VeikkausTV-ennakko: Kaksi tulivoimaista hyökkäysarsenaalia kohtaa perjantaina Tapiolassa

Justus Kainulainen on totutellut alkukauden uudelle pelipaikalle. Kuva: Esa Takalo

Justus Kainulainen on totutellut alkukauden uudelle pelipaikalle. Kuva: Esa Takalo

Esport Oilers ja Nokian KrP mittaavat toisiaan miesten Salibandyliigan ottelussa perjantaina. VeikkausTV näyttää klo 18.30 alkavan ottelun suorana lähetyksenä.

Lähtökohdat:
Kotijoukkueena toimiva Heikki Luukkosen Oilers on aloittanut kauden varsin hyvin. Se on voittanut kaksi peliä varsinaisella peliajalla, yhden jatkoajalla ja hävinnyt yhden pelin varsinaisella peliajalla. Viimeisin voitto oli varsin täpärä, sillä espoolaisryhmä kaatoi Kooveen jatkoajan viimeisellä sekunnilla. Tällä hetkellä Oilers majailee sarjataulukossa viidentenä.

Kirjaimellisesti erittäin nuori espoolaisjoukkue sisältää paljon taidokkaita pelimiehiä. Sen vuoksi joukkue luottaa varsinkin pallollisen pelin hallintaan, pallollisen osaamisen kautta. Suoritusvarmuus on kuitenkin vielä ailahdellut ja tämän hetken taulukosta joukkue on kohdannut vain yhden top 8 -joukkueen, ja kärsi siinä pelissä tappion.

Oilers on iskenyt neljään peliin 30 maalia ja hyökkäyspelistä löytyy selkeimmät vahvuudet. Tehopelaajia ovat olleet Markus Markkola (3+6), Casper Pfitzner (3+5) ja Heikki Iiskola (5+3). Omissa on kolissut yhteensä 21 kertaa, joka on kelvollinen, mutta ei erityisen hyvä lukema. Nimekäs ykkösvitja Pfitzner-Justus Kainulainen-Iiskola on ottanut omiin jopa 11 maalia tuosta lukemasta.

Jarmo Härmän Nokian KrP:n alkukausi on ollut vähintään haasteellinen. Joukkue hävisi neljä ensimmäistä peliään Welhoja, TPS:aa, Happeeta ja Steelersiä vastaan. Tämän viikon tiistaina joukkue nappasi ensimmäisen voittonsa, kun se kaatoi Karhut maalein 11-8. Kolmen pisteen myötä viime vuoden pronssimitalisti on sijalla 12.

KrP on jossain määrin viime kauden rokkisählylinjalla, mutta nyt kyyti on ollut kylmää. Se hyökkää paikoin todella hanakasti vastaan ja viisikkotasapaino heittelee sen mukaisesti, eikä vastahyökkäysten vastahyökkäysten puolustus ole toiminut. Organisoitujen hyökkäysten osalta on nähty paikoin vielä sekavia vaiheita. Organisatorisesti pallollinen peli ei ole ollut toistaiseksi tarpeeksi korkealla tasolla, vaan hyökkäykset ovat rakentuneet pitkälti kärkiyksilöiden osaamisen kautta. Myöskään maalivahtiosastolta ei ole tullut apuja, kun maalia päin on lauottu 96 kertaa ja vedoista 41 on mennyt sisään.

KrP:n teholinko on ollut vähemmän yllättäen Henri Johansson, joka on iskenyt tehopisteet 9+6. Hyvänä kakkosena tulee nuori Joona Rantala, joka on iskenyt tehopisteet 4+8 alkukaudesta. KrP on tehnyt hyökkäysarsenaaliin nähden vähän maaleja (32) ja omissa on kolissut varsin railakkaasti, kuten jo aiemmin mainittiin.

Knoppitietona lisättäköön, että kentällä nähdään peräti kahdeksan kevään 2017 nuorten maailmanmestaria. Oilersin riveissä pelaavat Alexander Nyman, Antti Suomela, Kainulainen, Iiskola ja Christian Remes. KrP:lta mestareista on mukana Rantala, Joonatan Kovanen sekä Mikko Laakso. Nimilistaan voi vielä lisätä vuoden 2015 mestarin eli Riku Holopaisen. Kaikki ovat sangen tuttuja miehiä Luukkoselle, joka luotsasi Suomen kahteen perättäiseen nuorten MM-kultaan.

Kuumat ja kylmät:
Oilersin puolelta Markus Markkola on ollut hyvä koko alkukauden. Markkola on sekä espoolaisten tehokkain pelaaja ja myös pelintekijän roolissa joukkueen kärkinimi. Markkola on myös joukkueen tehopörssissä jaetulla ykkössijalla (+6). KrP:n Johanssonia voi pitää jälleen kuumana pelimannina. Viimeiset kaksi peliä ovat tuoneet pisteet 5+4, ja edellisessä pelissä 4+2 tehot iskenyt laituri on aina vaikea pideltävä.

Oilersin Justus Kainulaisen alkukausi ei ole ollut vielä erityisen vahva, mutta sitä selittänee erikoinen pelipaikka, sillä Kainulainen on pelannut ykkösviisikon sentterinä. Tehot 5+1 eivät sinällään ole huonot, mutta tehotilastoissa Kainulainen on ainoana joukkueensa pelaajana miinuksella (-1).

KrP-hankinta Joonatan Kovasen niskaan sälytettiin suuria odotuksia kauden alla, mutta vielä miehen liigataival ei ole oikein lähtenyt käyntiin. Kovanen iski viime pelissä avauspisteensä (0+1) ja vielä tähän mennessä on jäänyt parantamisen varaa liigatasolla.

Vielä yhtenä olennaisena seikkana pitää nostaa KrP:n maalivahtikaksikko, sillä Arvid Vonk ja Antti Kortetmaa ovat molemmat olleet epävarmoja alkukaudesta. Vonkin torjuntaprosentti on vain 50 ja Kortetmaan 66, joten Härmällä riittänee pähkäiltävää maalivahtivalinnan suhteen.

Yhteinen historia:
Kaudet 2015-16 ja 2016-17 Oilers oli niskan päällä ja saalisti neljä voittoa neljästä ottelusta. Viime kauden peleissä KrP vei taasen pidemmän korren maalein 7-5 ja 5-4 rl. Viimeisen kahden kauden aikana pelit ovat ratkenneet yhden tai kahden osuman marginaalilla, joten tasaista lienee nytkin luvassa. Luukkosen kannalta viimeisten kausien rekordi on kehno, sillä hän toimi ennen viime kautta KrP:n peräsimessä ja on kärsinyt näiden joukkueiden kohtaamisissa seitsemän perättäistä tappiota.

Taistelupari:
Justus Kainulainen, Oilers – Joona Rantala, Nokian KrP

Vuoden 2017 U19-poikien MM-kisojen voimakaksikko nähdään samassa kaukalossa, ja samalla pelipaikalla. Kainulaiselle rooli on uusi ja alkukausi ei ole ollut vielä paras mahdollinen, mutta parannusta tulee varmasti kauden edetessä. Kainulaisella on yksi sarjan parhaista laukauksista ja lisämaaleja on mitä todennäköisimmin luvassa. Rantala on saanut KrP:ssa vastuuta kakkosvitjan sentterinä ja on ollut alkukaudesta joukkueen parhaimpia pelaajia. Taitava pelimies on esiintynyt sangen vapautuneesti alkukauden otteluissa ja ainakaan luovuutta lupaukselta ei uuvu.

Kokoonpanot:
Oilersilta uupui keskiviikkona keskushyökkääjä Sylvester Raikamo ja maalivahti Joonas Kaltiainen. Raikamon mahdollinen poissaolo kaventaa entisestään keskikaistan osaajien määrää. Nemo Sipilä paikkasi taasen Kaltiaista varsin hyvin keskiviikkona. KrP:n kokoonpano on elänyt hiukan varsinkin nuoriso-osaston suhteen. Puolustaja Jere Mattila ei ollut lainkaan kokoonpanossa tiistain pelissä.

Edelliset ottelut:
Oilers
3.10. Koovee-Oilers 5-6 ja.
28.9. Oilers-LASB 9-6
21.9. Oilers-EräViikingit 3-7

KrP
2.10. KrP-Karhut 11-8
28.9. KrP-Happee 6-9
24.9. KrP-TPS 4-5

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:
Tapiolassa nähtäneen melko paljon maaleja perjantaina. Kummankin joukkueen vahvuudet löytyvät hyökkäyspelistä tällä hetkellä, mutta Oilersilla on paremmat eväät hallita pallollista peliä, vaikka KrP:n hyökkäyskavalkadi ei nimilistan puolesta kalpene kotijoukkueelle. KrP sai tällä viikolla tärkeän avausvoiton, ja se voi näkyä vapautuneempana esityksenä. Jos maalivahtiosastokin onnistuu, niin KrP voi hakea vierasvoiton, joka ei tietysti kauden lähtökohtiin nähden olisi erityinen yllätys. Edessä on todennäköisesti tasainen kamppailu.

Maaliarvio: Oilers 6,7,8 – KrP 6,7,8

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.