Maajoukkueet

Suomen MM-joukkueen debytantti: ”Itse asiassa meinasin ostaa jopa liput MM-katsomoon”

07.11.
2018
Maajoukkueet

Mikko Hautaniemi edustaa Suomea Prahan MM-kisoissa. Kuva: Juhani Järvenpää

Suomen miesten salibandymaajoukkue Prahan joulukuun MM-kisoihin (1.-9.12.) julkaistiin tiistaina Helsingin kaupungintalolla. Joukkueen ehkä selkein yllätysnimi oli TPS:n 29-vuotias laitahyökkääjä Mikko Hautaniemi.

Miehellä itsellään oli aika selkeä kuva minkälaisen pelimiehen joukkue hänestä saa.

– Kentän ulkopuolella tuon joukkueeseen luotettavan joukkuekaverin, joka on äänekäs, henkisesti vahva ja voitontahtoinen. Tuon varmasti sellaista freesiä ilmaa joukkueeseen, ja joukkueen toimintapoihin sekä muutenkin sellaisen kaverin, jolle voi puhua mitä vain.

– Kentällä olen taas röyhkeä kaveri, joka on vahva vastustajan kolmanneksella. Olen erilainen vaihtoehto sinne oikealle laidalle. Tai vasempaan tai sentteriksi, tai ihan mihin minut vain laitetaankin. Tuon kentälle pallovarmuutta ja röyhkeyttä, Hautaniemi kertoi.

Ennen tätä kautta Hautaniemi pelasi Suomessa viimeksi kaudella 2013-14. Välivuodet vierähtivät Sveitsin liigassa. Hautaniemi pelasi uransa ensimmäiset maaottelut vasta MM-kenraalissa, eli Ruotsin EFT-turnauksessa lokakuussa. Eroa Suomen sekä Sveitsin liigapelien, ja maaotteluiden välillä löytyy miehen mukaan varsinkin pallollisesta pelistä.

– Sveitsin liiga ei oikein vertaudu, kun se on niin kovin erilaista pelaamista. Jos menetit pallon Sveitsin liigassa, niin sen sai aika nopeasti takaisin, kun siellä lähdettiin ”klohnaamaan” toiseen suuntaan, kun taas Suomessa palloa pidetään enemmän.

– Kansainvälisissä peleissä, kun pallo saadaan, niin sitä pidetään ikuisuus siellä vastustajan puolella. Pahimmassa tapauksissa vaihdetaankin niin, että pallo on edelleen vastustajalla. Jos palloa ei pidä kunnolla hallussa, niin se ei tule kovin nopeasti takaisin. Pallonhallinnan pitää olla hyvää. Vauhti oli kovaa, Hautaniemi avasi.

Hautaniemi on sitä mieltä, että Sveitsin liigassa pelaamalla hän ei olisi välttämättä saanut maajoukkuekutsua, vaikka hän siinäkin sarjassa teki paljon maaleja ja pisteitä.

– Ehdottomasti Suomessa pelaamisella on merkitystä. Eihän Sveitsissä kukaan nähnyt minun pelaavan. Me myös kaikki tiedetään, että Suomen sarja on kovempi kuin Sveitsin sarja ihan perustekemisestä, siitä arkitekemisestä lähtien. Vaikka siellä tekee paljon pisteitä, niin se ei tarkoita oikeastaan yhtään mitään, kun peli on niin erilaista kuin täällä. Koutsit näkevät täällä enemmän pelejä, ja pääsevät ihan livenä katsomaan. He myös pääsevät kommunikoimaan koutsien kanssa siitä, että minkälaista se pelaajan arkitekeminen on omassa seurassa, Hautaniemi arvioi.

Kun palasit Suomeen, niin oliko tämä MM-kisamatka takaraivossa?

– Eipä oikeastaan ollut, ja itse asiassa meinasin ostaa jopa liput MM-katsomoon, kun kaveritkin ostivat. Kuulin jotain pieniä juttuja puskaradion kautta, mutta en pitänyt ajatusta mitenkään tapetilla.

Hautaniemi on nyt päässyt kohtaamaan Suomen päävastustajat eli Tshekin, Sveitsin ja Ruotsin. Vaikka otanta on pieni, niin jotain jäi käteen.

Minkälaisena vastuksena näet Tshekin?

– Pitivät paljon palloa ja heillä oli muutamia taitavia yksilöitä. Yllätyksellinen joukkue.

Entä Sveitsin?

– Sveitsi hallitsi pallollista peliä vielä enemmän kuin Tshekki. Joukkue on mielestäni myös paljon kollektiivisempi ryhmä kuin Tshekki. Sveitsi hinkkaa enemmän sitä peliä, ja ehkä myös tietävät enemmän mitä ovat tekemässä. Tämä on nyt kuitenkin vain yhden pelin otanta.

Entä sitten se ennakkoon kovin vastus eli Ruotsi?

– Ruotsilla on aika taitava jengi. Ensimmäinen tilanne siinä pelissä oli hauska, kun tuli kulmapallo ja odotti, että se tulee maata pitkin, mutta olikin aika pomppuinen. Sitten sinne tuli joko Robin Nilsberth tai Niklas Ramirez ja huomasin, että nyt on kyllä kovat väännöt edessä. Hyvinhän se meni.

Itse MM-reissua kohtaan odotukset ovat varsin positiiviset.

– En ole hirveästi ehtinyt miettimään. Siitä tulee varmasti yksi elämän parhaista kokemuksista kävi miten kävi. Ei sinne ole kuitenkaan tarkoitus mennä haistelemaan tunnelmaa, vaan menestymään. Lähden sinne ihan mahtavilla fiiliksillä. Koetetaan ottaa kaikki irti mitä sieltä on vain saatavissa, Hautaniemi paalutti.

Hautaniemi on tunnettu myös paikoin värikkäistä kommenteista, ja paikoin niistä on voinut aistia vahvaa itseluottamusta. Prahan reissun suhteen Hautaniemi ei lähtenyt revittelemään tai lupaamaan suuria tekoja.

– En lupaa todellakaan mitään, pitkänhuiskea turkulainen päätti.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen