Liigat

Tässä on liigan tulikuumin pelaaja – Jari Hankkio nousi vaikeasta polvivammasta pörssikärjeksi: ”Usko oli oikeasti koetuksella”

03.11.
2018
Liigat

Jari Hankkiolla on SPV:ssä lupa koettaa, ja tulosta myös tulee. Kuva: Esa Jokinen

Vuosi sitten Jari Hankkio joutui jättämään leikin kesken. Polven eturistisiteen repeäminen päätti SPV-maalitykin koko kauden. Nyt Hankkio on palannut, tehokkaampana kuin koskaan.

Salibandyliigan pistepörssin kärkinimi vaihtui jälleen lauantaina, kun Seinäjoen Peliveljien tehomies Hankkio heilutti verkkoa Tapiolan urheiluhallissa.

Kahdeksan ottelua ja tehot 22+8=30 osoittavat, miten kovassa vireessä hyökkääjä tällä hetkellä on.

Espoolaista Oilersia vastaan Hankkio kasvatti pistesaldoaan kuudella pinnalla. Tehot 4+2 eivät kuitenkaan auttaneet pohjalaisvieraita hakemaan pisteitä. Oilers aiheutti Peliveljille kauden ensimmäisen tappion loppulukemin 11–8.

Tappio veti luonnollisesti Hankkion mieltä hieman matalaksi, mutta kokonaisuudessaan hän vaikutti erittäin tyytyväiseltä siihen, miten kausi on lähtenyt henkilökohtaisella tasolla kulkemaan.

Varsinkin, kun ottaa huomioon vaikean kuntoutusjakson.

– On siinä ollut henkisellä puolella tekemistä. Polvikeikka ei ollut ihan yksinkertainen, kun tuli vielä toinen leikkaus maaliskuussa. Siinä vaiheessa usko oli oikeasti koetuksella, Hankkio muisteli Tapiolan hallin pukukoppikäytävällä.

– Se kuitenkin ilahduttaa, että on saanut itsensä taas pelikuntoon. Aika vähän aikaa olen vasta ollut terveenä, mutta pystyn silti jo tuottamaan tulosta.

Hankkio tunnetaan maalintekijänä, ja lauantai-illan osumat näyttivät jälleen kerran miksi. Aivan toisen erän lopussa hän sai hattutempun täyteen nerokkaalla, nopeasta vapaalyönnistä lähteneellä laukauksella.

Pallo upposi rimaa hipoen yläkulmaan. Voikin sanoa klassisesti, että kun kulkee, niin silloin kulkee.

– Totta kai oma asemakin vaikuttaa siihen, että tekee paljon maaleja. Minulla on aika vapaa lupa ottaa koittoja, iso kiitos siitä, ettei tule kahleita. Ja kyllähän minä koetankin aika paljon, Hankkio avasi ajatuksiaan maalinteosta.

– Onhan se itseluottamushommakin. Kun huomaa, että pallo suhisee maaliin, niin silloin se suhisee uudestaan ja uudestaan. Sitten kun taas ei mene, niin näyttää varmasti hölmöltä ja moni ihmettelee, mitä tuo numero 26 räiskii pitkin seiniä.

Kaksipiippuinen pelityyli

SPV on alkukauden aikana kerännyt paljon hehkutusta. Erityisesti joukkueen raikas, korkeaan karvaukseen ja vauhdikkaaseen hyökkäämiseen.

Kauden avaustappiossa pelitapa näytti myös nurjan puolensa, kun Oilers pääsi välillä helposti sisään hyökkäysalueelle ja ylivoimahyökkäyksiin.

– Kaivoimme jo viime viikonloppuna verta nenästä Welhoja ja LASBia vastaan, vaikka saimmekin voitot otettua. Nyt oli kärkijengi vastassa, ja kun menemme noin repaleisena kentälle, niin se näyttää tuolta.

Lauantain osumien myötä Hankkiolla on jo 22 maalia kasassa. Kuva: Juha Käenmäki

Avauserä meni Oilersille peräti 7–1. Sami Kosken saaman viiden minuutin huitomisrangaistuksen aikana espoolaiset iskivät pallon nuottaa peräti neljästi.

– Oli sillä jäähyllä vaikutusta, mutta taululla oli jo silloin 3–1, ja meidän pelimme näytti hirveältä. Oilers purki karvin pois joka kerta, ja yleisössä varmaan mietittiin, että mikä jengi siellä on vastassa.

Se oli hyvä muistutus myös ”uudelle SPV:lle”.

– Se on kaksipiippuinen juttu. Tuo uusi ja aktiivinen SPV on tosi hyvä parhaimmillaan, mutta kun se on tuon näköistä, niin hävettää olla uusi ja aktiivinen SPV, Hankkio pohti hieman naurahtaen.

Polven kanssa riittää tekemistä

Hankkion huima vire on huomattu Pohjanmaan ulkopuolellakin. Hankkio valittiin lopulta 30 pelaajan ryhmään, josta Petteri Nykky poimii joulukuun MM-kisajoukkueen.

EFT-turnauksessa Hankkiota ei kuitenkaan nähty. Nykyn johtama Suomen valmennusryhmä oli lauantaina paikan päällä Tapiolassa, mutta SPV-tähti ei vaikuttanut ottavan ensi viikon valintatilaisuudesta ylimääräisiä paineita.

– Nimen saaminen siihen ryhmään on hieno kunnianosoitus. Ei muuta.

– Totta kai olen valmis edustamaan maajoukkuetta aina, kun pyydetään. Kauniisti sanottuna jalat ovat kuitenkin vielä vaiheessa.

Mitä se tarkoittaa?

– Polvi ei ole läheskään 100-prosenttisessa kunnossa. Se kestää treenaamista ja pelaamista, mutta sen kanssa pitää tehdä paljon vahvistavaa ja huoltavaa hommaa. Siihen vaikuttaa se maaliskuussa tullut takapakki, ja sen vuoksi en kunnon puolesta ole ihan siinä aikataulussa kuin aluksi halusin.

– Mutta yritän sanoa tässä sitä, että maajoukkue ei ole juuri nyt pakollinen juttu. Totta kai iso ja hieno asia, jos sinne valitaan, ja olen valmis silloin hyppäämään Prahan-koneeseen.

Tiistain valintatilaisuus ei ehdi tulla mieleen, sillä sunnuntaiksi SPV matkaa Kooveen vieraaksi Tampereelle.

Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Espoo

Twitter: @A_Karjalainen