VeikkausTV-ennakko: Sunnuntaina mitellään liigan kärkipeli – SPV haastaa Classicin kotikentällään

Tämäkin maajoukkueviisikko nähdään sunnuntaina askissa, kun Salibandyliigan kärkijoukkueet kohtaavat. Kuva: Esa Takalo

Tämäkin maajoukkueviisikko nähdään sunnuntaina askissa, kun Salibandyliigan kärkijoukkueet kohtaavat. Kuva: Esa Takalo

Sunnuntaina pelataan Salibandyliigan huippupeli, kun SPV isännöi Classicia Seinäjoella. VeikkausTV näyttää klo 17 alkavan ottelun.

Lähtökohdat:
SPV on otteluun lähdettäessä liigan kakkostilalla. Joukkue on voittanut yhdeksän peliä ja kärsinyt yhden tappion Oilersia vastaan.

Hyökkäyksessä joukkue antaa erittäin paljon painetta vastustajalle pallottomana, ja iskee salamannopeasti pallollisena. Tuo tyyli on tuottanut myös paljon maaleja ja SPV on iskenyt kymmenessä pelissä jo 103 maalia. Nyt vastassa on kuitenkin sarjan kovin puolustus. Ykkösmaaliruiskuna on häärinyt kovavireinen Jari Hankkio, jonka saldo on jo 29+8. Vahvaa kautta pelaavat myös Sami Koski (4+21) ja Joni-Arttu Sieppi (16+7).

Puolustuspelaaminen on kärsinyt varsin uhkarohkeasta pelisuunnitelmasta. Omissa on kolissutkin kärkijoukkueeksi luettavalle ryhmälle melko paljon, sillä pallo on kaivettu verkosta jo 61 kertaa. Kahdesta ensimmäisestä pakkiparista löytyy aimo annos pallollista osaamista, kun rivistöstä löytyy Jyrki Holopainen, Matias Veikkola, Tuomas Mustonen ja Petri Hakonen. Joukkueen viimeisenä lukkona toimii ehkä maailman paras maalivahti Eero Kosonen, joka on ollut sarjan eliittiä alkukaudesta. Kaikkinensa joukkue on erittäin urheilullinen ja pystyy aiheuttamaan sitä kautta haasteita ihan mille tahansa sarjan joukkueelle.

SPV:n suoritteet ovat vaihdelleet paljonkin otteluiden sisällä, mutta pääosin joukkue on vetänyt pidemmän korren maalintekokilvoista. Joukkue ei ole pyrkinyt pallolliseen hallintaan ja varsinkin Classicia vastaan tuo taktiikka tuo varmasti haasteita. OLS pystyi vastaamaan SPV:n haasteeseen varsin hyvin lauantaina. Tommy Koponen tuskin kuitenkaan muuttaa mitään sunnuntain otteluun, sillä vimmainen pelityyli on tuonut toistaiseksi hyvää tulosta.

Samu Kuitusen Classicin alkukausi on ollut odotetun vahva. Joukkue on voittanut 10 ottelua, ja kärsinyt ainoastaan yhden jatkoaikatappion Nokian KrP:ta vastaan. Classic on sarjan kärkipaikalla ainoana yli 30 pistettä keränneenä joukkueena.

Joukkueen kokoonpanon kovuudesta kertoo se, että peräti kymmenen Classicin pelaaja valittiin Prahan MM-joukkueeseen edustamaan Suomea. Hyökkäyksen kärkinimiä ovat olleet tälläkin kaudella tutut nimet. Eemeli Salin (16+10) ja Sami Johansson (15+9) ovat olleet hyvässä iskussa, kuten odottaa sopii. Nuoremman polven Oskari Heikkilä (11+5) ja Aaro Helin (8+5) pelaavat läpimurtokausiaan miesten tasolla. Sentteriosastokin on sarjan kärkeä, sillä joukkueen riveistä löytyy maajoukkuekeskushyökkääjät Nico Salo ja Jussi Piha.

