LoSB oli lopussa vahvempi 6-2. Näin ollen Lahtelaiset pääsivät hakemaan sarjapaikkaa jatkokarsinnasta yhdessä TPS:n kanssa.

Pelicans ei tuossa ottelussa jättänyt minkäänlaista selittelyn sijaa Turkulaisille, vaan hieman reilun puolen tunnin pelin jälkeen taululla komeilivat Lahtelaisten 13-1 voittonumerot ja peli päättyi keskeytykseen. Tehotyttöinä Pelicansista karsinnoissa esiintyivät Veera Vilenius (4+5), Sofia Mittentag (4+1), Kaie Sinor (3+1), Heidi Kemppi (2+2), Iida Juures (2+2) sekä Iina Latvala (1+3).

Kuluvan kauden aikana iso osa pelaajista on erittäin ratkaisevassa roolissa myös naisten joukkueessa, joten kokoonpano saattaa elää ottelukohtaisesti, joka tapauksessa viime kauden menestyksen myötä voi povata joukkueelle hyvää kuluvaakin kautta. Seuraamisen arvoisiksi pelaajiksi kannattaa nostaa erityisesti loisteliaat maalivahti Juulia Kataja, vasemman laidan tehokas Veera Vilenius, nuori mutta vikkelä Sofia Mittentag, Lammilta joukkueeseen liittynyt Kaie Sinor sekä Helsingistä juurilleen palannut Iina Latvala.

Pelicansin kommentit:

Viime kausi oli Lahdessa tyttö- ja naissalibandyn osalta onnistunut. A-tytöt saivat SM-sarjan hopeaa ja naisten edustusjoukkue nousi Salibandyliigaan. Useampi A-ikäinen pelaaja pelasi jo viime kaudella molemmissa kokoonpanoissa ja samoin on tulevalla kaudella. Yhteistyötä onkin näiden kahden joukkueen kesken tiivistetty ja kokonaisuutta A-tytöt ja naiset kutsutaan lahtelaisittain ”Pelsuttariksi”. Alkaneen kauden iso haaste on tämän kokonaisuuden hallinta.

Pelicansin A-tyttöjen joukkue on kokenut uudistusta viime kaudesta monella saralla. Muutama pelaaja ”ikääntyi” ulos ja muutama kasvoi sisään. Tämän luonnollisen siirtymän lisäksi olemme saaneet vahvistuksia: Steelersista saimme matkaamme maalivahti Juulia Katajan, LASB-RSS Panthersista Pelicansiin ovat siirtyneet Kaie Sinor sekä Annika Vitie että ErVistä riveihimme liittyi Iina Latvala. Ilona Laine pelasi viime kauden Jyväskylän 02:ssa.

Uudistusta on tehty myös naisten ja tyttöjen valmentamiseen. Pelsuttarien valmennustiimissä päävalmentajana toimii Kimmo Hyttinen. Hänen tukenaan erityisesti A-tyttöjen osalta toimii viime vuodesta tuttu Kimmo Mäenrinne. Valmennustiimin muut jäsenet ovat Marko Virtanen, fysiikkavalmentaja Janne Karppinen ja maalivahtivalmentaja Heikki Gröndahl.

Syksy on alkanut Lahdessa vauhdilla. Harjoituksissa ja jo alkaneessa naisten salibandyliigassa on nähty lupaava alku kaudelle. Ensimmäinen liigakausi tuo mukanaan uutta ja jännittävää tekemistä niin pelaajille kun taustoillekin. Tavoitteena A-tyttöjen SM-sarjassa on pelaaminen myös pudotuspeleissä.

Seurattaviksi pelaajiksi omissa riveissämme nousisi monta nimeä, mutta uusien pelaajien lisäksi mainitaan nuori ja taitava Sofia Mittentag sekä viime vuonnakin vahvasti esiintynyt Veera Vilenius.

Muista joukkueista seurattavaksi nimeämme viime vuoden kapteenimme Vilma Vastamäen, joka on siirtynyt pelaamaan Turkuun FBC Loistoon.

