Maajoukkueet

”Kengururytkettä” – suomalaisvalmentajien vetämä Australia historiansa parhaaseen MM-saavutukseen

05.12.
2018
Maajoukkueet

Janne Kainulainen (vas.) ja Seppo Pulkkinen (oik) ovat piiskanneet Australian hyvään lentoon. Kuva: IFF

Salibandyn MM-kisojen C-lohkossa nähtiin jonkin sortin yllätys, kun Australia kaatoi Puolan sekä Thaimaan ja eteni neljännesvälieriin lohkokakkosena. Australian paras suoritus nykyaikaisissa miesten MM-kisoissa on ollut 14. sija, mutta nyt ryhmä on varmuudella jo 12 parhaan joukossa.

Pääkallo.fi tavoitti tiistain Thaimaa-ottelun jälkeen Australian suomalaisten pääkäskijän Seppo Pulkkisen, jolla oli paljonkin asiaa Australian MM-matkasta ja suorituksesta.

Neljännesvälieräpaikka oli australialaisittain historiallinen suoritus. Miten tuohon tulokseen päästiin?

– No siihen on päästy hyvällä valmistautumisella. Se, että olemme käytettävissä olevilla resursseilla tehneet hyvän valmistautumisprosessin. Projekti alkoi Korsmanin Jyrin kanssa syyskussa 2017, ja silloin luotiin linja, millä tavalla viedään projekti läpi.

– Siitä lähtien ollaan edetty systemaattisesti ja johdonmukaisesti. Ollaan onnistuttu istuttamaan pelitapa ja peliajatus tähän joukkueeseen ja saatu aivan loistava henki päälle. Tähän mennessä on menty sen käsikirjoituksen mukaan, mitä on tehty, Pulkkinen avasi Australian majoitustiloista käsin.

Taktiikan ja valmistautumisen lisäksi kyse on ollut muistakin seikoista.

– Ollaan saatu pojat uskomaan, että voidaan voittaa näitä etukäteen kovempia maita. Ensimmäinen kamppailu, eli Viro-peli oli rohkaiseva taistelu, vaikka se hävittiinkin 11-5. Toinen erä ja loppu olivat erittäin hyvää peliä meiltä. Avausottelu antoi tunteen, että tuo Puola pystytään voittamaan, vaikka se on omalla tasollaan hiton hyvä joukkue. Pelattiin kyllä todella kurinalaisesti, ja kaveri teki kaksi maalia meidän neljää vastaan. Se osoitti, että meillä on tuossa hyvä paketti koossa.

– Heti voiton jälkeen laitettiin jalat maahan ja lähdettiin realistisesti pelaamaan Thaimaata vastaan. Tiedettiin, että kyseessä on pirun kova porukka, koska meillä oli vaikeuksia heitä vastaan karsinnoissa. Voitettiin silloin samoin luvuin 4-3. Varsinkin heidän suomalaisilla ja ruotsalaisilla höystetyt kaksi ensimmäistä kenttää ovat ihan todella hyviä, Pulkkinen kertoi.

Tiistain Thaimaa-peli pelattiin MM-kisojen päänäyttämöllä O2 Arenalla, ja paikalla oli huomattavasti enemmän katsojia kuin Australian peleissä yleensä on.

– Oli tiedossa, että pojille voi olla vähän jännä paikka tulla tuonne O2 Arenalle, kun paikalla oli 6500 katsojaa. Aikamoinen hulina oli ja ihan kirkkaat valot. Fokuksen olennaisessa pitäminen onnistui kuitenkin hyvin. Olen tosi tyytyväinen joukkueeseen ja tietysti erittäin tyytyväinen työpariini Janne Kainulaiseen, joka on tehnyt ihan uskomattoman hyvää työtä.

– Tätä projektia on saanut vetää kahden nuoren huippuvalmentajan kanssa. Ensiksi Korsmanin ja nyt Kainulaisen. Meillä on hyviä valmentajia tulossa Suomesta, ja siitä voidaan olla ylpeitä. Tällainen kokenut koutsikin saa oppia ja huomaa, että pystyy vielä kehittymään tässä hommassa tällaisen tiimin ja ympäristön kanssa. Tämä on ollut kyllä yhtä nannaa, Pulkkinen suitsutti.

