Liigat

Ylijohtavan hornankattilan niksinurkkaus: ”Mitä jos katsoisi ensimmäiset pelit sukkahousut päässä?”

14.12.
2018
Liigat

Ylijohtava tarjoili Ville Lastikalle vuoden ilmaiset hornankattilat MM-kisojen suorituksista. Kuva: Juhani Järvenpää

Viikonloppuna on tarjolla vilkas salibandyohjelma ja Ylijohtavan hornakattilassa puidaan vähän menneitä MM-kisoja ja tulevaa viikonloppua. Asiantuntijana toimii Toni ”Ylijohtava” Lötjönen.

Mikael “Mikke” Järven paita nousee Energia Areenan kattoon perjantaina ErVi-Oilers -ottelun yhteydessä. Onko Järvi, jos ei kaikkien aikojen pelaaja, niin kaikkien aikojen kapteeni lajissa?

– Minulle hän on ehdottomasti kaikkien aikojen kapteeni, kuten Pääkalloon kirjoitin hieman yli vuosi sitten. Ja jos hän on kaikkien aikojen kapteeni kaikkien aikojen pelaajalle Mika Kohoselle, niin eiköhän meidän kahden mielipide jo riitä vastaukseksi. Eli on.

Pelinumeron tarinahan on aika hupaisakin, vai kuinka?

– Totisesti. Kuulin tarinan vasta eilen. Törmäsin kuvaan Mikestä hänen ensimmäiseltä liigakaudellaan VFT:ssä ja siinä hänen pelipaidan rinnassa ja sortsin lahkeessa oli numero 10. Oli pakko ottaa koodia Metsurille ja kysyä, että todellako mies on aloittanut uransa liigakentillä kymppinä.

– Ja näin tosiaan oli. Toisella kaudella Metsuri päivitti numerokseen 23, josta hänet tunnetaan maajoukkueessa. Vasta kolmannella kaudella löytyi legendaarinen kasikakkonen, ja syypää löytyy nykyään sveitsiläisen UHC Usterin penkin takaa.

– Miken entinen ketjukaveri Mika Heinonen pelasi numerolla 81, mutta ei halunnut tulla viimeisenä esittelyssä kentälle. ”Maikki” Heinonen pakotti kaverinsa ottamaan pykälän isomman numeron, ja huomenna tätä paitaa sitten hilataan kohti Vantaan Energia Areenan kattoa.

Onko sillä väliä, että Järvi ei koskaan pelannut EräViikingeissä, vai onko tämä juuri se oikea vanhoja seuroja yhdistävä “liima”?

– ErVi:llä on haastava tilanne yhdistää ja vaalia kahden perinteisen salibandyseuran historia ja rakentaa samalla uutta. Mielenkiintoista nähdä nouseeko kattoon tosiaan EräViikinkien paita vai Viikinki-paita.

– Tuskin tämä mikään liimakaan on ja tokihan Järvi valmentaa EräViikingeissä. Joka tapauksessa olisi todella sääli jos ei kaikkien aikojen kovimman, ja menestyneimmän Salibandyliigapelaajan paita löytyisi minkään hallin kattorakenteista.

Welhot ja Happee kohtaavat Niiralassa lauantaina erikoispelissä. Kuinka tärkeänä pidät sitä, että Petri Lesch palaa kotijoukkueen tolppien väliin?

– Sopimushan on tosiaan kolmen ottelun mittainen ja mielenkiintoista nähdä päästetäänkö Lesch ihan tositoimiin asti. Welhoilla käynyt tällä kaudella uunissa jo kolme kaveria enkä kovin montaa kertaa muista tilannetta, että liigajoukkueen maalilla olisi yhden kauden aikana neljää pelannut.

– Leschän on alkukauden painanut vitosdirressä Bärbär Unitedissa hyökkääjänä. En tiedä monetko harjoitukset hän ehtii myyrän varusteissa vetäistä ennen viikonloppua, mutta kyllähän se maalivahtipelaaminen on kuin pyörällä ajoa. Kerran kun oppii, niin homma luonnistuu.

– Tekisi varmasti hyvää itsellekin mennä aladivareihin kenttäpelaajiksi. Pääkallon keskustelupalstalla kun todettiin, että maalivahtitaustani näkyy siinä etten ymmärrä itse peliä, enkä MM-valintoja.

Indiansilla vaikea vaihe ennen taukoa. Perjantaina 26-vuotisjuhlapelissä tulee SPV vastaan. Kuinka tärkeä peli tuo on Inkkareille?

– Nyt ei ainakaan otteluruuhka paina espoolaisia. MM-tauko on tehnyt sen, että vaikea jakso on varmasti nollattu.

– Pellillisesti ottelu on kahden eri pelifilosofian joukkueiden mielenkiintoinen kohtaaminen, mutta muuten se on espoolaisille peli pelien joukossa. Vielä ei ole kiire pistepussia kartuttaa.

MM-finaalin jälkihuumassa lupasit kestotilaaja Ville Lastikalle vuoden ilmaiset hornankattilat. Luuletko, että reppuselkämies käyttää tuon lähes vastustamattoman oloisen tarjouksen?

– Kyllä hän oli varsin otettu tästä tarjouksesta heti MM-finaalin jälkeen. Liekö itse kaulassa riippunut jalometallikin jäänyt kakkoseksi.

– Tapasin Villen jo perjantaina ja vaihdettiin muutama sana. Totesin vain fanitapaamisessa koulureppu selässä pyörineelle Villelle, että me hoidetaan kyllä Hornankattilassa brändäys, eli sinun ei tarvitse kuin laittaa palloa pussiin, ja Villehän laittoi.

Niksi-Pirkan hengessä haluaisin kysyä kokeneelta ukolta: Miten MM-kisojen jälkeinen sählyähky selätetään?

– Eikös niissä kaikissa nikseissä pitänyt olla sukkahousut? Mitä jos katsoisi ensimmäiset pelit sukkahousut päässä? Siinä varmasti näkökenttä olisi vähän sumeampi ja voisi kuvitella istuvansa yli 16 000 ihmisen kanssa sählypelissä.

– Totta puhuen on itsellänikin haasteita saada liekki roihahtamaan kotoiselle liigalle heti kisojen jälkeen, mutta MM-pokaali on varmasti monella paikkakunnalla jälleen esillä ja maailmanmestareita näytillä. Siksi uskon ja toivon, että niitä uusia katsojia olisi ainakin näissä kisojen jälkeen ensimmäisissä otteluissa, ja seurat ottaisivat nyt kaiken irti niin omista kuin vierailevistakin kullanhuuhtojista.

Viikonlopun salibandykalenteri:

Perjantai 14.12.

Miesten Salibandyliiga
18:30 EräViikingit – Oilers Energia Areena Ruutu+
18:30 Indians – SPV Otahalli VeikkausTV
18:30 TPS – LASB Kupittaan ph

Naisten Salibandyliiga
18:30 Classic – ÅIF Tampere Areena
19:00 Koovee – SB-Pro AutoCenter Areena Ruutu+

Lauantai 15.12.

Miesten Salibandyliiga
16:00 Welhot – Happee Kuopion jäähalli Ruutu+
17:00 EräViikingit – OLS Energia Areena Ruutu+ (fanikamera)
17:00 Steelers – Classic Elenia Areena

Naisten Salibandyliiga
13:30 EräViikingit – TPS Energia Areena Ruutu+ (fanikamera)
14:00 NST – PSS Lappeenrannan UT
15:00 SSRA – Pelicans SB Kastelli

Miesten Divari
16:00 ÅIF – NJ Sipoo Areena
17:00 Josba – EV Akatemia Joensuu Areena
17:00 Tiikerit – SalBa Tikkurilan UT
18:00 Merikoski SBT – Rangers Kastelli
18:00 LNM – O2-Jyväskylä Kempelehalli

Sunnuntai 16.12.

Miesten Salibandyliiga
16:00 LASB – Indians Suurhalli Areena Ruutu+
17:00 SPV – Karhut Seinäjoen Urheilutalo
17:00 Oilers – OLS Tapiolan UH
18:00 Classic – Welhot Tampere Areena
18:30 Koovee – TPS AutoCenter Areena Ruutu+

Naisten Salibandyliiga
15:00 TPS – NST Leaf-Areena
15:00 SSRA – Classic Kastelli Ruutu+
17:00 PSS – Koovee Porvoo SBH
17:00 SB-Pro – ÅIF Arkadia Halli

Miesten Divari
16:00 LNM – Rangers Kempelehalli
17:00 NST – Tiikerit Lappeenrannan UT
18:00 Merikoski SBT – Josba Kastelli

Ottelulähetykset lihavoituna.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen