Liigat

VeikkausTV-ennakko: SPV ryöpytti syyskaudella ErViä – kuinka käy lauantaina Vantaalla?

19.01.
2019
Liigat

SPV:n kolmosviisikko pelaa Joni-Arttu Siepin johdolla huippukautta. Kuva: Juha Käenmäki

EräViikingit isännöi lauantaina SPV:tä miesten Salibandyliigan ottelussa Vantaan Energia Areenassa. VeikkausTV näyttää klo 17 käynnistyvän ottelun.

Lähtökohdat:

EräViikingeillä oli joulun jälkeen hiukan vaikea vaihe, ja se kärsi kaksi tappiota sekä otti kaksi niukkaa voittoa ennakkoon heikommistaan. Viime viikonloppuna se nappasi kuitenkin erittäin tärkeän voiton kärkipään TPS:sta. Ennen lauantain ottelua EräViikingit on kuudentena Salibandyliigassa.

ErVistä löytyy hyökkäysvoimaa, mutta se ei ole iskenyt erityisen paljon maaleja (18 ottelua, 101 maalia). Puolustus on kuitenkin ollut melko varmatekoinen, sillä omissa on soinut 92 kertaa, mikä on liigan kolmanneksi vähiten (Happee samassa lukemassa). Pelillisesti ErVi luottaa vahvaan viisikkopeliin ja pyrkii pelaamaan hyökkäyksiä myös pidemmän kaavan kautta pallolla puolustaen.

ErVin tehopelaajana on häärinyt Lauri Kapanen (13+12), jota on kompannut maajoukkuetoveri Jani Kukkola (9+14). Joonatan Lindholm on onnistunut myös taikomaan yli 20 pistettä (13+8). Toki tässä vaiheessa on hyvä mainita myös vähemmän pelannut kaksikko Mika Moilanen (9 peliä, 7+7) ja Janne Hyvönen (11 peliä, 1+17). ErVin osalta puolustusosasto on melko tasavahva ja on onnistunut nimenomaan puolustuspelissään hyvin tähän asti.

SPV hävisi kolme kotiottelua putkeen joulun jälkeen, mutta viime viikonloppuna se palasi voittokantaan kahdella selkeällä vierasvoitolla. Joukkueen kannalta positiivista oli, että omassa päässä soi melko maltillisesti aiempaan nähden. Pääosa koko kauden tappiosta on ollut maalin häviöitä ja peräti kolme häviöistä on tullut varsinaisen peliajan jälkeen. SPV on tällä hetkellä liigan kakkospallilla.

Pohjalaisryhmä on hyökännyt ja prässännyt rohkeasti koko kauden ja se on näkynyt myös maalimäärissä. Kaikkiaan 19 peliä ovat tuottaneet peräti 183 tehtyä osumaa, mutta omissa on soinut 129 kertaa mikä on sarjan neljänneksi eniten. SPV pyrkii kääntämään peliään nopeasti ja se ei ole juuri pystynyt, tai halunnut hallita pallollista peliä otteluissa.

SPV:n pörssikärkenä on häärinyt syksyllä hurjassa vireessä ollut Jari Hankkio, joka on kuitenkin viime aikoina kärsinyt loukkaantumisista. Pistesaldo 38+9 on silti edelleen kovaa valuuttaa. Yli 40 pistettä ovat takoneet myös kokenut Sami Koski (12+34) ja tuoreimman maajoukkueen mukaan valittu Joni-Arttu Sieppi (28+13). Puolustajista Jyrki Holopainen on iskenyt jo 20 tehopistettä (11+9) Puolustuspäästä löytyy vahvoja pallollisia tekijöitä, mutta pakkipään paras teholukema on Harri Karjalalla (+23). Maalin suulle SPV:llä on heittää maailman kärkivahti Eero Kosonen tai myös hyvin koko kaudella esiintynyt Rasmus Hasu.

Lisämielenkiintoa peliin tuonee se, että ErVi on hävinnyt kotonaan tällä kaudella vain kerran (Classicille) ja SPV on taasen ollut vieraissa vahva, sillä kauden toistaiseksi ainoa vierastappio tuli Oilersia vastaan Espoossa.