Vahva puolustus ja eritoten vahva viisikkopuolustus on Classicin pelin kulmakiviä. Krister Savonen, Janne Lamminen ja Mikko Leikkanen ovat pelipaikallaan sarjan eliittiä. Classicin verkko on pölissyt vain hiukan yli kolme kertaa ottelua kohden, mikä kertoo myös vahvasta käytännön toteutuksesta. Maalivahti Lassi Toriseva on sarjan parhaimmistoa ja lähtee myös Prahan kisoihin.

Classicin peli perustuu pitkälti myös hyvää pallolliseen peliin, jonka myötä se pystyy hallitsemaan otteluiden rytmiä. Classic pystyy kuitenkin myös terävään vastaiskupeliin, ja voi sanoa, että joukkue mukautuu lähes mihin tahansa tarvittaessa.

Kuumat ja kylmät:
SPV:n kuumista on helppo nostaa herrat Hankkio ja Sieppi, vaikka Hankkio jäikin pisteittä lauantaina. Classicilta Sami Johansson on ollut viime peleissä kovassa lyönnissä ja Joonas Pylsy on naulannut kauden pisteistään puolet kahdessa viimeisessä pelissä (4+2).

Kaikkinensa molemmat joukkueet ovat suoriutuneet sen verran hyvin, että varsinaisia kylmiä pelaajia ei ole oikein kummassakaan joukkueessa.

Yhteinen historia:
Historiallisena knoppina nostettakoon se, että SPV on edellinen joukkue joka on onnistunut kaatamaan Suomen mestarit varsinaisella peliajalla Salibandyliigan runkosarjassa. Tuo viime kausien harvinaisuus tapahtui 12.2. 2017. Kaudella 2016-17 SPV voitti Classicin molemmissa otteluissa. Suomen Cup huomioiden Classic on voittanut SPV:n viimeisen kolmen kauden aikana viidesti, ja kaksi voittoa on mennyt seinäjokelaisten nimiin.

Taistelupari:
Jari Hankkio, SPV – Eemeli Salin, Classic

Hankkio on ollut ilmiömäisessä vireessä alkukauden, mutta jäi lauantaina Oulussa pisteittä kovasta yrityksestä huolimatta. Hankkio on vahva ja taitavakin pelaaja, joka laukoo erittäin hanakasti. Sarjan pistepörssin kärki on puhjennut kukkaan ja Oulun pisteetön ottelu antanee lisänälkää alkukauden kuumimmalle.

Salin on jatkanut alkukaudesta siitä mihin aiemmilla kausilla jäi. Vahva ja nopea Salin on vaikea pideltävä ja vasen laituri on naulannut pisteitä tasaiseen tahtiin. Salin eroaa Hankkiosta varsinkin siten, että laituri on parempi puolustuspäässä ja tekee paljon töitä molempiin suuntiin.

Kokoonpanot:
Mikko Kohonen palasi lauantaina SPV:n kokoonpanoon, joten merkittäviä poissaoloja ei pitäisi olla. Lassi Toriseva huilasi Koovee-pelissä, mutta on oletettavasti tolppien välissä sunnuntaina.

Edelliset ottelut:

SPV
10.11. OLS-SPV 4-7
4.11. Koovee-SPV 7-15
3.11. Oilers-SPV 11-8

Classic
9.11. Classic-Koovee 7-3
2.11. EräViikingit-Classic 3-7
31.10. Classic-Oilers 6-4

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:
SPV yrittänee horjuttaa Classicia sen tutuilla aseilla, mutta vahvalla puolustusosaamisella varustettu Classic ei ole kovin herkästi horjutettavissa. Jos kamppailu lähtee täysin havaiji-linjalle, niin molemmista joukkueista löytyy varsin kiitettävä määrä maalintekovoimaa. Classic on kuitenkin useimmissa otteluissa pystynyt hallitsemaan pelin rytmiä pallollisen pelin kautta. Pienimaalista ottelua tuskin kuitenkaan nähdään.

Maaliarvio: SPV 5,6,7 – Classic 7,8,9

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.