MM-finaalin 2. erä: Molemmat joukkueet osuivat – tuomarit unohtivat laittaa pelaajan jäähylle

Eero Kosonen teki pari huippupelastusta finaalin toisessa erässä. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto

Suomi ja Ruotsi pelaavat tällä hetkellä salibandyn miesten MM-kullasta Prahan O2 Arenalla. Suomi johtaa peliä maalein 2-1.

Suomi sai toisen erän alussa muutamia maalipaikkoja. Ajassa 23.57 Ville Lastikka pelasi pallon mainiosti Peter Kotilaiselle, joka tykitti Suomen 2-0-johtoon.

Kun erää oli pelattu noin kuusi minuuttia, niin Ruotsi pääsi pyörittämään Suomen päädyssä ensimmäisen kerran pidemmän kaavan kautta. Länsinaapuri ei onnistunut lähivapaalyönnistä, mutta myöhemmässä tilanteessa Peter Kotilanen sai jäähyn, jota ehti kulua vain viisi sekuntia, kun Alexander Galante Carlström kavensi tilanteeksi 2-1 ajassa 27.25.

Noin 29 peliminuutin kohdalla Ruotsilla oli kaksi loistopaikkaa. Martin Östholm laukoi ensimmäisessä tilanteessa tolppaan ja toisessa saman pelaajan laukauksella Eero Kosonen venyi huipputorjuntaan. Erän ensimmäinen vitonen oli vankasti Suomen hallintaa, mutta toisella vitosella Ruotsi onnistui luomaan Suomen päätyyn.

Pelikellon näyttäessä 32.02 Ruotsin Mattias Samuelsson nappasi itselleen kahden minuutin jäähyn. Ruotsi kesti myös ottelun toisen alivoimansa ilman takaiskuja. Viisi minuuttia ennen erätaukoa Suomi hölmöili pallon kanssa ja Ruotsilla oli avopaikka iskeä tasoitus, mutta Kosonen venyi jälleen ilmiömäisesti pallon tielle.

Ruotsi hallitsi peliä erän loppua kohden. Suomi sai jäähyn ajassa 38.26, mutta kukaan Suomen pelaaja ei mennyt jäähyaitioon. Ylivoimaa ehti kulua minuutin ja kolmen sekunnin verran kunnes Tatu Väänänen laitettiin istunnolle.

Myös toinen erä oli tasainen ja molemmilla oli hetkensä. Suomi pääsi päätöserään 2-1-johdoasemassa.

Juha Kivilehto vastasi MM-finaalin avausmaalista. Kuva Tshekki-välierästä. Kuvaaja: Ville Vuorinen / Salibandyliitto

1. Erä

Ruotsi hallitsi pelitilanteita ottelun alkuminuuteilla ja Albin Sjögren oli lähellä maalintekoa läpiajosta ennen kuin peliä oli ehditty pelata kolmeakaan minuuttia. Ajassa 3.30 Juha Kivilehto heitti pallon maalille ja maalivahti Johan Rehn hörppäsi pallon omaan verkkoon, joten Suomi pääsi ottelussa 1-0-johtoon. Syötön maaliin antoi Mikko Leikkanen.

Ensimmäisellä kympillä Ruotsi hallitsi pallollista peliä ja loi enemmän paikkoja, mutta Suomi piti johtoasemansa. Ajassa 10.10 Ruotsin Rasmus Enström sai kahden minuutin jäähyn väkivaltaisuudesta. Suomella oli ylivoimalla muutama paikka, mutta Ruotsi kesti koko kaksiminuuttisen osumitta.

Hetkeä myöhemmin Peter Kotilaisella pääsi hyvään paikkaan ja lähes nokikkain maalivahdin kanssa. Ruotsalaispelaaja rikkoi tilanteessa, mutta tuomaristo ei nähnyt tilanteessa rikettä, mikä aiheutti protestointia suomalaisleirissä.

Kaikkiaan ensimmäinen erä oli varsin tasainen vääntö, vaikka Ruotsi hallitsikin pallollista peliä.