SB-Pron puheenjohtaja erotetun päävalmentajan lausunnoista: ”Väitteet ovat täysin käsittämättömiä”

SB-Pron puheenjohtaja Janne Raatikainen kertoi oman näkemyksensä Vesa Pulkkisen potkuista ja Pelicans-ottelun tapahtumista. Kuva: Juhani Järvenpää

SB-Pron puheenjohtaja Janne Raatikainen kertoi oman näkemyksensä Vesa Pulkkisen potkuista ja Pelicans-ottelun tapahtumista. Kuva: Juhani Järvenpää

Viime lauantain naisten Salibandyliigan Pelicans-SB-Pro -ottelu poiki melkoisen likapyykin. Suomen mestari kärsi 7-3-tappion sarjanousijalle ja on viikonlopun jälkeen neljäntenä sarjassa.

Seura erotti päävalmentaja Vesa Pulkkisen viikonlopun aikana, ja mies antoi keskiviikkona varsin suorasanaisen haastattelun SuomiUrheilu.com -verkkosivustolle. Siinä Pulkkinen ruoti kovin sanankääntein avainpelaajiensa otteita kamppailussa, ja väitti että osa pelaajista ei pelannut tosissaan.

Aiemmin torstaina Salibandyliitto ilmoitti, että se kuulee tapauksen osapuolia ja selvittää tapauksen, sillä kamppailu oli Veikkauksen kohteena. Julkaisimme torstaina myös kamppailun maalikoosteen, josta voi jokainen päätellä itse ainakin osan väitteiden paikkansapitävyyttä.

Haastattelimme SB-Pron puheenjohtajaa Janne Raatikaista tapauksen tiimoilta.

SuomiUrheilu.com julkaisi myöhään keskiviikkona Vesa Pulkkisen haastattelun, jossa Pulkkinen väitti muun muassa, että ”muutama pelaaja olisi kieltäytynyt pelaamasta, jos minä olisin jatkanut”. Pitääkö tämä väite paikkansa?

– Tämä väite ei pidä paikkaansa, mutta Vesalle on kerrottu, että on suuri riski, että pelaajia saattaa lopettaa kauden aikana, jos pelaajien henkinen tila ei parane.

Pulkkinen sanoi myös, että osa pelaajista pelasi räikeästi alle tasonsa lauantaina Pelicansia vastaan. Hän muun muassa väitti, että Tiltu Siltanen olisi ollut alkulämmöstä alkaen sillä asenteella, että tästä ei mennä eteenpäin ilman valmentajan vaihdosta. Pulkkinen syytti myös kokeneita maajoukkuepelaajia siitä, että he pelasivat huonosti. Miten kommentoitte näitä väitteitä?

– Väitteet ovat täysin käsittämättömiä ja olen pahoillani näiden pelaajien puolesta, että tällaisiä syytöksiä esitetään kokeneista maajoukkuepelaajista U16-tyttöjen maajoukkuevalmentajan toimesta. Olin itse paikalla seuraamassa ottelutapahtumaa alusta alkaen, kuten lähes kaikissa joukkueen otteluissa viimeisen kolmen kauden aikana aiemminkin. Alkulämmöt menivät tässä Pelicans SB-ottelussa hyvin, ja normaalin kaavan mukaisesti, mikä kertoo siitä, että joukkue oli valmistautunut peliin. Tästä kertoo myös kahden erän jälkeiset torjunnat 19-7.

Tapaus eteni Salibandyliiton tutkintaan. Oliko tutkinnalle mielestänne perusteita?

– Tietenkin, ja arvostan SUEK:in sekä Salibandyliiton toimintaa, että asia käydään läpi ja totuus saadaan selville. Kun kyseessä on vielä Veikkauksen kohde, on syytä tutkia asia vieläkin tarkemmin, mutta itse ottelussa ei ollut mitään normaalista poikkeavaa, vaan enemminkin valmentajan julkisissa kommenteissa.

Vaativatko pelaajat Pulkkisen eroa, ja oliko tässä kyse jostain erillisestä klikistä, joka niitä vaati?

Olen antanut Ylelle tästä valmentajien vapauttamisesta haastattelun tiistaina 27.9. Ne ketkä ovat pelejämme seuranneet ja nähneet, niin tietävät, että joukkuetta ei ole saatu sellaiseen pelivireeseen mitä kauden alussa olemme itsellemme asettaneet. Potentiaalia joukkueessa on vaikka mihin. Se, että joku yksittäinen pelaaja tai pelaajaryhmittymä olisi vaatinut Vesan eroa, on täysin tuulesta temmattu väite. Vesan ja muiden valmentajien kanssa on käyty palaveria useasti niin minun kuin kapteeniston kanssa joukkueen harjoittelusta ja peliesityksistä. Tämä on tehty siksi, että yhteinen sävel löytysi, mutta syystä tai toisesta se jäi tällä kertaa puuttumaan.

Myös Matti Kaipion potkujen suhteen kiiri huhuja, että ainakin osa pelaajistosta olisi ollut junailemassa hänen potkujaan. Pitääkö tuo väite paikkansa?

– Ei todellakaan, pelaajat sekä minä arvostimme Mattia suuresti ja hänen valmennustaan. Viime kauden pelaajilla oli täysi luotto Mattiin. Syyt olivat aivan muissa asioissa.

Pitävätkö Pulkkisen väitteet paikkansa sen osalta, että joukkueelta odotettiin liikoja kauden alla?

– Ymmärrettävästi joukkue on lähtenyt kauteen tavoitteena menestyä. Mitä muuta voisi Suomen mestari tavoitella, kuin mestaruuden uusimista? En koe, että tavoite olisi mitenkään epärealistinen. Joukkueessa on niin nuorten kuin aikuisten maajoukkuepelaajia ja uusia lahjakkuuksia, niin millä ajatuksella tavoitteemme ei olisi vain mestaruudessa?

Mitkä ovat potkujen todelliset syyt SB-Pron näkökannasta?

– Syitä ovat jo aiemmin mainitut sekä joukkueen henkinen alavireys ja pelin kehittyminen.

Miksi Pulkkista ei mainittu joukkueen julkaisemassa valmentajanvaihdosuutisessa?

– Tässä täytyy nostaa käsi ylös virheen merkiksi, että kiireessä tuli informoitua vajavaisesti tiedotustamme. Otan tämän täysin omaan piikkiini.

– Tässä kohtaa haluan kiittää Vesaa tehdystä työstä pelaajiemme ja seuramme eteen, kiitos!