Korsman oli Pulkkisen aisaparina vielä alkuvuoden MM-karsinnoissa, mutta joutui jättämään pestin, koska sai valmennustyön Sveitsin liigan Floorball Könizin pääkäskijänä. Salibandyliigan Welhojen pääluotsina toimiva Kainulainen hyppäsi kelkkaan viime kesänä.

Todella pitkän valmennusuran omaavalla Pulkkisella on valmennustaustaa muun muassa Happeen miesten liigajoukkueen peräsimestä, ja on hän valmentanut MM-tasollakin Suomen naisten maajoukkuetta ja Kanada miesten maajoukkuetta.

Pulkkinen mainitsi jo aiemmin, että joukkue on pitänyt saada uskomaan siihen, että he voivat päihittää ennakkoon kovempia maita. Pulkkisen tiedetään keskittyvän valmennuksessaan vahvasti myös henkisen puolen tekijöihin, eikä tuota ajatusmallia ole unohdettu nytkään.

– Kyllä siihen henkiseen valmennukseen on laitettu erittäin paljon panoksia. Se on ollut meillä ihan joka ikisenä päivänä mukana. Tietysti tämän kolmen viikon prosessin aikana, mutta jo ennen sitä se oli läsnä meidän kesän Melbournen leirillä ja alkuvuoden MM-karsinnoissa, varsinkin kun pystyimme pelaamaan tuolla meidän pelijärjestelmällä.

– Pojat ostivat sen pelitavallisen ajatuksen silloin, että ei pelata vanhan liiton mallilla, vaan laitetaan vähän vauhtia pelaamiseen. Nämä kaverit ovat fyysisiä poikia, ja heillä on halua tehdä töitä.

– Olemme käyttäneet henkisen puolen valmennuksessa tuota Extended DISC -persoonallisuusanalyysiä. Seppo Louhikko on minun hyvä kaveri, jota käytettiin silloin Happeen aikana monta vuotta. Sitä kautta olemme päässeet tutustumaan näihin pelaajiin tarkemmin ja se menetelmä antaa pirun hyvät työkalut.

– Osa töistä ollaan tehty Suomesta käsin, ja nyt on vaadittu myös fyysisten testien tuloksia. Nykytekniikalla on mahdollista hoitaa asioita Suomesta Australiaan jouhevasti. Henkinen puoli on sellainen, jota painotamme koko ajan, Pulkkinen linjasi.

Pulkkinen näkee Australian joukkueessa paljon samaa kuin hänelle hyvin rakkaassa Happeen toimintaympäristössä ja joukkueessa.

– Tämä on mielestäni sellainen sopivan hulvaton joukkue meille. Ei tämä ihan sellaisen normaalin kaduntallaajan hommaa ole, kuten voi sanoa Happeestakin. Tämä meininki on iloista, sitoutunutta, yhteen hiileen puhaltavaa ja vahvasti eteenpäin menevää, joka sopii minulle ja Kainulaiselle todella hyvin, mies vakuutti.

Happeen kohdalla puhuttiin ”hirvirytkeestä”, niin voidaanko nyt puhua ”kengururytkeestä”?

– Ehkä sitä kengururytkettä voisi sitten käyttää. Kengurun loikilla tässä ollaan edetty. Kengurut ovat mukana kaikissa noissa ”slideissa” mitä olen näyttänyt. Laitettu kengurut loikkimaan vähän lumessakin ja niin edelleen. Tässä on sellaista sopivaa hyvää huumoria mukana. Sloganini ”tosissaan, mutta ei totisena” jotenkin tuntuu sopivalta tämän ryhmän kanssa, Pulkkinen naurahti.

Australia juhli Puola-voittoa yhdessä kannattajiensa kanssa. Kuva: IFF

Joukkueen vahva taustavaikuttaja saa Pulkkiselta kiitosta.

