Aurinkoliiga on Vaasan salibandyn sydän: ”Eri pelaajia on tainnut olla yhteensä noin 2000”

All Sprait Team juhli Aurinkoliigan voitto keväällä 2016. Kuva: All Sprait Team

All Sprait Team juhli Aurinkoliigan voitto keväällä 2016. Kuva: All Sprait Team

Paikalliset kaupunkisarjat ovat usein kaupungin salibandytoiminnan sydämiä. Vaasassa kaupunkisarja Aurinkoliigan toiminta on merkittävämpää kuin monessa muussa kaupungissa.

Sami Laitalainen oli perustamassa Aurinkoliigaa kauden 1997-1998 alla. Sittemmin sarjassa on esiintynyt mukava määrä pelaajia ja maalejakin on nähty kiitettävä lukema.

– Eri pelaajia on tainnut olla yhteensä noin 2000 ja maaleja on isketty useampi kymmenen tuhatta, Laitalainen kertoi.

Aurinkoliiga lienee yksi Suomen parhaiten organisoiduista kaupunkisarjoista. Yksi erikoisuus on se, että kaikista peleistä löytyy kattavat tilastot sarjan kotisivuilta.

– Kyllä, jokaisen pelaajan tilastot jokaisesta pelatusta ottelusta.

– Hyvä esimerkki tästä oli se, kun tuli aikoinaan polvivamma, enkä enää muistanut milloin se sattui, kun siitä on aikaa 5-7 vuotta. Muistin kuitenkin sen ottelun ja menin katsomaan sen pelin pöytäkirjan, josta asia selvisi noin viiden minuutin tarkkuudella päivän sekä kellonajan lisäksi. Kaikki löytyy siis, Laitalainen vakuutti.

Alunperin tilastot syötettiin Excelin avulla, jossa Laitalaisen apuna oli Markus Lönn, joka hoiti ja hoitaa myös ylipäänsä verkkosaitin toimintaa. Lönn on kehittänyt nykyisen helppokäyttöisemmän tulospalvelujärjestelmän.

– Hän (Lönn) siis kehitti sittemmin sähköisen tulospalvelujärjestelmän. Sitä sitten testailtiin ja kehitettiin palautteen perusteella ja nyt se on kyllä hyvä sekä helppo, Laitalainen avasi.

Laitalainen ja muutama muu tekijä ovat tehneet sarjan parissa todella kovan päivätyön.

– Alunperin se oli aika haastavaa työmäärän vuoksi. Nykyään tuo pyörii entistä omatoimisemmin. Nyt kun on pelattu OP-Arenalla, niin se on aivan loistava muutos, kun siellä on kaikki aina valmiina. Ei tarvitse miettiä sitä tai tätä.

– Kauppaoppilaitoksella tuli nimittäin vuodessa aika monta puhelua, että täällä ovat ovet kiinni. Sitten piti ruveta miettimään unenpöpperössä, että miten ne saadaan auki. Toinen vaihtoehto oli sellainen, että maanantaina soitettiin sieltä päin, että täällä on sali täynnä pulloja, kun teillä on ollut eilen täällä Aurinkoliigaa, Laitalainen pohti.

Tilastojen ylläpito vaatii tietysti toimitsijoita. Äkkiseltään voidaan myös väittää, että kaupunkisarjan pyörittäminen vaatii myös melko suuren määrän tuomareita.

– Tulospalvelua ylläpitävät joukkueet. Jos jokainen joukkue pelaa 14 peliä, niin sieltä istutaan seitsemässä pelissä toimitsijoina. Jos pelaajia on 10, niin se on 1-1,5 ottelua per pelaaja. Jos on ylitsepääsemätön homma olla toimitsijana tunti syksyllä ja tunti keväällä, niin on hyvä miettiä onko tuo oikea paikka pelata salibandya?

– Aluksi ehkä joku nurisi. Jotkut myyvät niitä vuorojaan meidän toimitsijapankin kautta, Laitalainen kommentoi toimitsijajärjestelmää.

Miten arvioit Aurinkoliigan vaikutusta koko kaupungin lajiskenelle?

– Sanoisin, että sieltä aika monta pelaajaa on kasvanut tuon kautta. En tiedä millä tasolla oltaisiin paikallisesti, jos tuota ei olisi ollut olemassa. Uskon ehdottomasti, että on vienyt lajia paljon eteenpäin paikallisesti.

Laitalainen haluaisi laajentaa sarjaa, mutta sen suhteen on haasteita.

– Haluaisimme laajentaa, kun hallissakin olisi tilaa junioreiden ja työpaikkajoukkueiden osalta. Tuntuu kuitenkin jotenkin, että Vaasassa tuo pelaajamäärä on vähän näivettynyt. Minusta tuntuu, että homma on vähän hiipunut ja vaatisi vähän jotain uutta. Mitä se sitten ikinä onkaan, Laitalainen pohti.

Oletko koskaan miettinyt, että jättäiset Aurinkoliigan pyörittämisen?

– Hetkittäin olen joskus miettinyt, että voisin tehdä jotain muutakin, mutta nykyisellä systeemillä en näe sitä vaihtoehtoa. Ihan makeaa tarjota pelaajille mahdollisuus harrastaa, Laitalainen päätti.