Kuumat ja kylmät:

ErVin Mika Moilanen oli viime viikonloppuna isossa roolissa, kun helsinkiläisryhmä kaatoi TPS:n. Moilanen naulasi neljä pistettä (3+1) kamppailussa.

SPV:n koko kolmoshyökkäysviisikko pelaa hyvää kautta. Viime viikonloppuna Tommi Hakala (2+4), Janne Autio (1+0) ja Sieppi (4+1) olivat jälleen kovassa iskussa. Kolmikosta jokainen on jo rikkonut aiemman yhden kauden piste-ennätyksensä. Myös tehotilastossa kolmikko on joukkueensa kärkipäätä.

ErVin Samuli Hulkkonen ei ole joukkueessa isossa roolissa, mutta 11 otteluun (0+0) ja -2 ei ole erityisen mairitteleva saldo sarjan paremman puoliskon joukkueessa. Mikko Kohonen elää vahvasti pisteistä ja erityisesti maaleista. Viime aikoina niitä ei ole oikein syntynyt siihen malliin kuin aiempina kausina, vaikka joukkue on ilotulitellut pelistä toiseen. Kuusi maalia (6+9) 15 peliin on Kohoselle vähän, mutta toisaalta mies kärsi myös loukkaantumisesta syyskaudella, joka voi vaikuttaa edelleen.

Yhteinen historia:

Ervin ensimmäisellä kaudella 2016-17 joukkue päihitti SPV:n kahdesti runkosarjassa ja vei todella tiukan välieräsarjan voiton lopulta luvuin voitoin 4-3. Viime kaudella molemmat nappaisivat yhdet voitot toisistaan ja syyskaudella SPV murskasi helsinkiläiset kotonaan lukemin 9-2.

Taistelupari:

Santtu Strandberg, ErVi – Eero Kosonen, SPV

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa SPV oli selkeästi edellä, eikä ErVin maalivahdilla ollut oikein mitään mahdollisuuksia. Kosonen on kiistatta maailman eliittiä pelipaikallaan, mutta pohjalaisten maalilla pallosade on ollut paikoin niin vilkasta, että huippuvahdin torjuntaprosentti (75,48) on melko vaatimaton. Se selittynee osin lukuisilla vaarallisilla vastahyökkäystilanteilla. Strandbergin prosentit ovat samaa luokkaa. ErVi-vahti valittiin tuoreimpaan maajoukkueeseen ja molemmat isokokoiset miehet ovat ehdottomasti huipputorjujia. Maalivahtipelillä on lauantainakin iso rooli, joten sekin osa-alue kannattaa ottaa tarkkaan seurantaan.

Kokoonpanot:

ErViltä puuttuu todennäköisesti tämän kauden hankinnoista pitkään pois ollut Teemu Metsälä sekä jo tovin vahvuudesta uupunut Perttu Puska. Roni Laasonen joutui jättämään edellisen pelin kesken vamman vuoksi. TPS:aa vastaan ErVi pelasi kapealla kokoonpanolla ja nuorimpia pelaajia oli seuran A-junioreiden mukana. Nyt A-junioreilla ei ole ottelua samana päivänä. SPV:n Hankkion pelikunto on arvoitus ja mies on kärsinyt tiettävästi lievästä polvivammasta.

Edelliset ottelut:

ErVi
12.1. ErVi-TPS 6-5
10.1. Steelers-ErVi 5-4 ja.
5.1. EräViikingit-Welhot 5-4 ja.

SPV
13.1. Steelers-SPV 5-10
12.1. Welhot-SPV 4-10
6.1. SPV-Happee 5-10

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:

Edellisessä kohtaamisessa SPV vei ErViä kliseisesti kuin litran mittaa. Vastaavaa ryöpytystä tuskin nähdään lauantaina, vaikka maalitalkoot ovat SPV:n peleissä varsin tavallisia. ErVi taitaa kuitenkin tarkan puolustuspelin, joten on mielenkiintoista nähdä miten ottelu lopulta soljuu. ErVilläkin on kuitenkin rutkasti maalintekovoimaa varsinkin kahdessa ensimmäisessä kentällisessä.

Maaliarvio: EräViikingit 6,7,8 – SPV 6,7,8

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen