Divarit

Ylijohtavan joulukattila: ”Soitan joulupukin kuumalle linjalle ja toivon sählylle olympiapaikkaa”

21.12.
2018
Divarit

Ylijohtava on todella kovissa joulutunnelmissa tällä viikolla. Kuva: Toni Lötjösen kotialbumi

Etäisesti salibandyynkin liittyvä Ylijohtavan hornankattila -aikalaiskronikka on tälläkin viikolla ajan hermoilla. Ylijohtava oli myös ajankuvaan sopien joulumielellä.

Hei Toni. Olemme vaihtaneet brändiä ja nimeä MAAJOUKKUETIE FBA Elitestä inspiroituneena. Nimi on nyt OVERLORD’S IT’S GETTING HOT IN HERRE ELITE salibandy SHOW. Mitä ajatuksia nimenvaihdos herättää?

– Luonnollisesti tykkään että mennään ISOSTI. Saisiko nimen itse asiassa vielä boldattuna?

– Tämä englannin ylivaltahan puski läpi jo muutama vuosi sitten, kun kaikki oli floorballia. Hetki mentiin kotimaisella ja nyt näytetään palaavaan Mika Ahosta lainatakseni ”längvitsiin”. Sen sijaan itse seurojen ja liiton Elite-yhteistyöhön en osaa sanoa vielä yhtikäs mitään. Junnupuolen tietäen se aiheuttaa porinaa satavarmasti.

Tällä viikolla ei nauhoitettu KalloCastia edes tiernapoikien hengessä. Onko meillä ideat loppu vai luottokortti tapissa Soundcloud-maksujen suhteen?

– Jouluiset arkitekemiset lienevät vieneen viimeisetkin ajan rippeet kahdelta säbämaan tietäjältä. Vai onko 10 000 kuuntelukertaa täyttänyt Siltasen ja Lötjösen vatsat kuin mummon riisipuuro aattoaamuna?

– Toki pitää toivoa, että olemme olleet tarpeeksi kilttejä myös IFF:ää ja muitakin säätyjä kohtaan, ja joulupukki antaa lahjaksi muutaman kuukauden Soundcloud-maksut. Eiköhän ensi vuonna pukkaa taas uutta Kallocastia. Uudenvuoden lupauksemme onkin, että jokainen jakso on jatkossakin laatutavaraa. Tuli niitä sitten kerran viikossa tai kerran kuussa.

Pudotuspelitaistelua syntyi sittenkin miesten liigassa, kun Indians on aloittanut taapertamisen. Pitäisikö heittää kristallipallo Bodom-järveen?

– Totisesti Indians päätti tehdä hommasta vielä jännän. Inkkarikapteeni Valtteri Kainulainen totesi Twitterissä, että joukkue on jälleen muistettava mitä voittaminen vaatii. Miten lie päässyt unohtumaan? Onkohan joukkue katsellut nyt VHS-kaseteilta vanhoja voittomatseja? Vai ovatko he soittaneet Petteri Nykylle? Hän ei nimittäin päästä tämmöisiä asioita unohtumaan.

Siitä tulikin mieleen, että mitä odotuksia Espoon derbyn suhteen?

– Hyvä kutina nivusissa ottelun suhteen. Päätin karistaa MM-kisaähkyni ja suuntaan lajin ainoan äänen, Tuomo Reposen, kanssa tänään Espooseen, joten kannattaa viritellä Ruutu+ tulille kello 18:15.

– Joukkueiden kuntokäyrät osoittavat täysin vastakkaisiin suuntiin, mutta tässä ottelussa ei kannata viime aikaisia trendejä eikä sarjataulukkoa tuijotella. Sen viime vuodet ovat osoittaneet. Etenkin Indiansille tuo on iso ottelu, sillä derby-voitolla voi kääntää kurssin jälleen oikeille urille.

Henri Johansson rikkoi jälleen yhden merkkipaalun. Saakohan kukaan enää koskaan miestä kiinni kaikkien aikojen pörsseissä?

– Tulevaisuus näyttää, mutta jos kiekkoon vertaa, niin kukaan tuskin rikkoo Wayne Gretzkyn ennätyksiä. Toisaalta jalkapallossa nykytähdet ovat rikkoneet kaikki rikkomattomiksi luullut ennätykset.

– Ei Henri Johanssonin kaltaisia maalinsylkijöitä synny läheskään joka sukupolveen, mutta se rikotaanko hänen ennätyksiään, lienee enemmän kiinni siitä mihin salibandy pelinä menee. Kehittyvätkö pelikirjat siihen suuntaan, että maalinteosta tulee vaikeampaa vai rallatellaanko jatkossakin liigakierroksilla reippaasti yli 10 maalin iltoja? Ja mihin suuntaan sääntömuutokset vievät lajia?

Mitähän Elite-tilaaja Ville Lastikan jouluun kuuluu?

– Luulen että Ville nukkuu MM-kulta tyynyn alla hyvinkin rauhallisesti aattoa edeltävän yön, ja herää aamulla katsomaan Lumiukkoa. Joulupöydän jälkeen sitten koulureppu selkään ja kiertämään pelikaverien ovelle jakamaan lahjoja; pelisilmiä, syöttökovuutta, itseluottamusta, vetotarkkuutta, maalinälkää, tsemppiä…

Tämä oli vain aasinsilta seuraavaan kysymykseen. Miten Ylijohtavan joulu mahtaa rullata?

– Lähes samalla tavalla, mutta minulla ei ole MM-kultaa tyynyn alla. Perinteisesti ennen jouluateriaa kuunnellaan perheen kanssa Kallocasteja. Luonnollisesti soitan myös Joulupukin kuumalle linjalle ja toivon pukilta sählylle olympiapaikkaa ja itselleni MM-kulta-DVD:tä.

– Kuusen koristelu kuuluu myös aattoaamupäivään ja tähden paikalle asetellaan Mika Kohosen kuva. Perinteinen jouluateria ja sitten viettämään joulurauhaa Twitteriin.

Suomen Cupissa pelataan perjantaina ja viikonloppuna mielenkiintoisia pelejä. Mihin Ylijohtavan monokkeli suuntaa erityisfokuksensa?

– Katseeni suuntautuu Vaasaan, kun 10 maailmanmestaria tulee Goljatin tavoin piskuisen SB Paappojen vieraaksi. Hallihuhuina korviini kiiri tieto, että Pääkallon päätoimittaja, vitosdirressä dominoiva, Joel Siltanen viiletti Paappojen valmistavissa harjoituksissa mukana. Sen jälkeen Paappojen puolustuksen lienee helppo pimentää Eemeli Salin ja Sami Johansson.

– Odotettavissa on myös aikamoinen yleisömäärä. Voi hyvinkin olla mahdollista että Botniahalli on sold out.

Viikonlopun salibandyottelut:

Perjantai 21.12.

Miesten Salibandyliiga
18.30 Indians-Oilers, Otahalli Ruutu+

Miesten Suomen Cupin puolivälierät
18.30 EräViikingit-Happee, Mosahalli Ruutu+

Lauantai 22.12.

Miesten Suomen Cupin puolivälierät
15.00 FBC Turku-Happee Steamers, Sport Garden
17.00 SB Paapat-Classic, Botniahalli

Lue myös:
SB Paappojen Cup-huuma kiinnostaa Vaasassa: ”Ennätysraja meni tänään rikki”

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen