Video: Liigavalmentaja antoi palautetta epätasaisesta otteluohjelmasta – näin kilpailupäällikkö vastasi

Mika "Amu" Ahonen antoi suoraa palautetta miesten liigan otteluohjelmasta. Kuva: Juhani Järvenpää

Mika ”Amu” Ahonen antoi suoraa palautetta miesten liigan otteluohjelmasta. Kuva: Juhani Järvenpää

Sunnuntaisen SPV-EräViikingit ottelun jälkeen nähtiin lehdistötilaisuudessa mielenkiintoinen purkaus, kun ErVin Mika Ahonen antoi palautetta muun muassa Salibandyliigan otteluohjelmasta. SPV voitti kamppailun maalein 9-2, mutta Ahonen ei halunnut kommenteillaan selitellä omien sanojensa mukaan joukkueen tappiota.

Ahonen antoi muun muassa ymmärtää, että SPV:n ohjelma on liian väljä muihin joukkueisiin verrattuna. Seinäjokisilla onkin ollut tänään alkavaan maajoukkuetaukoon mennessä vain viisi ottelua, kun muutamalla joukkueella niitä on ollut jo kahdeksan. Ahosen mielestä Suomessa pitäisi olla käytössä ruotsalainen malli, jossa joukkueiden pitää pelata ottelut ennakkon annettujen kolmen pelipäivän haarukassa.

Ahosen kommentointi alkaa kohdasta 3.15:

Salibandyliitto vastasi Ahosen kritiikkiin tänään maanantaina. Kilpailupäällikkö Ari Vehniäisen vastaukset löytyvät ohesta kokonaisuudessaan:

– Ymmärrän Mika Ahosen purkauksen, ja otteluohjelmaluonnos olisi joukkueiden käytössä kesällä huomattavasti aikaisemmin, jos otteluita ei siirrettäisi pois runkopäivien läheisyydestä eli toisin sanoen kierrokset pelattaisiin kolmen päivän sisällä runkopäivistä ja joukkueet itse etsivät näille päiville pelipaikat jostain, Salibandyliiton kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen vastasi.

– Urheilullisuus todennäköisesti voittaisi tässä tilanteessa, mutta samalla laji kuitenkin häviäisi, kun yleisöä olisi vähemmän ja jouduttaisiin pelaamaan huonommissa olosuhteissa. Esimerkiksi EräViikinkien oma kotiareena Vantaan Energia Areena on hallivarausten suhteen yksi haastavimmista paikoista eikä meillä ole lajina sitä mahtia, että pelaisimme milloin ja missä haluamme.

– Ohjelma on tehty palvelemaan joukkueiden tarpeita ja toiveita, ja yhtenä merkittävänä tavoitteena on asetella kotiottelut ajankohtiin, jolloin yleisöä saadaan mahdollisimman hyvin paikalle. Asia käydään läpi vuosittain kesän sarjapalaverissa, ja joukkueet näkevät yleisömäärän kehityksen lajin kehittymisen kannalta niin merkittävänä seikkana, että ne haluavat kotiotteluidensa ajankohtiin liikkumavaraa.

Kymmenen Salibandyliigan joukkuetta esimerkiksi väistää kotiotteluiden samanaikaisuutta jääkiekon kanssa.

– Lisäksi hallien käytettävyys asettaa omat rajoitteensa joukkueiden kotiotteluille. Yhtenä huomioitavana seikkana on myös joukkueiden matkustaminen eli pitkiä pelimatkoja on mahdollisuuksien mukaan optimoitu, kilpailupäällikkö luetteli.

Vielä joukkueille lähetetyssä kauden otteluohjelman ensimmäisessä versiossa joukkueiden ottelumäärät olivat viiden – kuuden kierroksen välein tasoissa.

– Luonnokseen tehtiin muutoksia muun muassa tapahtumaotteluiden vuoksi. Tapahtumaotteluita pelataan suuremmilla areenoilla ja näiden tilojen saatavuus on rajallinen. Jotta tapahtumaottelun yksi tärkein seikka eli normaalia suurempi yleisömäärätavoite on mahdollista saavuttaa, tarvitaan myös kotijoukkueelle sopiva vastustaja. Tämä vuoksi yksittäisten otteluiden ajankohdat muuttuivat paljonkin alkuperäiseen ohjelmaan verrattuna, Ari Vehniäinen kertoo.
Hän muistuttaa, että joukkueiden itsensä ja ohjelman laatijan yhteistyö on avainasia, kun otteluita sovitellaan paikoilleen.

– Käytännön tasolla tämä tarkoittaa hyvää suunnitelmallisuutta ja ennen kaikkea ohjelman työstöä tehdessä tulee olla tarvittavat tiedot halliesteellisyyksistä ja tapahtumaotteluista sekä kotiotteluiden pelipäivistä.

Lopun tekstiosuus: Salibandyliiton uutinen