Maajoukkueet

Suomi vahvalla esityksellä MM-finaaliin – Pylsy kentän herra ja hidalgo

08.12.
2018
Maajoukkueet

Joonas Pylsy oli ilmiliekeissä Tshekkiä vastaan. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto.

Suomi ryhdistäytyi perjantain nihkeän Saksa-pelin jälkeen ja eteni MM-finaaliin kaatamalla Tshekin maalein 7-2.

Ottelun alku oli varovainen molempien osalta. Vastaiskupaikkoja ei selvästi haluttu antaa ja pallosta halusi kumpikin joukkue pitää huolta. Suomi onnistui siinä paremmin koko erän osalta, vaikkakin Tshekki sai parhaat paikkansa Suomen harhasyötöistä.

Kaikkiaan laadukkaita maalipaikkoja nähtiin erässä vähän. Suomen parhaat sellaiset pedattiin Joonas Pylsylle ja Lauri Kapaselle. Tshekin vastaavat siunaantuivat Adam Delongille ja Josef Ryparille.

Pylsy onnistui toisesta paikastaan ja vei Suomen 1-0 -johtoon pitkän hyökkäyksen päätteeksi. Maaliin mainion esityön teki Ville Lastikka peittäen syöttönsä viime hetkeen saakka ja kääntäen pallon pieneen kulmaan Pylsylle.

Enempää osumia erässä nähty. Nico Salo ja Peter Kotilainen kokeilivat kumpikin kertaalleen kaukolaukauksilla, jotka Lukas Soucek torjui varmasti.

Joonas Pylsy -show

Toinen erä eteni pitkään samoissa merkeissä kuin ensimmäinen. Erän puoliväliä kohden Suomen kolmoskenttä eli Pylsyn johtama kentällinen alkoi luoda enenevässä määrin maalipaikkoja ja vaarallisia hyökkäyksiä vastustajan päätyyn. Koko viisikko oli hyvällä jalalla matkassa toisen erän aikana.

Erän puolivälin jälkeen Suomi onnistuikin tekemään toisen osumansa, kun vaparin jälkitilanteesta jatkuneen pitkän hyökkäyksen päätteeksi Pylsy löysi Mikko Leikkasen keskisektorista. Leikkanen latasi MM-uransa avausosuman etukulmasta sisään.

Pylsy oli pitelemätön erän loppuun saakka ja paras esimerkki siitä oli Suomen 3-0 -johtomaali. Kivilehto siirsi pallon omassa päädyssä Pylsylle, joka spurttasi Tshekin muodon sisään päättäen pitkän kuljetuksensa laukaukseen aivan yläriman alle ohi Tshekki-vahti Soucekin.

Toisessa erässä Tshekin paras paikka tuli Martin Kisugitelle, jonka Eero Kosonen nollasi kuitenkin huippupelastuksella. Tom Ondrusekin kaukolaukaukset olivatkin Kososelle sitten kevyempää kauraa.

Tshekki pyristeli tuloksetta

Kolmannessa erässä Tshekki pyrki alkuun suoraviivaistamaan peliään ja nosti palloja muutamaan otteeseen ilmassakin Suomen kenttäpäätyyn. Kaksi pelaajaa parkkeerasi maalille ja laukauksia pyrittiin toimittamaan kaukaa. Peli alkoi aaltoilla enemmän, muttei välttämättä aina isännille edullisesti.

Tunteetkin alkoivat kuumeta, sillä ajassa 46:26 sekä Krister Savoselle, että Jiri Curneylle vihellettiin kahden minuutin rangaistukset. Jäähyt tulivat Tshekin maalipaikan jälkeisestä maalinedushässäkästä.

Neljällä neljää vastaan pelatessa Tshekki onnistui kaventamaan lukemiksi 3-1. Maalinedusvapaalyönnistä Matej Jendrisak pelasi pallon Daniel Sebekille, joka palautti pallon Jendrisakille, joka puolestaan ujutti pelivälineen Kososen jalkojen välistä sisään.

Jäähyjen jälkeen Tshekki otti peliä hallintaansa. Martin Prazan täräyttikin erän puolivälissä pallon voimalla tolppaan avopaikasta. Vain pari minuuttia myöhemmin Miko Kailiala iski kuitenkin vapauttavan 4-1 -osuman. Hän pääsi tuikkaamaan pallon tyhjään maaliin takatolpalta Lauri Kapasen huimasta esityöstä.

Heti seuraavassa vaihdossa oli esillä jälleen Pylsyn kenttä. Peter Kotilainen purjehti laidalta ohi tshekkiläispuolustajan ja neppasi rystyllä maalin eteen Ville Lastikalle. Lastikka latasi ilmasta Suomen 5-1 -johtoon.

Tshekki otti maalivahdin pois jo reipas viisi minuuttia ennen loppua. Suomi sai jäähyn hetkeä myöhemmin ja rangaistuksen aikana Tshekki kavensikin pelin kuudella neljää vastaan numeroihin 5-2 ajassa 56:49.

Seuraavan osuman iski kuitenkin jälleen Suomi. Lastikka katkaisi syötön keskialueella ja latasi pallon kisaisäntien tyhjään maaliin. Loppulukemat 7-2 iski Sami Johansson niin ikään tyhjään rysään.

Suomi eteni näin MM-finaaliin vahvan esityksen turvin 12 881 katsojan edessä. Finaalissa vastaan asettuu voittaja välierästä Ruotsi-Tshekki. Finaali pelataan sunnuntaina Suomen aikaa kello 17:00.

Suomen tehokkaimmat pelaajat olivat Joonas Pylsy ja Ville Lastikka molemmat tehoin 2+1.

Ottelutilastot

Lue myös:
Kommentti: Kolme viisikkopelipointtia Tšekki-Suomi-välierään

Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Asemapaikka: Weissenfels, Saksa

Twitter: @ilkkakittila