Liigat

Päävalmentaja Kuitunen historiallisesta Champions Cupin voitosta: ”Pasi Peltola on rakentanut 28 vuotta tätä hommaa”

05.01.
2019
Liigat

Samu Kuitusen (ylhäällä oik.) mukaan Champions Cupin voittaminen oli Classicille erittäin tärkeä juttu. Kuitunen muistutti, että Pasi Peltola (Kuitusesta seuraava vasemmalla) on tehnyt seuran parissa pitkäjänteistä työtä jo yli 28 vuotta. Kuva: IFF

Suomen ja Ruotsin miesten mestarit kohtasivat perjantaina salibandyn Champions Cupin finaalissa Gävlessä. Tamperelainen Classic ryöpytti pelissä Storvretaa maalein 10-3.

Päävalmentaja Samu Kuitunen saatiin langan päähän joukkueen kultajuhlista. Ensimmäisessä erässä Classic oli niskan päällä, mutta hiukan erikoisetkin jäähyt sotkivat peliä jonkin verran.

– Tiedettiin, että kaikkea sellaista tulee ja pitää olla valmius sen suhteen. Mielestäni me aika hyvin kestettiin. Tiedettiin toki, että kaiken maailman asioita tapahtuu 60 minuutin aikana, Kuitunen kuittasi avauserän.

Toisessa erässä nähtiin todellinen sininen myrsky ja Classic sai Storvretan näyttämään paikoin ihan tusinanipulta.

– Suhteessa heidän puolustukseensa me oltiin vahvempia, kun he hyökkäsivät. Meidän piti keskittyä ja olla parempia puolustuksessa, jonka kautta saimme omat paikkamme sinne heidän puolustusalueelle. Jaksettiin taistella ja joka äijä väänsi hienosti omassa päässä. Puolustuspelaaminen ei ollut heidän vahvuutensa, Kuitunen arvioi.

Kolmoserään mentiin lukemissa 6-2. Storvreta sai kavennusmaalin heti kaksikymppisen alkuun, mutta otti lähes heti perään turhan jäähyn ja aiheutti sen aikana rangaistuslaukauksen. Tuosta tilanteesta Krister Savonen taikoi maalin ja viimeinenkin kiri hyytyi.

– Monesti tulee tuollainen tilanne, kun johdat muutamalla maalilla ja tullaan kolmanteen erään. Kaveri suunnittelee siellä tosi tarkkaan ja tekee muutoksia sen mukaan, että ei ole mitään hävittävää ja koettaa tulla riskillä. Siinä vaiheessa ei oltu ihan tarpeeksi ”äijiä” alkuun, mutta aika nopeasti se korjattiin. Se yksi ylivoimamaali oli tavallaan meidän heikkoa puolustamista. Se sattui olemaan puolustuksellisesti meidän heikoin vaihe, mutta herättiin siitä nopeasti, Kuitunen pohti.

Tuomarilinjaa Kuitunen ei halunnut kommentoida, vaikka se näytti paikoin turhauttavan varsinkin länsinaapurin pelaajia. Ruotsalaiset tuntuivat käyvän kovin kuumana läpi ottelun ja sen Kuitunen pani merkille.

– Kävivät yllättävän kuumana minun mielestäni. Johtuuko se sitten siitä, että pystyimme saamaan heidät kuumaksi vai mistä. Alusta asti olivat mielestä aika hermostuneita. Oltiin mielestäni jäätävämpi ryhmä, Kuitunen linjasi.

Champions Cupin voitto oli Classicin seurahistorian ensimmäinen miesten saralla. Vitriineissä komeilee jo kolme miesten Suomen mestaruutta ja kolme miesten Suomen Cupin voittoa. Naisten puolella Classic on saavuttanut myös lukuisia Suomen mestaruuksia ja Suomen Cupin voittoja sekä yhden maailman parhaan seurajoukkueen tittelin.

– Se oli tärkeä voitto. Pasi ”Passo” Peltola on rakentanut 28 vuotta tätä hommaa, ja tämä oli se mikä vielä puuttui. Nyt se sitten tuli. Se kertoo paljon, Kuitunen kommentoi.

Suomi juhli alle kuukausi sitten MM-kultaa Prahassa ja se oli toinen perättäinen mestaruus miesten osalta. Kuitunen kuuluu miesten maajoukkueen valmennustiimiin ja on ollut rakentamassa Classicin viime vuosien menestystarinaa yhdessä Nykyn kanssa, joka siirtyi viime kauden päätteeksi maajoukkueen päätoimiseksi päävalmentajaksi.

Champions Cupin edellisestä suomalaisvoitosta on vierähtänyt jo jonkin aikaa. Ruotsia on pidetty jo hyvän tovin ajan maailman parhaana salibandymaana, mutta viimeisten tulosten perusteella voi väittää toisinkin.

– En tiedä voiko niitä niputtaa sillä tavalla. En halua laskea niitä yhteen, ja pala kerrallaan mennään eteenpäin. Me ollaan löydetty oma identiteetti, ja oma tapa pelata suhteessa heihin. Siitä se kertoo kyllä, ja maajoukkuepeleissä on jo nähty, että mitkä ovat ne meidän mahdollisuudet. Meillä kun on Classicissa pelaajia myös maajoukkueessa. He ovat huomanneet sen, ja sitä myötä itseluottamus, usko ja ymmärrys sen suhteen miten meidän kannattaa pelata on löytynyt, Kuitunen päätti.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen