Maajoukkueet

MM-kotikisoihin 700 päivää: ”Nyt on hyvä paikka tehdä niitä kokeiluja”

23.01.
2019
Maajoukkueet

Petteri Nykky aloittaa kuun vaihteessa ”työhönottohaastattelut” kotikisoja ajatellen. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto

Espoon Derbyviikonlopussa Ruotsin kohtaava maailmanmestari Suomi aloittaa samalla 700 päivän valmistautumisen joulukuun 2020 kotikisoihin.

Espoon Derbyviikonloppu on samalla maailmanmestaruutta puolustavan miesten maajoukkueen lähtölaukaus kohti 2020 kotimaassa pelattavaa seuraavaa MM-turnausta. Salibandyliigan kaupungin paikallisottelulla Oilers–Westend Indians ja kahdella Suomen ja Ruotsin U19-poikien kohtaamisella starttaava tapahtuma huipentuu maailman parhaiden kahden joukkueen Suomen ja Ruotsin miesten maaotteluun.

– Seitsemänsataa päivää aikaa mennä, ja nyt lähdetään taas heti kovimmalla mittarilla katsomaan, maajoukkueen päävalmentaja Petteri Nykky pohtii.

– Toki katsoin, että vastustajajoukkueessakin on paljon uusia ja kokeiluja, mutta kova on ryhmä joka tapauksessa. Meillä on monta pelaajaa, jotka eivät ole vielä kisoissa käyneet ja muutamia ensikertalaisia, ja jännä nähdä, millainen tarinan lähtö on.

Edessä on jälleen tutusti pitkä työhönottohaastattelu MM2020-joukkueeseen, ja maaottelut kovimpia maita vastaan kertovat mukaan mielivistä pelaajista paljon.

– Toki kaikki runkosarjan pelit ja play off -pelit ovat maajoukkuevalmentajan vinkkelistä sitä samaa tematiikkaa, mutta erityisesti nämä kovimmat pelit Ruotsia, Sveitsiä ja Tshekkiä vastaan merkitsevät vielä enemmän ja antavat kuvan, missä mennään kovimmissa kansainvälisissä ympyröissä. Yleensä on kuitenkin kohtuullinen ero kotimaisten pelien ja kovien kansainvälisten pelien välillä. Ne virheet, jotka vielä menevät läpi sormien liigassa, harvoin menevät noita huippumaita vastaan. Kahden suunnan pelaamisen ymmärtäminen ja tilaisuuden tunnistaminen ja käyttäminen, kun meillä tulee se huippupaikka ja jaksetaanko pysyä puolustamisessa kiinni, ovat avainasioita, joita lähdetään heti tarkkailemaan.

Suomen joukkueessa on yhdeksän kuukauden takaista maailmanmestaria, monta jo pitempään joukkueen kynnyksellä kärkkynyttä ja näyttöpaikkoja jo saanuttakin pelaajaa ja kolme ensikertalaista.

– Muutos on iso, mutta nyt on hyvä paikka tehdä niitä kokeiluja, plus siellä on joillain MM-kisapelaajilla ollut sen verran kolotusta, ettei haluta heti työntää heille hirveää kuormaa. Lisäksi muutamilla on alla Champions Cupit ja muut, joten nyt saadaan paikkoja uusille tekijöille. Toivottavasti muutama vähemmän mukana ollut pääsee taas lähemmäs sitä maailmaa, mitä kansainväliset pelit ovat, Nykky haastaa.

Suomen joukkue kokoontuu keskiviikkona 30. tammikuuta Eerikkilään, ja pelaajilla on edessä erinomaisen tiukka neljän päivän rupeama.

– Varsinainen harjoittelu jää yksittäistä peliä ajatellen melko vähäiseksi. Torstaiaamuna tehdään pelaavalla joukkueella testit ja torstai-iltana Espoon miehet eli Oilersin ja Indiansin pelaajat siirtyvät taas omiin harjoituksiinsa valmistautumaan Espoon derbyyn, Petteri Nykky avaa ohjelmaa.

– MM-kisoissa pelanneet pelaajat taas kokoontuvat vielä yhteen tekemään sellaiset loppuklausuulit siitä, miten edelliset kaksi vuotta menivät leirityksien ja muun tekemisen osalta ja mitä parannuksia pitää tehdä viisikko- ja henkilökohtaiseen osaamiseen. Näiden ryhmätöiden lisäksi on vielä henkilökohtaisempi mietintä siitä, miten aikoo nämä seuraavat seitsemänsataa päivää käyttää jos aikoo olla mukana kamppailemassa kisapaikasta. Ja tietysti pitemmälläkin juoksulla, kun mukana on eri-ikäisiä pelaajia eli semmoinen kaksi – kuusi vuotta voi olla joillain perspektiivinä.

Maajoukkueen johto käy katsomassa U19-maaottelua ja osa myös Oilersin ja Indiansin paikallisottelun.

– Espoossa pelanneet liittyvät pelin jälkeen taas maajoukkueen mukaan, ja lauantaina ohjelmassa on lyhyt treeni ennen kuin iltapäivällä pelataan. Varsinaisesti peliin valmistavia harjoituksia meillä on siis perjantaiaamuna ja lauantaiaamuna, mutta oikein muuhun ei ole nyt mahdollisuuksia, koska halutaan nimenomaan kauden aikana testata InBody-mittaukset ja muutama muu testi, joten edessä on tiukka setti. Tässä on samalla urheilun ytimessä olemisen seuranta keskellä kautta ja katsotaan, mikä on pelillinen antimme tässä kohdassa kautta uusilla pojilla, Nykky sanoo.

Kiinnostava kysymys uuden MM-projektin startatessa on tietysti, ketkä ovat matkalla mukana ja onko esimerkiksi kukaan maailmanmestareista jättäytynyt pois kotikisapaikan tavoittelusta.

– Ei ainakaan minulle ole sellaista tietoa keneltäkään tullut, päävalmentaja kertoo.

– Näitä on tarkoitus käydä läpi, ja sitten selviää, ketkä ovat taas valmiit sen työn tekemään. Tuolla viimeksi nyt satuttiin pärjäämään todella hyvinkin ja voitettiin mestaruus, mutta se mitä on tähän asti tehty, ei vain riitä seuraavalla kerralla. Taas pitää laittaa pykälää paremmaksi. Kaikkihan kisoissa haluavat pelata, mutta on kyse siitä, ketkä jaksavat tehdä tässä välillä sen työn ja arjen. Nyt tiedustellaan asiaa MM-kisapelaajilta ja uusilta sitä mukaa kun tulevat mukaan ryhmään. Varmaan yli 30 pelaajaa on lähdössä mukana ja voi olla enemmänkin, kun nuoret voivat nousta nopeastikin taistelemaan paikoista.

Tulevana kesänä miesten maajoukkue leireilee taas isommalla ryhmällä yhdessä U23-ehdokkaiden kanssa.

– Maajoukkueputkemme on tarkoitus toimia niin, että edetään U16:n ja U19:n kautta kaksikolmosiin ja siitä aikuisiin vaikka toki aina voi näytönpaikkoja aueta ohi sen putkenkin, jos esitykset seurajoukkueessa ovat niin vakuuttavia. Ideahan olisi, että saadaan hyvissä ajoin kartoitettua potentiaaliset maajoukkuepelaajat ja saadaan heidät hyvään harjoitteluun ja auttamaan heitä kehittymään seurajoukkueensa mukana pelaajina ja urheilijoina, päävalmentaja Nykky muistuttaa.

Derbyviikonlopun otteluohjelma:

Pe 1.2.2019

15:30 Ovet ja lipunmyynti avautuvat
16:15 Suomi U19 – Ruotsi U19
19:00 Oilers – Westend Indians (Salibandyliiga)

La 2.2.2019

12:00 Ovet avautuvat
13:00 Suomi U19 – Ruotsi U19
16:00 Suomi – Ruotsi miehet

Teksti: Mika Hilska / Salibandyliitto

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.