Liigat

Johansson huojentui tonnin ylityttyä – yksi skenaario voi nostaa hänet MM-joukkueeseen: ”Mikään ei ole muuttunut”

03.11.
2018
Liigat

Se on siinä! Henri Johansson (vas.) ampui tonnin täyteen Espoossa perjantai-iltana. Kuva: Jarmo Koskela

Henri Johansson sai odotetun tuhannen tehopisteen uratilastoihinsa. Lisäksi hänet nähdään yllättäen mukana maajoukkueen listoilla.

Reilut kahdeksan minuuttia siinä meni. Pallo ajautui Indians-maalin edessä Nokian KrP:n pelaajan numero 72 lapaan.

Ensimmäinen yritys, vastustaja peittää. Pallo uudestaan mukaan, tällä kertaa kanttiin suojaukseen. Tässä vaiheessa lähes kaikki Espoon Otahallilla olleet aistivat, mitä tuleman piti.

Herra numero 72 tekee pienen kierron, saa vetopaikan ja laukoo. Pallo löytää tiensä maaliin Mikko Kirvesniemen suojusten välistä. Numero 72, Henri Johansson, nostaa kätensä kohti kattoa.

Se oli liigauran tehopiste numero 1000.

Perjantai-illan avausmaalin laukonut Johansson varasti huomion Salibandyliigan ottelussa ylittäessään tuon maagisen rajapyykin historian toisena pelaaja, Mikko Kohosen jälkeen.

Ottelun jälkeen jututtajia riitti Johanssonin ympärillä. Pääkallo.fi:n haastatteluun päästessään hän vaikutti varsin huojentuneelta.

Viime viikon Classic-voiton jälkeen raja oli enää yhden pisteen päässä. Viikon odotus ei hänen mukaansa kuitenkaan tuntunut pitkältä.

– Alkoi olla jo vähän raskasta, kun joka paikassa luki siitä pistemäärästä, Johansson naurahti.

– Liiton miehet ovat käyneet kukkapuskan kanssa peleissä jo aikaisemminkin. Hyvä, että saimme tämän nyt alta pois.

Ottelu keskeytyikin perjantaina hetkeksi, kun Salibandyliigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen kukitti Johanssonin saavutuksen johdosta. Yleisö antoi raikuvat aplodit.

Mutta entä se historiankirjoihin jäänyt pallo?

– En tiedä, tuliko se talteen. Toivottavasti joku otti! Voi olla, että ei. Kaikista aikaisemmista rajoista on kyllä pallo kotona tallessa, Johansson virnisti.

Runkosarja ja pudotuspelit yhteen laskettuna Johanssonilla on siis kasassa 488 ottelua, ja niissä on syntynyt tehopisteitä 589+413=1002. Rajapyykkiosuman jälkeen Johansson heilutti Indiansin maaliverkkoa kahdesti.

Vielä muutama vuosi sitten tulevaisuus ei kuitenkaan näyttänyt ihan yhtä valoisalta.

– Silloin kun oli vielä loukkaantumisia, tuhat pistettä tuntui aika kaukaiselta. Oma tekeminenkin näytti paljon huonommalta.

– Mutta pari viime kautta ovat olleet tosi hyviä. Huonojen kausien jälkeen myös ketjukavereiksi on tullut tosi kovia pelaajia.

Tällä kaudella Johanssonin ja Joni Henttosen ketjuun on laitettu Classicista saapunut Joona Rantala, jonka kohdalla tehohyökkääjä ei kehuja säästellyt.

– Siinä on nuori ja taitava jätkä. Hän on huippupelaaja jo nyt, mutta en osaa edes kuvitella, miten hyvä hän voi olla viiden vuoden päästä. Ei ehkä ole kaukana, jos sanon, että hän voi olla joskus maailman paraskin. Katsotaan, mihin poika pystyy.

Nimi paperiin ja MM-listaan

Kuluva viikko on ollut Johanssonin osalta myös muilla tavoin mielenkiintoinen. Nokian KrP kertoi tehneensä kahden vuoden mittaisen jatkon tähtipelaajansa kanssa.

Jo se osoittaa, miten hyvin Johansson viihtyy Nokialla.

– Varmaan vaihtoehtoja olisi ollut, jos olisin odottanut pidempään. Ajattelin, että tämä on hyvä paikka minulle. Lisäksi joukkueen runko näyttää siltä, että voimme taistella kirkkaimmista mitaleista jatkossakin.

Ja heti tuotiin kukkapuska käteen. Salibandyliigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen palkitsi Johanssonin rajapyykin johdosta. Kuva: Jarmo Koskela

Toinen merkittävä uutinen oli, että Johanssonin nimi löytyi 30 pelaajan ryhmästä, josta valitaan Suomen maajoukkue joulukuun MM-kisoihin Prahaan.

Se yllätti monet, sillä miestä ei ole nähty maajoukkueen mukana vuosiin. Asialla on spekuloitu pitkään, ja muun muassa Pääkallo.fi:ssä julkaistiin viime vuonna selkoa tekevä artikkeli, miksi yksi Suomen parhaista hyökkääjistä ei ole ollut maajoukkueen mukana.

Viime kaudella Johansson kertoi, että loukkaantumisten jälkeen keskittyminen on ollut täysin seurajoukkueessa ja ettei hän ole maajoukkueen käytettävissä.

Nyt – kuukausi ennen MM-kisoja – nimi ilmestyi listaan.

– Mikään ei ole sen suhteen muuttunut. Ne pelit ovat ohi. Mutta (maajoukkueen päävalmentaja) Petteri Nykky soitti nyt. Sanoin hänelle, ettei minua saa valita suoraan kisoihin.

– Petteri sitten kysyi, että jos loukkaantumisia tulee, niin olenko käytettävissä. Olen pari kertaa sanonut nimenomaan näitä kisoja ajatellen, että minut voi ”varavaramiehenä” kutsua mukaan, jos joku kärkipelaaja esimerkiksi loukkaantuu kisoissa. Siinä tapauksessa voisin lähteä auttamaan.

Näin ollen Johanssonin nimeä ei siis kuulla Prahaan matkaavien joukossa ensi viikolla, kun Nykky ilmoittaa MM-joukkueen. Mahdollisuudet sille, että Johansson astelisi MM-kentille hätätilanteessa, ovat kuitenkin olemassa.

”Täytyy koputtaa puuta”

KrP:lle 7–10-lukemin päättynyt ottelu ei tarjonnut katsojille huippulaadukasta salibandya. Molemmilla joukkueilla oli omat heikot jaksonsa pelin aikana.

Nokialaisten voittoputki venyi jo viiden ottelun mittaiseksi. Huonon alkukauden jälkeen se onkin nostanut osakkeitaan selvästi, ja voittoja näyttää irtoavan vähän heikommallakin esityksellä.

– Siis oli kyllä todella nihkeä peli meiltä. Toinen erä oli hyvä, mutta ensimmäinen ja kolmas aika karseita, Johansson summasi.

Hänen mukaansa lauantaille jäi paljon petrattavaa. Silloin ”näätälauma” isännöi Oulun Luistinseuraa.

Johansson nousi perjantai-illan hattutemppunsa myötä liigan pistepörssin kärkipaikalle. Nyt tehoja on yhdeksän ottelun jälkeen kasassa 20+6=26.

Tahti on hurja, ja mikäli se jatkuu samanlaisena, niin kauden päätteeksi sarakkeessa komeilevat jälleen huimat tehot.

Johansson onkin iloinen, että on pysynyt tavoitteessaan ja saanut keskittyä liigapeleihin ehjänä.

– Olen pysynyt tosi hyvin kunnossa nyt. Täytyy koputtaa puuta, koska ei ole pitkään aikaan ollut mitään vaivaa. Arvostan sitä, että meidän fysiikkavalmentaja Markun opeilla kroppani on saatu siihen kuntoon, että jaksan pelata isoja minuutteja illasta toiseen.

– Toivottavasti se jatkuu ainakin seuraavat kaksi kautta. Katsotaan sitten, mikä on tilanne.

Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Espoo

Twitter: @A_Karjalainen