Pirkat, Pirkkala:

Pirkkalassa on useita vuosia tehty erinomaista työtä tyttösalibandyn eteen, viime kaudella seuran B-tytöt oliva SM-hopealla ja ovat nyt valmiita uusiin koitoksiin myös A-tyttöjen sarjassa. Joukkueen kantavat voimat pelasivat jo viime kaudella hienosti myös naisten ykkösdivisioonassa ja varmasti vastuu tulee lisääntymään kuluvalla kaudella.

Karsinnoissa Pirkat pelasivat B-lohkossa yhdessä ErVin ja TPS:n kanssa. TPS:sta ei ollut suurempaa ongelmaa vaan ottelu keskeytettiin ennen aikaisesti 14-2 Pirkat-voiton merkiksi. ErVi oli kuitenkin parempi numeroin 10-3, joten joukkue jatkoi matkaansa jatkokarsintoihin, jossa vastaan asettui RSS Panthers. Pirkkalalaiset voittivat ottelun 7-3 ja varmistivat sarjapaikkansa. Tehokkaimpina tyttöinä onnistuivat karsintojen selkeästi tehokkain tyttö Pinja Myllymäki (10+3), Suvi Hämäläinen (4+3) sekä Viivi Tiilikainen (2+2).

Joukkue tulee kuluvalla kaudella olemaan varmasti yllätysvalmis ja kohtaamaan nuoruuden innolla kaikki vastustajansa. Valmennuksessa Jukka Myllymäki kumppaneineen on tehnyt jo vuosia menestyksekästä työtä tyttöjen kanssa, joten pohjat on rakennettu huolella pitkälle tulevaisuuteen katsoen. Seuraamisen arvoisia pelaajia joukkueesta löytyy useita Pinja Myllymäen sekä Suvi Hämäläisen johdolla. Mielenkiintoisen lisänsä joukkueeseen tuo Loistosta paluun kotiin tehnyt Mila Manninen sekä Kooveesta siirtyneet Marianne Viteli sekä Elise Virtanen.

Pirkkain kommentit:

Karsinnat menivät odotusten mukaisesti ja saimme paikan ATSM-sarjaan, joka oli myös joukkueen selkeä tavoite alkavalle kaudelle.

Kauden suhteen on tavoitteena saada pelata mahdollisimman paljon tiukkoja ja kovatempoisia pelejä, sillä sarjasijoituksen suhteen joukkueella ei ole vielä tässä vaiheessa selkeää tavoitetta.

Pelaamme ensimmäistä kertaa A-tyttöjen SM-sarjassa, joten lähdemme nuorella joukkueella haastajana moneen peliin. A-tyttöjen kokoonpano tulee jonkin verran elämään naisten edustuksen pelien sekä myös BTSM-pelien johdosta.
Omasta joukkueesta seuraamisen arvoisia pelaajia löytyy useampi joka ketjusta, sillä tällä kaudella joukkueesta löytyy huomattavasti enemmän leveyttä kuin aikaisemmilla kausilla.

Muiden joukkueiden pelaajista seurannan arvoisia ovat: Nea Keihäs (kunhan kuntoutuu) sekä Ulla Valtola Loistosta ja Meri-Helmi Höynälä SB Pro/LoSBista.

Mielenkiintoista on myös nähdä, että miten Ankkojen ulkomaalaisvahvistukset, Pavlovska ja erityisesti Ankudinova onnistuvat peleissä.

SB-Pro/LoSB, Nurmijärvi/Lohja

Yhdistelmäjoukkue lohjalaisten ja nurmijärveläisten seurojen välillä on varmasti mielenkiintoinen ja kovatasoinen joukkue sarjaan. SB Pron työstä on jo useamman vuoden ollut tyttöjä mukana liigajoukkueen pelaavassa kokoonpanossa ja vaikka viime kaudella joukkue yllättäen karsiutui pois A-tyttöjen SM-sarjasta, nyt mukaan on saatu Lohjalta useita erittäin tasokkaita tyttöjä ja odotettavissa on kuluvalta kaudelta myös menestystä. Joukkueen valmennuksesta vastaavat Janne Ryönänkoski sekä salibandyn pieni suuri mies Harry Virtanen joten myöskään valmennuksen osalta joukkueen tekeminen ei jää vaillinaiseksi.

Karsinnoissa yhdistelmäjoukkue oli arvottu A-lohkoon yhdessä Pelicans SB:n sekä RSS Panthersin kanssa. Joukkue ottikin kaksi selkeää voitto (ensin kaatui RSS Panthers 7-1 ja sen jälkeen Pelicans SB lähes yhtä vakuuttavasti 6-2) ja näin joukkue saattoikin lähteä kotimatkalle lohkovoitto ja SM-sarjapaikka taskussaan. Karsinnoissa tehokkaimpina esiintyivät naisten liigassakin pelaavat Meri-Helmi Höynälä (0+5), Jenni Torkki (4+0) sekä Emmi Lindh (1+2).

Mikäli joukkue saa pelata koko kauden yhdessä niin silloin on varmasti odotettavissa menestystä, oman haasteensa varmasti luo ryhmän kapeus, sillä valtaosa joukkueen pelaajista pelaa joko liigaa tai naisten ykkösdivisioonaa. Seuraamisen arvoisia pelaajia ovat ehdottomasti loistavan alun naisten liigassakin saanut superlupaus Meri-Helmi Höynälä, oikealta lujaa laukova Jenni Torkki sekä viime kaudellakin liigan plus-miinus tilastossa menestynyt Juulianna Sotala. Maaliin joukkueella on myös asettaa useampikin liigatason maalivahti, joten maalinteko vastustajilla ei taatusti tule olemaan helppoa.

SB-Pro/LOSB kommentit:

”Uuden” joukkueen valmistelutyöt aloitettiin toukokuussa kun yhteisjoukkueen perustamisesta oli seurojen kesken päätetty. Molemmista seuroista kartoitettiin A- ja B-ikäisiä pelaajia, joilla olisi mahdollisuus pelata tavoitteellisesti pyrkien A-tyttöjen SM-sarjaan. Hyvin sujuneet harjoituspelit, pääsääntöisesti poikia vastaan, antoivat joukkueelle uskoa menestyä myös karsinnoissa.

Henki joukkueessa oli erinomainen koko karsintaturnauksen ajan. Vaikka ensimmäisen pelin alussa oma tekeminen oli kaukana parhaasta, tiedostimme tilanteen ilman turhaa hermoilua ja peli paranikin huomattavasti päivän edetessä. Loistava viisikkopelaaminen ”ratkaisuottelussa” Pelicansia vastaan antoi joukkueelle uskoa menestymiseen myös SM-sarjassa.

Mielenkiintoinen sarja varmasti tulossa. Kokoonpanot elävät runsaasti, sillä joukkueemme pelaajat pelaavat ATSM-sarjan lisäksi myös Naisten liigaa, N1-divaria, N2-divaria B-tyttöjen SM-sarjaa ja ES-aluesarjaa sekä naisten Suomen cupia. Siinä valmennuksille pohdittavaa miten jaetaan pelaajat peleihin ja kuormitus pidettynä kohtuullisena. Optimaalinen tekeminen vaatii kompromisseja kaikilta osapuolilta, ja sitähän se yhteistyö on.

Meri-Helmi Höynälä on ehdottomasti seuraamisen arvoinen pelaaja. Ikäluokkansa kiistaton supertähti, joka on tällä hetkellä kaiken hehkutuksen arvoinen. ”Salibandyn Sebastian Ahon” tietokone raksuttaa siihen malliin, että halutessaan ”Mersu” saisi valmentaja Virtasenkin näyttämään liigatason pisteitä nakuttavalta laiturilta jos vain laitettaisiin samaan ketjuun.

Juulianna Sotala on toinen. Liiganaisissa pelipaikkansa saalistanut puolustaja luutii vastustajat nurkkiin ja lataa keskiviivalta viuhuvia pommeja kohti vastustajan maalia.

Jenni Torkki on kylmän viileä sniper, joka pystyy tekemisellään kääntämään pelejä joukkueelleen. Viime kevään naisten liigan finaalista on vaikeaa pistää paremmaksi. Rima on korkealla.

Cira Virta on vuonna 2003 syntynyt U16-maajoukkueen puolustaja, joka pelaa isoja minuutteja illasta toiseen. ”oppikirjan ensimmäisen sivun pelaaja”, joka tekee valtavasti oikeita asioita. Valmennus saa olla kuormituksen kanssa hereillä, sillä kausi on pitkä.

Aada Isometsä on myöskin 2003 syntynyt laituri, joka saattaa ottaa sen kuuluisan seuraavan askeleen tulevalla kaudella. Kehityskäyrä näyttää jyrkästi ylöspäin. Lisäksi kaikki joukkueen maalivahdit ovat kotimaan kärkeä.

Muiden joukkueen seurattavien pelaajien listasta tulisi pitkä, mutta valitaan kolmesta joukkueesta seuraavat pelaajat. FBC Loiston Ulla Valtola on kyllä mainitsemisen arvoinen. Turusta saatujen tietojen mukaan tyttö juoksee kovempaa kuin valmentajat ajavat autoa. Pirkkojen tutkapari Hämäläinen-Myllymäki saa salibandyn näyttämään ajoittain liiankin helpolta peliltä. Rankkojen Ankkojen ”kolmen metrin” Elli Kylmäluoma lienee entistä ovelammassa kunnossa. Parhaimmillaan Elli saa juonikkailla harhautuksilla vastustaja puolustajan juoksemaan hallin ovista aina parkkipaikalle saakka.

ATSM-sarjan tyypillisenä ominaisuutena on useiden joukkueiden kokoonpanojen suuri vaihtelu päällekkäisyyksistä johtuen, mikä antaa myös mahdollisuuden uusille yllättäville tulokkaille ja uusille sankaritarinoille. Varmasti yksi kaikkien aikojen ATSM-sarja tulossa, varsinkin jos päästään pelaamaan taitavimmilla pelaajilla kautta joukkueiden.

PSS, Porvoo

Porvoossa on vuosikymmenten ajan tehty erinomaista työtä tyttösalibandyn saralla ja joukkue onkin niittänyt mainetta ja kunniaa lähes jokaisella ikäluokallaan. Viime kaudella joukkue suureksi yllätykseksi jäi SM-sarjan ulkopuolelle mutta karsintojen kautta pelasi päättäväisesti itsensä aina pronssille saakka osoittaen, että kun on tarpeeksi suuri voi alhaaltakin ponnistaa korkealle.

Kaukana ei viime kaudella ollut sekään, että olisivat menneet aivan päätyyn saakka, vaan Loisto joutui välierissä tekemään kunnon työn ennen kuin finaalipaikka oli varmistunut. Joukkue tekee tiivistä yhteistyötä liiganaisten kanssa ja saa sitä kautta hyviä ja tehokkaita harjoitustapahtumia. Lisäksi valmennuksessa apuna on naisten päävalmentaja Jukka Kouvalainen, niin asiat eivät niiltäkään osin jää puolitiehen.

Karsinnoissa PSS oli arvottu ykköskorista E-lohkoon yhdessä O2:n, Vihdin Salisusien sekä Northern Starsin kanssa. Ensimmäisenä lämmittelyotteluna porvoolaiset kohtasivat VSS:n ja voittivat sen 6-0. Lauantain iltapelissä järjestäjäseura O2 yritti pysäyttää Porvoolaisten menon, mutta sieltäkin PSS tuli voittajana kaukalon ulkopuolelle 7-3 voitolla. Sunnuntain lohkovoiton varmistaneessa pelissä kaatui Northern Stars 2-1, joka samalla varmisti lohkon ykköspaikan ja suoran SM-sarjapaikan. Tehokkaimpina Porvoolaisista karsinnoissa esiintyivät Aada Heikkinen (5+1), Sanni Koli (2+1) sekä Anniina Levälampi (1+2).

Porvoossa varmasti riittää laadukasta pelaajamateriaa pitkän kauden läpi viemiseen vaikkakin iso osa tytöistä pelaa ensi sijassa naisten liigaa. Varmasti jokaiselle pelipaikalle löytyy erinomainen korvaava pelaaja, vaikka joku erityinen pelaaja olisikin estynyt tulemaan pelille. Joukkueesta kannattaa seurantaan ottaa ainakin Annina Levälampi, Alisa Kettunen sekä nuoret tulevaisuuden suurpelaajat Aada Heikkinen (-03) sekä Taimi Mikkola (-03). Lisäksi joukkueen maalivahdit Pinja Askola sekä Kirkkonummelta A-poikien SM-sarjasta tullut Annika Hytönen ovat varmasti paikkansa täyttäviä veräjänvartijoita.

Valitettavasti myöskään Porvoon taustojen kommentti ei löytänyt perille toimitukseen joten joudumme elämään ilman sitä.

SSRA, Oulu

Rankat Ankat ovat jääkiekosta tuttuun tapaan lähes puolen Suomen joukkue Kärppien tapaan. Oulussa tehdään äärettömän hienoa ja tasokasta työtä suomalaisen tyttösalibandyn hyväksi laajalla rintamalla, jolloin jokainen seura ja joukkue joutuu laittamaan itsensä likoon ollakseen haluttavin ja kiinnostavin. Rankat Ankat ovat onnistuneet työssään mainiosti.

Naisten joukkue menestyy liigassa nuorella joukkueella, jonka pelaajista useat mahtuvat myös A-tyttöjen joukkueeseen silloin kuin otteluohjelmat antavat siihen mahdollisuuden. Toisaalta A-tyttöjen “oma” joukkue kykenee operoimaan hyvällä tasolla ottelusta toiseen ja tarvittaessa saavat apuja B-tyttöjen vauhdikkaasta ryhmästä. Oulun pohjoinen sijainti tuottaa usein muille joukkueille päänvaivaa suoriutua vierasotteluista Oulussa. Kääntäen asian on se kuitenkin vielä mielenkiintoisempi: oululaiset reissaavat sarjakaudella niin paljon, ettemme me etelän joukkueet varmasti reissaa samaa määrää kymmeneen vuoteen. Rankkojen Ankkojen joukkueesta ei kuitenkaan ole koskaan kuulunut valitusta matkustamisesta, vaan päinvastoin.

Pelaajat ja joukkueen taustat tulevat aina hymyillen vastaan eikä minkäänlaisesta väsymisestä tai vastaavasta negatiivisuudesta ole koskaan merkkiäkään. Tämän pitää johtua siitä todellisesta rakkaudesta ja palosta lajia kohtaan. Lyhin SM-sarjan vieraspelimatka Oululaisilla on Jyväskylään, noin 350 kilometriä, ja loput pelit ovatkin sitten yli 500 kilometriä ja nämä kaikki yhteen suuntaan mitattuna.

SM-karsinnoissa Rankat Ankat päätyi kovaan C-lohkoon yhdessä Classicin, SBS Wirmon sekä SPV:n kanssa. Ensimmäisessä ottelussa vastaan asettui Varsinais-Suomen toinen ylpeyksistä SBS Wirmo, joka operoi oman kylän tytöillään tuottaen erittäin positiivista julkisuutta tyttösalibandylle ympäri Suomen. Ottelu oli tilanteiden sekä erityisesti torjuntojen valossa tasainen, kuitenkin maalit ratkaisevat ja lopputuloksena oli selvähkö Oululaisten voitto 6-2.

Seuraavaksi Rankat Ankat kohtasi SPV:n Seinäjoelta ja vaikkakin ottelu päättyi oululaisten voittoon samoin 6-2-numeroin, oli ottelussa kuitenkin vain yksi hallitseva joukkue, joka näytti osaamistaan seinäjokelaisille.

Viimeisessä ja ratkaisevassa ottelussa vastaan asettui varsinaissuomalaista tyttölahjakkuutta, kun SBS Wirmo lähti haastamaan pohjoisen tyttöjä. Ottelu olikin varsin tasaväkinen, mutta jälleen oululaisten maalintekotaito sekä puolustustahto saivat aikaan sen, että lopputulos oli varsin selkeä Rankkojen Ankkojen 5-0-voitto. Näin Ankat varmistivat SM-sarjapaikan suoraan kolmella ottelulla. Joukkueen tehokkaimpina tyttöinä toimivat Sanni Ronkainen (3+2), Anna Ankudinova 4+0), Elli Kylmäluoma (0+4), Tessa Ronkainen (3+0) sekä Sofia Lappalainen (2+1). Lisäksi joukkueen molemmat maalivahdit osoittivat varmoja otteita läpi turnauksen.

SSRA:n kommentit:

Valmistauduttiin karsintoihin rikkonaisesti, vain yhdellä yhteisellä tapahtumalla ennen karsintoja jossa liigapelaajat olivat mukana, mutta saatiin joukkue perjantai-illan isolla palaverilla valmistettua hyvin peleihin. Oltiin erittäin vahvoja ja selvästi oman lohkomme paras joukkue.

Kovatasoinen sarja tulossa ja pitää onnistua joka pelissä, jos meinaa pärjätä. Meillä ei ole mahdollisuutta siirrellä pelejä kotona tai vieraissa viikolle, joten joudutaan pelaamaan pelit tuplaviikonloppuina, mikä on ilman muuta raskaampaa ja iso haaste. Joukkueessa on omia A-tyttöjä vain 13 kappaletta, joten paljon on aina siitä kiinni, miten liigatytöt ja B-tyttöjen kärki saadaan peleihin mukaan. Liigatytötkin on jo sovittu vain pieneen osaan kauden peleistä mukaan, eli kokoonpanoluettelo tulee meillä elämään paljon kauden aikana ja se myös tarkoittaa todennäköisesti pelitasonkin heittelyä. Vahvoja aiotaan olla joka pelissä kokoonpanosta riippumatta.

Meillä on erittäin hyvä maalivahtikaksikko: Sara Leinonen-Aino-Kaisa Lyttinen. Liigapelaajista Elli Kylmäluoma, Anna Andikunova, Sofia Lappalainen ja Julia Kaan ovat meidän terävin kärki. Oman ryhmän tytöistä Tessa Ronkainen ja Saara Pilto ovat vahvoja pallolla ja tekevät maaleja. B-tyttöjen kärjen ollessa mukana peleissä, Nella Pussinen, Jemina Haikonen ja Sanni Ronkainen pitävät huolen siitä, että kaukalossa on vauhtia.

Ei olla keskitytty millään tavalla muiden joukkueen pelaajiin. Elsi Kangasharju Classic ja Jonna Virkkunen Ervi ovat ainoat, ketkä tiedetään vanhoina pelaajinamme ja heille annamme erityiskohtelua kohdatessamme. Varmasti hyviä tyttöjä joka joukkueessa ja meidän pitää olla joka pelissä valmis pistämään heitä vastaan parastamme.

Loppusanat:
Sarjan sijoitusten ennakointi on äärimmäisen hankalaa johtuen oletettavasta erittäin tasaisesta sarjasta, jossa hyvän ja huonon pelipäivän ero ei tarvitse olla suuren suuri erottamassa voittoa tai tappiota. Lisäksi joukkueiden voimasuhteet voivat muuttua päivänkin kuluessa merkittävästi. Mikäli kuitenkin jonkinlaista jakoa pitää tehdä niin kärkisijoille voisi olettaa sijoittuvan SB Pro/LoSB:n, PSS:n, Classicin sekä Loiston. Kaikilla lopuillakin joukkueilla on kuitenkin erinomaiset mahdollisuudet menestyä ja saavuttaa jopa runkosarjan voitto ja miksei haluttu Suomen mestaruus.

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.