Suomelle salibandyn MM-kultaa – Ruotsi kaatui kaikkien aikojen ennätysyleisön edessä!

Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto

Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto

Suomi ja Ruotsi mittelivät sunnuntaina salibandyn miesten MM-kullasta Prahan O2 Arenalla. Suomi voitti kamppailun maalein 6-3 ja juhlii toista perättäistä MM-kultaansa.

Suomi aloitti kolmannen erän alivoimalla, mutta selvisi lyhyestä pätkästä kohtalaisen helpolla. Erän alkuminuuteilla Alexander Rudd nappasi pallon Suomen puolustajalta ja laukoi rystylämärillä Ruotsin 3-3-tasoituksen ajassa 42.41. Pallo upposi melko helposti Suomen verkkoon.

Ruotsi hallitsi peliä kolmannen erän alun. Suomi iski kuitenkin 3-2-osuman ajassa 46.21 ja asialla oli jälleen Suomen kakkosviisikko. Joonas Pylsy ja Juha Kivilehto juonivat pitkän pallon vapaalyönnistä Peter Kotilaiselle, joka pudotti pallon maalille nousseelle Kivilehdolle. Konkari iski ottelun toisen osumansa maalin edustalta.

Maalin jälkeen Janne Lamminen oli lähellä iskeä sinivalkoisten neljännen, mutta kuti osui tolppaan. Ajassa 48.34 Suomi iski jälleen vapaalyönnistä. Kotilainen kanttasi kaukaa, ja pallo upposi Ruotsin maalin alakulmaan, joten Suomi johti peliä 4-2.

Juuri ennen viimeistä kymppiä Suomi iski vastaan nopeasti ja Nico Salo upotti pallon upeasti Ruotsin yläkulmaan ajassa 59.35. Viimeisen kympin alussa kuulutettiin, että ottelua oli seuraamassa paikan päällä yhteensä 16 276 katsojaa, joka on kaikkien aikojen kovin yleisömäärä salibandyn MM-kisoissa.

Suomi hallitsi peliä maalisuman jälkeen. Ajassa 54.14 Ruotsi käytti aikalisänsä pienoisen painostusjakson päätteeksi. Tuossa vaiheessa Ruotsi rupesi pelaamaan ilman maalivahtia. Ajassa 55.29 Ruotsi oli lähellä maalintekoa ja sai rankkarin Suomen rikottua. Rudd tyylitteli pallon maaliin ja tilanne oli 5-3.

Ajassa 58.11 Eemeli Salin voitti kaksinkamppailun Ruddia vastaan ja pelasi pallon Sami Johanssonille, joka naulasi tyhjiin Suomen 6-3-osuman.

Ottelutilastot

Eero Kosonen teki pari huippupelastusta finaalin toisessa erässä. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto

2. erä: Molemmat joukkueet osuivat – tuomarit unohtivat laittaa pelaajan jäähylle/strong>

Suomi sai toisen erän alussa muutamia maalipaikkoja. Ajassa 23.57 Ville Lastikka pelasi pallon mainiosti Peter Kotilaiselle, joka tykitti Suomen 2-0-johtoon.

Kun erää oli pelattu noin kuusi minuuttia, niin Ruotsi pääsi pyörittämään Suomen päädyssä ensimmäisen kerran pidemmän kaavan kautta. Länsinaapuri ei onnistunut lähivapaalyönnistä, mutta myöhemmässä tilanteessa Peter Kotilanen sai jäähyn, jota ehti kulua vain viisi sekuntia, kun Alexander Galante Carlström kavensi tilanteeksi 2-1 ajassa 27.25.

Noin 29 peliminuutin kohdalla Ruotsilla oli kaksi loistopaikkaa. Martin Östholm laukoi ensimmäisessä tilanteessa tolppaan ja toisessa saman pelaajan laukauksella Eero Kosonen venyi huipputorjuntaan. Erän ensimmäinen vitonen oli vankasti Suomen hallintaa, mutta toisella vitosella Ruotsi onnistui luomaan Suomen päätyyn.

Pelikellon näyttäessä 32.02 Ruotsin Mattias Samuelsson nappasi itselleen kahden minuutin jäähyn. Ruotsi kesti myös ottelun toisen alivoimansa ilman takaiskuja. Viisi minuuttia ennen erätaukoa Suomi hölmöili pallon kanssa ja Ruotsilla oli avopaikka iskeä tasoitus, mutta Kosonen venyi jälleen ilmiömäisesti pallon tielle.

Ruotsi hallitsi peliä erän loppua kohden. Suomi sai jäähyn ajassa 38.26, mutta kukaan Suomen pelaaja ei mennyt jäähyaitioon. Ylivoimaa ehti kulua minuutin ja kolmen sekunnin verran kunnes Tatu Väänänen laitettiin istunnolle.

Juha Kivilehto vastasi MM-finaalin avausmaalista. Kuva Tshekki-välierästä. Kuvaaja: Ville Vuorinen / Salibandyliitto

1. Erä: Suomi johtaa ottelua Ruotsin maalivahdin avustuksella

Ruotsi hallitsi pelitilanteita ottelun alkuminuuteilla ja Albin Sjögren oli lähellä maalintekoa läpiajosta ennen kuin peliä oli ehditty pelata kolmeakaan minuuttia. Ajassa 3.30 Juha Kivilehto heitti pallon maalille ja maalivahti Johan Rehn hörppäsi pallon omaan verkkoon, joten Suomi pääsi ottelussa 1-0-johtoon. Syötön maaliin antoi Mikko Leikkanen.

Ensimmäisellä kympillä Ruotsi hallitsi pallollista peliä ja loi enemmän paikkoja, mutta Suomi piti johtoasemansa. Ajassa 10.10 Ruotsin Rasmus Enström sai kahden minuutin jäähyn väkivaltaisuudesta. Suomella oli ylivoimalla muutama paikka, mutta Ruotsi kesti koko kaksiminuuttisen osumitta.

Hetkeä myöhemmin Peter Kotilaisella pääsi hyvään paikkaan ja lähes nokikkain maalivahdin kanssa. Ruotsalaispelaaja rikkoi tilanteessa, mutta tuomaristo ei nähnyt tilanteessa rikettä, mikä aiheutti protestointia suomalaisleirissä.

Kaikkiaan ensimmäinen erä oli varsin tasainen vääntö, vaikka Ruotsi hallitsikin pallollista peliä.