VeikkausTV-ennakko: Sunnuntain huippukamppailu mitellään tuplapanoksella – yllättääkö TPS?

Classic on porskuttanut voitosta voittoon korkean profiilin loukkaantumisista huolimatta. Kuva: Juhani Järvenpää

Classic on porskuttanut voitosta voittoon korkean profiilin loukkaantumisista huolimatta. Kuva: Juhani Järvenpää

Tampereen Classic ja Turun Palloseura kohtaavat sunnuntaina miesten Salibandyliigan runkosarjan ottelussa, joka on tuplapanoksella myös Suomen Cupin välieräpeli. VeikkausTV näyttää Tampere Areenalla pelattavan ottelun suorana klo 18 alkaen.

Lähtökohdat:

Tampereen Classic kruunattiin vuoden ensimmäisenä viikonloppuna maailman parhaaksi salibandyseuraksi. Meno Salibandyliigassa on ollut vakuuttavaa, ja tamperelaisryhmä johtaa sarjaa vain yhden jatkoaikatappion kärsineenä. Voittoputki on nyt 12 pelin mittainen. Tällä viikolla joukkueella on jo kaksi peliä allaan, mikä ei näkynyt vielä KrP-ottelun lopussa, mutta sunnuntain peli kuormitusmielessäkin haastava sarjakärjelle.

Classicilla on sarjan paras puolustus ja parhaimmillaan sen pallollinen pelikin on sarjan näyttävintä. Maaliero 164-78 on erittäin vakuuttava 20 ottelun jälkeen. Viimeisinä vuosina joukkueelle ei ole tuntunut löytyvän pysäyttäjää, sillä tamperelaisryhmä mukautuu hyvin erinäisiin pelitapoihin ja pärjää maalintekokilvoissa sekä vähämaalisissa väännöissä. Maalipaikoissaan se on useimmiten erittäin tehokas. Pääsääntöisesti vastustaja on onnistunut, jos pallo on kaivettu Classicin verkosta viisikin kertaa ottelussa. Joukkueen rutiinitaso on erittäin korkea, ja sen sai viimeksi kokea Nokian KrP, joka väänsi ansiokkaasti Classicia vastaan, kunnes tamperelaiset porhalsivat voittoon pelin viimeisen kuuden minuutin aikana.

Classicin ykköstehomies on ollut hyvässä vireessä oleva Sami Johansson (27+16). Onnistujia on toki ollut laajalla rintamalla, mutta varsinkin Oskari Heikkilä on 19 pelissä latonut kunnioitettavat 30 (24+6) pistettä ja kutsuttiin jo maajoukkueen mukaan helmikuun alun Ruotsi-otteluun. Maajoukkuetähtiä vilisevän ryhmän puolustuspäästä pitää tietysti nostaa ehkäpä maailman paras pakkipari Janne Lamminen-Krister Savonen. Maalin suuta vartioi Lassi Toriseva, joka on pelannut hyvän kauden ja kuuluu Suomen kärkivahteihin.

TPS on tällä hetkellä miesten liigan kolmantena. Se on pelannut pääosin melko vakuuttavan kauden ja viimeisestä kymmenestä pelistä on tullut vain kaksi tappiota. Turkulaisryhmä on vahvasti kiinni pudotuspelien kotiedussa. Kakkospallikin on mahdollinen, mutta kärjessä oleva Classic on jo liian kaukana turkulaisista.

TPS puolustaa erittäin hyvin ja pelaa kaikkinensa organisoidusti. Se on päästänyt sarjassa Classicin jälkeen toiseksi vähiten maaleja (91). Tällä kaudella se on ollut hyvä myös hyökkäyspäässä ja iskenyt kaikkiaan 125 maalia. TPS luottaa vahvaan viisikkopuolustukseen ja pystyy luomaan paikkoja pitkien hyökkäysten myötä, mutta luonnollisesti myös vastahyökkäysten avulla.

Turkulaisten ykkösonnistuja on ollut Miko Kailiala, joka on pörssilukemissa ihan omalla kymmenluvullaan (23+16). Eero Jalo on ollut toinen pisterohmu (13+16). Hyökkääjistä voi nostaa onnistujiin myös hyvin Turkuun sopeutuneen Janne Hoikkasen, joka on tehopörssin kärjessä (+19). Puolustajapari Lauri Stenfors-Janne Nurminen on pelannut erinomaisen kauden. Tehot 6+15 naulannut Stenfors on jo rikkonut oman yhden kauden piste-ennätyksensä ja on korkealla puolustajien pistepörssissä. Turkulaisten riveistäkin löytyy laatua kolmeen kenttään ja kolme hallitsevaa maailmanmestaria.

Kuumat ja kylmät:

Aiemmin mainittu Johansson on ollut tasaisen tehokas. Kolme viimeistä peliä ovat tuottaneet maukkaat 8+1-tehopisteet ja laituri oli ratkaisevassa roolissa KrP:ta vastaan iskien hattutempun vielä viimeisen kuuden minuutin aikana. Kylmiä pelaajia kärkiryhmästä ei tällä haavaa löydy, vaikka lähtisi hakemalla hakemaan, mutta kuumia pelaajia voisi luetella useammankin.

Valtavasti töitä tekevä Janne Hoikkanen on pelannut viime otteluissa TPS:n ykkössentterinä ja on onnistunut ruudussaan hyvin. Aiemmin kehaistu Stenfors pelaa myös illasta toiseen vakuuttavasti molemmissa päädyissä. Isomman roolin pelaajista on TPS:n osalta vaikea nostaa varsinaisesti kylmiä pelaajia. Kapteeni Olli Laine otti kuitenkin Steelers-pelissä rooliinsa nähden hölmön 2+10 minuutin jäähyn istuessaan jo jäähyllä, ja noin turhiin temppuihin kellään ei ole varaa Classicia vastaan.

Yhteinen historia:

Kauden ensimmäisessä mittelössä Classic oli etevämpi maalein 8-4. Viime kaudella Classic voitti molemmat sarjakohtaamiset, mutta kevään ottelussa vasta jatkoajalla. Joukkueet mittasivat toisiaan viime kaudella myös Suomen Cupissa, jonka senkin Classic voitti jatkoajalla lukemin 5-4. Kaudella 2016-17 toinen peli päättyi tasan ja toisen Classic vei lukemin 6-4, joten joukkueiden väliset ottelut ovat olleet viime vuosina pääsääntöisesti tiukkoja.

Taistelupari:

Sami Johansson, Classic – Miko Kailiala, TPS

Oikean kaistan maajoukkuetoverit ovat molemmat joukkueidensa pörssikärkiä ja vahvoja maalintekijöitä. Saman ikäluokan (-93) pelurit laukovat molemmat kovaa ja tarkasti. Molemmat ovat myös pallollisesti taitavia pelaajia ylipäätään. Jos peli menee tiukaksi, niin sankarin viittaa on helppoa sovitella jomman kumman maalipyssyn harteille.

Kokoonpanot:

Classicin tilanne on jokseenkin huono kokoonpanon suhteen johtuen todennäköisesti kovasta kuormituksesta. Eemeli Salin on ollut poissa jokusen pelin kantapäävamman vuoksi ja paluupäivä ei ole tiedossa, mutta laituri saatetaan nähdä askissa sunnuntaina. Joonas Pylsy uupui viime KrP-ottelusta ja MM-tähden tilanteesta ei ole tarkempaa tietoa. Puolustaja Tino Salminen on ollut jo hetken aikaa pois kentältä. TPS:n Juho Sorri on uupunut turkulaisten vahvuudesta jo muutaman ottelun ja Jasper Juuti on ollut viime aikoina pääsääntöisesti A-poikien vahvuudessa.

Edelliset ottelut:

Classic
25.1. Nokian KrP-Classic 5-9
23.1. Indians-Classic 2-10
20.1. OLS-Classic 5-7

TPS
23.1. TPS-Steelers 3-2
12.1. EräViikingit-TPS 6-5
11.1. Indians-TPS 6-7

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:

Tuplapanos tuo kamppailuun mukavasti lisävärinää. Molemmilla joukkueilla on vahva puolustus ja maalintekokilpaa tullaan tuskin näkemään. Erinäisten kokoonpanohuolien ja härkäviikon ansiosta TPS:lla on sunnuntaina varsin hyvä sauma yllättää Suomen mestarit Tampereella. Salinin ja Pylsyn kohdalla ei voi kuitenkaan sanoa varmaksi nähdäänkö miehiä askissa sunnuntaina vai ei. Joka tapauksessa on hyvä huomioida, että Classicilta löytyy vahvasta kokoonpanostaan laatupaikkaajia ja tamperelaisten kaataminen on todella vaikea tehtävä missä tahansa tilanteessa.

Maaliarvio: Classic 4, 5, 6 – TPS 3, 4, 5

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.