VeikkausTV-ennakko: Koovee ei ole kaatanut Happeeta lähes neljään vuoteen – miten käy maanantaina?

Peter Kotilainen on varmasti jälleen vaikea pideltävä Kooveen puolustukselle. Arkistokuva: Esa Takalo

Peter Kotilainen on varmasti jälleen vaikea pideltävä Kooveen puolustukselle. Arkistokuva: Esa Takalo

Jyväskylän Happee ja Tampereen Koovee kohtaavat maanantaina 15.10. toiseksi mainitun kotikentällä. Miesten Salibandyliigan ottelu käynnistyy klo 18.30 ja VeikkausTV näyttää kamppailun suorana lähetyksenä.

Lähtökohdat:
Ilja Pantzarin Koovee on pelannut alkukauden ehkä hitusen ennakoitua paremmin. Joukkue ei ole voittanut yhtäkään ottelua varsinaisella peliajalla, mutta on kerännyt viisi pistettä voittamalla kerran jatkoajalla, kerran rankkarikisassa ja häviämällä kerran jatkoajalla. Koovee on sarjan ainoa joukkue, joka on voittanut kakkosena olevan TPS:n. Joukkue on kärsinyt kaksi täpärää tappiota Karhuja sekä Oilersia vastaan, ja toisaalta vain Steelers ja KrP ovat vieneet tamperelaisia selkeämmin luvuin. Häntäpään taistoon ennakoitu joukkue on tällä hetkellä karsintaviivan alapuolella.

Tamperelaiset ovat lähteneet otteluihin hyvin pitkälti puolustuspelin kautta. Varsinkin ennakkoon parempia joukkueita vastaan sabluunana on ollut tiivis puolustus ja nopeat vastaiskut tilaisuuksien tullen. Koovee toki pyrkii myös pitämään palloa, mutta ainakaan Happeen tasoista joukkuetta vastaan pallonhallinta ei todennäköisesti tule realisoitumaan.

Tamperelaisten tehopelaajina ovat esiintyneet tähän mennessä Samuli Segerman (2+5) ja Samuli Salomaa (5+2). Kaikkiaan Koovee on tehnyt seitsemässä pelissä vain 26 maalia, mikä on alle neljä ottelua kohden. Puolustuspeli on kuitenkin onnistunut, sillä omissa on kolissut 38 kertaa, joka ei ole seitsemään peliin mikään heikko lukema.

Ennen kautta heikentynyt Happee on aloittanut kauden jokseenkin odotetusti. Se on voittanut ennakkoon heikommat vastustajansa, mutta hävinnyt SPV:lle, EräViikingeille ja Classicille. Kahta ensiksi mainittua vastaan kamppailut olivat tasaisia, mutta Classicille joukkue ei pärjännyt, kuten ei kukaan mukaan tällä haavaa.

Mikko Lehdon Happeen tavoitteena kauteen lähdettäessä oli järkiperäistää pelaamista varsinkin avaamisen suhteen. Osassa peleistä on nähty vanhaa ”hirvirytkettä” ja paikoin jyväskyläläisjoukkue on napannut pisteitä järkevällä pelillä. SPV-ottelu oli malliesimerkki ensiksi mainitusta esityksestä, ja tuolloin SPV oli ottelussa parempi. Kooveeta vastaan voisi luulla, että Happee pystyy määrittämään paremmin ottelun tempoa pallollisena.

Happee tärkeimpiä pisteonnistujia ovat olleet ykkösviisikon Kotilaiset. Peter Kotilainen on naulannu tehot 8+9 ja Paul Kotilainen pisteet 8+3. Ykkösviisikko on esiintynyt myös tasapainoisimmin, sillä se on ainoana selkeästi plussalla tehotilaistoissa. Happee ei ole ilotulitellut sellaisia maalimääriä, kuten aiempina kausina ja se on naulannut keskimäärin kuusi maalia ottelussa ja päästänyt 5,5 peliä kohden.

Kuumat ja kylmät:
Peter Kotilainen on iskenyt tehot 4+6 viimeisessä kolmessa pelissä ja on osoittanut olevansa huippuvireessä MM-kisavuoden syksyllä. Varsinkin veljensä Paulin kanssa Peterin peli on toiminut mainiosti. Markus Laakso on maalille päästyään esiintynyt erinomaisesti. Torjuntaprosentti on lähes 85 %, joka on kärkipäätä enemmän kuin yhden ottelun pelanneiden maalivahtien osalta.

Kooveen Lauri Alkki on maalannut kolmessa ottelussa peräjälkeen. Se on puolustajalle sangen hyvä saldo ottaen huomioon, että koko kauden pistemäärä on tuo 3+0.

Pakkaosastolta mainittakoon Happeen Juuso Heikkinen, joka on aiempina vuosina ollut joukkueen tärkeimpiä pelaajia. Hiukan pienemmässä roolissa pelaava Heikkinen on naulannut ainoastaan tehot 1+2 kuudessa pelissä.

Kooveen kokeneemmista pelaajista Samu Saari (-8, 2+1) ja Jasse Kuusisto (-6, 2+2) ovat olleet toistaiseksi vaisuhkoja. Molemmat ovat kuitenkin niitä pelimanneja, joiden rooli korostuu kauden edetessä.

Yhteinen historia:
Happee on jokseenkin niskan päällä yhteisen historian suhteen, sillä jyväskyläläisryhmä on voittanut kuusi viimeistä kohtaamista. Koovee on itse asiassa voittanut joukkueiden välisen kohtaamisen viimeksi joulukuussa 2014. Viime kaudella toinen kamppailu päättyi tasan varsinaisella pelijalla, mutta Happee oli vahvempi jatkoajalla.

Taistelupari:
Samuli Salomaa, Koovee – Peter Kotilainen, Happee

Salomaa on ollut Kooveen alkukauden paras maalintekijä ja joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja. Työteliäs maalintekijä on vasta 24-vuotias, mutta kuuluu joukkueen kokeneisiin pelaajiin, joka kertoo myös joukkueen rakenteesta. Peter Kotilaisen merkitys on eri, kun joukkue vilisee kokeneita pelaajia. Silti Kotilainen on varsinkin maalitehtailun suhteen isossa roolissa ja pystyy omilla taidoillaan ratkaisemaan otteluita.

Kokoonpanot:
Jalo Kouvonen uupuu tiettävästi edelleen Happeen kokoonpanosta. Puolustaja Ossi Koskinen on ollut poissa Kooveen kokoonpanosta.

Edelliset ottelut:
Koovee
11.10. KrP-Koovee 8-2
7.10. OLS-Koovee 2-3 ja.
3.10. Koovee-Oilers 5-6 ja.

Happee
13.10. Happee-SPV 6-9
6.10. LASB-Happee 5-6
3.10. Nokian KrP-Happee 6-9

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:
Happee on joukkueista lähtökohtaisesti parempi materiaaliltaan ja sen hyökkäysvoima on selkeästi parempi. Happee lähtee sen myötä otteluun suosikkina. Koovee lähtee varmasti maanantain otteluun tiiviin puolustuspelin kautta. Jos se saa pidettyä Happeen ykkösviisikon kurissa, niin voittomahdollisuudet ovat olemassa.

Maaliarvio: Koovee 4,5,6 – Happee 6,7,8

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.