Voitto karkasi Suomen käsistä MM-avauksessa – Ruotsi nousi ohi päätöserässä

Sinikeltaisissa pelannut Ruotsi käänsi MM-avausottelun voitokseen kolmannessa erässä. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto

Vahvat kaksi erää pelannut Suomen maajoukkue hävisi MM-kisojen avausottelunsa Prahassa. Ruotsi vei B-lohkon kamppailussa voiton loppunumeroin 4–5.

Ruotsi iski ottelun avausmaalin jo reilun kahden minuutin kohdalla. Tatu Väänäsen pallonmenetyksestä lähtenyt tilanne päätyi Suomen maalille. Eero Kosonen torjui vielä Emil Johanssonin laukauksen, mutta ei mahtanut mitään, kun Johan Samuelsson pääsi tuikkaamaan karat sisään.

Alkutakeltelun jälkeen Suomi sai kuitenkin luotua paikkoja länsinaapurin päässä avauserän aikana.

Petteri Nykyn johtama valmennus oli valinnut mielenkiintoisen suunnitelman, sillä Suomi peluutti kaikkia neljää hyökkäysketjuaan heti ensimmäisessä erässä.

Ajassa 16.55 kihahti. Nopean käännön jälkeen Jani Kukkola toimitti pallon vauhtiin päässeelle Peter Kotilaiselle, joka tälläsi pallon voimalla takayläkulmaan.

Sinivalkoisten ilotulitusta

1–1-tilanteesta käynnistynyt toinen erä alkoi Ruotsin hallinnalla, ja joukkue siirtyikin uudestaan johtoon juuri, kun Kukkolan jäähy ehti päättyä. Pallo päätyi maalin kulmalla odottaneelle Rasmus Enströmille, joka nosti reikäkuulan verkkoon.

Toisesta erästä tuli kuitenkin suomalaisten näytös. Oman maalin takaa käynnistynyt hyökkäys pelattiin vasemmalta laidalta nopeasti maalin eteen unohtuneelle Eemeli Salinille, joka siirsi lukemat 2–2:een.

Neljä minuuttia ennen toisen erän päättymistä Sami Johansson esitteli vahvinta asettaan, laukausta. Upea rannari upposi vastuttamattomasti ylärimaa hipoen Johan Rehnin selän taakse.

Hetkeä myöhemmin ruotsalaiset saivat lisää hämmästeltävää, kun Kosonen vapautti heitollaan Joonas Pylsyn karkuun, ja Classic-hyökkääjä viimeisteli takakulmaan.

Johto suli

MM-kisojen huippuottelussa päästiin heti myös näkemään videotarkastus kolmannessa erässä. Enströmin laukaus kimposi tolpasta Kososen alle, ja tuomaristo päätti lähteä katsomaan nauhalta, kävikö pallo maalissa. Tuomio oli, että kävi, ja Ruotsi nousi maalin päähän ajassa 46.07.

Sen jälkeen oli Alexander Galante Carlströmin vuoro tarjoilla kylmää vettä suomalaisille. Falunin supertähti ryösti pelivälineen puolustaja Mikko Leikkaselta ja viimeisteli rannarilla 4–4:ään.

Ruotsi käänsi tilanteen johdokseen viisi minuuttia ennen loppua, kun Jussi Piha lähti istumaan kaksiminuuttista. Ruotsi pyöritti paloa hetken Suomen päässä, ja lopulta Johansson löytyi vapaana takatolpalta.

Suomen panokset jäivät lopussa piippuun, vaikka se haki lopussa tasoitusta vielä ilman maalivahtia. Ruotsi pääsi päätössummerin soitua juhlimaan voittoa MM-avauksessa.

Lue muut jutut:
Pääkallotodistus: Veskari Kosonen piti Suomea pystyssä Classic-kentän kanssa – kolmosvitja alisuoriutui
Kukkola oli mukana hyvässä ja pahassa Ruotsia vastaan: ”En näe katastrofina, että hävittiin tämä peli”
Debytantti Lastikka: ”Pallolla puolustaen Ruotsin maalintekopaikat olisivat jääneet vähän vähäisemmälle”
Kooste: Suomi taipui päätöserässä – Ruotsin kavennusosuma tarkistettiin videolta