– Meillä on todella hyvä GM tuo Gordon Tribe. Hän on sellainen pro, että minun ja ”Kainun” on hiton helppo tehdä töitä. Osaan arvostaa kaveria siitä, että hommat on hoidettu viimeisen päälle. Tiimityö on kuitenkin se meidän juttu tässä. Kyllä on kivaa olla tekemässä Kainulaisen kanssa hommia, kun tehdään täysin ammattimaisesti ilman palkkaa.

Maanantain Puola-pelissä Australia oli etevämpi maalein 4-2 ja Thaimaa kaatui 4-3. Pulkkinen myöntää, että varsinkin ratkaiseva ottelu laittoi hiukan jännittämään.

– Maanantaina ei jännittänyt, vaan oli sellainen normaali tilanne. Olin ihan varma, että jos vain pää kestää ja paketti pysyy kasassa, niin meillä on ihan hyvä sauma voittaa peli. Monien mielestä oltiin niin pahasti altavastaajia, että siihen peliin oli helppo lähteä, Pulkkinen aloitti.

– Tänään tiistaina asetelma oli se, että peli piti voittaa ja Thaimaa oli haastajan asemassa. Ennakkotietona oli myös, että vastus on kova. Sitten kun mennään isolle kirkolle ja vähän isompaan jumppasaliin mihin ollaan totuttu, niin ajattelin, että se voi olla monelle aika vaikea tilanne käsitellä. Alkuhan oli todella hermostunut, ja olin itse enemmän jännittynyt siitä, että miten me saadaan se peli rullaamaan.

– Perhosia oli kyllä vatsassa normaalia enemmän. Sitten kun vastustaja vielä kiri 4-1-tilanteesta maalin päähän, niin olihan siinä aihettakin, mutta usko ei kuitenkaan mennyt. Paineen alla pitää kuitenkin pystyä pärjäämään. Kuten olen aiemmin sanonut, niin on PAP-ihmisiä (paineen alla parhaimmillaan) tai PAIP-ihmisiä (paineen alla ihan p***a).

– Ensimmäisen erän jälkeen rupesi näyttämään siltä, että hyvin ollaan kartalla ja parannettiin. On tämä ollut kaikkiaan todella hieno juttu, ja on ollut upeaa olla mukana tässä projektissa, Pulkkinen suitsutti.

Kainulaisen Welhot on onnistunut kaatamaan Salibandyliigassa ennakkoon kovempia vastustajia, ja monen mielestä varsinkin vahvalla joukkuekohtaisella scouttauksella on ollut merkitystä. Kainulaisen taidoista on hyötyä myös Australian peräsimessä.

– Kaikista joukkueista on tehty videoklipit ja ennakkoarviot ihan viimeisen päälle ja kaikki on analysoitu. Oletamme, että Norja on se seuraava vastus, joten sitä varten tehdään jo töitä. Tuossa hommassahan Kainulainen on todella hyvä. Täytyy ihailla miten hän niitä klippejä lätkii.

– Se on käsittämätön juttu, miten Kainu vain istahtaa koneen ääreen, ja sen jälkeen on klippejä ja koosteita heti valmiina. Se on tällaiselle VHS-miehelle vaikea ymmärtää, miten ne hoituvat ihan käden käänteessä. Työnjako on osunut hyvin, kun meillä molemmilla on omat roolimme, jotka sopivat kummallekin hyvin. Minä vedän enemmän niitä henkisen puolen juttuja ja Kainulainen jatkaa sitten klipeillä sekä muulla informaatiolla. Sopivan letkeällä meiningillä mennään, Pulkkinen kiitteli valmennuspariaan ja kertoi samalla olevansa itse ”ihan liekeissä”.

Mitä luulet, leviääkö tieto joukkueen saavutuksesta Australiaan asti?

– Uskon, että tällä on jotain vaikutusta. Täällä on yllättävän paljon noita Australialaisia paikalla ja liitto on saanut uuden puheenjohtajan, joka on täällä myös paikalla, ja ihan liekeissä on hänkin. Australian salibandyn ydinjoukko on täällä ja kaikki ovat vahvasti mukana tuossa hommassa.

– Meidän vanhemmat kaverit eli Carl (Hammarlund) on Melbournen alueen vahva vaikuttaja, ja Jonathan Veron on omalla alueellaan vahva vaikuttaja. David (Speldewinde) on taasen Canberran alueella iso tekijä. He tuovat omaa vahvaa viestiään esille, ja sitä kautta tuota porukkaakin on ollut hyvin mukana.

– Some laulaa aktiivisesti, sillä meillä on liiton mediavastaavana Jasmine Davis, joka tykittää kyllä joka suuntaan viestiä. Se on ollut liitolta hyvä satsaus, että hän on täällä levittämässä tietoa Australiaan. Se on keino millä voidaan saada tästä se hyötykin revittyä irti, Pulkkinen aprikoi.

Australia pelasi tiistaina Singaporea vastaan niin sanotusti kirkkaammissa valoissa. Kuva: IFF

Australian eteneminen neljännesvälieriin on miesten salibandyn saralla kovin suoritus Aasian ja Oseanian alueelta kautta aikojen. Pulkkinen osaa arvostaa suorituksen todella korkealle.

– Pidän kaikkia tällaisia rajoja rikkovia juttuja merkittävinä suorituksina, totta kai. Kilpaurheilusta on kuitenkin kyse ja kilpaurheilussa pyritään pääsemään eteenpäin. Se on myös koko salibandyn kannalta hyvä juttu, että päästään eteenpäin ja tullaan sieltä Tyynenmeren sarjasta jo vähän näihin muihin peleihin.

– Toivon mukaan ero eurooppalaisten ja ei-eurooppalaisten välillä kaventuu. Puola-voitto oli ainakin jonkinlainen osoitus siitä. Tämä ei ole mitenkään ihan sama, vaan kun hommiin lähden, niin lähden aina täysillä, Pulkkinen vakuutti.

Miten Australian MM-reissu on sujunut noin ylipäätään tähän asti?

– Kaikin puolin hyvä reissu on ollut, ja tultiin paikan päälle jo hyvissä ajoin. Ehdittiin pelata kolme treenipeliä ennen kisoja tshekkiläisiä joukkueita vastaan. Yli viikon mittaisella leirillä harjoiteltiin kahdesti päivässä ja vedettiin palavereja henkisen sekä taktisen puolen asioista. Siinä vaiheessa tehtiin kisojen kannalta kaikkein tärkein työ.

– Peleissä oli alkuun hiukan kulttuurieroa, sillä pelaajat eivät ole tottuneet siihen, että koutsit määräävät, vaan koutsien määrä on ollut aiemmin pieni, ja pelaajat ovat itse ottaneet valmennusvastuuta. Se vaati vähän tiettyjen sääntöjen läpikäyntiä. Hyvin se on mennyt perille.

– Harjoituspeleissä onnistuttiin voittamaan Tshekin kakkosdivarijoukkue, hävittiin liigajoukkue Bohemiansille reilummin, mutta sitten voitettiin vielä Tshekin liigan Vinohrady. Se antoi hyvää itseluottamusta, kun pystyttiin voittamaan Tshekin liigajoukkue, Pulkkinen kertoi.

Myöhemmin tiistaina varmistui, että Australia kohtaa seuraavassa vaiheessa Norjan. Ottelu pelataan keskiviikkona klo 16.30 Suomen aikaa ja voittaja etenee puolivälieriin ja häviäjä pelaa sijoista 9.-12.

– Jatkossa ollaan kovassa seurassa. Norjaa vastaan tarvitaan sitä uskoa, että se voidaan tosissaan voittaa.

Ennakkotietoja vastustajasta ei ole vielä hirveän paljon.

– Ennakkotiedot ovat toistaiseksi vain Tanska-pelin tiedot, mutta ennen palaveria seurataan vielä Suomen peli, että saadaan siitä dataa. Omaan tekemiseen pitää tietysti luottaa, mutta tärkeää on ottaa selvää myös se, että mitä se kaveri tekee. Kainu on siinä hommassa ihan omalla tasollaan, Pulkkinen päätti.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen