Liigat

Ylijohtavan hornankattilassa kiehuu: ”Olen itse lopettanut kahden ottelun katsomisen kesken”

12.10.
2018
Liigat

Ylijohtava Toni Lötjösen mukaan viime perjantain Oilers-KrP tarjoili juuri sitä mitä pelistä uskallettiin ennakkoon odottaa. Kuva: Juhani Järvenpää

Ylijohtavan hornankattila on edennyt kolmanteen jaksoonsa. Juttusarjassa käsitellään jälleen viikon ajankohtaisia aiheita salibandyn saralla Ylijohtava Toni Lötjösen lausuntojen avulla.

Oltiin molemmat viime viikolla niin sanotusti työhaalarit niskassa Tapiolassa. Mitä jäi mieleen Oilers-KrP-pelistä?

– Joukkueet tarjoilivat sitä, mitä tilattiin eli vauhdikasta ja hyökkäysvoittoista salibandya. Pelaajilta nähtiin upeita yksilösuorituksia Henri Johanssonin johdolla, ja mieltä lämmitti maalivahti Arvid Vonkin onnistuminen. Kaveria keiteltiin edellisessä Hornankattilassa, ja tuon kokemuksen omaava pussukanvartija tietää tilastojakin katsomatta, että kuulan pitää tarttua paremmin.

Sanoit Twitterissä, että Jarmo Härmä oli harvinaisen rehellinen ottelun jälkeisessä haastattelussaan. Mitä tarkoitit?

– Sen ainoan oikean Urheilulehden päätoimittaja Jukka Rönkä totesi joskus, ettei valmentajia kannata haastatella lainkaan. Hän viittasi siihen, että valmentajat eivät näytä korttejaan, ja siinä mielessä haastattelut ovat tyhjää täynnä.

– Mutta Jarmo Härmä teki iloisen poikkeuksen, ja sen taitaa tietää haastattelun tehnyt toimittaja Siltanenkin. Härmä oli samoilla linjoilla Ylijohtavan kanssa siitä, että maalivahtipeli on vuotanut. Harvoin valmentajien sormi näin selkeästi osoittaa tolppien väliin, vaikkei kassari saisi edes silmiään kiinni.

– Mikään hetken mielijohde tämä rehellinen ulostulo ei ollut. Asioista on toki puhuttu joukkueen sisälläkin, mutta Härmä varmasti halusi tuoda asian myös julkisuuteen tietoisesti. Ryhmä on nyt ravisteltu viimein kesähorroksestaan.

Tässäkin juttusarjassa on mainittu myyttinen ”kuuden pisteen ottelu”. Termiä tykätään viljellä paikoin aika hövelisti. Tee tähän selkeät säännöt siitä, että mitkä pelit ovat ”kuuden pisteen otteluita?

– On kyllä toimistoilla myyntipuheet vähissä, jos kahden pelatun kierroksen jälkeen myydään peliä kuuden pisteen otteluna. Paljonko niissä oikeasti tärkeissä loppukauden peleissä on sitten pisteitä jaossa?

– Ennen kauden viimeistä loppukiriä on turha höpistä kuuden pisteen otteluista. Pisteitä on toki jaossa yhtä paljon ensimmäisellä kuin viimeiselläkin kierroksella, mutta on täysin luonnollista, että pelien merkitys runkosarjan lopussa korostuu. Putoamistaistelussa ryömivät porukat voivat ottaa tämän sanonnan käyttöön kauden puolenvälin jälkeen, mutta pudotuspeliryhmät voivat odotella ihan viimeisiin kierroksiin.

– Olisikohan jollain jo tulevana viikonloppuna pakkovoitto edessä?

Puhutaan vähän luotettavuudesta. Jos jossain tulevaisuudessa Hornankattilan hyvä ystävä Ruutu+ ottaisi mies- tai naisoletetun ihmishahmon, niin antaisitko hänen heilastella jälkikasvusi kanssa?

– Olipas ajatusleikkiin ohjaava kysymys. Ensinnäkin täytyy toivoa ettei jälkikasvuni tarvitse maksaa seurustelustaan mitään kuukausimaksua. Tämä tuo pienen eron tähän vertailuun, mutta nykyään viihdettä ja urheiluakin pukkaa monelta kanavalta sellaisia määriä, että ilmaiseltakin tuotteelta odotetaan laatua ja luotettavuutta. Ehkä ilmainen kuitenkin säästyy kritisoinnilta maksullista herkemmin.

– Miesten runkosarjasta on pelattu neljännes ja toistaiseksi lähetyksissä on ollut edelliskausia paljon enemmän ongelmia. Nyt on jo ollut aikaa harjoitella. Jos kyseessä olisi joukkue, joka olisi aloittanut kautensa näin huonosti, niin paniikkinappula olisi isketty pohjaan ja päävalmentajan jakkara heiluisi jo.

– Viikon sisällä olen itse lopettanut kahden ottelun katsomisen kesken ongelmien vuoksi. Ja oma kärsivällisyyteni on kohtuullisen pitkä, koska lajiniilona sitä haluaa seurata otteluita. Voi vain kuvitella, että esimerkiksi Karhujen ja Classicin ottelua on ottelun lopussa katsonut enää kourallinen ihmisiä. Osa on kyllästynyt jo antamaan palautettakin ja osa on varmasti lopettanut jo Ruudun tilaamisen.

– Nyt on taas niitä hetkiä joissa jonkun olisi nostettava kättä pystyyn ja kannettava homma niin sanotusti maaliin.

Kuuleman mukaan internet ei ole saapunut Porin Urheilutalolle ja se haittaa Ruutu+:n lähetysten tekoa (jostain syystä aiempien vuosien Divarin finaalilähetykset kuitenkin toimivat muistaakseni paremmin). Pitääkö Ylijohtavan vetää valokuitukaapelia Poriin (kuten Loviisaan vuonna 2013) vai onko kyse mahdollisesti jostain muusta?

– Vuonna 1998 toin salibandyn Poriin ja 20 vuotta myöhemmin pitäisi viedä internet sinne. Siinähän ympyrä sulkeutuu mukavasti.

Ville Lastikka teki keskiviikkona Helsingissä (vain) yhden tavaramerkkimaalin. Jäitkö odottamaan kummipelaajaltasi hiukan enemmän?

– Harmitti vietävästi kun EräViikinkien fanikamera teki tenät avauserässä ja jäi kummipojan peli lopulta näkemättä. Maalikoosteesta kävinkin sitten ihastelmassa, miten Ville kaivoi sieltä penaalistaan sen rannarin, jota kutsuisin raukkismaaliksi. Eihän noissa maalivahti voi kuin levitellä käsiään ja kaivaa palloa nuotasta.

Viikonlopun liigaherkkuna voidaan nostaa Happee-SPV sekä Mika ja Mikko Kohosen historian ensimmäinen kohtaaminen Salibandyliigassa. Miten pelissä käy?

– Toivottavasti Kohosten kohtaamisesta revitään kaikki markkinointihyöty irti. Ihan kaikki. Molempien pelaajien näkyvyys, status ja arvostus ulottuu lajin ulkopuolellekkin, joten nyt vaan lypsämään sitä lehmää.

– Ja hyvä ottelukin on varmasti tarjolla. Onneksi tämä herkku tarjoillaan Ruudun kautta. Mielenkiintoista nähdä hyvin aloittanut SPV ensimmäistä kertaa tällä kaudella ihan oikeaa salibandyjoukkuetta vastaan. Tässä matsissa mennään aina pilkuille asti, ja luonnollisesti molemmat Kohoset nähdään laukomassa. Happee vie kaksi pistettä.

Suojalasipakko kyllä vai ei? Perustele.

– Suojalasipakko 18 ikävuoteen asti. Sen jälkeen voisi pelata vaikka sulka päässä, jos sellaisen on Ylijohtavalta saanut.

– Jos suojalasit olisivat tarpeeksi hyviä eivätkä häiritisisi pelaamista, niin valtaosa liigapelaajista, ja muistakin aikuispelaajista käyttäisi niitä, mutta näin ei ole. Sama asia on kiekossa. Osa ei tykkää pelata visiirillä, vaikka se turvallisuutta varmasti lisääkin.

Miesten maajoukkueen julkistuksen jälkeen käytiin jälleen jännittävää keskustelua. Vastasiko kommentointi ennakko-odotuksia?

– Kyllä, sataprosenttisesti. Hetkessä oli Pääkallon keskustelupalstalla otettu Mika Kohosen ja Petteri Nykyn yhteiset saunareissut keskustelun ytimeen. Taisi toinen sylkykuppi, vanha ja hidas, Juha Kivilehto päästä tällä kertaa kuin koira sieltä veräjän portista.

– Lisäksi joka kerta hämmästelen, miten maajoukkueeseen ehdotetaan pelaajia, jotka ovat sattuneet parissa kolmessa valintaa edeltävässä ottelussa onnistumaan. Etenkin kun puhutaan viimeisestä näyttöpaikasta ennen MM-kisoja.

Miesten Divarin joukkueet aloittavat cup-taipaleensa perjantaina ja lauantaina. Kuva: Juhani Järvenpää

Mahtuisiko Mika Kohonen Ylijohtavan EFT-joukkueeseen?

– Vastaus on, että ei mahtuisi. Aaro Astala kiilaisi edelle. Jossain tilanteessa myös Valtteri Kainulainen, mutta vasemmalle laidalle on kolmen kentän pelipaikat laminoitu, eikä Kainulainen ole niin ”monikäyttöinen” kuin Kuningas Kohonen.

– Samaan hönkäisyyn on todettava, että ”Mihu” olisi kyllä hyvin lähellä valintaa, kun otetaan huomioon, kuinka lähellä MM-kisoja ollaan. Nyt ei enää käydä mitään arpajaisia, vaan puhutaan varmoista korteista. Se, että Kohonen on edelleen erittäin lähellä MM-kisapaikkaa kertoo luonnollisesti Kohosesta itsestään, mutta myös meidän kansainvälisen tason pelaajien kärjen kapeudesta.

Divarin perjantain ja lauantain ottelut ovat myös Suomen Cupin otteluita tuplapanoksella. Heitä oma veikkauksesi mitkä joukkueet jatkavat Suomen Cupissa viidennelle kierrokselle?

– Tämäpä tuli yllätyksenä. Liiton sivuilta yritin etsiä tietoa cupista, mutta kilpailu on taas piilotettu isolta yleisöltä. Nyt voisi jo nostaa esille, kun pääsarjajoukkueet ovat mukana.

– Hyviä taistoja tiedossa. Cup on Divari-porukoille kuitenkin pari pykälää kiinnostavampi kuin liigajoukkueille, jotka kokevat sen lähinnä rasitteeksi. Toivottavasti cup-taikaa on tarjolla ja yllätyksiä vielä normaalia Divari-rundia enemmän.

– M-Team ja Niittomiehet hakevat pisteet ja jatkopaikan vieraista. Muuten jatkoon rallattelee kotiryhmät.

Viikonlopun salibandyottelut:

Perjantai 12.10.

Miesten Salibandyliiga
18:30 Indians – LASB Otahalli Ruutu+

Naisten Salibandyliiga
18:30 EräViikingit – ÅIF Mosahalli Ruutu+ (fanikamera)
19:00 Koovee – TPS AutoCenter Areena

Miesten Divari
18:30 NST – M-Team Lappeenrannan UT
19:00 FBC Turku – Tiikerit Kupittaan ph

Lauantai 13.10.

Miesten Salibandyliiga
18:00 Classic – OLS Tampere Areena
18:30 Happee – SPV Jyväskylän monitoimitalo Ruutu+

Miesten Divari
15:30 O2-Jyväskylä – Josba Palokan koulukeskus
17:00 NJ – SalBa Nurmon Liikuntahalli
17:00 Loviisan Tor – EV Akatemia Loviisan LH
18:00 Merikoski SBT – LNM Kastelli
18:30 Rangers – ÅIF Kirkkonummen VS

Naisten Salibandyliiga
14:00 Classic – NST Tampere Areena
15:00 SSRA – SB-Pro Kastelli
17:00 PSS – Pelicans SB Porvoo SBH

Sunnuntai 14.10.

Miesten Salibandyliiga
17:00 Karhut – Oilers Porin UT
17:00 Indians – OLS Otahalli
17:00 SPV – EräViikingit Seinäjoen Urheilutalo Ruutu+

HUOM. Kaikki miesten Divarin perjantain sekä lauantain ottelut ovat tuplapanoksen myötä myös Suomen Cupin neljännen kierroksen otteluita.

Ottelut joista on tarjolla verkkolähetys on kursivoituna.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen