Liigat

VeikkkausTV-ennakko: Kooveella todella tärkeä peli Kuopiossa – sarjajumbon edellinen voitto lokakuulta

23.01.
2019
Liigat

Kooveella on edessään totinen paikka keskiviikkona, kun se matkaa Kuopioon Welhojen vieraaksi. Kuva: Esa Takalo

Welhot ja Koovee kohtaavat keskiviikkona miesten Salibandyliigan ottelussa Kuopiossa. VeikkausTV näyttää Kuopiohallissa pelattavan ottelun suorana lähetyksenä klo 18.30 alkaen.

Lähtökohdat:

Welhot (11.) on osoittanut sitkeytensä toisella perättäisellä kaudellaan miesten liigassa. Se keräsi viime viikonloppuna neljä pistettä kuudesta, ja tärkeää on huomata erityisesti tapa millä se ne kahmi. Porissa se nousi tasoihin kaksi minuuttia ennen loppua ja vei voiton rankkarikisassa. Sunnuntaina Happee johti peliä jo 6-1, mutta Welhot kiri tasoihin ja voitti pelin lopulta jatkoajalla. Welhot on voittanut tällä kaudella kuusi peliä ja viisi niistä on tullut maalin marginaalilla ja yksi kahden maalin erotuksella. Jos Koovee kaatuu keskiviikkona, niin sarjapaikka on aika lailla varma, mutta tie pudotuspeleihinkään ei ole mahdoton. Welhoilla on siis tavallaan paljon pelissä keskiviikkona, mutta tappio ei ole sille mikään katastrofi.

Jos maalieroja alkaa katsoa, niin Welhot on tehnyt toiseksi vähiten osumia (91) ja päästänyt toiseksi eniten (146). Tästä ei voi päätellä, että joukkue olisi onnistunut erityisen hyvin kummassakaan kenttäpäädyssä, mutta se on onnistunut voittamaan tärkeitä pelejä. Welhot kuitenkin pyrkii pelaamaan vahvaa pallollista peliä.

Kuopiolaisten pisteykkönen tällä kaudella on ollut hieman yllättäen puolustaja Riku Tuononen (9+14). Muiksi onnistujiksi voidaan nostaa debyyttikauttaan liigassa pelaava Aleksi Ahokas (5+18) sekä Eetu Sorvali (15+3). Puolustuksen tärkeimpiä pallollisia pelaajia ovat Tuononen sekä Iiro Lankinen, joka ei ole toistaiseksi ollut yhtä vahvassa vireessä kuin viime kaudella. Welhojen maalia on vartioinut peräti neljä eri maalivahtia ja Jesse Huurrekorven loukkaantumisen jälkeen ykkösvahtina on ollut Roni Tuononen.

Tampereen Koovee on ollut Salibandyliigan kauden heikoin suoriutuja ja se ei ole voittanut vielä yhtäkään ottelua varsinaisella peliajalla. Joukkue on hävinnyt jo 12 ottelua putkeen ja on sarjataulukon viimeisenä. Welhot-ottelu on varsinkin tamperelaisille se kuuluisa ”kuuden pisteen ottelu”. Koovee voitti viimeksi ottelun 7.10. ja edellisen pisteen se otti 31.10. häviämällä pitkän kaavan rankkarikisassa Welhoille kotikentällään.

Päästettyjen maalien (129) osalta Koovee ei ole aivan surkeimmasta päästä liigassa, mutta maalinteko on ollut paikoin jopa surullisen haastavaa. Keskiarvollisesti joukkue on tehnyt vain 3,78 maalia ottelua kohden, joten voittoprosentin vähyys ei ole sen perusteella suuri yllätys. Viimeisessä kolmessa pelissä joukkue on tehnyt kuitenkin 15 maalia. Varsinkin alkukaudesta Koovee haastoi hyvin ennakkoon vahvempiakin, mutta niukat tappiot mahtoivat katkaista kamelin selän, ja viime aikoina on nähty enemmän rökäletappioitakin.

Pieni maalimäärä tarkoittaa sitä, että mitään pörssihirmuja joukkueessa ei ole. Samuli Salomaa (12+5) ja Teemu Suomalainen (8+8) ovat kärkikaksikko pisteiden saralla. Nuoressa ja kokemattomassa Kooveessa onnistujaksi voi nostaa vaikkapa Kim Hyrkkösen, jolla on alla 14 peliä, eikä tehotilasto ole miinuksella (+-0). Se on Kooveen kauden tietäen positiivinen suoritus. Myös nuori Oskar Sillanpää on onnistunut tolppien välissä pitkälti hyvin. Kooveen kannalta positiivisinta koko kaudessa lienee se, että useampi nuori pelaaja on saanut liigakasteen. Myös keskiviikon vastustajan riveissä on nähty useita nuoria pelimiehiä menneellä kaudella.

Kuumat ja kylmät:

Puolustaja Tuononen oli hyvässä vireessä viime viikonloppuna ja naulasi kahdessa pelissä pisteet 2+4. Joukkueen paras maalintekijä Eetu Sorvali oli isossa roolissa Happee-pelin kirissä iskiessään kolme osumaa. Kooveelta Tuomas Aho iski neljä maalia kahdessa viimeisessä ottelussa. Se on varsin hyvä maalimäärä, sillä Ahon koko kauden maalimäärä on kuusi osumaa.

Kokenut Welhot-kapteeni Olli Taskinen on pelannut toistaiseksi yllättävän vaisun kauden. Tehopörssin lukema on -27 ja pisteitä toistaiseksi vaatimattomat 5+1. Kooveen pelaajista lähes kaikilla riittää parannettavaa, mutta Jesse Ruokostenpohjan (-28) ja Samuli Segermanin (-27) teholukemat ovat melko karut.

Yhteinen historia:

Alkukauden ottelun lisäksi joukkueilla on takana vain kaksi kohtaamista edelliseltä kaudelta ja Welhot on voittanut jokaisen ottelun.

Taistelupari:

Janne Kainulainen, Welhot – Ilja Pantzar, Koovee

Kainulainen on saanut Welhoista tälläkin kaudella irti juuri sen verran, kuin alati heikentyneesti materiaalista on ollut otettavissa. Pantzarin alku näytti hyvältä, mutta sittemmin on vaikuttanut siltä, että Koovee pyrkii pelaamaan edelleen melko idealistisesti ”hyvää peliä”, vaikka pelkkä pisteiden kairaaminen rumemmallakin pelillä voisi olla jo paikallaan tässä vaiheessa kautta. Maalinteko on kuitenkin ollut kiistatta iso kanto Kooveen menestyksen kaskessa. Kainulaisen Welhoilla ei ole juuri paineita otteluun, mutta voitto veisi sen vielä mukaan pudotuspelitaistoon. Koovee vaikuttaisi olevan jonkin sortin henkisessä takalukossa ja Pantzarilla on haasteellinen työ viedä joukkonsa otteluun, jossa sillä on kirjaimellisesti pakkovoiton paikka.

Kokoonpanot:

Huurrekorpi on uupunut jo pitkään Welhojen kokoonpanosta. Muita merkittäviä poissaoloja Welhoilla tuskin on. Mikael Jolkkonen ei ole ainakaan hetkeen kuulunut Kooveen pelaavaan miehistöön.

Edelliset ottelut:

Welhot
20.1. Happee-Welhot 6-7 ja
19.1. Karhut-Welhot 5-6 rl.
13.1. LASB-Welhot 7-6

Koovee
18.1. Indians-Koovee 9-5
11.1. Oilers-Koovee 9-4
5.1. Koovee-Karhut 6-8

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:

Keskiviikon ottelussa panokset ovat melko korkealla, joten voisi olettaa, että puolustuspelaamiselle annetaan arvoa. Joukkueet eivät ole muutenkaan kunnostautuneet erityisen tehokkaina ryhminä. Welhot on ennakkosuosikki, ja Kooveen olisi jokseenkin pakko napata voitto kamppailusta. Hyvin mahdollista, että peli jatkuu vielä 60 minuutin jälkeenkin.

Maaliarvio: Welhot 4, 5, 6 – Koovee 3, 4, 5

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen